Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Klevarie

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Ingrid M.H.Evers
    replied
    Het Sint-Elisabethhuis aan de Abtstraat

    Dit pand was bij de bouw van het derde Calvariënberg (in 1891 afgekomen) bestemd tot verblijf voor klasse-patiënten. In die tijd maakte men nog niet het latere onderscheid in eerste, tweede of derde klasse, een systeem dat inmiddels ook al weer losgelaten is, als zijnde niet meer van deze tijd.

    Het huidige pand is tamelijk ondiep: de achter gelegen laagbouw is in de twintigste eeuw afgebroken. Aan de achterzijde grenst nu een stuk tuin dat er oorspronkelijk niet was.

    Zoals het pand er staat lijkt het min of meer vierkant/rechthoekig en is het voor zover ik weet terug gebracht tot zijn meest oorspronkelijke staat. Wie de kans krijgt de voordeur te passeren, loopt door een korte 'tochthal' en betreedt dan de HAL, een grote vierkante ruimte die de kern is van het gebouw. Deze monumentale hal heeft een open vide naar de eerste verdieping. Zelfs na jaren van verwaarlozing is de grandeur nog te ruiken (El Loco zou hier uit zijn bol gaan). Hoge vergulde neo-Korintische zuilen van gietijzer schragen de omloop op de eerste verdieping, en voeren daar opnieuw de blik naar boven, waar een groot, eind negentiende-eeuws bovenlicht als een 'koepel' het eindpunt vormt. Mogelijk dat er nog wat zolderruimtes zijn, maar in de hal zie je daar niets van.

    Nog steeds in de hal staand zie je op beide etages verdeeld over drie zijden telkens een zestal (?) deuren naar ruime kamers. (De voorgevel doet niet mee). Die deuren zijn symmetrisch aangebracht, 'boven' wordt gereflecteerd door 'beneden, en omgekeerd. Het schilderwerk heeft volgens mij nog de oorspronkelijke tinten. Het lijkt Toscaans groen, met Bentheims gele accenten. (Wie het even niet meer kan volgen, moet eens goed kijken naar het kleurenschema van de enkele jaren geleden gerestaureerde perron-overkapping van het NS-station in Den Bosch).

    De zuilen op beide niveaus en het smeedwerk van de balustrade op de eerste etage zijn verguld of geschilderd in goudverf. Door de lichtinval van bovenaf wisselen zij door de dag van tint: nu eens goudkleurig, dan weer zilverachtig. Ook de oorspronkelijke tegelvloer is nog aanwezig. Links van de hal gaat in een korte gang een monumentale houten trap naar boven, toegang gevend tot de overloop boven de hal en tot wat minder grootse ruimten.

    Het Sint-Elisabethhuis wordt een waardige en representatieve locatie voor het bestuur van Vivre en de Stichting Elisabeth Strouven. Het gebouw heeft lang behoord tot het complex dat aan de gemeente Maastricht in huur werd gegeven. Het is verknutseld en uitgewoond, maar de oorspronkelijke kern heeft het overleefd! Zolang Vivre nog niet aan de restauratie kan beginnen, zit er een anti-kraakwacht in het gebouw, deels studenten, deels vrijgezelle ambtenaren. Ik zou me kunnen voorstellen dat zij hier noets neet willen vertrekken...
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 17 februari 2022, 12:54.

    Leave a comment:


  • Ingrid M.H.Evers
    replied
    Polvertorenflat

    De Polvertorenflat diende oorspronkelijk tot woonflat voor de verpleegsters van Klevarie. In de volksmond stond het ding bekend als 'de hunkerbunker'. (Men kan zich daar vast wel iets bij voorstellen). Ook zou er een tunnel zijn geweest tussen de flat en de werkplek. Een cerberus van een Hoofd zou hier het verkeer geregeld hebben.

    Recent hoorde ik van dr. Meijers en zijn bedrijfsarchivaris dhr. Kreuwels, dat die tunnel inderdaad bestaat, maar dat hij pas is aangelegd lang nadat de verpleegsters de flat hadden ontruimd. Zij hebben er nooit profijt van gehad en moesten bij regen en zonneschijn en bij nacht en ontij gewoon buitenom.
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 17 februari 2022, 12:53.

