Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Invoering wietpas

Sluiten
This topic is closed.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • #46
  Hoewel de komst van de wietpas overschaduwt wordt door de Haagse toestanden, kunnen blowers en tegenstanders van de wietpas op 1 mei samen gaan demonstreren in Maastricht. Het zou een leuke geste zijn als de coffeeshopjouders heel Maastricht op 1 mei een gratis wiet versnapering aanbieden, dan wordt het weer een beetje feest op deze dag.

  Opmerking


  • #47
   http://www.maastrichtaktueel.nl/nieu...nningsperiode/

   Het nieuwe handhavingsbeleid voor coffeeshops start 1 mei met een een gewenningskuur

   Hangt volgens mij er toch vanaf wat rechtbank komende vrijdag voor
   een uitspraak gaat doen.

   Opmerking


   • #48
    Maastricht waarschuwt buitenlanders al: geen drugs te koop

    15:09

    Op de invalswegen naar Maastricht staan sinds vandaag lichtborden, met daarop in verschillende talen de tekst dat er geen drugs te koop is.

    Vanaf 1 mei mogen de coffeeshops enkel nog weed en marihuana verkopen aan Nederlanders die in Nederland wonen, niet meer aan buitenlanders. Via de borden worden die buitenlanders daar nogmaals op gewezen.
    Er is al heel wat inkt gevloeid rond het problematisch gedoogbeleid in Nederland met betrekking tot softdrugs. Heel wat vergaderingen hebben interregionaal en grensoverschrijdend plaatsgevonden. Nu naderen we de meest ingrijpende ingreep in het Nederlands beleid rond de verkoop van drugs: op 1 mei is het verkopen enkel nog toegestaan aan Nederlanders, woonachtig in Nederland.
    De Belgische burgemeesters in de grensstreek zijn alert en hebben reeds verkregen dat Minister Joëlle Milquet een aantal agenten toezegde om de bestaande politiezones bij te staan in de strijd tegen een vermeende toevloed van drugcriminaliteit in de grensstreek.
    In Maastricht zal er door de politie krachtdadig opgetreden worden en zullen er sancties en zelfs sluiting voor bepaalde tijd kunnen volgen voor coffeeshops die drugs aan niet-ingezetenen zullen verkopen.
    hbvl.be

    Opmerking


    • #49
     Oorspronkelijk geplaatst door Equinox Bekijk bericht
     Maastricht waarschuwt buitenlanders al: geen drugs te koop
     Maastricht mag niet liegen

     Opmerking


     • #50
      Kort geding tegen wietpas van tafel geveegd

      MAASTRICHT –De wietpas komt er. Negentien coffeeshophouders en een aantal andere belangenorganisaties hebben vanochtend te horen gekregen dat hun argumenten zijn afgewezen door de rechter in Den Haag. Zij spanden een kort geding aan waarbij ze stelden dat de invoering van de wietpas leidt tot discriminatie en schending van privacy van klanten. Maar dat is niet het geval, zo oordeelde de rechter dus. Niet-Nederlandse ingezetenen hebben na de invoering van de wietpas officieel geen toegang meer tot de coffeeshops. Uitsluitend Nederlanders kunnen een pas aanvragen bij een coffeeshop in de eigen woonplaats. Marc Josemans, voorzitter van de VOCM, de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht, waarschuwde eerder dat het aantal illegale verkooptransacties fors zal toenemen als gevolg van de invoering. “In de Limburgse hoofdstad is op dit moment al sprake van meer dan honderd illegale kiloadressen”, verklaarde Josemans op 22 maart tegenover maastricht.dichtbij. Vanaf 1 mei wordt gehandhaafd op de nieuwe regels die gepaard gaan met de invoering van de wietpas. Die zijn van kracht in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. De rest van Nederland volgt in 2013.

      Ben zeer benieuwd wat dit gaat geven voor sommige regio´s in de stad.

      Opmerking


      • #51
       Wat uitgebreider;

       Groen licht voor wietpas

       Laatste update: 27 april 2012 11:43 info

       AMSTERDAM - De wietpas mag er komen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald.

