Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

De vragen van de quiz 2013

Sluiten
This topic is closed.
X
Dit is een belangrijk onderwerp / mededeling
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • #76
  Tips voor het oplossen van de eindejaarsquiz 2013 (1)

  Beste speurneuzen,

  Het blijkt allemaal moeilijker te zijn dan ik had verwacht, of me had voorgenomen. Niets is irritanter als dagenlang zoeken en niets vinden. Daarom wil ik graag wat tips geven, mede omdat de quiz dit jaar onverwacht een grotere bekendheid heeft gekregen door een persbericht in enkele plaatselijke media en niet iedereen onze tradities en vaardigheden kent. Want ja, onder onze vaste posters zitten er heel wat die al jaren met enthousiasme de mogelijkheden van het Internet uitpluizen, slimme trucs hebben geleerd en ons anderen daarvan op de hoogte brachten (of niet ).

  Het gaat bij het oplossen van deze quiz dan ook niet alleen om parate kennis van de stad, het stadsbeeld, de geschiedenis, kunstcollecties, literatuur, fotografie, actualiteit etc., maar ook om vaardigheid op de computer. Veel vragen zijn geheel of gedeeltelijk op te lossen via het Internet, maar lang niet altijd vliegen de gebraden duiven je meteen in de mond. Je moet er wel een beetje moeite voor doen, c.q. de weg weten. Daarom hier een beetje uitleg.

  De meeste mensen kennen Google Web, de pagina die je krijgt als je het programma opstart. Maar Google heeft ook eigen gespecialiseerde zoekmachines zoals 'afbeeldingen', 'boeken' (books) en meer. Zo kan wie op zoek is naar straatbeelden en huizen, terecht bij Google Maps of Google Street View Maps. Kijk goed naar je Google-pagina. Afhankelijk van je instellingen zie je rechtstreekse links of een pijltje omlaag voor een scroll-menuutje.
  Windows heeft een soortgelijke zoekpagina als Streetview, maar die heet dan Bing Maps. En er is daar ook een mogelijkheid voor 'songteksten' (lyrics). Het zijn allemaal handige en interessante mogelijkheden waar velen misschien nog nooit gebruik van hebben gemaakt. Type op zo'n webpagina eens iets in op Google, kijk wat eruit komt en probeer dan hoe het werkt.

  Als hier in de voorgaande postings wordt gevraagd: 'Is het te vinden op Internet?', dan bedoelt men meestal: 'Is het te vinden op Google Web?' Als het antwoord 'Ja' is, betekent dat echter niet dat alles meteen bereikbaar is, of 'eruit zal komen'. Soms krijg je zoveel treffers dat alleen goed nadenken helpt bij het beperken van de 'oogst'. Verder zijn er websites waarvan de inhoud niet meteen toegankelijk is. Dat geldt bijvoorbeeld voor alle krantenbanken. Krantenbanken zijn websites met ingescande historische kranten, zoals die van de Koninklijke Bibliotheek. Je moet zo'n krantenbank eerst via Google opvragen, zodat je daarna in die collecties kunt zoeken. Dat geldt ook voor de meeste beeldbanken van archieven, musea en andere instanties. Dit zijn sites met ingescande oude foto's. Voor beide zijn startpagina's op Google te vinden, waar je de links vind naar zo'n kranten- of beeldbank. Ook als je het nog nooit hebt gedaan, ben je nooit te oud om ermee te beginnen. Gewoon rustig de aanwijzingen volgen en proberen.

  Onthoudt dat kranten- en beeldbanken vaak niet 'compleet' zijn. Bij de KB zijn nog lang niet alle jaargangen van Maastrichtse kranten ingescand en dat zal ook wel nooit gebeuren. Maar als je daar het antwoord op een bepaalde vraag niet kunt vinden, kun je het altijd nog proberen bij de Krantendocumentatie van de afdeling Documentatie Limburg van de Stadsbibliotheek Maastricht (Centre Céramique), al is die alleen ter plaatse te raadplegen.

