Op zoek naar sporen van een oude doorbraak naar de binnenplaats van de voormalige Minderbroederskerk - het huidige HCL - kwam ik vissluiproutes, een enkel "hunebed", bloeiende lelies en andere mooie kleurschakeringen tegen. Zelfs het huis van mijn grootmoeder staat nog op dezelfde plek
Aankondiging
Sluiten
No announcement yet.
Rondom het voormalige Faliezustersklooster
Sluiten
X
-
Rondom het voormalige Faliezustersklooster
Last edited by Verwijderde gebruiker; 17 december 2014, 10:36.Tags: Geen
-
Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk berichtSkitterend!
Waar komt dit trouwens vandaan?
Opmerking
-
Dat geloof ik niet, ik kan er tenminste geen enkele afbeelding van vinden. Maar waar komt het dan wel vandaan? Ik meen dat er eigenlijk nog een vaas bovenop moet staan, c.q. dat dat platte ding dat onze putti vasthouden een plantenschaal is. Ik weet dat ik er iets over heb gelezen, maar waar? In de HEM kan ik het niet (meer) vinden.
Opmerking
-
Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk berichtIk dacht van het voormalig plantsoen op het Vrijthof.
Opmerking
-
Toch even de boekenkast ingedoken; en zowaar!
Ik citeer:
"Rondom dat 17de eeuwse Vrijthof, dat een stuk lager lag dan het huidige, en dat meer leek op een wei, stond een laag muurtje. Er overheen liepen diagonaalsgewijze twee rijen linden. Waar die elkaar in het midden kruisten, was in de bodem een stenen bassin waarin het water kwam de St. Servaasbron in Biesland dat via een houten pijpleiding naar toe werd geleid. Het middelpunt werd gevormd door een grote hardstenen peervormige vaas, waarin drie engelenkopjes die het water in het bekken spoten. Het geheel werd bekroond door een St. Servaas beeld onder een baldakijn."
Bron: Maastrichtse Monumenten Taal, Fons van Hees, 1979.
Nog geen alzheimer, ik had dit een paar jaar geleden gelezen.
Opmerking
-
In de Maasgouw heeft hierover een artikel gestaan, in 1934 is dit in de vorm van een publicatie verschenen onder de titel:
"Over de St. Servaasfontein op het Vrijthof in de 17e eeuw".
Deze publicatie is o.a. nog te koop bij Libarie Stille in Maastricht.
In het Mestreechtersteerke ( http://www.mestreechtersteerke.nl/pa...aasfontein.htm ) wordt over deze fontein het volgende vermeld:
Rondom de 17e eeuwse Vrijthof, dat een stuk lager lag dan het huidige, en dat meer leek op een wei, stond een laag muurtje. Er overheen liepen diagonaalsgewijze twee rijen linden. Waar die elkaar in het midden kruisten, was in de bodem een diep geplaveide cirkelvormige kom in de bodem van het plein. Het bassin waarin het water kwam van de St.Servaasbron in Biesland dat er via een houten pijpleiding naar toe werd geleid, was toegankelijk dmv zes rondomlopende trappen De fontein gebouwd door twee Waalse steenhouwers, N.Rypet en M. Dhonneur, kwam in het midden te staan. De fontein bestond uit een kelkvormige vaas die was gedecoreerd met drie vergulde putti in hoogreliëf. De engeltjes sloegen hun vleugels breed uit en hun monden waren wijd geopend. Hieruit stroomde het bronwater richting het bassin. In het bassin. In het bassin lagen drie hardstenen dolfijnen die de waterstralen met hun bek opvingen. In het water zwommen ook echte vissen, waaronder karpers en snoeken. De vaas van de fontein werd bekroond met een deksel waarop een beeld van St.Servaas stond. Hij maakt met zijn rechterhand het zegende gebaar en in zijn linkerhand draagt hij zijn bisschopsstaf. het beeld droeg een Latijns opschrift. Volgens een vertaling van Ph. van Gulpen was daar te lezen: "reiziger vereer deze bron, die ge hier ziet, want zij is heilig, en hetzij ge dorst, hetzij ge koorts hebt, drink ervan, leef, vaarwel. Daartoe vermaant u de vertrouwde naam van Sint Servatius". Om het beeld te beschermen werd er een baldakijn met bronzen zuiltjes rond het beeld geplaatst.
Opmerking
-
Nee, ik denk ook niet dat dit het beeld is dat nu bij de Faliezusters staat. De afbeelding en de beschrijving past volgens mij wel bij de omschrijving die burgemeester citeert uit 'Maastrichtse Monumenten Taal'. We zijn dus nog niet klaar met zoeken!
Opmerking
-
Opmerking
Opmerking