Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Krimp? Nu is het afgelopen!

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • #46
    Geen brain drain maar brain gain

    Weer zo'n 'krimpverhaal' wat niet blijkt te kloppen:
    Maastrichtse ‘brain drain’ bestaat niet; onderzoek ontkracht mythe

    Wethouder André Willems blij verrast met positieve uitkomst landelijk onderzoek. In Maastricht is er zelfs sprake van dat het aantal kenniswerkers substantieel groeit (brain gain)

    Lees het uitgebreide artikel op: MaastrichtAktueel, 23 Februari 2011

    Opmerking


    • #47
      Vestigingsoverschot in Zuid-Limburg; krimp bijna 0

      Een bericht op Maastricht Aktueel waaruit blijkt dat de krimp in Zuid-Limburg vrijwel tot staan is gebracht en dat zich meer mensen in de regio vestigen dan er vertrekken: http://www.maastrichtaktueel.nl/zuid...stigingssaldo/.

      Enkele cijfers over de krimp in Zuid-Limburg:
      2007: -0,65%
      2008: -0,32%
      2009: -0,18%
      2010: -0,08% (vestigingsoverschot: +0,16%; geboorte-overschot: -0,23%)
      Enkele jaren geleden werd nog 1 à 2% krimp voorspeld voor Zuid-Limburg. Verwacht wordt dat het geboorteoverschot voorlopig negatief blijft, maar gehoopt wordt nu dat door het vestigingsoverschot de krimp tot staan gebracht kan worden. In Maastricht en Heerlen neemt de bevolking door een ruim vestigingsoverschot alweer licht toe.

      Een echte feel-good pagina met optimische cijfers over Zuid-Limburg: http://www.zuidlimburg.nl/facts__fig...letpoints.html

      Opmerking


      • #48
        Krimp, kinderbijslag en bootvluchtelingen

        Vandaag een interessant artikel van hoogleraar Luc Soete over de krimp in Dagblad De Limburger (alleen te lezen met digitaal abonnement). Soete, een Belg, vergelijkt het (lage) geboortecijfer in Nederlands-Limburg met het (relatief hoge) cijfer in Belgisch Limburg en suggereert dat dit komt door het verschil in kinderbijslag: in België ontvang je voor een tweede kind meer bijslag dan voor het eerste; voor het derde en vierde krijg je nog meer. In Nederland krijg je voor elk kind evenveel. Daardoor ontvangt een gezin met 4 kinderen in 'West-Limburg' in totaal 712 euro kinderbijslag per maand en in 'Oost-Limburg' slechts 260 euro.

        Soete merkt ook op dat Nederlands-Limburg een bijzonder laag percentage niet-westerse allochtonen heeft (5% tegenover 20% in de rest van Nederland). Wel heeft Nederlands-Limburg veel westerse allochtonen en dat blijken dan voornamelijk Belgen en Duitsers te zijn, waarbij vooral oudere vrouwen oververtegenwoordigd zijn - en dat is weer ongunstig voor het geboortecijfer. Soete stelt voor om meer jonge mannelijke Noord-Afrikaanse bootvluchtelingen toe te laten...

        Het klinkt allemaal een beetje flippant, maar Luc Soete is een gelauwerd econoom, die meestal geen onzin uitkraamt.
        Last edited by El Loco; 12 maart 2011, 13:51. Reden: foutje hersteld

        Opmerking


        • #49
          Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
          Vandaag een interessant artikel van hoogleraar Luc Soete over de krimp in Dagblad De Limburger (alleen te lezen met digitaal abonnement).

          Voor degene die Mestreech Online leest en geen digitaal abonnement heeft van DDL, hij kan het artikel ook hier lezen.

