Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Stadsbestuur 2014-2018

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Raadsavond 23 juni 2015

  De raadsavond van dinsdag 23 juni 2015 is alweer begonnen.
  Persoonlijk heb ik weinig met de onderwerpen die vandaag op de agenda staan, maar als er gewone burgers iets komen vertellen aan de raad vind ik dat doorgaans de moeite waard.
  Daarom koos ik voor de zgn. inspreker, mevr. Yvonne Winants, die een pleidooi kwam houden tegen het stopzetten van de subsidie van het Vrouwengezondheidscentrum.

  De stadsronde begon al goed. Verantwoordelijk wethouder mevr. Damsma (D66) was niet aanwezig. Zij had gekozen om aanwezig te zijn bij het agendapunt “Monitoring 3D’s “. Op zich wellicht verdedigbaar, ware het niet dat bij die bijeenkomst ook al de wethouders Willems (SPM) en Gerats (SP) zaten.
  Misschien had ze best even kunnen komen, toch?

  Ook de voorzitter van de bijeenkomst, Dhr. Bastiaens (PvdA), bleek niet aanwezig te kunnen zijn. Hij zat in de file.

  Gelukkig was dhr. Geelen (CDA) bereid om het voorzitterschap even ter hand te nemen.

  Opvallend dat slechts 5 partijen, te weten VVD, D66, PVM, VM en CDA aanwezig waren!
  De overige partijen waren nergens te bekennen.
  Ander opmerkelijk feit, maar dat heeft niets met politiek te maken natuurlijk, was dat uitsluitend mannen aanwezig waren!

  Later sprak ik de fractievoorzitter van GroenLinks, Gert-Jan Krabbendam, er op aan dat onder andere GroenLinks niet aanwezig was.
  Volgens Gert-Jan heeft hun fractielid, Marlise Korsten, in de aanloop van deze raadsavond héél veel contact gehad met de inspreekster Yvonne Winants, maar koos ook Marlise Kortsen voor het agendapunt “Monitoring 3D’s”.

  Blijft toch raar dat de gemeenteraad met deze nieuwe werkwijze juist probeert om burgers te enthousiasmeren voor de raadsavond, maar op het moment dat een burger zijn/haar zegje komt doen meer dan de helft van de partijen verstek laten gaan, al dan niet om hun moverende redenen.

  Nog even inhoudelijk.
  Het Vrouwengezondheidscentrum (VGC) richt zich specifiek op problemen, zorgen en behoeften van vrouwen. Van jong en oud, arm en rijk en van vrouwen uit allerlei culturen en achtergronden.
  De aandacht is gericht op het versterken van lichamelijke en geestelijke gezondheid door zowel hun zelfredzaamheid als veerkracht en ontwikkeling te stimuleren.
  De gemeente Maastricht overweegt nu om de subsidie, die het VGC al 20-25 jaar krijgt, te beëindigen per 1 augustus 2015.
  Deze mededeling ontving het VGC ongeveer 2,5 maand geleden.
  Uiteraard valt een dergelijke mededeling het VGC koud op het dak.

  Wat men ook vindt van het verlenen van de subsidie, mevr. Winants geeft aan dat we spreken over een bedrag tussen de 30 en 50 duizend euro per jaar, lijkt het mij ongepast om de subsidie op een zulke korte termijn te beëindigen.
  Mevr. Winants vraagt op z’ n minst om de subsidie (deels) te verlengen, zodat er in ieder geval gezocht kan worden naar nieuwe (co-)financiering.

  Tot 1 augustus 2015 rest echter niet meer veel tijd.
  Peter Geelen bedankte mevr. Winants voor haar opheldering en verduidelijking van het probleem en gaf aan dat de aanwezige raadsleden kennis hebben genomen van haar bezwaren en dat mee zullen nemen richting wethouder Damsma.
  Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

  Opmerking


  • Aanstaande dinsdag 1 september wordt een forumlid van ons Mestreech/online voor gedragen.
   in de gemeenteraad.
   als burger lid bij LPM.
   De Dhr. John V. Kooten.

   Opmerking


   • Stemtent D66: 'Overlast evenementen valt mee'

    Op zaterdag 5 september staat de Stemtent van D66 Maastricht weer op Plein 1992, ditmaal met de stelling: 'Overlast evenementen valt mee'.

