Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Coronavirus Maastricht

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • #76
  Viruswappies

  Gisteren, 15 december 2020, was de jaarlijkse bekendmaking van het woord van het jaar.
  Met 29,8 % werd ' Anderhalvemetersamenleving ' gekozen tot woord van het jaar 2020, gevolgd door fabeltjesfuik (11%) en viruswappie (10,6%)

  Wat een toeval, dat uitgerekend gisteravond, rond 19.00 uur, circa 60 personen van het Station naar het Vrijthof in Maastricht liepen om te demonstreren tegen het coronabeleid van - wat zij zeggen - Mark Rutte.

  Viruswappies dus!
  Tot gisteren waren het nog (tegen-)demonstranten, vanaf vandaag hebben ze dus een mooiere naam

  Nu denk ik persoonlijk overigens dat waarschijnlijk 55 van deze 60 viruswappies gisteren ook gedemonstreerd hadden als Mark Rutte maandagavond precies gedaan had wat zij nu willen.
  Als Mark Rutte maandag bepaald had dat alle mensen het mondkapje moesten afdoen, dat iedereen elkaar moest gaan knuffelen en dat alle horeca en winkels zonder beperkingen open mochten gaan, dan waren diezelfde viruswappies gisteren door de stad gelopen om tegen deze maatregelen de demonstreren.

  En in Belgie?
  Daar werd het woord ' Knuffelcontact ' met een overweldigende meerderheid van 53,3% gekozen als woord van het jaar.
  Ergens klinkt het in Vlaanderen altijd beter dan in 'Holland ', toch?
  Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

  Opmerking


  • #77
   Click image for larger version

Name:	Screenshot_13.jpg
Views:	101
Size:	76,1 KB
ID:	102307

   Ja die Belgen toch!
   moesten ze nu hun inkopen hier eens verboden zien worden, dan waren ze met hun woordenschat snel op scheldwoorden uitgekomen.
   Hollanders pff, wat denken ze wel.
   iets te oud voor re-educatie
   iets te jong voor afschrijving
   m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst

   Opmerking


   • #78
    Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk bericht
    Weer een maand verder en nu is dit [15 december] de eerste dag van een vijf weken durende, strenge lock down.
    Die maatregel is nu uitgebreid tot 9 februari (Aswoensdag). En het wordt er met een avondklok vanaf negen uur niet leuker op, maar je kunt er ook wat van maken! Hoorde van een kennisje dat in een studentenhuis woont. Ze hebben daar de Decamarone van Boccacio ingevoerd, een boek uit de veertiende eeuw:

    Drie jongemannen en zeven jonge vrouwen ontvluchten in 1349-1350 de pestepidemie in Florence en trekken zich met zijn tienen terug in een villa in de heuvels buiten de stad. Omdat daar natuurlijk ook de verveling toeslaat, hebben ze een streng regime ingesteld: 's-morgens spelletjes en dans, na de lunch siësta en daarna vertellen. Iedereen moet elke dag een verhaal vertellen. Elke dag is één van hen de koning(in) en zegt waarover de verhalen van die dag moeten gaan, bv. over bedrog, de liefde, trouw, misdaad; een universeel thema dus. Alleen de jongste, die als laatste aan de beurt is, mag elke dag zijn eigen onderwerp kiezen. Met tien man krijg je dan de rest van de dag wel om en na tien dagen heb je honderd verhalen.

    Ben benieuwd of ze het volhouden, daar in dat studentenhuis. Ze zijn met minder, maar dat maakt natuurlijk niet veel uit. En je kunt dat verhalen vertellen natuurlijk ook digitaal organiseren. Spelletjes misschien ook. Dansen? Mmm, lastig?
    Last edited by Clio; 23 januari 2021, 16:19.

    Opmerking


    • #79
     Vanavond, dat wil zeggen feitelijk gisteren 23 januari 2021, rond 22.20 uur, ging ik met mijn hond - in de stromende regen !!- voor het eerst in mijn leven de straat op tijdens een Avondklok.

