Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Herbenusstraat

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • #31
  Lagere school voor on- en minvermogenden aan de Herbenusstraat

  Algemeen Handelsblad 31-01-1911:

  'MAASTRICHT, 30 Jan. In de hedenavond alhier gehouden gemeenteraadszitting werden de plannen vastgesteld voor den bouw der voor on- en minvermogenden aan de Herbenusstraat. Een voorstel tot het bouwen eener school voor zwakzinnige kinderen, tot het in gebruik afstaan dezer school aan de Broeders der Onbevlekte Ontvangenis, werd, na een betoog van dr. Van der Meer, aangehouden tet een volgende vergadering. Volgens dr. Van der Meer zou deze school, waarvan het bouwen geraamd wordt op Æ’ 13000 en welke bevatten zou 4 lokalen en een gymnastiekzaal, toch niet aan de eischen voldoen, welke aan zulke school gesteld worden. Een slojdlokaal (?) zou er allereerst moeten zijn. Ook zou dit een soort subsidie zijn, welke de stad geeft aan de Broeders voor het geven van onderwijs aan zwakzinnige kinderen. Trouwens hij zoekt tevergeefs naar verklaringen van deskundigen, die bewijzen, dat aan zoon school hier behoefte bestaat. Liever wilde hij onderzocht zien, of men niet beter deed een school voor achterlijke en spraakgebrekkige kinderen te stichten, waaronder de zwakzinnigen dan ook konden worden gerekend.


  Nieuwsblad van het Noorden:

  26-04-1911 B. en W. van Maastricht hebben aanbesteed het bouwen van een lagere school voor on- en minvermogenden met portierswoning aan de Herbenusstraat. Laagste inschrijver was B. Spreeuwenberg, Venlo, voor f 80.080.
  De leefs mer eine kier .

  Opmerking


  • #32
   Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers
   Allé Breur, wel even erbij vertellen dat men naar het begin van dit draadje moet om je aanvulling op waarde te kunnen schatten!
   Dank U; nu hoef ik dit niet meer te 'hervertellen".
   De leefs mer eine kier .

   Opmerking


   • #33
    De voormalige St. Servatiusschool Herbenusstraat Maastricht

    Last edited by Breur; 17 december 2014, 13:11.
    De leefs mer eine kier .

    Opmerking


    • #34
     Overigens: op de speelplaats van de St. Servatiusschool werd veel (straat) gevoetbald door de jeugd. Soms tot ergernis van bepaalde bewoners. Het geluid van de ballen die gevels beroeren is niet altijd even aangenaam (dat is nog zo!). Meestal werd je niet weggestuurd. Dit straatvoetballen heeft zeker meegeholpen aan het feit dat een aantal van deze jongens doorgestroomd zijn naar een voetbalclub zelfs tot hoog niveau. Aan Cruyff courts was toen - jaren 50 en 60 - nog geen behoefte. Echte goals waren er niet (zeker geen netten) en deze onmisbare objecten werden virtueel vastgesteld of simpel aangegeven met jassen op de grond. Een scheidsrechter was niet nodig. Men bepaalde onderling de regels en men hield zich er aan. Wie ontspoorde had pech: die kwam er niet meer "tussen". Drinkflesjes, sporttenues, ouders langs de kant als trainer en ruziemakers waren afwezig. Thuis was het polsen onder het koude water, hoofd onder de kraan en verder met huiswerk of andere karweitjes.
     De leefs mer eine kier .

     Opmerking


     • #35
      Ik las op de website van BouwhistorieLoo dat er een bouwhistorisce quickscan gaat plaatsvinden naar de St. Servatiusschool aan de Herbenusstraat 89
      Kompleminte

      Toller

      Opmerking


      • #36
       Slojdlokaal

       Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
       Algemeen Handelsblad 31-01-1911: (...) Een slojdlokaal (?) zou er allereerst moeten zijn.
       Slojd (van het Zweedse 'slöjd') was een vorm van handenarbeid die als schoolvak werd gegeven. Men werkte vooral met hout, maar ook met papier en garens. Het was een soort knutsel-uur, waarbij de leerlingen kleine voorwerpen leerden maken en daardoor inzicht kregen in materialen en dimensies.

       Opmerking

       Bezig...
       X