    D'66: "In Maastricht vinden er geregeld evenementen plaats, die soms leiden tot enige overlast voor omwonenden en andere inwoners van de stad. Geluidsoverlast, afgesloten straten en een gebrek aan parkeerplaatsen zijn enkele voorbeelden van zulke overlast. De evenementen trekken daarentegen ook veel extra bezoekers naar de stad, die geld achterlaten in bijvoorbeeld de hotels, cafés en restaurants in de stad. Goed voor de werkgelegenheid dus. D66 wil graag van u horen hoe u denkt over het aantal evenementen en de bijbehorende overlast. Is er veel overlast, of valt het juist enorm mee?"

    Het is mogelijk om met mensen van D66 in gesprek te gaan tussen 12.00 en 16.00 uur bij de Stemtent op Plein 1992.
    Mocht u niet langs kunnen komen maar toch uw stem uit willen brengen, dan kunt u terecht op de D66-website: maastricht.d66.nl/stemtent
    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

    Opmerking


    • Nieuw pierlementair jaar gemeenteraad Maastricht weer begonnen

     Beste trouwe volgers van de thread "Stadsbestuur 2014-2018", het is weer zover.
     Onze raadsleden zijn weer uitgerust en ze kunnen en mogen weer aan de slag.
     Zojuist, om 17.00 uur, is de eerste raadsavond weer begonnen met deze AGENDA.

     De stadsronde over de nieuwe Horecanota is redelijk druk bezocht.
     Vooralsnog levert het m.i. weinig nieuwe standpunten en/of inzichten op.
     De (binnenstad)bewoners streven naar een "evenwicht tussen wonen en horeca", hetgeen volgens hun is doorgeslagen in het voordeel van de horeca, en de horecabelangenbehartigers streven naar verdere expansie.
     Niet echt verrassend.
     Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

     Opmerking


     • Burgerinitiatief "Onze St. Pietersberg" al bij voorbaat kansloos

      Op de raadsagenda stond o.a. in een stadsronde het burgerinitiatief Onze St. Pietersberg gepland

      Tijdens de behandeling in de stadsronde bleek echter dat verreweg de meeste raadsfracties het doel, de noodzaak en de inhoud van dit burgerinitiatief het burgerinitiatief afgeschoten.
      Vrijwel alle fracties gaven aan dat de oostflank van de St. Pietersberg er momenteel schitterend bij ligt en dat het burgerinitiatief een geheel foutief beeld geeft van de werkelijkheid.

      O.a. dhr. Sabel, fractievoorzitter van de Seniorenpartij (SPM) gaf wel aan dat wanneer 1500 burgers van onze stad, middels een burgerinitiatief, aangeven dat zij het belangrijk vinden dat de raad over een onderwerp debatteert, de raad dit respecteren.
      Hij voegde er wel aan toe dat, zoals de zaak er momenteel, zowel figuurlijk als feitelijk, bij ligt, hij de indieners van het burgerintiatief niets heeft te bieden.
      Alleen dhr. Van der Gugten (GroenLinks) gaf aan dat hij het burgerinitiatief, ook qua inhoud, wel sympathiek vindt en gaf zodiende de indieners nog een sprankje, ik vrees valse, hoop.

      Uiteindelijk waren alle fracties ermee akkoord dat op 29 september 2015 er in een raadsronde een inhoudelijk politiek debat wordt gevoerd of er wel of niet een politiek besluit wordt genomen over het burgerinitiatief.
      De uitkomst van die raadsronde laat volgens mij zich bij voorbaat raden.
      Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

      Opmerking


      • Eerlijk gezegd begrijp ik de opstelling van de gemeenteraad niet. Er is een burgerinitiatief door 1500 burgers ondertekend. Dit burgerinitiatief vertegenwoordigt een zienswijze ten aanzien van de ruimtelijke ontwikkeling van de St. Pietersberg. Mijns inziens past het de leden van de gemeenteraad om zich meer enthousiast te laten informeren wat de indieners van dit initiatief beweegt. Maar misschien zie ik het verkeerd.
       De Wereld gaat aan Vlijt ten onder

       Max Dendermonde

       Opmerking


       • Oorspronkelijk geplaatst door Karel de Kale Bekijk bericht
        Eerlijk gezegd begrijp ik de opstelling van de gemeenteraad niet. (...) Maar misschien zie ik het verkeerd.
        Laat ik vooropstellen dat ik geen landschapsdeskundige ben. Voorts ken ik de oostflank van de St. Pietersberg redelijk goed, maar moet ik bekennen dat ik er toch al een tijdje niet meer (bewust) ben geweest, waardoor ik nu even het beeld mis van de huidige situatie.
        Toch denk ik dat de gemeenteraad, d.w.z. de woordvoerders van verreweg de meeste fracties, een punt hebben.