  Wat betreft 'de boekenkast': alle door mij gebruikte boeken zijn aanwezig in de Stadsbibliotheek Maastricht. De ruime openingstijden worden aangegeven op de site van het Centre Céramique. Houdt er rekening mee dat veel boeken in het magazijn staan en dat voor het opvragen daarvan speciale uren gelden.
  Belangrijk: het gebruik van de openbare bibliotheek is overal gratis; alleen wie (boven de achttien) boeken wil lenen, moet betalend lid worden.
  Last edited by Clio; 5 januari 2014, 12:44. Reden: aanvulling

  Opmerking


  • #77
   Tips voor het oplossen van de eindejaarsquiz 2013 (2)

   Vraag 1.
   Deze vraag is op te lossen via het internet.

   Vraag 2.
   Op te lossen via het internet, maar je zou ook eens door de binnenstad kunnen lopen (al dan niet met Street View of Bing).

   Vraag 3.
   Nr. 1, 2 en 4 zijn qua plaatje op te lossen via het internet, waarbij twee objecten uit dezelfde collectie komen. Object 3 komt uit een huis aan huisblad, maar is met een paar slimme trefwoorden via Google ook thuis te brengen.

   Vraag 4.
   Op te lossen via internet.

   Vraag 5.
   Deze vraag sluit aan bij de actualiteit van het najaar. De locatie kun je zien als een zoekplaatje (zie hieronder vraag 8 ), maar de gegevens zijn allemaal terug te vinden via Google Web.

   Vraag 6.
   Google Web levert voor enkele personen wel wat gegevens, maar de vraag is tussen de borrel en de maaltijd bijna in zijn geheel op te lossen door het raadplegen van een in het najaar van 2013 verschenen uitgave.

   Vraag 7.
   Deze vraag vergt wat kennis van de geschiedenis van de stad. Het is een kwestie van kapellen 'wegstrepen' en kijken wat je overhoudt. Het barst op MO van de interieurs van kerken en kapellen, maar deze foto is voor zover mij bekend alleen te vinden in een uitgave van de Stichting Historische Reeks Maastricht.

   Vraag 8.
   Dit is in eerste instantie een kwestie van logisch nadenken: wat kán het zijn, gezien het materiaal en de beschrijving? Als je de locatie hebt gevonden, is er een slecht herkenbaar plaatje te vinden op internet. Alle deelvragen oplossen lukt slechts door een tochtje naar de boekenkast, al dan niet in de bibliotheek. Misschien dat een bezoekje of telefoontje ook helpt.

   Vraag 9.
   De eerste helft van deze vraag is te vinden op internet. De tweede helft vraagt enige kennis van fotoboeken over Maastricht.

   Vraag 10.
   Dit is een typische 'Boe?'-vraag. Het is een zoekplaatje waarbij het gaat om het herkennen van een stadsbeeld.

   'Boe?' is een populair spelletje op Mestreech Online. Ik ben bij het opstellen van de vraag echter vergeten dat je bij dat spelletje altijd tussentijds om aanwijzingen mag vragen. Die wisselwerking is er niet bij de quiz.

   Daarom hier een redelijke voorzet:
   - alle locaties bevinden zich op de linker (westelijke) Maasoever;
   - drie van de vier liggen binnen de singels en op korte afstand van elkaar; wil je nr. 1 in levende lijve zien, dan zul je de Maas over moeten;
   - een van de vier ligt in een van de oude kernen net buiten de singels.

   Vraag 11.
   Deze vraag is op te lossen via 'internet'.

   Vraag 12.
   Het antwoord kan, vermoed ik, alleen gevonden worden in de boekenkast, of in de krantendocumentatie van de Stadsbibliotheek Maastricht.