     Ik liep mijn vaste laatste ronde met de hond. Voor de latere geschiedschrijving, met een aangelijnde hond mag je de straat op!
     Mijn vaste ronde is pakweg 800 meter lang en loopt ongeveer 150 meter parallel aan een redelijk drukke verbindingsweg in Maastricht-West.
     Ik telde de auto's die mij passeerden.
     Toch nog 11 auto's, inclusief een lege stadsbus.

     Tien auto's vind ik best nog al veel.
     Misschien dat het tijdstip, zo tegen 22.30 uur, wel een tijdstip is waarop veel werknemers op weg naar huis zijn, dan wel mensen op weg zijn naar het werk voor de nachtdienst.
     Op straat heb ik op, enige afstand,1 andere hondenbezitter zien lopen.
     In mijn wijk heb ik helemaal niemand gezien.

     Thuisgekomen ontving ik een whatsapp filmpje van mijn buurman.
     In het centrum van Stein waren heftige rellen tussen circa 100-150 jongeren en de ME
     Ik kreeg een 2.15 minuten durend filmpje gestuurd, duidelijk opgenomen vanuit een woning in Stein, waarin je ziet dat de ME in grote getallen komt aanrijden, uit de busjes springt en richting de luid scanderende jongeren optrekt.
     Echt onvoorstelbaar!

     Zojuist las ik op NU.nl dat
     - er diverse arrestaties zijn verricht in Stein,
     - het Vrijheidsbeeld in Wageningen uit protest is ingepakt,
     - jongeren in Urk zich massaal tegen de politie keren,
     - de corona-teststraat in Urk in brand is gestoken,
     en
     - op de A2 bij Zaltbommel 45 mensen zijn bekeurd, omdat ze zonder geldige redenen daar reden.

     Kortom...... de Avondklok in Nederland wordt goed nageleefd, m.u.v. de hierboven genoemde wappies!

     En inmiddels is de regen verandert in sneeuw en ligt een dik pak sneeuw op straat.
     Heb nu de neiging om een sneeuwman te gaan maken...... maar ja..... Avondklok     Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

     Opmerking


     • #80
      Avondklok versus autoloze zondag

      Als ik vanochtend de beelden zie van lege straten en autosnelwegen, komen er twee herinneringen bij mij boven. Beide spelen zich af op lang vergeten autoloze zondagen. Op die zondagen mocht er zonder vergunning geen enkele auto de weg op. Dat had niets te maken met een virus, maar met gebrekkige aanvoer van olie, waardoor benzinetekorten dreigden. Om onnodige 'verspilling' te voorkomen, ging de auto 'op slot'. Na de oorlog gebeurde dat voor de eerste keer in 1946, maar daar heb ik weinig weet meer van.

      De volgende gelegenheid was in 1956, van 25 november tot 20 januari. Vanwege de Suez-crisis kwam de aanvoer door het Suezkanaal in het gedrang. Wij kinderen vonden het geweldig. In de kleine stad waar ik woonde, werd op zondag een heel lange straat, de enige in de stad die geasfalteerd was, door de politie afgezet. Dat was nog eens wat! Op het lange traject werd van alles georganiseerd. We konden eindeloos rolschaatsen over een glad wegdek, in plaats van over de gebruikelijke klinkers en stoeptegels.

      Zeventien jaar later draaiden sommige olielanden in het Midden-Oosten vanwege een oorlog met Israël de oliekraan dicht. Van 4 november 1973 tot 6 januari 1974 mocht er opnieuw niet worden gereden op zondag. Ik had inmiddels een autootje, maar het was geen probleem als dat ding eens een dagje stil stond. In de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 december stierf echter onverwacht mijn vader en ik moest vanwege de huiselijke omstandigheden acuut naar huis. Dat was niet simpel. Eerst om twee uur 's nachts naar het politiebureau voor een vergunning, waar men tranen met tuiten huilende jonge vrouwen met enige argwaan bekeek. Telefoontje naar mijn ouderlijk huis, of het wel waar was en belangrijker nog: was het wel nodig!? Ik zou enkele uren later toch ook de trein kunnen nemen? Het werd een helse rit door de winternacht, maar nog nooit heb ik die afstand zó snel overbrugd. En ik kan me niet herinneren dat ik op die kleine zestig kilometer iemand ben tegengekomen, zelfs geen rijkspolitie op de weg.

