Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Landelijke verkiezingen 9 juni 2010

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Oorspronkelijk geplaatst door burgemeester Bekijk bericht
    Ik hoorde vandaag op mijn werk dat dit een unicum zou zijn en er werden vragen gesteld of dit wel grondwettelijk mogelijk is.... Kan dit wel, Pier?
    Beste Burgemeester,

    Ik ben weliswaar (nog) geen hoogleraar Staatsinrichting (denk persoonlijk dat het een kwestie van tijd is... ), maar de Koningin heeft de mogelijkheid, cf. art. 64 van de Grondwet, de Tweede Kamer (en Eerste Kamer) te ontbinden.
    Uiteraard doet ze dit niet zo maar.
    Ze zou dit kunnen doen als zij daartoe het advies krijgt van de Vice-voorzitter van de Raad van State, mr. H.D. Tjeenk Willink, en de belangrijkste partijleiders.
    Dit advies kan m.i. niet uitblijven als er met de huidige zetelverdeling geen coalitie is te vormen.

    (Artikel 64 Grondwet
    1.Elk der kamers kan bij koninklijk besluit worden ontbonden.
    2.Het besluit tot ontbinding houdt tevens de last in tot een nieuwe verkiezing voor de ontbonden kamer en tot het samenkomen van de nieuw gekozen kamer binnen drie maanden.
    3. (--)
    4. (--)


    Overigens zijn op 2 maart 2011 de verkiezingen van de Provinciale Staten. Het zou een enorme besparing opleveren om dan zowel de Provinciale Staten te kiezen als het nieuwe parlement.
    Echter.... dit levert ook weer complicaties op, aangezien de Provinciale Staten (in een zogenaamde getrapte verkiezing) uiteindelijk weer de Eerste Kamer kiest.

    Bij mijn weten is het inderdaad nog niet eerder gebeurd dat er nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven, zonder dat er tussentijds een kabinet was gevormd. Volgens mij is het wel overwogen in 1977 (1ste kabinet van Agt), toen de (in)formatie van het nieuwe kabinet 7 maanden duurde.
    Maar bovenstaande alles onder het voorbehoud dat een echte kenner het beter weet.

    Uit art. 64 van de Grondwet volgt overigens ook dat de gemeenteraad en de Provinciale Staten NIET tussentijds kunnen worden ontboden door de Koningin, al is dit wel een wens van de SP
    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

    Opmerking


    • Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
      Beste Lucy,

      Het heeft even geduurd, maar ik heb de serieuze oplossing voor je vraag gevonden.
      Als je kijkt in het officieel register van geregistreerde partijen (hier), dan zie je dat de VVD uitsluitend geregistreerd staat onder de naam "VVD".
      De afkorting wordt niet verklaard, zoals dit bijvoorbeeld wel het geval is bij de Democraten '66.

      Ik hoop dus dat je vraag alsnog voldoende is beantwoord.

      Nu ben ik nog op zoek naar een sponsor die 450,- wil betalen voor de registratie van de Partij Voor Nederlandse Vlaamse Alliantie (PVNV-A)
      Alsnog hartelijk merci, Pier, voor de informatie. Wat zal ik lekker slapen vannacht...
      Being unstable & bitchy is all part of my mystique.

      Opmerking


      • HET CITAAT
        „Democratie betekent dat de kiezer iets te zeggen krijgt
        over de macht en niet dat de macht een lachspiegel is
        van de kiezer.â€


        Oud-informateur Ed van Thijn (PvdA) maakt zich grote zorgen
        over de versplintering van het politieke landschap, waardoor
        het moeilijk wordt regeringen te vormen. Hij pleit daarom
        voor een hervorming van het kiesstelsel, waarbij partijen vooraf duidelijk maken
        met wie ze willen regeren.
        (DDL, dinsdag 15 juni 2010)
        Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

        Opmerking


        • Paars +

          De laatste paar dagen ziet het er naar uit dat er serieus onderhandeld wordt over een zogenaamd Paars+ coalitie (VVD, PvdA, GroenLinks en D'66).

          Dit zou een reden tot ongerustheid moeten zijn voor mensen die grote vrees hebben voor een coalitie met Conservatief-Liberalen (VVD) en de salonsocialisten van D'66 en GroenLinks. IK dus...... :(

          Maar, mocht ik op dat gebied medestanders hebben, dan durf ik hier hardop te beweren, sterker nog er een goede fles wijn op de verwedden, dat de salonsocialisten hier hun vrije tijd zitten te verdoen, want een dergelijke coalitie komt er zeker niet!