   Voor alle vragen geldt: houdt ook de rest van dit draadje in de gaten. Zo af en toe valt er nog wel iets extra's op te pikken.
   Last edited by Clio; 5 januari 2014, 12:46. Reden: aanvulling

   Opmerking


   • #78
    Tips voor het oplossen van de eindejaarsquiz 2013 (3)

    De addertjes onder het gras:

    1. De Historische Encyclopedie Maastricht is een prettig hulpmiddel voor sommige vragen, maar zij is niet zaligmakend. Elk boek bevat fouten, zo ook de HEM. Het is de kunst om uit te zoeken wie de juiste gegevens biedt, maar als meerdere antwoorden mogelijk zijn en het goede zit ertussen, dan wordt de vraag goed gerekend.

    2. Kunstwerken in de openbare ruimte maken soms deel uit van een grotere verzameling. Dergelijke collecties zijn vaak te vinden op de websites van de eigenaren. Probleem is echter dat wat je bij die websites vind onder 'de kunstcollectie' (of iets dergelijks) lang niet altijd compleet is. Nr. 2.2 en 2.4 zitten op dezelfde locatie, maar als je de naam van de mogelijke kunstenares niet kunt bedenken, zal zoeken in de collectie een van de twee niet ophoesten. Foutje van de webbeheerder of van de conservator.
    Last edited by Clio; 5 januari 2014, 12:48. Reden: aanvulling

    Opmerking


    • #79
     Merci voor de tips Clio !

     Ik mis 'Ach Lieve Tijd' bij jouw aanwijzingen, klopt dat ?
     Mestreechter Geis mage beleve
     en dat door te kinne geve.
     God, wat is dat sjiek ! © Wigo

     Opmerking


     • #80
      Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
      Ik denk dat je bij het oplossen van die vraag gewoon geluk moet hebben, want ik heb, met alle respect!, nog nooit van die dichter gehoord.
      Een beetje cultuurbarbaar zijt gij inderdaad, pierlementariër. Mag die hond van u nooit eens lekker rennen in het Jekerdal?

      Opmerking


      • #81
       Dank je wel Clio voor je aanwijzingen.
       Ik heb echter nog een vraag :
       Hoe ga je te werk als er een antwoord gegeven wordt dat 2 keer anders op het net gegeven wordt ?
       Moeten we beide antwoorden invoegen en zo nee, is een van beide dan altijd goed ?
       't Sjoenste wat Slivvenier aon 'ne mins kin geve
       is es Mestreechteneer te mage leve ...

       Opmerking


       • #82
        Aanvulling vraag 6

        Christine Lemmens was getrouwd met ene Houtappel.

        Juffrouw Josephine Vaessen is te vinden in een van de meest voor de hand liggende uitgaven over de geschiedenis van Maastricht. Maar voor wie die niet heeft: begin bij de KB krantenbank en ga vandaaruit verder.
        Last edited by Clio; 29 december 2013, 15:52. Reden: correctie

        Opmerking


        • #83
         Oorspronkelijk geplaatst door Koeleköpke Bekijk bericht
         Ik was ook al tot die conclusie gekomen Pier.
         Marie-Louise VAESSEN was snel gevonden en van Amélie Polis vond ik ook al snel informatie, maar dan moet je nog een samenhang zien te vinden en die zie ik tussen de twee voornoemde nog niet zitten.
         De andere namen komen geen 100, maar wel 1000 keer voor op het net en daar kom je niet verder mee.
         Een tip van Clio is welkom, al was het alleen maar of het überhaupt op het net te vinden is, of anders in een boek...

         Ik vermoed dat de samenhang tussen de verschillende dames juist het meest voor de hand ligt, maar kan me vergissen. Ik merk het wel als ik de uiteindelijke uitslag te zien krijg!

