Wat niet wegneemt dat ik vanmiddag misschien toch even ga kijken, want ik heb inmiddels een dichtgemetseld poortje ontdekt waarvan ik iets meer zou willen weten.
Aankondiging
Sluiten
No announcement yet.
Rondom het voormalige Faliezustersklooster
Sluiten
X
-
Met deze foto is overigens iets leuks aan de hand. Begin jaren '80 (dacht ik) vielen er geregeld stenen van de muur naar beneden. Er is toen een deel van de muur verwijderd en opnieuw opgemetseld waarbij de muur iets hoger werd. Het nieuwe gedeelte is duidelijk herkenbaar. Het leuke aan het verhaal is het volgende: de bouwvakkers begonnen vrolijk een boog te metselen want op hun tekening stond dat daar een poort was. Toen gevraagd werd of ze iets zagen dat op een poort leek hebben ze de boog maar gewoon dichtgemetseld. Jaren later bij de bouw van het nieuwe depot van het archief kwam van een aannemer het verzoek of de vrachtwagens via de poort mochten rijden. Toen er gemeld werd dat er geen poort was werd een vergoeding geboden als men alsnog akkoord ging. Uiteindelijk is iemand komen kijken om te zien dat er geen poort was.
Als je goed kijkt zie je dat er in het oude gedeelte van de muur nooit iets als een poort is geweest.
Opmerking
-
Ondergronds tunnelcomplex Vrijthof
In maart 1934 werden naast de Hoofdwacht en voor de absis van de St. Servaaskerk de fundamenten gegraven voor de nieuwe St. Servaasfontein. Op een diepte van ongeveer twee meter stootten de arbeiders, bij het uitgraven van de fundering, op mergel. Na het doorgraven stortte de mergel en het graafgereedschap naar beneden. Na een klein onderzoekje kwam men in een klein gangenstelsel terecht.
De gang, voorzien van mergelblokken en baksteen, liep in een rechte lijn richting Platielstraat, om daar vervolgens naar het noorden af te buigen. Hier zou de gang op een diepte van ongeveer acht meter liggen. Met enkele kronkelingen kwam men uiteindelijk uit, noordelijk van de Hoofdwacht, om daar zuidelijk af te buigen. Deze gang kwam uit in de rechte gang naar de Platielstraat.
Op de kaart staan de letter A en B voor brede en rechte stukken gang, waarschijnlijk in gebruik als wijnkelders. De letters C en D geven de uiteinde van deze brede gangen aan. De laatste letters zijn met elkaar verbonden door een kronkelige gang met een geringere breedte en hoogte.
Door de schrijver werd de conclusie getrokken dat de wijnkelder ook in gevaarlijke tijden een geheime opslagplaats was voor de kerkelijke schatten van de St. Servaaskerk.
Bron: www.delpher.nl Limburger Koerier van 31-03-1934
Opmerking
-
Vrijthof-riool
De journalist liet zijn verbeelding de vrije loop en verbond al doende tal van Maastrichtse geruchten en 'feiten' tot één oplossing: deze gangen waren de wijnkelders van het kapittel van Sint Servaas en dienden in tijden van oorlog tevens als opslagplaats voor de kerkelijke schatten van de kapittel! Hij voerde geen enkel bewijs aan en het verhaal had dus geen enkele historische onderbouwing, c.q. bewijskracht. Het sloeg ook nergens op, maar ach, het las wel lekker weg. En een nieuwe Maastrichtse mythe was geboren!
De opgegraven 'gangen' waren echter onderdeel van een gedeeltelijke, ondergrondse stadsriolering uit de achttiende eeuw,. Er was in Maastricht nog lang geen riolering voor de hele stad, het zou tot eind negentiende eeuw duren voordat in de binnenstad beerputten en tonnen zouden worden vervangen door een straatsgewijze riolering zoals we dat nu kennen. Maar sinds 1732 was er een gedeeltelijke ondergrondse riolering die dwars onder het Vrijthof door naar de Jeker liep.
In 1736 kreeg het kapittel van Sint Servaas toestemming om de riolering van haar choralenhuis aan te sluiten op deze beperkte stadsriolering. De (volgens het krantenartikel) zeer sterk hellende vloer in de rechte gedeelten van de opgegraven bouwsels wijst dan ook eerder op de aflopende afvoer van afvalwater en excrementen dan op een wijnkelder! Het kronkelige, niet-gemetselde, lagere (en aan de uiteinden niet verder onderzochte) gedeelte van de noordwestelijke verbinding op de plattegrond (D) naar van de zuidoostelijke hoek (C), wijst op een aanwezige ondergrondse waterloop. Interessant is in dit verband ook, dat in vroeger eeuwen in de zuidoostelijke hoek van het Vrijthof tegenover de Platielstraat een grote poel heeft gelegen, daar waar nu de voetgangersingang naar de Q-parkgarage is en de beeldengroep staat van de Zate Herremenie.
De loop van de Jeker is op MestreechOnline al eens uitgebreid aan de orde geweest, zie: http://forum.mestreechonline.nl/foru...ight=jekerloop. Zie ook de Historische Encyclopedie Maastricht (trefwoorden: riolering, Jeker). Feit is dat er oorspronkelijk een noordelijke Jekerarm heeft gelopen ter hoogte van het noorden van het Vrijthof, die via het zuidelijke "Boschstraat-kwartier" uitmondde in de Maas. Deze was toen echter bovengronds al lang verdwenen. Het is mogelijk dat een deel ervan in de achttiende eeuw op het Vrijthof nog bestond en uitkwam op een van de zuidelijker Jekerlopen.
Vraagje: Waarom staat posting # 34 (en nu ook # 35) eigenlijk in dit draadje over de Faliezusters?
Opmerking
Opmerking