       Foto: ANP
       Negentien coffeeshophouders en een aantal belangenorganisaties hadden een kort geding aangespannen in een poging invoering te voorkomen. Advocaat Maurice Veldman kondigt aan dat de exploitanten in hoger beroep gaan.
       De coffeeshophouders stapten naar de rechter omdat ze vinden dat ze worden gedwongen te discrimineren. De wietpas kan alleen worden aangevraagd bij een coffeeshop in de eigen woonplaats, waardoor toeristen de deur moet worden gewezen.
       Eerder oordeelde de Raad van State dat dit mag, maar alleen als de buitenlanders voor veel overlast zorgen.
       De coffeeshopeigenaars stellen dat dit misschien wel het geval is in de grensstreek, maar dat dit zeker niet voor heel Nederland geldt. De eerdere uitspraak heeft volgens hen dan ook geen betrekking op heel Nederland. Ook vinden ze dat er privacybezwaren kleven aan de pas.

       Grotere belangen

       Het beleid dat de regering wil invoeren, discrimineert niet, vindt de rechter en is ook niet onevenredig streng of zwaar.
       Verder zijn er volgens de rechter zoveel grotere belangen gemoeid met het coffeeshopbeleid dat de bezwaren van coffeeshophouders en anderen ''niet relevant zijn'' bij de vraag of het beleid rechtmatig is.

       Drugstoerisme

       Zo is het de bedoeling dat overlast van drugstoerisme en criminaliteit wordt tegengegaan. Deze doelen zijn zo belangrijk dat de overheid van de rechter ver mag gaan met maatregelen die ze wil treffen.
       Daarbij komt nog dat de staat het gedoogbeleid nationaal regelt en niet de gemeenten op hun lokale niveau, staat in de uitspraak. En er is niet aangetoond dat minder zware maatregelen tot hetzelfde effect zouden leiden als de maatregelen die per 1 mei in het zuiden van het land van kracht worden.
       Vanaf volgend jaar gelden de regels ook voor de rest van het land. Als een coffeeshop zich niet aan de regels houdt, kan de burgemeester tot sluiting overgaan.

       CBP

       Eerder tikte het College bescherming persoonsgegevens (CBP) minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) op de vingers. De minister moet de noodzaak van de wietpas beter uitwerken, vindt de privacywaakhond. Daar moet ook uit blijken dat andere, minder ingrijpende, maatregelen zijn onderzocht.
       De wietpas werd op 1 januari ingevoerd in de zuidelijke provincies Limburg, Noord Brabant en Zeeland. De controles gaan per 1 mei van start. In 2013 volgt de rest van het land, is de bedoeling.
       De burgemeesters van Maastricht, Breda, Tilburg en Eindhoven lieten eerder weten het wietpasbeleid te gaan handhaven. In diverse andere steden zijn kritischer geluiden te beluisteren.nu.nl

       Opmerking


       • #52
        Toch wel goed nieuws. Ook al zou ik een voorstander zijn van legalisering voor heel Europa. Maar voor Maastricht, als onbedoelde internationale coffeeshop is dit toch beter, en het spreiden van verkooppunten over de hele omgeving bleek een onmogelijke opgave. Drugstoerisme deed de stad geen goed.
        Last edited by ; 27 april 2012, 11:19.

        Opmerking


        • #53
         Oorspronkelijk geplaatst door Kermit Bekijk bericht
         Toch wel goed nieuws. Ook al zou ik een voorstander zijn van legalisering voor heel Europa. Maar voor Maastricht, als onbedoelde internationale coffeeshop is dit toch beter, en het spreiden van verkooppunten over de hele omgeving bleek een onmogelijke opgave. Drugstoerisme deed de stad geen goed.
         Ik ben het op alle punten met je eens!