    Leave a comment:


  • El Loco
    replied
    Vivre-top verhuist naar Gasthuis Calvarienberg

    De leiding van de Maastrichtse zorgkoepel Vivre verhuist naar het leegstaande Gasthuis Calvarienberg aan de Abtstraat in het centrum van de stad. De reden is de verkoop van het huidige onderkomen, de Polvertoren aan de rand van zorgcomplex Klevarie. Met de opbrengst wordt de sloop en herbouw van Klevarie deels gefinancierd. Volgens Bestuursvoorzitter Jan Meijers van Vivre is er concrete belangstelling voor de toren, die verbouwd zou kunnen worden tot appartementencomplex.

    Dagblad De Limburger, 17-07-2010
    Dit is het gasthuis Calvariënberg, waar Vivre naartoe verhuist. De leegkomende Polvertorenflat lijkt mij vrij makkelijk aan te passen voor studentenhuisvesting. 't Is geen Calatrava, maar in elk geval goedkoper! En als ze iets leuks weten te maken van die opbouw op het dak, wil ik daar best gaan wonen, vanwege het uitzicht en zo
    Last edited by El Loco; 19 juli 2010, 11:47.

    Leave a comment:


  • burgemeester
    replied
    Ik had laatst nog een zakelijke afspraak met het locatiemanagement van de Klevarie. Toen ik opwierp dat het gebouw toch weleens toe was aan vernieuwing keek de man me een beetje lacherig aan. ' Daar wordt al jaaaaren over gesproken....' Ik denk dat er eerder een Hilton zit in het oude PLEM gebouw dan dat er een mooi gebouw staat bij de huidige Klevarie. Wat dat betreft mag Nederland (en Mestreech even in het bijzonder) zich schamen.

    Ik vraag me sowieso wat met al dat geld van het Burgelijke Armbestuur is gebeurd? Dat waren toch zowat de groot-grondbezitters van Maastricht? Of zie ik dat verkeerd? En nu: met vier oude vrouwtjes op een kamer in een gebouw wat totale mistroostigheid uitstraalt.

    Ik begin kwaad te worden:(. Ik ga naar bed.

    Leave a comment:


  • El Loco
    started a topic Klevarie

    Klevarie

    De herontwikkeling van het Klevarieterrein sleept al jaren. De zorgorganisatie Vivre wil af van de grootschalige verpleegkliniek uit de jaren '70 op het terrein van het voormalige ziekenhuis Calvariënberg. Het is de bedoeling dat de grote kliniek (400 bewoners) wordt vervangen door een kleinere (90 bewoners) en dat de rest van het terrein wordt heringericht, voornamelijk t.b.v. woningbouw. Dit is het globale plan:


    Aanvankelijk was het de bedoeling alleen de hoge verpleegstersflat uit 1962 te behouden en de flats aan het Sint-Servaasbolwerk te slopen. Inmiddels is besloten ook de jaren '50 flats van Jean Huysmans te behouden.

    Het plan omhelst tevens de restauratie van het gebouw Sociale Zaken (hoek Abtstraat/Calvariestraat), de verbouwing van het Elisabeth-huis tot hoofdkantoor van Vivre en de verbouwing van de Affuitenloods tot hospice. Verder komt er een grote ondergrondse parkeergarage waardoor het merendeel van de bovengrondse parkeerplaatsen kunnen verdwijnen.

    In 2005 kwam Humblé Architecten bij een ontwerpwedstrijd over de toekomst van het gebied als winnaar uit de bus. In 2008 werd het ontwerp na protest van omwonenden (te hoog, te grote parkeergarage) aangepast. Tegen het nieuwe plan zijn ook weer bezwaren ingediend. Het is nog niet bekend wanneer de sloop/herbouw van start zal gaan.















    Bron: http://www.maastricht.nl/web/file?uu...lementid=81368
Bezig...
X