          Het feit dat Femke en Alexander met dit weer binnen zitten en niet van het weer kunnen genieten, stemt mij in dit opzicht wel weer vrolijk.....
          Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

          Opmerking


          • Liberalen maken het verschil in Europarlement

            Uitgegeven:3 juli 2010 11:22Laatst gewijzigd:3 juli 2010 12:20
            BRUSSEL - De liberale fractie met D66 en VVD blijkt momenteel de invloedrijkste groep in het Europees Parlement te zijn. Dit ondanks dat de groep veel kleiner is dan de christendemocratische of socialistische fracties.

            © ANP2

            De liberalen kunnen echter door hun spilfunctie steeds bepalen of ze de christendemocraten of juist de socialisten aan een meerderheid helpen.
            De fractie van voorzitter Guy Verhofstadt zit daarom bij ruim 90 procent van de stemmingen in het winnende kamp, berekende de website Votewatch.eu over de periode sinds de verkiezingen een jaar geleden.
            Voor de verkiezingen zat de christendemocratische fractie met het CDA het vaakst in het winnende kamp. Maar zij verliest nu vaker stemmingen dan voorheen, omdat liberalen een front vormen met de socialistische fractie.

            Verzet
            Zo leden de christendemocraten een nederlaag bij hun verzet tegen een maximale werkweek voor transportondernemers.
            De liberale fractie heeft overigens niet zoveel aan VVD-leider Hans van Baalen. Hij is van alle 25 Nederlandse Europarlementsleden het vaakst afwezig. Van Baalen was slechts bij 58 procent van de stemmingen, mede door zijn reizen voor zijn bijbaan als voorzitter van de internationale liberale partij.
            Votewatch bespeurt ook dat de Europarlementsleden vrijwel altijd de partijlijn volgen in plaats van als nationale eenheid. Dit ondanks het 'Oranjeberaad' dat enkele Nederlandse Europarlementsleden hadden opgericht.

            Stilst
            CDA-delegatieleider Wim van de Camp is van alle Nederlandse Europarlementsleden het minst aan het woord in de plenaire zaal. De CDA'er sprak sinds de verkiezing een jaar geleden slechts vier keer.
            Van de Camp (56) kwam in 2009 nieuw in het Europarlement, na een periode van 23 jaar als Tweede-Kamerlid. In de Kamer stond Van de Camp als CDA-fractiesecretaris vaak aan de interruptiemicrofoon. In het Europees Parlement bestaat zo'n microfoon echter niet.

            Spraakzaamst
            Het spraakzaamst is Bas Belder, het enige Europarlementslid van de SGP. Belder mocht 36 toespraken houden tijdens de zittingen in Straatsburg en Brussel.
            De 63-jarige Belder is van de 25 Nederlandse Europarlementsleden bovendien het vaakst aanwezig. Sinds zijn herverkiezing een jaar geleden heeft de SGP'er geen enkele van de bijna achthonderd stemmingen gemist.
            Sophie in 't Veld van D66 heeft in het Europarlement de titel van kampioen-vragenstellen. In een jaar tijd leverde ze 51 schriftelijke vragen in bij de Europese Commissie. Dat is ver boven het gemiddelde van ongeveer twaalf vragen per Nederlands Europarlementslid. SGP'er Bas Belder heeft juist het minst te vragen: hij stuurde slechts een vraag in.
            Last edited by Pier; 15 december 2014, 18:32. Reden: Verwijderen foto ivm ontbreken auteursrecht

            Opmerking


            • YESSSSSS.... adieu Paars +

              Kijk, vanaf 4 juli 2010 heb ik mij in de luwte opgehouden conform het verzoek van de informateurs Wallache en Rosenthal.
              Ik gunde Femke Halsema en Alexander Pechtold hun 'finest hour', zeker in de wetenschap dat het kwik sinds 4 juli niet onder de 23 graden is geweest...

              Maar, gooi alle Frits Westers, Ferry Mingele'ers en Dominique van der Heijden's op een hoop, mix ze en spoel ze door. Luistert met een gerust hart naar Pier

              En wat voorspelde Pier !?!...... Paars + komt er nooit

              Begin de rode potloden maar alvast te slijpen. Voorjaar 2011 nieuwe verkiezingen!!!

              O ja, laat jullie geen zand in de ogen gooien als in de loop van de week er een nieuwe formatiepoging komt. Ook dat wordt niets........