         Opmerking


         • #84
          Niet eensluidende antwoorden

          Oorspronkelijk geplaatst door Koeleköpke Bekijk bericht
          Dank je wel Clio voor je aanwijzingen.
          Ik heb echter nog een vraag: Hoe ga je te werk als er een antwoord gegeven wordt dat 2 keer anders op het net gegeven wordt? Moeten we beide antwoorden invoegen en zo nee, is een van beide dan altijd goed ?
          Als een van beide juist is, reken ik dat antwoord goed. Misschien een beetje zuur voor diegenen die het tot op het bot hebben uitgezocht, maar het is niet de taak van quizers om de fouten van (webpagina)schrijvers te verbeteren. Ik zal het hierboven bij de 'addertjes onder het gras' even aanvullen.
          Last edited by Clio; 29 december 2013, 17:14. Reden: aanvulling

          Opmerking


          • #85
           Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk bericht
           Vraag 1.
           Deze vraag is helemaal op te lossen via het internet, zij het dat het helpt als je die vaandeldrager van een andere foto kent.

           Vraag 2.
           Op te lossen via het internet, maar je zou ook eens door de binnenstad kunnen lopen (al dan niet met Street View of Bing.

           Vraag 3.
           Nr. 1, 2 en 4 zijn op te lossen via het internet, waarbij twee object uit dezelfde collectie komen. Foto 3 komt uit een huis aan huisblad, maar is met een paar slimme trefwoorden via Google toch thuis te brengen.

           Vraag 4.
           Op te lossen via internet.

           Vraag 5.
           Deze vraag sluit aan bij de actualiteit van het najaar. De locatie kun je zien als een zoekplaatje (zie hieronder vraag 8 ), maar de gegevens zijn allemaal terug te vinden via Google Web.

           Vraag 6.
           Google Web levert voor enkele personen wel wat gegevens, maar de vraag is tussen de borrel en de maaltijd bijna in zijn geheel op te lossen door het raadplegen van een in het najaar van 2013 verschenen uitgave.

           Vraag 7.
           Deze vraag vergt wat kennis van de geschiedenis van de stad. Het is een kwestie van kapellen 'wegstrepen' en kijken wat je overhoudt. Het barst op MO van de interieurs van kerken en kapellen, maar deze foto is voor zover mij bekend alleen te vinden in een uitgave van de Stichting Historische Reeks Maastricht.

           Vraag 8.
           Dit is in eerste instantie een kwestie van logisch nadenken: wat kán het zijn, gezien het materiaal en de beschrijving? Als je de locatie hebt gevonden, is er een slecht herkenbaar plaatje te vinden op internet. Alle deelvragen oplossen lukt slechts door een tochtje naar de boekenkast, al dan niet in de bibliotheek. Misschien dat een bezoekje of telefoontje ook helpt.

           Vraag 9.
           De eerste helft van deze vraag is te vinden op internet. De tweede helft vraagt enige kennis van fotoboeken over Maastricht.

           Vraag 10.
           Dit is een typische 'Boe?'-vraag. Het is een zoekplaatje waarbij het gaat om het herkennen van een stadsbeeld.

           'Boe?' is een populair spelletje op Mestreech Online. Ik ben bij het opstellen van de vraag echter vergeten dat je bij dat spelletje altijd tussentijds om aanwijzingen mag vragen. Die wisselwerking is er niet bij de quiz.

           Daarom hier een redelijke voorzet:
           - alle locaties bevinden zich op de linker Maasoever;
           - drie van de vier liggen binnen de singels en op korte afstand van elkaar; wil je nr. 1 in levende lijve zien, dan zul je de Maas over moeten;
           - de laatste ligt in een van de oude kernen net buiten de singels.

           Vraag 11.
           Deze vraag is op te lossen via 'internet'.

           Vraag 12.
           Het antwoord kan, vermoed ik, alleen gevonden worden in de boekenkast, of in de krantendocumentatie van de Stadsbibliotheek Maastricht.           Ontzettend aardig van je Clio maar voor een aantal tips die je aandraagt moet je toch echt in Maastricht woonachtig zijn. En wellicht andermaal een domme vraag, als je het hebt over de linkerkant van de Maasoever bedoel je dan Wijck?

