Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Maastrichtse gevelstenenrubriek

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Antonius
  replied
  Jef-VMG, leuk dat je de desbetreffende hebt gevonden en " inside " informatie erover hebt weten los te pulken voor ons lezers.

  Leave a comment:


 • Jef-VMG
  replied
  Nog een reactie gevraagd van Jos Otten, voorzitter van de Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen:

  Je hebt geheel gelijk Jef!
  Al meer dan een jaar weet ik dat Bureau Monumenten Zorg wil ontzamelen. Dat doen nu meerdere gemeentes. Ook Enkhuizen bijv.
  Maar toen ik stelde: geef de gevelstenen maar aan ons toen werden ze wakker. Worden nu toch gerestaureerd en desnoods in het museum geplaatst (niet ingemetseld, terwijl de beste bewaarplaats voor een gevelsteen altijd een muur is).
  Wij hebben voortdurend overleg met de gemeente, zelfs over de brokstukken.


  En inderdaad hebben we echte gevelstenen al lang in ons bezit. We werden eerder ook behoorlijk gesteund door het Stadsdeel Centrum met veel subsidie.
  De fraaie effecten zijn goed waarneembaar in de stad. Blijkbaar goede ondernemers hier.


  Vrolijke dag, Jos.

  Kunnen ze in Maastricht en bij de gemeente nog wat van leren !!!!

  Leave a comment:


 • Jef-VMG
  replied
  Gratis gevelstenen?
  De NOS had het inderdaad over ‘Eeuwenoude Amsterdamse gevelstenen gratis af te halen’. Dat was tenminste de nieuws-kop van
  https://nos.nl/artikel/2308534-eeuwenoude-amsterdamse-gevelstenen-gratis-af-te-halen.html
  Een ongefundeerde journalistieke oprisping, want het wordt al meteen duidelijk dat het hier gaat om al dan niet complete geveltoppen (ornamenten) en bouwfragmenten (brokstukken). Roep je daarvan het overzicht op, dan zul je daar geen enkele gevelsteen in aantreffen.

  Is ook logisch, want de VVAG (Vrienden van Amsterdamse gevelstenen) ontfermt zich al jaren lang ijverig over uitgebroken en loslopende gevelstenen en weet die met financiële ondersteuning van particulieren en gemeente (!) weer een plek te geven in het Amsterdamse straatbeeld.

  Voor wat Maastricht betreft; LGOG heeft in haar museumdepots indertijd het nodige aan gevelstenen en bouwfragmenten verzameld en bewaard. In de jaren vijftig heeft een werkgroep o.l.v. A. Minis tientallen gevelstenen daaruit laten herplaatsen. Zo werd de Markt en de Boschstraat rijkelijk gestoffeerd met van elders afkomstige gevelstenen en ook bij de Stokstraatsarnering is er van gebruikt.

  Het restant werd bij de verzelfstandiging van het Bonnefanten als bruidschat meegegeven, die er aardig mee in haar maag zat. Dat spul was nou eenmaal niet gemakkelijk te exposeren (was ook geen interesse voor) en werd opgeslagen in een buitendepot of (tijdelijk) bij Openbare Werken (op dit moment huurt Bonnefanten daarvoor opslag bij een verhuisbedrijf), maar doet er verder totaal niets mee.

  Maar het was en is eigendom van LGOG en de vraag van Antonius of Openbare Werken Maastricht- waar nauwelijks nog iets ligt – er iets mee wil of kan, is dus niet aan de orde. De gemeente zou er natuurlijk, zoals Minis dat gedaan heeft, beleid op kunnen zetten. De VMG heeft daarvoor een Gevelstenenvisie opgesteld betreffende het in stand houden en onderhoud, maar behalve waardering voor de activiteiten van VMG hebben ze bij de gemeente blijkbaar andere prioriteiten. Laat ik daar verder maar niks meer over zeggen.

  Desondanks heeft de VMG (Vrienden Maastrichtse Gevelstenen) een aantal gevelstenen die nog een beetje fatsoenlijk op te knappen waren (veel is er niet meer), met toestemming van LGOG zelf uit het depot gehaald en weer kunnen herplaatsen.


  Wat er nog in het Bonnefantendepot lag en ligt, kijk hier

  Wat VMG uit het depot heeft gehaald, kijk hier

  Leave a comment:


 • Antonius
  replied
  Amsterdam geeft gevelstenen gratis weg uit hun opslag (ooit gedemonteerd van te slopen panden) aan mensen die deze stenen weer opnemen in hun straatgevel.
  Misschien dat Openbare werken Maastricht ook zo iets kan doen?
  stond vandaag in het nieuws 1-11-2019

  Leave a comment:


 • Staats
  replied
  LS
  Meer over de aan mijn familie geparenteerde familie Boomhouwer is te lezen in: “De stammen onder de leeuw - Bijdragen tot de geschiedenis van de familie Bomhever etc” - Mieke Breij en Jon Baumhauer, München, Utrecht 2001.
  Met vr gr
  Staats

  Leave a comment:


 • Jef-VMG
  replied
  De VMG doet een oproep de oude gedenksteen van Haet en Nijd vanwege de historische context weer terug te plaatsen. Uit oogpunt van begrijpelijkheid is de replica een welkome aanvulling.
  Het zou toe te juichen zijn de oude en de nieuwe steen naast elkaar te plaatsen zoals op de montagefoto te zien is.
  (Wel zal de originele steen dan behandeld moeten worden om verdere verwering te vertragen en de ontbrekende woorden op de nieuwe steen omwille van de leesbaarheid aangevuld.)