              In het allergunstigste geval komt er misschien ooit een geforeerde coalite, maar die houdt geen 4 maanden stand. Dus de verkiezingen van voorjaar 2011 zijn een zekerheid
              Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

              Opmerking


              • Job Cohen over het mislukken van Paars-Plus: "Er zijn mooie momenten geweest, met interessante vergezichten."

                Met weemoed denkt Cohen terug aan zijn hoogleraarschap in Maastricht, kijkend en genietend vanaf Fort Sint Pieter naar het dal van de Maas.
                Dat waren pas echt mooie en interessante vergezichten, hè Job!
                Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
                Thomas More

                Opmerking


                • Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht

                  Begin de rode potloden maar alvast te slijpen. Voorjaar 2011 nieuwe verkiezingen!!!
                  Ja Pier, dat is goed mogelijk. Enige probleem op dt moment is de peiling. PVV naar 35 zetels. Welke zittende partij weegt die bedreiging niet mee? Daarnaast is het een publiek geheim dat de koningin ook geen fan van de PVV is.

                  Dat zijn toch nog ernstige hobbels!

                  Opmerking


                  • Oorspronkelijk geplaatst door burgemeester Bekijk bericht
                    (..) PVV naar 35 zetels. Welke zittende partij weegt die bedreiging niet mee? Daarnaast is het een publiek geheim dat de koningin ook geen fan van de PVV is.

                    Dat zijn toch nog ernstige hobbels!
                    Voorwaar een goede opmerking Burgemeester !!
                    Echter, de opmars van de PVV is helaas voorlopig niet te stuiten. Als Paars+ daadwerkelijk tot stand zou zijn gekomen, was de PVV zeker nog verder gestegen.
                    De winst van de PVV in de prognose komt alleen al door het feit dat er Ãœberhaupt gedacht wordt aan Paars+ !!

                    Als de PVV, in welke coalitie dan ook, buitengesloten wordt stijgt ze. Dit is helaas onvermijdelijk.
                    Maar, bij nieuwe verkiezingen voorspel ik een duidelijkere uitslag.
                    Ik bedoel daarmee dat ik vermoed dat de PvdA rond de 35 zetels zal eindigen, de SP rond de 20, de VDD iets zal verliezen dus rond de 27 en het CDA en de PVV rond de 33 zullen scoren.
                    D'66 en GroenLinks leggen het loodje, met een zetelaantal van rond de 6-7.
                    CU rond de 5, SGP zoals altijd 2-3 en de PvdD hooguit 1.
                    (Doe geen moeite om het zetelaantal na te tellen want het is rond de 170. Maar als ik er 10% naast zit, zitten we rond de 150, dus aardig op koers.....)

                    Met die uitslag valt er wel degelijke een coalitie te vormen, helaas waarschijnlijk een rechtse coalitie, maar wel stabieler dan nu.

                    Maar persoonlijk liever dat (zeg ik dit echt???) dan een liberaal linkse coalitie. In een liberaal linkse coalitie zal de arbeider de arbeidsongeschikte of minima (op LBO niveau) echt de gebeten hond zijn, want als je linkse vrienden je al gaan verloochenen, op wie moet je dan nog vertrouwen? En reken erop dat D'66 en GroenLinks de arbeider/minima letterlijk links laat liggen als ze mogen meeregeren
                    De enige oplossing is massaal PvdA of SP stemmen, maar dat is aan dovemansoren gericht vrees ik.

                    En ja.... de PVV zal winnen, dat is zeer vervelend :(
                    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

                    Opmerking


                    • Als dit uitkomt, Pier, inclusief je voorspellingen met betrekking tot het aantal zetels (ik zal geen kniesoor zijn, het gaat om de beweging grosso modo) dan dien je te solliciteren bij Den Haag Vandaag.

                      Ik zie ook geen enkele reele optie, maar de optie nieuwe verkiezingen lijkt me nog minder voor de hand liggend dan CDA-VVD-PVV. Kijk, je laat de PVV nu eerder meedoen dan ze naar 35 zetels (of 33, zoals jij voorspelt) te laten gaan. Ze kunnen dan het spel dicteren. En dat wil geen enkele partij. Daarnaast heeft Rutte de historische kans premier te worden. Die heeft echt geen zin om te gaan 'backbenchen'.

                      Als je ze mee laat doen verliest PVV zetels, vermoed ik. De PVV is de compromisloze partij. Doe je mee aan een regering dan moet je die sowieso gaan sluiten. Ik vraag me af of de gemiddelde PVV stemmer dan nog zo trouw is. Op langere termijn trek je dan dus een deel van het electoraat weg van de PVV.