           Opmerking


           • #86
            Oorspronkelijk geplaatst door Hollender Bekijk bericht
            Ontzettend aardig van je Clio maar voor een aantal tips die je aandraagt moet je toch echt in Maastricht woonachtig zijn. En wellicht andermaal een domme vraag, als je het hebt over de linkerkant van de Maasoever bedoel je dan Wijck?
            Het feit dat sommige vragen alleen in Maastricht op te lossen lijken, betekent niet dat men vanuit Amsterdam geen kans zou maken. Heel wat deelnemers struikelen immers over de 'andere' vragen en als men die in Amsterdam goed heeft, kan zelfs een Amsterdammer winnen. Sprekend voorbeeld is de quiz van 2010 die gewonnen werd door 'elvis'. Die woont in Alkmaar en werkt in Amsterdam!

            Wat betreft de linkeroever van de Maas: linker- en rechteroever van een rivier worden altijd bepaald door de bron, of misschien duidelijker: door de richting waarin zij stroomt. De Maas stroomt naar het noorden en de linkeroever is dan de westelijke oever. Ik zal het nog even in de posting verduidelijken.
            Last edited by Clio; 5 januari 2014, 12:51.

            Opmerking


            • #87
             Oorspronkelijk geplaatst door Wigo Bekijk bericht
             Ik mis 'Ach Lieve Tijd' bij jouw aanwijzingen, klopt dat ?
             Ach Lieve Tijd levert misschien hier en daar iets op, maar buiten het register zou ik maar niet zoeken.

             Opmerking


             • #88
              Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk bericht
              Vraag 1.
              [COLOR=black][FONT=Verdana]Deze vraag is helemaal op te lossen via het internet, zij het dat het helpt als je die vaandeldrager van een andere foto kent.
              Ik zie hier een foto voor mij (Maastricht 1897), met op het oog precies hetzelfde vaandel, maar hoe kun je weten of er van deze vaandel maar een exemplaar bestaat?

              Opmerking


              • #89
               Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk bericht
               Het feit dat sommige vragen alleen in Maastricht op te lossen lijken, betekent niet dat men vanuit Amsterdam geen kans zou maken. Heel wat deelnemers struikelen immers over de 'andere' vragen en als men die in Amsterdam goed heeft, kan zelfs een Amsterdammer winnen. Sprekend voorbeeld is de quiz van 2010 die gewonnen werd door 'elvis'. Die woonde in Alkmaar en werkte in Amsterdam!

               Wat betreft de linkeroever van de Maas: linker- en rechteroever van een rivier worden altijd bepaald door de bron, of misschien duidelijker: door de richting waarin zij stroomt. De Maas stroomt naar het noorden en de linkeroever is dan de westelijke oever. Ik zal het nog even in de posting verduidelijken.
               Tja, die uitleg is zelfs voor "eine stomme Hollender" niet mis te verstaan. Gewoon afgaan op het juiste kompas.

               Stond ik maar in de Blue Suede Shoes van Elvis!

               Opmerking


               • #90
                Gedichtje

                Het gedicht kan ik tot nu toe nergens vinden.
                Maar de auteur inspireerde mij toch een beetje.
                Zijn dichterlijke vrijheid bracht mij tot dit:

                Een quiz is vaak lastig,
                of moeilijk dat is waar.

                Dan zoek je in boeken,
                op internet hier of daar.

                Vaak kan je iets vinden,
                dat is dan klip en klaar.

                Maar deze beste Clio,
                bezorgt ons grijs haar !


                Wat de rest betreft: Hartelijk dank voor de aanwijzingen Clio.
                Mestreechter Geis mage beleve
                en dat door te kinne geve.
                God, wat is dat sjiek ! © Wigo

                Opmerking

                Bezig...
                X