        In het formulier dat de 1500 ondertekenaars van het burgerinitiatief "Onze St. Pietersberg" ondertekende stonden, aldus een deel van de fracties, aantoonbare onjuistheden en beweringen over een zgn. villa met vermeende oprijlaan, hekken en hagen en gebiedsvreemde beplantingen.
        Dhr. Lahaye van het burgerinitiatief deed geen moeite om dit te weerspreken.
        Herhaaldelijk werd dhr. Lahaye door mn. D66, VVD en CDA gevraagd om voorbeelden aan te dragen van feitelijke afwijkingen van het (voorgenomen) bestemmingsplan waartegen het burgerinitiatief strijdt.
        Verder als één vaag voorbeeld kwam men niet!!

        Tot slot constateerden veel woordvoerders dat de oostflank van het St. Pietersberg er momenteel héél keurig bij ligt en dat er, in ieder geval voor de leek, geen "exotische of gebiedsvreemde" elementen of beplantingen (zichtbaar) zijn op de oostflank.
        Kortom, het ziet er nu mooier uit dat ooit.

        Dit alles afwegende is de raad waarschijnlijk erg blij met de huidige situatie en ziet men geen probleem cq heil in de doelstelling van het burgerinitiatief.
        Dat laat onverlet dat de raad uiteindelijk inderdaad vond dat men wel verplicht is serieus naar het burgerinitiatief te kijken.
        Dat zal dan ook op 29 september a.s. plaatsvinden.

        De uitkomst lijkt nu echter al voorspelbaar.
        In zoverre begrijp ik de werkwijze van de raad wel. Men is namelijk bijzonder tevreden en de oostflank voldoet aan alle (?) eisen van het bestemmingsplan en van een oprijlaan en/of gebiedsvreemde beplanting is kennelijk geen sprake.
        Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

        Opmerking


        • Misschien zie ik het verkeerd.
         Maar met die nieuwe werkwijze ten opzichte van de vorige periode
         zijn we van de regen in de drup.
         oa. betrokkenheid / bewoners/resultaten/ inspraak ?

         Opmerking


         • De “laatste communist” nu liberaal burgerraadslid

          Vandaag, 1 september 2015, werd tijdens de raadsvergadering John van Kooten beëdigd als burger-niet-raadslid voor de Liberale Partij Maastricht (LPM).
          John van Kooten is al jaren een actief lid van ons MestreechOnline forum.
          Bovendien was John van Kooten bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 kandidaat voor de groep OPA.

          Sinds enkele maanden was John regelmatig aanwezig bij de raadsavonden in Maastricht.
          Dat is in principe een goede grondhouding voor een aanstormend toekomstig burgerraadslid.
          Duidelijk was wel dat John aan het lobbyen was bij diverse partijen.

          Tijdens een van die raadsavonden sprak ik met John en vertrouwde hij mij toe dat hij feitelijk een aanhanger is van het communisme.
          Nu kom je tegenwoordig niet meer zoveel communisten tegen, maar John schaamde zich er niet voor om openlijk zijn voorkeur voor het communisme uit te spreken.
          Gekscherend noemde hij zich “de laatste communist”.

          Vandaag werd John van Kooten dus beëdigd als burgerraadslid voor de LIBERALE Partij Maastricht.
          De LPM van Kitty Nuyts is een afsplitsing van de Maastrichtse VVD en mag om die reden best wel “rechts” genoemd worden.
          Ondanks deze rechtse signatuur is het wel een feit dat Kitty Nuyts vrijwel altijd een sociaal gezicht laat zien, al blijft zij het liberalisme trouw.

          Volgens mij is het liberalisme wel de tegenpool van het communisme.
          Reden dus om John van Kooten vandaag aan te spreken op deze ogenschijnlijke tegenspraak.

