Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Minder bekende en onbekende begijnenhoven en kloosters

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  We zijn een paar weken verder en ik weet niet of oma Tankie nog kijkt naar Mestreech Online. Ik vond echter - zoekend naar iets anders - een tamelijk 'verborgen' gegeven in verband met het conventje in de Ridderstraat, dus toch maar even hier vermeld:

  HCL, toegangsnummer 21.210B, inventarisnr. 2538: verbouwing door architect W. Sprenger (1938 ).
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 25 juli 2022, 15:10.

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Oma Tankie Bekijk bericht
  Ik zie nu pas dat u de schrijfster bent van het boek waar ik naar op zoek ben.
  Eerlijk gezegd was ik alleen maar lid van de redactie, al is dat vaak ook veel werk. Aan een eigen bijdrage ben ik indertijd niet toegekomen.

  Leave a comment:


 • Oma Tankie
  replied

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Historische Encyclopedie Maastricht, die in de open boekerij staat. Bonne et Servante is momenteel niet te koop op www.boekwinkeltjes.nl, maar wel aanwezig in de bibliotheek van het HCL. U kunt het gewoon aan de balie opvragen. Succes met het onderzoek.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 7 juli 2022, 23:26.

  Leave a comment:


 • Oma Tankie
  replied

  Leave a comment:


 • Paul Vrijens
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers Bekijk bericht
  V

  Mannelijke 'begijnen' heeft de stad weinig gekend. Er heeft lange tijd een begaardenklooster gelegen in de Witmakerstraat, vermeld in de HEM en beschreven door Alting von Geusau (PSHAL 1894). Ook in Wyck schijnt een leefgemeenschap bestaan te hebben, maar afgezien van één bronvermelding is er niets over bekend.

  Bron: Th.J. van Rensch, ‘Het Hondertmarck- of Zeven Weëen-Convent’, in: Ingrid M.H. Evers, Th.J. van Rensch en P.J.H. Ubachs, Bonne et Servante, uit de geschiedenis van de Maastrichtse vrouw, Maastricht 1986, 9-26.
  Er is in het HCL toch een aantal archiefstukken van de Bogaardenklooster bewaard, die lopen tot de Franse Revolutie. Het betreft o.a. een cartularium, dat begonnen is eind 15e eeuw en loopt tot in de 18e eeuw. Ik heb dat onlangs ingekeken omdat het klooster een aantal landerijen in Kanne in bezit had. Gaat het hier om het klooster in de Witmakerstraat?

  Leave a comment:


 • Harry Veenhof
  replied
  Dit is een foto van de Aloyisiuschool in de Lage Barakken. Het is de lagere school die ik van de 1e t/m de 7e klas heb afgemaakt. Oorspronkelijk had het gebouw 6 klaslokalen en toen ik in de 7e klas zat was die ondergebracht bij de St. Martinusschool die er naast lag.
  Rechts naast de school en tegen het gebouw aan lag de speelplaats van de meisjesschool die in de Wijker Grachtstraat lag naast dat kleine snoepwinkeltje dat op de hoek lag.
  De school werd inderdaad door broeders gerund, behalve de 5e klas. Daar stond meester van Hees voor de klas, die ook dirigent was van het jongenskoor van de St. Martinuskerk. Hij had de bijnaam : de Chinees.
  Wij hebben in de 7e klas 2 broeders versleten in een paar maanden, maar toen broeder Richardus kwam was voor ons de lol van het pesten HEEL gauw over. Op schoolbank.nl staan nog broeders (1e en 2e klas) waar ik zeker van ben dat ik erbij in de klas heb gezeten. Een er van (uit de 1e klas) maakte iedere winter een glijbaan die van de deur naar de speelplaats naar de toiletten lag. Was een mooie tijd, maar is voorbij.


  Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
  daar zaten broeders, ik meen de "Wipneus en Pim"broeders, want dat was een jongensschool.
  Het is de punt Wycker Grachtstraat/Lage Barakken, dat moet toch te vinden zijn.

  Zo zag 't er uit voor de afbraak

  die foto stond in dit draadje
  Last edited by Harry Veenhof; 22 augustus 2011, 19:34.