      Het was in de winter van 1973 helemaal leeg op de weg. Bijna vijftig jaar geleden waren er natuurlijk ook veel minder auto's in dit land. Maar onze eigen auto-industrie leverde wel aan de lopende band veilige wagentjes af. In volautomatische Dafjes werd op zondag traditioneel oma uitgelaten. Wat ik me nu realiseer is, dat ik me geen protesten tegen die autoloze zondagen kan herinneren. Trof het minder mensen? Waren we gezagsgetrouwer? Waren we meer solidair? Konden we onszelf beter bezig houden zonder uitgaansleven en wifi?
      Last edited by Clio; 24 januari 2021, 19:08.

      Opmerking


      • #81
       Minstens 4 generaties zitten daartussen van 1973 tot 2021 Clio .
       In ieder geval heeft het er ook mee te maken dat we destijds eenduidige nieuwsberichten en informatie kregen. De dorpsgek was een dorpsgek waar niemand naar luisterde. Tegenwoordig heeft elke dorpsgek toegang tot sociale media en dus ook volgers omdat men officiële bronnen niet meer geloofwaardig vindt. Soms ook zeer terecht dat men dat niet gelooft. Maar het zoeken naar een waarheid is heel lastig als er zoveel desinformatie geproduceerd wordt door politieke trollen en door economische belangen vertegenwoordigers. Zoals de tabaksindustrie en voedsel producenten waar reclame allang geen domme leugen meer is maar regelrechte ondermijning van gezondheid en milieu. Alle pilletjes en jointjes die men slikt en rookt benevelt veel mensen, net zo als teveel alcohol maar mensen worden van die drugs ook psychisch ziek. Er zijn genoeg wetenschappelijke bewijzen daarvoor.
       Maar vooral onderlinge contacten van chatgroepen en op alle sociale media worden ophitsende en oproer berichten geplaatst en gelezen die niets meer met de realiteit te maken hebben.
       Zoveel kul berichten die ook gedeeld worden aan laaggeletterden en dat al jaren lang opdat zelfs volwassenen van 50 plus er in geloven dat ze bedot worden. Als je in die groep zit waar het allemaal rond echoot geloof je het ook nog.

       iets te oud voor re-educatie
       iets te jong voor afschrijving
       m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst

       Opmerking


       • #82
        Oorspronkelijk geplaatst door Antonius Bekijk bericht
        Minstens 4 generaties zitten daartussen van 1973 tot 2021 Clio .
        Lieve help, ik ga uit van twee: mijn neefje (*1965) heeft studentenkinderen.

        Opmerking


        • #83
         Vooralsnog geen Avondklokrellen in Maastricht!

         De laatste paar dagen heb ik mij wat meer bezig gehouden met de zgn. Avondklokrellen.
         Voor alle duidelijkheid, ik stond en sta een de kant van 99% van de Nederlanders die met afschuw kijken naar de beelden van deze rellen (in Limburg).

         Ik ken een paar mensen die het niet eens zijn met de huidige avondklok van 21.00 uur tot 04.30 uur, maar niemand van deze mensen heeft ook maar een greintje begrip voor de rellende menigte die vanaf afgelopen zaterdag, 23 januari 2021, verantwoordelijk zijn voor deze rellen.

         Deze rellen, die zich in Limburg voornamelijk hebben afgespeeld (tot nu toe) in Stein, Venlo, Roermond en Geleen, zijn onthutsend!
         Plunderingen en vernielingen hebben helemaal niets te maken met het vermeende inperken van hun vrijheid.
         Integendeel, het eindeffect van deze rellen zou juist kunnen zijn dat de vrijheid nog meer wordt ingeperkt.

         Ook journalisten liggen tegenwoordig letterlijk en figuurlijk onder vuur bij deze rellende randdebielen.
         Maar wat lees ik gisteren met een grote kop op de voorpagina van De Limburger?
         ' Nederland verzet zich tegen de avondklok '

         Wie is in dit artikel ' Nederland '???

         Journalisten, maar zeker redacties van kranten, moeten zich toch eens gaan afvragen waar ze mee bezig zijn.
         Een heel klein deel van de Nederlanders, ik schat het zelf op minder dan 1 promille, verzet zich fysiek daadwerkelijk tegen de avondklok.
         Het is journalistiek volstrekt belachelijk om dit deel van de bevolking te omschrijven als 'Nederland'.