                      Mocht het echter toch tot nieuwe verkiezingen komen, dan denk ik dat het CDA grote winnaar wordt. Ik denk dat ze dan een 'Job Cohen' truc gaan toepassen. Ze hebben nog enkele jokers -in positieve zin- zoals Gerd Leers en Camiel Eurlings in de mouw. Spelen ze die op het juiste moment uit; dan is zetelwinst gegarandeerd.

                      Opmerking


                      • Oorspronkelijk geplaatst door burgemeester Bekijk bericht
                        Ja Pier, dat is goed mogelijk. Enige probleem op dt moment is de peiling. PVV naar 35 zetels. Welke zittende partij weegt die bedreiging niet mee? Daarnaast is het een publiek geheim dat de koningin ook geen fan van de PVV is.

                        Dat zijn toch nog ernstige hobbels!
                        Het fan of niet fan zijn van een politieke partij door de Koningin is echt volgens mij een ongewenste factor binnen ons democratisch stelsel. Ook geeft de koningin de richting van een kabinet aan door de benoeming van de formateur(s). Afschaffen van deze bevoegdheden ! De stemmer bepaalt en niet invloedrijke mensen in achterkamertjes hoe luxueus ingericht ook zijnde.

                        Opmerking


                        • Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
                          Het fan of niet fan zijn van een politieke partij door de Koningin is echt volgens mij een ongewenste factor binnen ons democratisch stelsel. Ook geeft de koningin de richting van een kabinet aan door de benoeming van de formateur(s). Afschaffen van deze bevoegdheden ! De stemmer bepaalt en niet invloedrijke mensen in achterkamertjes hoe luxueus ingericht ook zijnde.
                          Mee eens, Breur.

                          Opmerking


                          • Oorspronkelijk geplaatst door burgemeester Bekijk bericht
                            (..)
                            Als je ze mee laat doen verliest PVV zetels, vermoed ik. De PVV is de compromisloze partij. Doe je mee aan een regering dan moet je die sowieso gaan sluiten. Ik vraag me af of de gemiddelde PVV stemmer dan nog zo trouw is. Op langere termijn trek je dan dus een deel van het electoraat weg van de PVV.
                            (...)
                            Burgemeester, alweer een zeer juiste constatering (buiten de constatering dat ik binnen, pakweg 9 maanden, de presentator van Den Haag Vandaag zou moeten zijn..... )

                            Het enige wapen tegen de PVV is inderdaad om ze regeringsverantwoordelijkheid te geven.
                            Alleen vrees ik dat het CDA en de VVD dit nu niet willen. Hooguit een minderheidskabinet met PVV steun.
                            Maar, zelfs als er een dergelijke (minderheids)coalitie komt, verwacht ik in het voorjaar van 2011 verkiezingen. Een dergelijke coalitie strandt bij de eerste (najaars)storm.
                            Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

                            Opmerking


                            • Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
                              Maar, zelfs als er een dergelijke (minderheids)coalitie komt, verwacht ik in het voorjaar van 2011 verkiezingen. Een dergelijke coalitie strandt bij de eerste (najaars)storm.
                              En hier denk ik dat je je positie als anchorman weggooit.

                              Mocht er inderdaad een coalitie over rechts komen, dan ploft die nooit eind dit jaar (wil je verkiezingen voorjaar 2011 hebben). Wilders heeft dan nog geen vieze handen gemaakt. Ik denk dat ze hem eerder langzaam gaar koken.

                              Ik bedoel, zelfs de LPF heeft het 3 maanden volgehouden. Wilders is veel slimmer, die vertrekt niet eind dit jaar. Ook zijn de risico`s van de stekker uittrekken voor VVD & CDA vermoedelijk veel groter (de kans op LPF praktijken acht ik veel geringer).

                              Verkiezingen dus voorjaar 2011 indien de koningin nieuwe verkiezingen uitschrijft, en anders is er pas een mogelijkheid vanaf 2012.
                              Last edited by burgemeester; 21 juli 2010, 16:25. Reden: feitelijke onjuistheid aangapst

                              Opmerking


                              • Oorspronkelijk geplaatst door burgemeester Bekijk bericht
                                Verkiezingen dus voorjaar 2011 indien de koningin nieuwe verkiezingen uitschrijft...
                                'Adviseert' c.q. 'akkoord gaat met een dergelijk advies' lijkt mij een betere weergave van de staatsrechtelijke werkelijkheid.

                                Opmerking

                                Bezig...
                                X