          Een leuk artikel met wellicht een kern van waarheid.
          Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

          Opmerking


          • #50
            Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
            Ben meteen maar eens een kijkje over de grens gaan nemen. Ik verwachtte een florissante groei in Aken, een deprimerende krimp in Luik en van Hasselt wist ik het niet. Wat blijkt: Aken krimpt, Luik groeit de laatste jaren en Hasselt doet het eigenlijk prima. Om de vergelijking iets eerlijker te maken, heb ik de oppervlakten van de gemeenten erbij gezet. In Luik zijn de randgemeenten niet meegenomen.

            Bevolkingsontwikkeling stad Aken (oppervlakte 160 km²):

            Aken gaat de bevolkingskrimp nu zeer serieus aanpaken.
            Ik hoop en vermoed dat de Oostelijke Mijnstreek en dus ook de rest van Zuid-Limburg, daarvan mee zal profiteren.

            Er komt een mammoet-campus van 150 voetbalvelden (800.000 vierkante meter) nabij het Klinikum.
            Dat is global het stuk Aken tussen Vaals en Kerkrade.

            Hier het bewuste krantenartikel uit DDL van 12 februari 2011.
            Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

            Opmerking


            • #51
              Volgens regionale prognose van het CBS groeit de Maastrichtse bevolking zelfs licht in de periode 2010 - 2040: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publi...DR=T&STB=G1,G2

              Opmerking


              • #52
                CBS prognose

                Ook deze prognose (uit 2009) is te negatief. Het CBS gaat er hier nog van uit dat de Maastrichtse bevolking de eerstkomende jaren afneemt. Na het dieptepunt 2016 zou de bevolking daarna geleidelijk gaan toenemen en pas rond 2027 de 120.000 (opnieuw) passeren.

                Voor 2010-2011 wordt een bevolkingsafname (-249) voorspeld. Inmiddels weten we (zie hier) dat de bevolking vorig jaar is toegenomen (+1092) en dat we waarschijnlijk dit jaar alweer over de 120.000 gaan.

                De gemeente, de provincie en andere overheidsinstanties blijven ondertussen vasthouden aan de veel negatievere bevolkingsprognoses van E'til (zie o.a. hier en hier). Dit is één van de redenen dat de woningbouw in Maastricht vrijwel tot stilstand is gekomen (ook door de marktsituatie natuurlijk).

                Nog wat interessante tendensen:
                • Het aantal geboorten zou volgens deze prognose weer flink gaan toenemen: van 968 nu naar 1449 in 2040. Rond 2040 zouden het geboortecijfer en het sterftecijfer elkaar in evenwicht houden.
                • Het aantal autochtonen blijft afnemen; het aantal westerse allochtonen neemt licht toe; het aantal niet-westerse allochtonen neemt sterk toe.
                • Opvallend is dat de toename van niet-westerse allochtonen in de regio Maastricht (Maastricht, Meerssen, Valkenburg, Eijsden-Margraten) veel sterker is dan in de gemeente Maastricht.

                In oktober komt de nieuwe tweejaarlijkse CBS-prognose uit. Ben benieuwd.
                Last edited by El Loco; 28 augustus 2011, 09:27. Reden: typo

                Opmerking


                • #53
                  Ik denk dat je prognoses als deze ook alleen kunt zien als een te verwachten trend op basis van nu bekende feiten. Het lijkt me ook goed om dit in breder perspectief te plaatsen. In dezelfde regionale prognose wordt voor de beide andere grote agglomeraties in Zuid-Limburg een forse daling verwacht: Sittard-Geleen met ongeveer 10% en Heerlen met ongeveer 20%.

                  Opmerking


                  • #54
                    Het blijft koffiedik kijken, maar toch had ook Heerlen vorig jaar netto groeicijfers. Voor de plattelandsgemeenten en kleinere steden lijkt het krimpscenario voorlopig stand te houden.

                    Opmerking


                    • #55
                      Leegstand in Maastricht?

