Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Geschiedenis van de Firma Petrus Regout en haar opvolgers

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Ingrid M.H.Evers
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
    De SP Maastricht kent niet de nuance in de geschiedenis.
    Dank Pier, al heb ik nog een kleine nuance te plaatsen: Regout sr. heeft niet meegewerkt aan dat Kinderwetje van Van Houten, hij was al vier jaar eerder uitermate duidelijk over die arbeid van kinderen onder de twaalf jaar, maar had zich na tien jaar in de Eerste Kamer na 1859 niet meer beschikbaar gesteld voor het parlement. Zoals te lezen onder je link naar het Kinderwetje, moest hij zes maanden na januari 1870 zijn initiatief terugdraaien. Ik vermoed overigens dat niet hijzelf dat heeft gedaan, maar drie van zijn zonen, die in 1870 actief mede-eigenaar werden van de zaak. Regout zelf trok zich vrijwel terug uit het bedrijf en draaide mede vanwege zijn verslechterende gezondheid vanaf dat moment nog slechts op afstand mee. Hij zou in 1878 overlijden, overigens evenals zijn vrouw en een van zijn zonen, die vroegtijdig stierf aan in de fabrieken opgelopen 'pottemennekes krengde' (silicose). Dat ook een Regout aan die ziekte stierf, dáár hoor je natuurlijk nooit iemand over.

    De oude Regout, die een vader voor zijn personeel wilde zijn, wordt nog steeds door lieden die ongenuanceerd 'de verhalen van de stad' napraten en het lezen van historische teksten mijden als de pest, opgescheept met alles wat er fout ging in dik anderhalve eeuw Maastrichtse industriële geschiedenis, zaken waar hij part noch deel aan heeft gehad. Gelukkig is zijn leven de laatste decennia in de geschiedschrijving behoorlijk bijgesteld. Het waren zijn hard-liberale zonen die in zijn fabrieken de basis legden voor de latere slechte naam van de familie. Met name de nonchalante en laatdunkende antwoorden van Petrus II aan de onderzoekscommissie tijdens de Arbeidsenquête (1887), veroorzaakten een schok in Nederland. Zijn vader was toen al bijna tien jaar dood.

    Over Regouts onverdiende slechte naam zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Petrus_Laurentius_Regout
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 13 juni 2024, 00:22.

    Leave a comment:


  • Pier
    replied
    Internationale dag tegen Kinderarbeid. SP Maastricht kent niet de nuance in de geschiedenis.

    Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers
    (..) Minder bekend is dat Petrus (Pie) Regout (1801-1878 ) als eerste fabrikant in Maastricht kinderen die de leeftijd van twaalf jaar nog niet hadden bereikt, de toegang tot zijn fabrieken ontzegde. Zes maanden later moest hij deze maatregel terugdraaien, onder meer omdat de overige ondernemingen hierin niet vrijwillig mee wilden gaan en hij zijn eigen onderneming benadeelde.
    Vandaag 12 juni 2024, op de Internationale dag tegen Kinderarbeid, heeft de SP Maastricht een bord om de nek van het standbeeld van Petrus Regout (1801-1878 ) aan de Boschstraat te Maastricht gehangen.
    De SP schrijft: ' Gelukkig is de uitbuiting en tewerkstelling van kinderen in Nederland al een tijdje verboden, maar in us Mestreech staat er wel een vier meter hoog standbeeld van een fabrikant die groot is geworden door jonge kinderen en volwassen in erbarmelijke omstandigheden te laten werken '.
    De partij wil daar vandaag bij stil staan: ' We blijven ons inspannen voor goede arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon voor iedereen ', aldus raadslid Stephanie Blom.

    Uiteraard is het goed dat Kinderarbeid in Nederland allang is verboden en dat er actiebereidheid is om Kinderarbeid de wereld uit te krijgen. Maar, ken wel je geschiedenis als je daar iets over beweert......