  Click image for larger version

Name:	montage.jpg
Views:	8
Size:	64,7 KB
ID:	100876

  Leave a comment:


 • Jef-VMG
  replied
  Gedenksteen voor Haet en Nijd.
  De oude steen er uit, de vernieuwde steen er in.
  Alle lof voor dit initiatief, maar er is nog wel een kanttekening bij te plaatsen; zie hier

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Wat een verrassende geveltekens, Jef. Matty NIël kende ik wel, maar de componist Van de Booren is nieuw voor me. Mooi en modern initiatief van de Stichting Maastrichtse Componisten.

  Die bronzen plaquette van de Ridderbrouwerij is ook erg mooi. Toch wel bijzonder dat de familie van Aubel daar zoveel energie in heeft willen steken. Maar ze heeft natuurlijk een geweldige geschiedenis liggen in deze stad.

  Niet gerelateerd, maar misschien aardig om te vermelden: ik geloof dat een brouwer Van Aubel in 1901 rondtoerde met een van de eerste auto's in Maastricht. Hij maakte er zelfs een naar eigen ontwerp, de Aubel. Je kunt erover lezen in een ander draadje op deze site: http://forum.mestreechonline.nl/foru...-in-maastricht.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 19 november 2018, 17:31.

  Leave a comment:


 • Jef-VMG
  replied
  Een aantal nieuwe (nee, geen echte gevelstenen) maar wel bijzondere geveltekens.

  zie hier

  Leave a comment:


 • Jef-VMG
  replied
  Wapensteen Baumhauer herplaatst.
  Onlangs is in de gevel van Bouillonstraat 8-10 de (gerestaureerde) wapensteen van Baumhauer herplaatst.

  Click image for larger version

Name:	b1.jpg
Views:	5
Size:	57,9 KB
ID:	100793

  Click image for larger version

Name:	b2.jpg
Views:	6
Size:	55,7 KB
ID:	100794


  Alles over de steen, de restauratie en de herplaatsing is te lezen en te bekijken op www.maastrichtsegevelstenen.nl/QR/baumhauer/index.htm

  Leave a comment:


 • Pier
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers Bekijk bericht
  Wat een prachtige aanwinst weer, Jef. Geweldig leuk dat de Bijenkorf meedeed in de aandacht voor de herdenking van het bezoek van de tsaar! (...) Overigens vraag ik mij af hoelang dit kunstwerk zal overleven, op schouderhoogte in een uitgaansgebied.(...)
  Helaas is dit ook de eerste gedachte die bij mij opkwam bij het zien van dit kunstwerk.
  Laten we hopen dat we wellicht iets te weinig vertrouwen hebben in het uitgaanspubliek en het kunstwerk er over jaren nog steeds prachtig bijhangt.

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Wat een prachtige aanwinst weer, Jef. Geweldig leuk dat de Bijenkorf meedeed in de aandacht voor de herdenking van het bezoek van de tsaar! En dat 'de autoriteiten' acte de presence gaven. Jammer dat het huis aan de Bokstraat er niet meer is. Dan zou het er toch anders uit hebben gezien dan zo'n moderne gevel, al wordt die nu wel behoorlijk opgefleurd. Overigens vraag ik mij af hoelang dit kunstwerk zal overleven, op schouderhoogte in een uitgaangebied. En blijft die toch wat vreemde, negentiende-eeuwse lijst eromheen zitten? Of wordt het uiteindelijk geplaatst in de ruimte boven de deur, zoals afgebeeld in de link van posting 184?

  Nu valt mij in dat een gedenksteen op Chateau Neercanne ook wel leuk zou zijn. Op het middenterras staan weliswaar twee prachtige bronzen 'koppen' van baron De Dopff en tsaar Nicolaas, maar veel wandelaars en bezoekers van het tweede restaurant, de Auberge, komen daar nooit. Een bordje/steen 'ergens' langs de looproute zou misschien best aardig zijn. Of zit die al ergens?
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 2 augustus 2017, 12:39.

  Leave a comment:


 • Jef-VMG
  replied
  Nieuw gedenkteken voor Peter de Grote is onthuld.

  De MoskoUse pIerre Was eerDer hIer (2017)


  kijk hier

  Leave a comment:


 • Jef-VMG
  replied
  De tsaar was hier.

  300 jaar gelden bezocht tsaar Peter de Grote Maastricht. Dat werd vastgelegd in een chronogram. Maar nu komt er nog een nieuw gedenkteken.  kijk hier

  Leave a comment:


 • Jef-VMG
  replied
  In de karkol, feest in de kroeg


  kijk hier
  Last edited by Jef-VMG; 9 november 2016, 18:50.

  Leave a comment:

Bezig...
X