                      Dit bericht stond vandaag op de website van L1:
                      Leegstand Parkstad weer gedaald
                      De leegstand van woningen in Parkstad Limburg is voor het derde achtereenvolgende jaar gedaald. Eind 2010 stond 4 procent van de woningen in de regio leeg. De daling wordt veroorzaakt door de sloop van veel woningen. In totaal gingen er in 2010 zo'n 500 woningen tegen de vlakte. Daarnaast worden er ook woningen gebouwd, vooral voor ouderen, omdat de Parkstad vergrijst. Op die manier moeten wijken leefbaar blijven. Deze zogenoemde herstructurering van woonwijken vindt vooral plaats in Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf. De overheid heeft hier 44 miljoen euro voor uitgetrokken.
                      (Bron: www.l1.nl)
                      Ik ben op zoek gegaan naar leegstandscijfers voor Maastricht, maar heb deze helaas niet kunnen vinden. Wie zoekt mee?

                      Staan er wel zoveel woningen leeg in Maastricht? Gebouwd wordt er vrijwel niet meer. Ondertussen wordt er wel volop gesloopt (A2-flats Wyckerpoort en Wittevrouwenveld, Malberg, Caberg-Malpertuis, Mariaberg) en er komen geen of minder woningen voor terug. De bevolking groeit alweer de laatste 3 jaar, de gemiddelde woningbezetting daalt nog steeds. Dan verwacht je toch dat er op termijn een woningtekort ontstaat?

                      Ik heb helaas geen recente cijfers kunnen vinden, maar ik las dat op 1 januari 2008 bijna 6% van de totale woningvoorraad in Nederland niet permanent bewoond was. In Den Haag bijna 13%, Sluis (Zeeland) 22% (bron: CBS). 4% leegstand in Parkstad is dus heel weinig. Toch gaat men door met slopen!

                      Hebben we hier te maken met een zekere gehechtheid aan het krimpdenken bij sommige Limburgse bestuurders?


                      Niet-bewoonde woningen per gemeente, 1-1-2008

                      Opmerking


                      • #56
                        Toch wat recentere CBS-cijfers gevonden (voor het gemak heb ik 31-12-2007 veranderd in 1-1-2008, enz; da's gemakkelijker bij het vergelijken met de inwoneraantallen):
                        Woningvoorraad: 56.472 (1-1-2008 ) | 56.425 (1-1-2009) | 56.662 (1-1-2010) | 56.795 (1-1-2011)

                        Inwoneraantal: 117.998 (1-1-2008 ) | 118.284 (1-1-2009) | 118.523 (1-1-2010) | 119.615 (1-1-2011)

                        (Bron: CBS)
                        De groei van de woningvoorraad bedroeg tussen 1-1-2008 en 1-1-2011: +323.
                        De groei van het aantal inwoners bedroeg tussen 1-1-2008 en 1-1-2011: +1617.
                        Even heel simplistisch gerekend: met de aanwas van de woningvoorraad in de afgelopen drie jaar (en rekening houdend met een gemiddelde woningbezetting van 2,1) konden we 678 nieuwkomers een woning aanbieden. Voor de andere 939 nieuwe Maastrichtenaren was die woning er dus niet, een tekort van 447 woningen! Waar zijn al die mensen terechtgekomen? Ik weet het niet.

                        Opmerking


                        • #57
                          Ik denk inderdaad dat door de sterke toename van het aantal studenten de gemiddelde bezettingsgraad per woning iets omhoog is gegaan. Maar of dat het 'gat' van 447 woningen kan verklaren? Ik denk dat het 'gat' er voor gezorgd heeft dat er minder leegstand is in Maastricht.

                          Op bovenstaand kaartje is te zien dat Maastricht in 2008 in de donkerblauwe zone zat (7-10% leegstand). Dat zal inmiddels wel een stuk minder zijn.

                          Maar het vullen van studentenhuizen met grote aantallen studenten en het opvullen van leegstaande woningen kan niet tot het oneindige doorgaan. Op een gegeven moment is er een reëel tekort. Maastricht moet bouwen, anders zullen nieuwkomers moeten uitwijken naar de randgemeenten (zoals in de jaren '60/'70) of... gewoon niet komen.

