Indien dit uw eerste bezoek is, vergeet dan niet de FAQ te lezen door op de bovenstaande verwijzing te klikken. U dient zich te registreren voordat u kunt gaan posten. Klik op de registreer verwijzing hierboven om te vervolgen. Om te beginnen met het tonen van de berichten selecteert u het forumdeel welke u wil gaan bezoeken middels gebruikmaking van de onderstaande selectie.
Ter info:
Mocht er zich onverhoopt een probleem en/of fout voordoen tijdens uw aanmelding, meldt deze dan aub. aan ons (door op de onderstaande gekleurde tekst te klikken).
Wij zullen u dan via email contacteren en zorg dragen voor uw aanmelding zodat u gebruik kunt maken van het forum! Registreren lukt niet, ik kan mij niet aanmelden!
De gemeente ruimt op.
Bij Venduhuis Dickhaut wordt tot 14 maart 21.00 uur een zandstenen gevelsteen met opschrift A. Olterdissen geveild.
Geschatte waarde € 200-400; er is nu 13 maart nog niet geboden; startbod € 140
Voor wie geïnteresseerd is: http://www.veilingmaastricht.nl/View...Details/68537/
Het zou interessant zijn te weten waarom deze gevelsteen gemaakt is en wie de maker is.
De VMG heeft een bod gedaan op deze steen, maar dat werd overboden.
Nou ging het er bij de VMG niet om deze steen koste wat het kost in ons bezit te krijgen, maar er min of meer van verzekerd te zijn dat hij ergens een mooi plekje zou krijgen.
We hopen dan ook ooit nog eens te mogen vernemen dat de nieuwe eigenaar daarvoor gezorgd heeft.
De naam van de maker was bij het veilinghuis onbekend, maar iemand meende in dit werk de hand van Broeder Orestes Smids (FIC) te herkennen.
Is misschien te achterhalen of dat ook zo is?
Kiek ins nao bove !
http://www.maastrichtsegevelstenen.nl
Ik weet niet of deze steen voor jullie interesant is, het is in ieder geval een steen die in de muur zit
Ik heb het laatste uur lekker zitten te lezen over de gevelstenen hier
Dank je weer voor de info Jef, ik ga straks weer eens lekker lezen wat er staat over die herinneringsplaquette.
Ik had wel in de gaten dat het niet was waar jullie over schrijven (gevelstenen) maar goed zie het maar als niet verzonden dan.
Woningvereniging St. Servatius heeft zich aan haar belofte gehouden en het van Burg. Bauduinstraat 62 verwijderde gevelbeeld van Sint Servaas herplaatst in de Voltastraat. De weduwe van beeldhouwer Rob Stultiens onthulde het beeld en daarmee is de openstaande vraag wie de maker was nu wel afdoende beantwoord.
zie het verslag van de onthulling op TV Maastricht: http://www.rtvmaastricht.nl/tv/vitrien/23636624
Al ben ik niet bepaald onder de indruk van de manier waarop het beeld aan de gevel is bevestigd.
Waarom moest het nou weg uit de Burg. Bauduinstraat ?
Kiek ins nao bove !
http://www.maastrichtsegevelstenen.nl
Wat een prachtige steen en wat geweldig dat de eigenaar van het pand in de Bouillonstraat het op de gevel wil plaatsen en het opknappen wil betalen!
Over de familie Boumhouwer / Baumhauer: 'In het voorjaar van 1715 kocht Hélène Frencken mede namens haar zuster Anna van der Biessen tijdens een openbare verkoop ten stadhuize een stuk grond aan de "Groote Leurenstraet". Het perceel was bezit van de erven van Peter Boomhouwer, een protestantse "banquier deser stadt". Het bestond uit een hof met huisje, gelegen op de hoek tegenover het klooster De Nieuwenhof. Op 31 mei kon Hélène de bouw [van de Sint Maartenshuisjes, oftewel het Sint Martinushofje] aanbesteden en ruim vóór kerstmis 1715 was het hofje klaar voor bewoning'.
Citaat uit Ingrid M.H. Evers, Het Sint Martinushofje, (Maastrichts Silhouet, 38 ), Maastricht 1995, pp. 10-11.
Over Baumhauer:
In de negentiende eeuw was een E.H. van Baumhauer lid van de Société des Amis des Sciences, Lettres et Arts, het geleerde gezelschap dat in Maastricht in 1822 werd opgericht en met een eigen sociëteit, voorzien van bibliotheek, museale kabinetten voor gesteenten, archeologische vondsten, munten etc. tot ca. 1855 gevestigd was aan de Platielstraat, vlak bij het Vrijthof. Deze Baumhauer was professor/leraar in de natuur- en scheikunde aan het Atheneum aan de Helmstraat en zou later een professoraat aanvaarden aan de hogeschool (later: universiteit) van Amsterdam. Het niveau aan de Helmstraat was hoog. Tenminste vijf andere docenten kregen en aanvaardden ergens in België of Nederland een professoraat aan de universiteit.
Meer over deze Baumhauer in het gedenkboek voor het Atheneum (Wouters, 1939) en de Publications 127 (1991), 183-222 (Evers).
Last edited by Ingrid M.H.Evers; 28 februari 2021, 21:27.
Reden: herstel diakritische tekens
Opmerking