Johan Lint: sterfhuis Statensingel 180 Maastricht. Mede-oprichter en lid van verdienste R.K.S.V. Kimbria.
Aankondiging
Sluiten
No announcement yet.
Maastrichtse gevelstenenrubriek
Sluiten
X
-
Oorspronkelijk geplaatst door Jef-VMG Bekijk berichtDat is ongetwijfeld Johannes Hendricus Lint 1889 - 1956
keramist, werkte bij de Sphinx 1917 - 1935.
Johan Lint werd geboren in Bergen op Zoom en vestigde zich op 21 december 1916 vanuit Amsterdam in Maastricht, als 'modelleur bij de Sphinx'. De Rijksdienst voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) schrijft dat hij tot 1935 bij de Sphinx heeft gewerkt. Johan Piets stelt dat hij eerder vertrok, namelijk in 1924. (www.charlesvos.nl).Last edited by Ingrid M.H.Evers; 12 september 2020, 09:12.
Leave a comment:
-
Gedenksteen Henri du Montstraat. Het was even zoeken in het archief, maar in 20.007C -1853.3 doos 1951 de vergunningaanvraag gevonden.
Het leverde meteen de naam van de maker op: Lint.
Dat is ongetwijfeld Johannes Hendricus Lint 1889 - 1956
keramist
werkte bij de Sphinx 1917 - 1935
mede-oprichter 1938 van atelier Astra CV voor kunst-keramiek
Leave a comment:
-
Oorspronkelijk geplaatst door Jef-VMG Bekijk berichtGeen idee waar het gebleven is.
Zie ook wikipedia:
https://nl.wikipedia.org/wiki/H%C3%B...lenwkped08.jpg
Leave a comment:
-
Oorspronkelijk geplaatst door Jef-VMG Bekijk berichtCharles Vos maakte voor het Mariacongres een groot Mariabeeld dat een plek kreeg op het Emmaplein.
Last edited by Ingrid M.H.Evers; 3 september 2020, 09:45.
Leave a comment:
-
De woonwijk in de Boschpoort kwam in 1937 gereed. Er moet dus voor Bouwvereniging St. Servatius een aparte aanleiding geweest zijn de Mariasteen 10 jaar later en 1 jaar na het Mariacongres daar in die uithoek te plaatsen. De vergunning van B&W (RHCL 20.076A inv. nr. 1011) werd in 1948 afgegeven.
Dus Ingrid, jouw uitleg over Mgr. Lemmens als bevlogen Maria-vereerder klinkt me heel plausibel in de oren.
Charles Vos maakte voor het Mariacongres een groot Mariabeeld dat een plek kreeg op het Emmaplein. Het is aannemelijk dat zijn leerlingen op de Kunstacademie (in opdracht van de meester zelf?) zich bezig hebben gehouden met dit onderwerp, maar het is vooralsnog niet bekend wie daarvan verantwoordelijk is voor de Mariasteen in de Boschpoort.
Leave a comment:
-
Oorspronkelijk geplaatst door Jef-VMG Bekijk berichtIs bekend waarom die steen juist op die plek is geplaatst?[/URL]Last edited by Ingrid M.H.Evers; 1 september 2020, 10:33.
Leave a comment:
-
Mariacongres 1947. In de Henri du Montstraat (Boschpoort) is de gedenksteen van het Mariacongres opgeknapt.
Lees verder
Is bekend waarom die steen juist op die plek is geplaatst?
Leave a comment:
-
TWIE BLOETE KOONTE
Grote Staat 37 heeft al heel wat functies gehad. Vanaf 1812 als stoffenwinkel. De vroegere huisnaam IN HET PARADIJS werd in het bovenraam van de deur uitgebeeld in de vorm van een houtsnijwerk.
Het is gelukt ook het laatste gevelteken op te sporen zodat we Twie bloete koonte kunnen presenteren. Kijk hier
Leave a comment:
-
Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H.Evers Bekijk berichtHeel goed mogelijk Antonius. Men realiseert het zich vaak niet, maar die enorm hoge daken van zolders in Maastricht zijn gerelateerd aan graanopslag en andere voorraden. En dan niet zozeer van de eigenaren van het pand, maar van de stad.
Voordat de daklijn van Maastricht werd aangepast, waren veel daken met stro bedekt, dus brandgevaarlijk. (zie daklijnen Topic en het burgerhuis) Er was een grote behoefte aan stro denk ik, hetgeen samen gaat met de aanname dat er ook granen gedorst werden voor de bevoorrading van de bakkers en burgers.
Zou natuurlijk kunnen. Waar hebt u dat vandaan?Last edited by Antonius; 27 juni 2020, 09:13.
Leave a comment:
-
Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk berichtIk vind het plaatsen van deze gevelsteen in het rijksmonument Bouillonstraat 14 eerlijk gezegd geen goed idee.
Was misschien niet het correct juiste idee, maar in dit geval wel de best haalbare (pragmatische) oplossing.
En het steentje staat er toch prima, beslist geen dissonant.Last edited by Jef-VMG; 26 juni 2020, 20:35.
Leave a comment:
-
Oorspronkelijk geplaatst door Antonius Bekijk bericht
Dat is de dubbele vlegel met aar!
Huismerken zijn snel herkenbare figuren, opgebouwd uit voornamelijk rechte streepjes die snel met een mes in te kerven waren; gemakkelijk voor een analfabeet.
Nakomelingen kregen er dan een (dwars)streepje bij met soms hun initialen, zoals bv bij deze steen die tot voor kort in het Bonnefantendepot lag en nu wacht op herplaatsing.
Leave a comment:
-
Ik vind het plaatsen van deze gevelsteen in het rijksmonument Bouillonstraat 14 eerlijk gezegd geen goed idee.Ik denk ook niet dat deze hardstenen poortomlijsting het nodig had om opgefleurd te worden. De poortomlijsting wordt nota bene in de omschrijving van het monument expliciet genoemd. Sorry, Jef, jullie hebben geweldige dingen tot stand gebracht, maar dit vind ik een misser.
Leave a comment:
Leave a comment: