Helemaal geweldig, Jef, dat jullie zo de vinger aan de pols hebben gehouden. Jammer dat de werkers op de achtergrond vaak over het hoofd worden gezien, maar gelukkig is het resultaat hiermee vastgelegd en kunnen we binnen afzienbare tijd allemaal genieten van deze Mestreechter Gaasstaar.
Aankondiging
Sluiten
No announcement yet.
Maastrichtse gevelstenenrubriek
Sluiten
X
-
Wat een prachtige aanwinst weer, Jef. Geweldig leuk dat de Bijenkorf meedeed in de aandacht voor de herdenking van het bezoek van de tsaar! En dat 'de autoriteiten' acte de presence gaven. Jammer dat het huis aan de Bokstraat er niet meer is. Dan zou het er toch anders uit hebben gezien dan zo'n moderne gevel, al wordt die nu wel behoorlijk opgefleurd. Overigens vraag ik mij af hoelang dit kunstwerk zal overleven, op schouderhoogte in een uitgaangebied. En blijft die toch wat vreemde, negentiende-eeuwse lijst eromheen zitten? Of wordt het uiteindelijk geplaatst in de ruimte boven de deur, zoals afgebeeld in de link van posting 184?
Nu valt mij in dat een gedenksteen op Chateau Neercanne ook wel leuk zou zijn. Op het middenterras staan weliswaar twee prachtige bronzen 'koppen' van baron De Dopff en tsaar Nicolaas, maar veel wandelaars en bezoekers van het tweede restaurant, de Auberge, komen daar nooit. Een bordje/steen 'ergens' langs de looproute zou misschien best aardig zijn. Of zit die al ergens?Last edited by Ingrid M.H.Evers; 2 augustus 2017, 13:39.
Opmerking
-
Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers Bekijk berichtWat een prachtige aanwinst weer, Jef. Geweldig leuk dat de Bijenkorf meedeed in de aandacht voor de herdenking van het bezoek van de tsaar! (...) Overigens vraag ik mij af hoelang dit kunstwerk zal overleven, op schouderhoogte in een uitgaansgebied.(...)
Laten we hopen dat we wellicht iets te weinig vertrouwen hebben in het uitgaanspubliek en het kunstwerk er over jaren nog steeds prachtig bijhangt.
Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd
Opmerking
-
Wapensteen Baumhauer herplaatst.
Onlangs is in de gevel van Bouillonstraat 8-10 de (gerestaureerde) wapensteen van Baumhauer herplaatst.
Alles over de steen, de restauratie en de herplaatsing is te lezen en te bekijken op www.maastrichtsegevelstenen.nl/QR/baumhauer/index.htmKiek ins nao bove !
http://www.maastrichtsegevelstenen.nl
Opmerking
-
-
De VMG doet een oproep de oude gedenksteen van Haet en Nijd vanwege de historische context weer terug te plaatsen. Uit oogpunt van begrijpelijkheid is de replica een welkome aanvulling.
Het zou toe te juichen zijn de oude en de nieuwe steen naast elkaar te plaatsen zoals op de montagefoto te zien is.
(Wel zal de originele steen dan behandeld moeten worden om verdere verwering te vertragen en de ontbrekende woorden op de nieuwe steen omwille van de leesbaarheid aangevuld.)
Kiek ins nao bove !
http://www.maastrichtsegevelstenen.nl
Opmerking
-
Amsterdam geeft gevelstenen gratis weg uit hun opslag (ooit gedemonteerd van te slopen panden) aan mensen die deze stenen weer opnemen in hun straatgevel.
Misschien dat Openbare werken Maastricht ook zo iets kan doen?
stond vandaag in het nieuws 1-11-2019Iets te oud voor re-educatie
iets te jong voor afdanking
m.a.w. een stoer Mestreechter joonk
Opmerking
-
Gratis gevelstenen? https://nos.nl/artikel/2308534-eeuwenoude-amsterdamse-gevelstenen-gratis-af-te-halen.html
Een ongefundeerde journalistieke oprisping, want het wordt al meteen duidelijk dat het hier gaat om al dan niet complete geveltoppen (ornamenten) en bouwfragmenten (brokstukken). Roep je daarvan het overzicht op, dan zul je daar geen enkele gevelsteen in aantreffen.
Voor wat Maastricht betreft; LGOG heeft in haar museumdepots indertijd het nodige aan gevelstenen en bouwfragmenten verzameld en bewaard. In de jaren vijftig heeft een werkgroep o.l.v. A. Minis tientallen gevelstenen daaruit laten herplaatsen. Zo werd de Markt en de Boschstraat rijkelijk gestoffeerd met van elders afkomstige gevelstenen en ook bij de Stokstraatsarnering is er van gebruikt.
Het restant werd bij de verzelfstandiging van het Bonnefanten als bruidschat meegegeven, die er aardig mee in haar maag zat. Dat spul was nou eenmaal niet gemakkelijk te exposeren (was ook geen interesse voor) en werd opgeslagen in een buitendepot of (tijdelijk) bij Openbare Werken (op dit moment huurt Bonnefanten daarvoor opslag bij een verhuisbedrijf), maar doet er verder totaal niets mee.
Maar het was en is eigendom van LGOG en de vraag van Antonius of Openbare Werken Maastricht- er iets mee wil of kan, is dus niet aan de orde. De gemeente zou er natuurlijk, zoals Minis dat gedaan heeft, beleid op kunnen zetten. De VMG heeft daarvoor een Gevelstenenvisie opgesteld betreffende het in stand houden en onderhoud, maar behalve waardering voor de activiteiten van VMG hebben ze bij de gemeente blijkbaar andere prioriteiten. Laat ik daar verder maar niks meer over zeggen.
Desondanks heeft de VMG (Vrienden Maastrichtse Gevelstenen) een aantal gevelstenen die nog een beetje fatsoenlijk op te knappen waren (veel is er niet meer), met toestemming van LGOG zelf uit het depot gehaald en weer kunnen herplaatsen.
Wat er nog in het Bonnefantendepot lag en ligt, kijk hier
Wat VMG uit het depot heeft gehaald, kijk hierKiek ins nao bove !
http://www.maastrichtsegevelstenen.nl
Opmerking
Opmerking