  Leave a comment:


 • Theo Bakker
  replied
  Carmelitessen verhuizen van Beek naar Maastricht

  In het archief van de St. Martinusparochie in Beek is de mededeling te vinden dat de zusters Carmelitessen Beek in 2006 verlaten hebben, en naar Maastricht verhuisd zijn. Daar zouden de Broeders F.I.C. hun huis De Beyart hebben omgebouwd tot een groot verzorgingshuis voor religieuzen. Ik probeerde te achterhalen wanneer die verhuizing plaatsvond, maar ik heb alleen een bevestiging dat ze in De Beyart zitten.
  e-mail: carmelbeek@debeyart.net

  Afscheid:
  Wij moesten de moeilijke en pijnlijke beslissing nemen ons dierbaar klooster, en ook u allen die ons dierbaar zijt, te verlaten. Wij vertrouwen dat dit besluit mag zijn als de graankorrel die in de aarde valt en straks weer vruchten mag opbrengen. Ons toevertrouwend aan zorgzame harten en handen, willen wij de tijd die ons nog gegeven wordt, vruchtbaar maken in toewijding en overgave. Wij danken U allen, vrienden en parochianen, voor de hartelijkheid, goedheid en bezorgdheid die wij in deze jaren mochten ontvangen. Samen hebben wij lief en leed gedeeld en -naar vermogen- blijven wij dat doen. Wij willen ook de vele relaties danken voor hun zorgen op materieel gebied en hun hulp, soms op moeilijke momenten, in gulheid verleend.
  De Zusters Karmelietessen.
  Last edited by Theo Bakker; 11 april 2011, 04:01. Reden: Redactie

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  De Maastrichtse Karmel

  Het damespension waarin de Maastrichtse karmelietessen (in de HEM onder de K van karmel) in 1978 onderdak vonden, is het huidige Elisabeth Gruytershuis (1936, A. Boosten), aan het Sint Servaasklooster nr. 8. De zusters zijn van daar enkele jaren later naar de karmel van Beek en Echt vertrokken (ca. 1985). Een kleine groep leeft vanaf 1983 in wat toen heette het kloosterverzorgingshuis De Beyart aan de Brusselsestraat 38.

  Bron: Ubachs-Evers, Historische Encyclopedie Maastricht, Zutphen 2005, trefwoorden 'karmel' en 'Liefdezusters van Carolus Borromeus'.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 7 juli 2022, 20:28. Reden: herstel diakritische tekens

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door burgemeester Bekijk bericht
  Ik heb vandaag een stapeltje jaarboeken aangeschaft; hierin kwam ik een klooster tegen dat ik als niet-geboortige Maastrichtenaar niet kende. Het klooster van de Zusters Carmelitessen aan de Blekerij. In het jaarboek van 1978 wordt gemeld dat het klooster in dat jaar was afgebroken. De orde zou 100 jaar daarvoor uit Duitsland over zijn gekomen. Na de afbraak bouwde Melchior er de 'Parkresidentie'.

  Die Carmelitessen zagen de auto`s zowat hun cel invliegen; en dat voor een schijnbaar zeer teruggetrokken orde. Ze vonden een rustigere plaats aan het Sint Servaasklooster. Eind goed, al goed.
  Last edited by Breur; 21 december 2014, 13:34.

  Leave a comment:


 • burgemeester
  replied
  Heeft niet iemand toevallig "De Meesters van Maastricht" in devierkant Maastricht reeks staan? Daar moet dit toch wel instaan?

  Leave a comment:


 • El Loco
  replied
  Ja, ik bedoelde ook met name het klooster en de kapel. Op de sloopfoto kun je nog de neogotische gewelven zien.

  Leave a comment:


 • burgemeester
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
  Zou leuk zijn om dat klooster/school in volle glorie te zien. Iemand een foto daarvan?

  Kijk effe terug, Loco.

  Maar een betere foto (zeker van dat klooster) moet toch zeker bestaan?

  Leave a comment:


 • El Loco
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door burgemeester Bekijk bericht
  Deze foto is namelijk genomen op de plaats van de huidige St. Maartenresidentie.
  Zou leuk zijn om dat klooster/school in volle glorie te zien. Iemand een foto daarvan?

  Leave a comment:


 • burgemeester
  replied
  Ah, natuurlijk! En die goede man (Bruno van der Made, a.k.a. B. van Wyckmade) was lid van de Congregatie van de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, ofwel de 'Meesters van Maastricht'. Dan moet dit klooster een dependance geweest zijn.

  Leave a comment:

Bezig...
X