          Het sierde John van Kooten dat hij zijn eerder uitspraken over het communisme niet ontkende!
          John van Kooten: “Het klopt dat ik een aanhanger ben van het communisme, maar dat hoeft niet per definitie strijdig te zijn met de doelstellingen van de LPM. De LPM is een zéér sociale partij en ik heb met Kitty Nuyts afgesproken dat ik mn. en sociale spectrum voor mijn rekening neem. Het oude communisme bestaat overigens niet meer. Ik zie het communistische gedachtegoed tegenwoordig meer als een ideologie. Deze ideologie is naar mijn mening ook niet strijdig met een liberalisme. Noem mij maar een liberaal neo-communist”.

          John van Kooten gaf tot slot nog aan dat hij ten allen tijde bereid is om, eventueel op MO, het debat aan te gaan met een ieder.
          Wellicht zullen wij dus nog veel lezen over en van John van Kooten op ons forum.
          Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

          Opmerking


          • Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
           Laat ik vooropstellen dat ik geen landschapsdeskundige ben. Voorts ken ik de oostflank van de St. Pietersberg redelijk goed, maar moet ik bekennen dat ik er toch al een tijdje niet meer (bewust) ben geweest, waardoor ik nu even het beeld mis van de huidige situatie.
           Zelf volg ik de ontwikkeling op en om de St. Pietersberg al vele jaren vanuit diverse disciplines. Het bleek moeilijk te zijn voor diverse oud Sint Pieternaren te constateren en te aanvaarden dat steeds meer personen vanuit het niet Sint Pieterse zich bemoeiden/bemoeien met hun "habitat". Actiegroep na actiegroep kwam positief en negatief in beeld in hun zorgen om betreffend gebied. Dit alles resulteerde in een verdeeld Sint Pieter. Het laatste burgerinitiatief werd mijn inziens niet geheel open gepresenteerd aan de bezoekers/inwoners van dit gebied. Potentiële ondertekenaars werden o.a. benaderd met een vraagstelling zoals "ben u ook bezorgd over de toekomst van dit gebied" e.d. Deze vraagstelling dekte niet de lading van de inhoud! Jammer te constateren dat het (nog) niet lukt een consensus te vinden. Haet ende Nijd speelt zeker een rol in de transformatie van dit gebied. Zelf ben ik in grote lijnen wel te spreken over de landschappelijke ontwikkeling van de laatste jaren; er ontstaat meer diversiteit. Wat mij zorgen baart, is de toenemende recreatiedruk op dit gebied middels stimulering actieve recreatie - zelfs door Natuurmonumenten - en het toenemend georganiseerd toerisme.

           Opmerking


           • De “laatste communist” nu liberaal burgerraadslid

            Er is weinig toe te voegen aan uw stuk Pier.
            Het enige wat ik kwijt wil is dat hij net als U een eigen mening en karakter heeft .
            Dat heeft hij in het verleden bewezen net zo als U , Met zijn ondersteuning
            in mijn strijd tegen het gemeentelijk apparaat.

            Met name Buurt gericht werken.

            Opmerking


            • Na een tijdje afwezigheid ben ik nu weer terug op Mestreechonline. Vanaf de afgelopen verkiezingen ben ik actief geweest op de politieke achtergrond en heb ik me bezig gehouden het uitwisselen van gedachten en met lobbyen voor mijn politieke ideeën bij verschillende bevriende politici van diverse partijen. Dit was ook een interessant en leerzaam traject. Mensen op dit forum die mij eerder hebben gevolgd weten dat ik eerder medeoprichter was TON-Maastricht (de later PVM) en medeoprichter en lijsttrekker van OPA-Maastricht. Tussendoor heb ik nog deelgenomen aan de CDA-academie.

             Gisteren kreeg ik mijn vuurdoop door jullie aller politiekverslaggever Pier. Hij waarschuwde me al dat hij mij in de tang zou nemen, hetgeen hij op voortreffelijke en professionele wijze deed. Hij geeft hier dan ook op een heldere manier weer de dingen waar ik voor sta, {soms links en soms rechts).