                          Opmerking


                          • #58
                            Felipe Ramirez 120 duizendste inwoner Maastricht
                            Burgemeester Onno Hoes heeft vandaag de 120.000e inwoner van Maastricht feestelijk verwelkomt. Het aantal van 120.000 is voor de stad een mijlpaal, omdat Maastricht in weerwil van de krimp in Zuid-Limburg toch groeit.

                            De 120.000e inwoner is de Amerikaan Felipe Ramirez. Hij komt oorspronkelijk uit de stad Charlotte in de staat North Carolina en studeerde voor zijn komst naar Maastricht in Miami aan de Florida International University. Felipe Ramirez werkt als marketing manager bij DSM Dyneema in Urmond.

                            In 2006 daalde het inwonertal van Maastricht onder de 120.000. De diverse bevolkingsprognoses gaven aan dat Maastricht zou blijven dalen. Na het laagste punt in 2008 – 117.998 – trad echter weer een groei in: 118.284 in 2009; 118.523 in 2010; 119.663 per 1 januari 2011. Nu is de ‘magische grens’ van 120.000 overschreden.

                            Internationalisering
                            De groei is voornamelijk het gevolg van een migratieoverschot vanuit het buitenland. In 2006 bedroeg dat 1811. Achtereenvolgens was dat 2003 in 2007; 2722 in 2008; 2983 in 2009 en 3977 in 2010. Over 2011 is dat aantal nog niet exact bekend, maar er wordt ook dit jaar van een groei uitgegaan.
                            Deze ontwikkeling bevestigt het beeld dat de stad internationaliseert. Er wonen momenteel 31.616 van buitenlandse komaf in Maastricht, tegen 27.523 in 2007. Er zijn circa 30 nationaliteiten vertegenwoordigd. Met name de universiteit en de kennisbedrijven spelen daar een grote rol in, omdat een belangrijk deel van de ‘nieuwe’ buitenlanders studenten, kenniswerkers en expats zijn.


                            Burgemeester Onno Hoes overhandigde namens de stad Maastricht en haar inwoners Felipe Ramirez een pakket met typische Maastrichtse producten en/of waren van gerenommeerde bedrijven uit de stad. (foto: Laurens Bouvrie/MaastrichtAktueel)

                            Lees het volledige artikel op MaastrichtAktueel.

                            Ik had zelf verwacht dat de 120.000 veel eerder dit jaar gehaald zou worden. Het lijkt er dus wel op dat de groei van vorig jaar (>1000) niet geëvenaard zal worden.

                            Opmerking


                            • #59
                              Er is altijd een piek in september en oktober. Eind september stond de stand op 120.426

                              http://statline.cbs.nl/StatWeb/publi...ARTTYPE=3&VW=T

                              Opmerking


                              • #60
                                Oorspronkelijk geplaatst door Joker Bekijk bericht
                                Er is altijd een piek in september en oktober. Eind september stond de stand op 120.426

                                http://statline.cbs.nl/StatWeb/publi...ARTTYPE=3&VW=T
                                Klopt, alle studentensteden hebben zo'n najaarspiek. Ik had hier een tijd geleden een grafiekje neergezet waaruit die piek goed was af te lezen. Waarschijnlijk gewist bij de servercrash in augustus. Hier is-tie nog eens, geaktualiseerd voor de periode juni 2009 t/m september 2011:



                                Ook leuk: de januaristanden van de afgelopen 10 jaar. De septemberpieken zijn hieruit niet af te lezen. Wel is te zien dat we nog niet terug zijn op het niveau van 2002-2004. De recente stijging gaat langzamer dan de daling tussen 2004 en 2008.

                                Last edited by El Loco; 13 november 2011, 18:52. Reden: Image link hersteld

                                Opmerking

                                Bezig...
                                X