         Maar soms word ik wel blij verrast door iets dat ik niet heb zien aankomen.
         Gisteren kreeg ik onderstaande verklaring/foto via een kennis toegestuurd.

         Click image for larger version

Name:	20210124 Angel-side Avondklok.jpg
Views:	135
Size:	163,4 KB
ID:	102562

         Nu blijkt dat niet alleen de harde kern van MVV, maar ook de harde kern van NEC, Roda JC en Fortuna Sittard hebben opgeroepen om niet naar hun stad te komen voor te rellen.
         (Bij Fortuna beperkt zich dit dan tot de oude gemeente Sittard! Geleen zien zij niet als hun stad)

         Tot nu toe is het in Maastricht, Nijmegen, Kerkrade en het stadsdeel Sittard inderdaad erg rustig gebleven
         Kennelijk hebben deze harde kernen wel een zelfreinigend vermogen, hetgeen ik in dit geval alleen maar kan toejuichen.

         Tot slot,
         Ik ben op 30 april 1980 in Amsterdam getuige geweest van de zgn. Kroningsrellen.
         Terecht worden de Avondklokrellen als zeer ernstig beschouwd, maar mijn persoonlijke indruk is toch echt dat de Kroningsrellen in omvang en heftigheid qua geweldsuitbarsting veel ernstiger waren.
         Dus mensen...... het komt allemaal wel weer goed


         Opmerking


         • #84
          Hm, zorgelijke toestand, want er wordt gedreigd met geweld. En als de harde kern geweld gebruikt, zijn ze, in de ogen van Justitie, net zo schuldig als de hooligans. Uiteindelijk ligt het geweldsmonopolie uitsluitend bij leger en politie onder gezag van de regering.

          Opmerking


          • #85
           Gewoon een strakke actie van de MVV aanhang. Punt.

           Opmerking


           • #86
            Oorspronkelijk geplaatst door Tedje Bekijk bericht
            (...)
            Nu blijkt dat niet alleen de harde kern van MVV, maar ook de harde kern van NEC, Roda JC en Fortuna Sittard hebben opgeroepen om niet naar hun stad te komen voor te rellen.
            (Bij Fortuna beperkt zich dit dan tot de oude gemeente Sittard! Geleen zien zij niet als hun stad)

            Tot nu toe is het in Maastricht, Nijmegen, Kerkrade en het stadsdeel Sittard inderdaad erg rustig gebleven
            Kennelijk hebben deze harde kernen wel een zelfreinigend vermogen, hetgeen ik in dit geval alleen maar kan toejuichen.
            (...)
            Dus mensen...... het komt allemaal wel weer goed
            Vanavond heb ik op de website van "Wat is loos in Mestreech", via een livestream, bekeken door 27.500 viewers (!!), gekeken naar een groep van circa 150 personen, allen in het zwart gekleed, die rond 19.00 uur schreeuwend vanaf het Vrijthof, via de Helmstraat naar de Markt trokken richten het oude stadhuis.
            Ik moet zeggen dat ik even niet wist wat ik zag.

            De ogenschijnlijk veelal jonge mannen liepen over het midden van de weg, maar op de een of andere manier wel gedisciplineerd. Niet in formatie of in gelijke pas, maar wel samen.
            Mensen die hen toevallig tegemoet liepen werden niet lastig gevallen en men had ook geen oog voor etalages of geparkeerd staande fietsen.

            Toen ze aankwamen op de Markt in Maastricht was ik benieuwd wat er zou gebeuren. Zou men tegen het Stadhuis tekeer gaan?
            Neen dus..... sommige personen lieten zich gewoon interviewen en gaven direct aan dat ze als 'echte Mestreechtenere en MVV'ers' de stad zouden beschermen.
            De hele groep liep via de Kesselskade door naar het Station in Wijck, om vervolgens via de Sint Maartenslaan en de Wilhelminabrug weer terug te keren op het Vrijthof.
            Onderweg werd geen vinger uitgestoken naar wat dan ook.

            In Wijck zag ik dat de politie de hele stoet begeleidde en verkeersregelend optrad

            Rond 20.15 uur was de hele groep weer terug op het Vrijthof.