         Opmerking


         • #54
          Wat ik niet heb voorzien, als nu niemand in Maastricht aan de wietpas wil, de coffeeshops niet en m.n. de meeste liefhebbers niet? Ik voorzie dat de burgelijke ongehoorzaamheid van Josemans en de rokers nog wel eens effect zouden kunnen hebben (tijdelijke sluiting van alle coffeeshops maar op de koop toe nemen). Verder de verhoudingen in Den Haag zijn iets veranded, met verkiezingen aan de horizon. Het stadsbestuur in Amsterdam wil bv helemáál geen wietpas.

          Opmerking


          • #55
           Coffeeshops Maastricht willen proces uitlokken (Novum)

           Coffeeshops in Maastricht willen dat de rechter zich opnieuw uitspreekt over de wietpas. De Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) vindt dat er nog te veel onduidelijk is over de privacyaspecten en de precieze eisen waaraan de pas moet voldoen.

           "Wij gaan dus geen klanten registreren en blijven verkopen aan iedereen van 18 jaar en ouder die zich kan legitimeren", zegt VOCM-voorzitter Marc Josemans. De wietpas kan alleen worden aangevraagd bij een coffeeshop in de eigen woonplaats, waardoor toeristen de deur moet worden gewezen. De politie in de zuidelijke provincies gaat de nieuwe regels vanaf 1 mei handhaven.

           Josemans gaat dinsdag om 10.15 uur een aantal niet-Maastrichtenaren de toegang ontzeggen tot zijn coffeeshop Easy Going, zodat zij bij de politie aangifte kunnen doen wegens discriminatie. Vanaf 11.00 uur gaat de wietverkoop verder als vanouds en wordt dus ook softdrugs verkocht aan toeristen en ingezetenen die zich niet willen laten registreren.
           De rechtbank in Den Haag bepaalde vorige week dat de wietpas er mag komen. De coffeeshophouders en belangenorganisaties die het kort geding hadden aangespannen omdat ze vinden dat ze worden gedwongen te discrimineren gaan in hoger beroep. Eerder oordeelde de Raad van State al dat toeristen de deur mag worden gewezen, maar alleen als ze voor veel overlast zorgen.

           De VOCM stelt dat nog steeds onduidelijk is welke personen en instanties bevoegd zijn om de verplichte ledenlijst in te zien. De vereniging is het er ook niet mee eens dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) het kritische advies over de wietpas van het College Bescherming Persoonsgegevens in de wind slaat. De privacywaakhond vindt dat de minister de noodzaak van de wietpas beter moet uitwerken.

           Maastricht wordt volgens de VOCM nu al geconfronteerd met drugsrunners uit Luik, Oost-Europa en Noord-Frankrijk, die de gemeentelijke flyers over de wietpas als lokmiddel voor toeristen zouden inzetten. De nieuwe regels zullen niet leiden tot minder, maar meer overlast en criminaliteit, denkt Josemans. "Laten we deze rechtse hobby snel vergeten en ons richten op het werkelijke probleem: de achterdeur."

           Opmerking


           • #56
            Gewoon een paar maanden hard en consequent optreden. Coffeeshops die de nieuwe regels aan hun laars lappen meteen een maand sluiten. Dan is over een half jaar het leed geleden en kan Maastricht weer verder gaan met leven.

            Opmerking


            • #57
             Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
             Gewoon een paar maanden hard en consequent optreden. Coffeeshops die de nieuwe regels aan hun laars lappen meteen een maand sluiten. Dan is over een half jaar het leed geleden en kan Maastricht weer verder gaan met leven.
             Als het alleen om de shops zou gaan ja maar of men het
             de straten uitkrijgt ermee vraag ik mij af en dat veroorzaakt toch de meeste overlast ,niet ?

             Opmerking


             • #58
              Er is nog nooit zoveel gratis reclame voor de wiet in Maastricht
              geweest.
              Zelfs veel buitenlandse tv zenders verzorgen nu gratis reclame.

              De drugshandel op straat is ook hier in de Eyldergaard al gestart
              afgelopen nacht was het zeer druk bij parkeerplaats tankstation aldaar ,voornamelijke duitsnummerplaten. :(

              Opmerking


              • #59
               Coffeeshop toch open voor buitenlanders Nederland • Geschreven door ANP

               Coffeeshop Easy Going in Maastricht is dinsdagochtend om 11.00 uur alsnog voor iedereen opengegaan. Coffeeshophouder Marc Josemans probeert zo een juridische procedure uit te lokken. "De minister verplicht ons om te discrimineren, en dat is een schending van artikel 1 van de grondwet", zei hij.