    Bekijk maar eens de de rol van Petrus Regout bij de totstandkoming van de Kinderwet van Van Houten

    Leave a comment:


  • Ingrid M.H.Evers
    replied
    Regout en kinderarbeid

    Een mooi stukje recente stadsgeschiedenis in vogelvlucht, Brour00, heel interessant om dat in kort bestek bijeen te zien staan. En passant natuurlijk ook het thema kinderarbeid en het verzet daartegen. Minder bekend is dat Petrus (Pie) Regout (1801-1878 ) als eerste fabrikant in Maastricht kinderen die de leeftijd van twaalf jaar nog niet hadden bereikt, de toegang tot zijn fabrieken ontzegde. Zes maanden later moest hij deze maatregel terugdraaien, onder meer omdat de overige ondernemingen hierin niet vrijwillig mee wilden gaan en hij zijn eigen onderneming benadeelde. Dat was drie jaar voordat de uitgeklede wet van Samuel van Houten eindelijk door de Tweede Kamer werd goedgekeurd (1874) en de arbeid van kinderen in fabrieken en werkplaatsen gebonden werd aan de twaalfjarige (overdag) en dertienjarige leeftijd ('s nachts). In de huishouding, op het platteland, in het transport, het marktwezen en overal elders bleef onder druk van de Tweede Kamer alles nog bijna dertig jaar bij het oude. Pas met de komst van de Leerplichtwet (1901) gold ook voor die sectoren dat kinderen eerst na hun twaalfde verjaardag mochten werken.

    Jammer vind ik dat bij de foto's ergens het woord 'kinderarbeid' is gebruikt. Dat woord heeft een negatieve klank en betekenis en duidt in het algemeen op een onwettige situatie waarbij kinderen door ouders of werkgevers werden en worden uitgebuit. De kinderen op deze foto's van na 1900 lijken in onze ogen erg jong, maar ongetwijfeld hadden zij de wettelijke leeftijd van twaalf of dertien jaar. Het gaat hier dus om legale arbeid van kinderen. Overigens is de onwettige arbeid door kinderen nog altijd een zorg voor de arbeidsinspectie. Wie wil weten wat anno 2016 wel en niet mag, verwijs ik naar deze website: http://www.inspectieszw.nl/Images/Ar...335-327505.pdf.
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 13 juni 2024, 00:08.

    Leave a comment:


  • brour00
    replied
    In bijna 9 min. geprobeerd de historie van Regout en de Sphinx in vogelvlucht weer te geven. De groei en bloei, kinder- en vrouwenarbeid etc. en het mismanagement, waardoor Sphinx nu helemaal weg is uit de stad. Tevens de ( enigszins ) aan Regout gerelateerde bedrijven nog kort in beeld gebracht. Zet op HD, groot scherm rechts onder. Een muziekje zit erbij.
    Bijna 200 jaar keramiek in Maastricht. Aandacht voor Regout en Sphinx.
    In vogelvlucht de historie van de keramiek-industrie in Maastricht vanaf 1834. Aandacht voor Regout,…
    youtube.com





    Last edited by brour00; 7 januari 2016, 20:40.

    Leave a comment:


  • Ingrid M.H.Evers
    replied
    Waarschijnlijk die serie over arbeiders, socialisme etc. die eerder hier op het forum werd aangekondigd?

    Leave a comment:


  • marres
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
    Ja Boed, dat is bekend. Maar dit verhaal wil ik nog even uitstellen tot na een geplande tv-opname. Het is niet Flikken Maastricht
    Breur, ik ben zeer benieuwd en meerderen met mij, denk ik.

    Leave a comment:


  • Verwijderde gebruiker
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door marres Bekijk bericht
    Is bekend hoe het Robeers en zijn zoon verder is vergaan ?
    Ja Boed, dat is bekend. Maar dit verhaal wil ik nog even uitstellen tot na een geplande tv-opname. Het is niet Flikken Maastricht

    Leave a comment:


  • marres
    replied
    Is bekend hoe het Robeers en zijn zoon verder is vergaan ?