             Painterartist John van Kooten (Liberale Partij Maastricht)

             Opmerking


             • Altijd wel eens leuk iets dieper in te gaan op de twee begrippen Liberalisme en Communisme. De tricker hiervoor was de opmerking van het nieuwe burgerraadslid, die een switch maakte van communist naar liberaal. Karl Marx werd van liberaal communist: een ommezwaai van en naar beide politieke richtingen is mogelijk. Eerst een kleine uitleg van beide begrippen.

              Het liberalisme (stroming die streeft naar de ontwikkeling van de zelfstandige kracht van de mens in de samenleving) ontstond in de achttiende eeuw als uitvloeisel van de verlichting. In de negentiende eeuw kwam deze stroming tot ontplooiing. De stelling van de liberalen was dat elk individu vrij is en voor zichzelf kan zorgen. Belangrijk bij de liberalen is de Grondwet waarin de grondrechten zijn opgenomen en vastgelegd, zoals bijvoorbeeld:
              Vrijheid van godsdienst, van meningsuiting, recht van vereniging en vergadering, bescherming van persoon en bezit. Belangrijk was ook de rechtstraat met onafhankelijke rechtspraak.

              Het communisme (politiek-economisch staatssysteem waarbij de productie- en consumptiemiddelen gemeenschappelijk eigendom zijn van de arbeider) ontstond rond 1840 in Frankrijk nadat de liberalen aan de macht kwamen. Het zijn de uit Duitsland gevluchte arbeiders die hier een belangrijke rol in speelden. Het was Karl Marx die in 1843 naar Parijs kwam en daar zijn politieke switch maakte van liberaal naar communist. Samen met een andere Duitser Friederich Engels schreven zij in 1848 het Communistisch Manifest. Een van de belangrijkste zinnen uit het Manifest is: ”Proletariërs aller landen,verenigt u”. Ook riep hij op tot een algemene wereldrevolutie waarbij de armen tegen de rijken moesten opstaan.

              Het communisme dat Marx en Engels voorstonden (later genaamd Marxisme) kwam voort uit het wetenschappelijke socialisme. Hierbij stelden zij dat het socialisme een overgangsfase was naar het communisme, waarbij een proletarische revolutie onontbeerlijk zou zijn. Marx dacht dat deze revolutie in Engeland zou plaatsvinden maar in werkelijkheid was Rusland in 1917 "the place to be".

              In 1865 bezocht Karl Marx zijn zuster Sophie die woonde aan de Markt in Maastricht. Marx zelf woonde in die tijd in Engeland en studeerde daar economie. Zijn lijvig standaardwerk "Das Kapital" schreef hij daar.              Hetgeen opvalt is dat beide politieke stromingen tegengesteld aan elkaar zijn. Het liberalisme kent wel een progressieve stroming het sociaal liberalisme. Deze stroming gaat er van uit dat de overheid de vrijheid van de burgers kan bevorderen: van het individu. Het communisme kent geen liberale stromingen enkel bewegingen die nog sterker het liberalisme afwijzen en revolutie en chaos predikken. Het is volgens mij van uit deze uitleg niet mogelijk een communist te zijn met liberale opvattingen.
              Kompleminte

              Toller

              Opmerking


              • Compliment...... Zeer heldere, kort en bondige, uitleg van de begrippen communisme en liberalisme van Toller. Wellicht heeft Toller gelijk en is het niet mogelijk om een communist te zijn met liberale opvattingen mocht dit zo zijn dan ben ik een liberalistische communist. Dit gestoei met woorden en begrippen brengt ons echter niet verder William Shakespeare schreef lang geleden al "What"s in a name" en daarmee komen we dan tot de kern van de zaak. Wat bedoel ik met die uitspraak. Ik ben voor de vrijheid en de persoonlijke ontwikkeling van het individu doch vind dat daarbij ook een sterke collectieve sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid hoort welke zorgdraagt voor een goed vangnet voor de zwakkeren.

               prettige weekend gewenst!

               Opmerking


               • Oorspronkelijk geplaatst door Painterartist Bekijk bericht
                Wellicht heeft Toller gelijk en is het niet mogelijk om een communist te zijn met liberale opvattingen mocht dit zo zijn dan ben ik een liberalistische communist.
                Hoed u voor libertarisch communisme zou ik adviseren Painterartist.
                Last edited by Sjefke; 28 september 2015, 12:19.

                Opmerking

                Bezig...
                X