               Eerder op de ochtend had Josemans nog aan ongeveer tien buitenlanders de toegang geweigerd. Hij deed dat wegens het ingaan van nieuwe regels die niet-ingezetenen van Nederland de toegang ontzeggen. De afgewezen buitenlanders gingen naar het politiebureau om aangifte te doen van discriminatie.

               De meeste andere coffeeshops in Maastricht blijven voor onbepaalde tijd dicht. Volgens de uitbater van coffeeshop Heaven 69 doen ze dat omdat er officieel geen klanten zijn. Dat komt omdat niemand zich heeft geregistreerd. Sinds dinsdag zijn coffeeshops in Zuid-Nederland besloten clubs die alleen geregistreerde leden toelaten.

               Volgens Josemans zijn de meeste coffeeshops in Maastricht dicht vanwege de harde woorden van burgemeester Onno Hoes (VVD) afgelopen weekeinde. Die liet weten onmiddellijk te zullen optreden en geen enkele overtreding van het nieuwe beleid te zullen toestaan. bron: ANP

               --

               Tilburg ook http://m.omroepbrabant.nl/?news/1735...%20binnen.aspx

               Opmerking


               • #60
                Protest in Maastricht tegen wietpas
                MAASTRICHT - Honderden demonstranten tegen het nieuwe Nederlandse coffeeshopbeleid zijn dinsdagmiddag van het station naar de Markt in Maastricht gelopen. Ze riepen leuzen tegen burgemeester Onno Hoes van Maastricht en de 'wietpas'. De actievoerders komen onder meer uit België en Duitsland.                Alle Maastrichtse coffeeshops zijn dinsdag dicht gegaan uit protest tegen de nieuwe gedoogcriteria. Burgemeester Hoes heeft dat bekendgemaakt op een persconferentie. De burgemeester is boos op de coffeeshophouders: „Ik had niet gedacht dat ze zo brutaal zouden zijn. Op deze manier ontwrichten zij de lokale samenleving.”
                Easy Going
                In totaal 9 van de 14 coffeeshops werden dinsdag gecontroleerd. Alleen coffeeshop Easy Going was even open en kreeg een schriftelijke waarschuwing omdat er geen ledenlijst was.
                Hoes had liever gezien dat de coffeeshops ledenlijsten hadden aangelegd om zo de lokale markt van wiet te voorzien. „Ze hadden die ledenlijst allang klaar kunnen hebben”, zei hij.
                Terwijl voor het stadhuis een groot fluitconcert losbarste van boze buitenlandse coffeeshopklanten en coffeeshopwerknemers zei Hoes tijdens de persconferentie binnen dat hij het probleem niet heeft veroorzaakt. „Maar we gaan agenten inzetten waar we overlast verwachten”, zei Hoes.
                Sluiting
                De burgemeester kondigde aan dat coffeeshop Easy Going woensdag opnieuw gecontroleerd wordt. Als die naar verwachting weer geen ledenlijst kan overleggen, krijgt de eigenaar een vooraankondiging tot sluiting.
                Hoes verwacht de coffeeshop eind van de week te sluiten en denkt dat de eigenaar een kort geding aanspant. Hij hoopt op een uitspraak van de rechtbank binnen een week daarna.

                „Ik had niet gedacht dat ze zo brutaal zouden zijn. Op deze manier ontwrichten zij de lokale samenleving.”

                zei Hoes tijdens de persconferentie binnen dat hij het probleem niet heeft veroorzaakt. „Maar we gaan agenten inzetten waar we overlast verwachten”, zei Hoes

                Zelf denk dat we nog veel meer overlast gaan krijgen.
                Last edited by Pier; 16 december 2014, 21:13. Reden: Foto verwijderd ivm ontbreken auteursrechten

                Opmerking

                Bezig...
                X