    Leave a comment:


  • Verwijderde gebruiker
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
    Over mijn groot opa Jacobus Robeers:



    Bron: Nieuwsblad van het Noorden van 26 september 1896.
    Uit de procesverbalen opgemaakt door de politie blijkt dat niet Jacobus (Jacques) Robeers verdacht werd van het gooien van kiezels, sintels en stenen, maar zijn zoon George Robeers, glasblazer bij de heren Regout. Dit alles gebeurt bij een opstootjes ter verhindering van het aankomen van twee werkwilligen, waaronder de glasblazer Clermonts wonende in de Capucijnenstraat, bij de fabriek van de heren Regout. Zij worden onder politiebegeleiding naar de fabriek gebracht en dat verloopt niet geheel vlekkeloos. De gemoederen van een groep stakers raken verhit. De politieagenten trekken de sabels na waarschuwingen en slaan er op los ter ontzetting van zichzelf en ter bescherming van de werkwilligen. Robeers moet zijn wonden laten verzorgen op Calvariënberg.

    Leave a comment:


  • Verwijderde gebruiker
    replied
    Sphinxcour

    Zo zal het frontgedeelte Eiffelgebouw er gaan uitzien. Bron: Belvedere Maastricht Facebook.

    Leave a comment:


  • Antonius
    replied
    Tja de ene vindt het een mooi stukje historisch erfgoed en de ander denkt er het zijne over.

    Moesten we die Regout geschiedenis op een dergelijke wijze als gebouwde werkelijkheid blijven handhaven zal er geen ruimte meer zijn "voor modern en beter". En zal het geld t.b.v. dat gebouw snel verdampen als de bekende druppel op de hete plaat.

    Een onwetende, niet beladen met ballast en niet geïnformeerd over de Firma Regout en haar opvolgers zou die Foto kunnen interpreteren als ongenadige angstaanjagende Gevangenis met reeds gegraven massagraf op de voorgrond.
    Nogmaals enkel die er niks van af weten.
    Je zou er gewoon een paar vette Diamant zagen op los moeten laten en die rigide deels Betonnen Structuur en Baksteen Structuur open moeten zagen voor nieuwe ontwikkeling.

    Jaren geleden is bij de ontwikkeling van de Céramique ten zuiden van Wyck, er analoog aan die paar waardevolle restanten van de Sphinx, goed over nagedacht welke onderdelen te behouden en welke aan de sloopfirma's te geven.
    Het gaat niet over de Massa of hoe Groot het is, of is geweest.

    1/10 van het Eiffelgebouw is al meer dan genoeg gebouwde werkelijkheid wat over blijft om als een historisch document te fungeren.

    my two cents




    Leave a comment:


  • Karel de Kale
    replied
    Je beeldrapportages zijn juweeltjes van tijdsdocumenten. Verstilde beelden van zaken die dreigen te verdwijnen. Hulde

    Leave a comment:


  • Verwijderde gebruiker
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door Karel de Kale Bekijk bericht
    Jammer, dat het terrein weer bebouwd gaat worden. Ik denk dat zonder voorbebouwing het Eiffelgebouw veel beter als industrieel monument tot haar recht zal komen.
    Eindelijk geen benauwde veste meer en toch weer volbouwen. Overigens vind ik het jammer dat de oude oven niet ergens ingepast werd.

    Leave a comment:


  • Karel de Kale
    replied
    Jammer, dat het terrein weer bebouwd gaat worden. Ik denk dat zonder voorbebouwing het Eiffelgebouw veel beter als industrieel monument tot haar recht zal komen.

    Leave a comment:


  • Verwijderde gebruiker
    replied
    Situatie voor het Eiffelgebouw op 4 september 2014.

    Leave a comment:

Bezig...
X