            Toen kwam toch wel een cruciaal moment.
            Zou de groep zichzelf ontbinden om precies om 21.00 uur thuis te zijn?

            Jawel hoor. Iedereen liep keurig en op tijd weg van het Vrijthof.
            Oorspronkelijk geplaatst door burgemeester
            Gewoon een strakke actie van de MVV aanhang. Punt.

            Ik sluit me helemaal aan bij de quote van burgemeester!

            Oorspronkelijk geplaatst door Peter Schele
            Hm, zorgelijke toestand, want er wordt gedreigd met geweld. En als de harde kern geweld gebruikt, zijn ze, in de ogen van Justitie, net zo schuldig als de hooligans. Uiteindelijk ligt het geweldsmonopolie uitsluitend bij leger en politie onder gezag van de regering.
            Overigens heeft Peter Schele ook wel een punt, maar zoals de (Angel-side)actie nu is verlopen vind ik het een compliment waard en een heel goed signaal richting alle kwaadwillende wappies.

            Opmerking


            • #87
             Naast mijn positieve verbazing over de MVV aanhang, was die live stream ook voor mij een eye opener. Ik meen hier toch echt getuige te zijn geweest van een stukje tv revolutie. De cameraman wist zelf ook niet wat hij meemaakte toen er tegen de 30.000 mensen live mee zaten te kijken. Embedded berichtgeving, zeer lokaal, en eerder ‘one of the guys’ dan ‘klassieke’ journalistiek die een bepaalde neutraliteit dient uit te stralen. Dat leidt er ook toe dat deze jongens compleet geaccepteerd waren; iets wat voor een NOS-ploeg onmogelijk lijkt te worden in het huidige klimaat.

             De kijker liep mee met de aanhang, maar kon met een kopje koffie veilig thuis achter de digitale geraniums blijven. Zelden was TV opwindender.

             Dan toch één kleine opmerking. Beste cameraman/presentator: geef af en toe wat meer duiding (waar kijken we naar). Ook het oproepen tot donaties hoeft binnenkort niet meer. U heeft een zeer lokaal marketinginstrument in handen waar lokale bedrijven graag reclame op zullen maken.

             Last edited by burgemeester; 27 januari 2021, 08:04.

             Opmerking


             • #88
              de harde kern
              kijk, als je eenduidig de rellen verafschuwt en afkeurt ben je al goed bezig. Om zelf ordehandhaving en eventueel rechter te spelen op straat dat is natuurlijk helemaal fout.

              Je mag 's avonds niet op straat, wegens moverende redenen van besmetting en daarenboven omdat je er geen privé ontmoetingen in groepsverband mag hebben. Wederom om besmettingen te voorkomen.
              Is het niet duidelijk dat elk contact dat onnodig is een besmettingsrisico met zich brengt? Zijn jullie dommer dan de relschoppers?
              Last edited by Antonius; 27 januari 2021, 11:08. Reden: avond
              iets te oud voor re-educatie
              iets te jong voor afschrijving
              m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst

              Opmerking


              • #89
               Sjlech gesloape, Antonius?

               Opmerking


               • #90
                Nog even terugkomende op de vaccinatie. Er zijn gezien de aanvoer van vaccins contingenten vastgelegd voor bepaalde doelgroepen qua leeftijd. Nu is het zo dat men de oudsten onder ons allen het eerst zal vaccineren en de zorgmedewerkers en dan de groepen die jonger zijn.
                M'n broer zei, als 66+ er, dat ie misschien in de planning staat voor mei en alles onder de 60 vanaf juni.
                Maar gaat dat wel zo vlekkeloos?

                Neem maar een maandje extra voor de zekerheid. Plan geen zaken die vaccinatie afhankelijk zijn. Je tournee of vakantie zou nog in het gedrang kunnen komen gezien de planning die wegens leveringsproblemen van de vaccins niet nagekomen kunnen worden.
                Ja wat is een maand? Wees extra voorzichtig tot en met jij aan de beurt bent met de vaccinatie.
                iets te oud voor re-educatie
                iets te jong voor afschrijving
                m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst

                Opmerking

                Bezig...
                X