Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Invoering wietpas

Sluiten
This topic is closed.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • #31
  Kort geding wietpas 18 april


  Het kort geding tegen de wietpas is over anderhalve week, op woensdag 18 april, voor de rechtbank in Den Haag.

  Coffeeshops eisen dat het plan om van de shops besloten clubs te maken, wordt teruggedraaid. De rechtbank doet uiterlijk vrijdag 27 april uitspraak in de zaak. Deze week zette de Tweede Kamer het licht voor de wietpas op groen. Op 1 mei moet ie ingevoerd worden in Limburg, Brabant en Zeeland. Coffeeshops mogen vanaf die datum alleen verkopen aan Nederlandse burgers die lid zijn van de shop. Iedere coffeeshop mag maximaal 2000 leden hebben.

  http://www.l1.nl/nieuws/176612-kort-...etpas-18-april

  Ben benieuwd wat daar uit gaat komen.
  Last edited by Pier; 16 december 2014, 21:09. Reden: Foto verwijderd ivm ontbreken auteursrechten

  Opmerking


  • #32
   Ook in Belgie maakt men zich op voor de wietpas. Volgens het Belang van Limburg willen de omringende buurgemeenten Vise, Riemst, Lanaken een 40-tal extra agenten tijdelijk erbij om de illegale handel de kop in te drukken. Brussel schijnt aan dit verzoek te willen voldoen. Overigens staan alle burgemeesters achter het plan van de wietpas.

   Opmerking


   • #33
    Oorspronkelijk geplaatst door Kermit Bekijk bericht
    Ook in Belgie maakt men zich op voor de wietpas. Volgens het Belang van Limburg willen de omringende buurgemeenten Vise, Riemst, Lanaken een 40-tal extra agenten tijdelijk erbij om de illegale handel de kop in te drukken. Brussel schijnt aan dit verzoek te willen voldoen. Overigens staan alle burgemeesters achter het plan van de wietpas.
    Zie http://forum.mestreechonline.nl/show...7&postcount=25

    Opmerking


    • #34
     Maastrichtse coffeeshophouders kijken uit naar kort geding rond wietpas     VOCM-voorzitter Marc Josemans tijdens een symposium over cannabisgebruik. Foto VOC Nederland

     MAASTRICHT – Nog twee weken te gaan voordat het 1 mei is, maar de strijd rond de wietpas die per die datum wordt ingevoerd, is nog lang niet gestreden, zegt Marc Josemans, voorzitter van de VOCM, de vereniging van Officiële coffeeshophouders in Maastricht. Komende woensdag dient bij de voorzieningenrechter in Den Haag het kort geding dat vier advocaten hebben aangespannen tegen de staat. De advocaten, onder wie André Beckers uit Maastricht, treden op namens diverse coffeeshops.
     Ze eisen dat het plan om van coffeeshops besloten clubs te maken, wordt teruggedraaid. Ze vinden dat het plan leidt tot discriminatie en schending van de privacy. De wietpas treedt in de zuidelijke provincies vanaf 1 mei in werking. Coffeeshops mogen vanaf die datum alleen softdrugs verkopen aan Nederlandse burgers die op de ledenlijst staan. Iedere shop mag maximaal 2000 leden hebben. Op 1 januari is de rest van het land aan de beurt.
     Mocht de voorzieningenrechter – hij doet uiterlijk 27 april uitspraak - het niet met de advocaten eens zijn, en toch vinden dat de nieuwe regelgeving deugt, dan zit er voorlopig maar één ding op, zegt Josemans. ,,Dan ben ik burgerlijk ongehoorzaam, zoals dat zo mooi heet. Niet meteen hoor, want de eerste niet-ingezetenen die op 1 mei bij mij voor de deur staan, zal ik netjes weigeren, zodat ze naar het politiebureau kunnen, om tegen mij aangifte wegens discriminatie te doen.”
     ,,Vervolgens zal ik later op de dag toch buitenlanders toelaten in mijn zaak, omdat discriminatie strafbaar is en ik geen dingen wens te doen die strafbaar zijn. Maar dan handel ik wel tegen het aanwijzingsbesluit van de minister en dat geeft de burgemeester weer het recht mijn zaak sluiten.”
     Als het niet anders kan, dan moet het maar zo, vindt Josemans. ,,Wat de minister wil, gaat tegen alle internationale verdragen in.”maastrichtdichtbij.nl

     Opmerking


     • #35
      Uitspraak coffeeshophouders volgende week

      DEN HAAG - De 19 coffeeshophouders en belangenorganisaties die een kort geding tegen de Staat hadden aangespannen, moeten tot volgende week vrijdag wachten op een oordeel van de rechter. Woensdag bepaalde de kortgedingrechter in Den Haag dat hij op 27 april uitspraak doet. De belangstelling voor het geding was woensdag groot. De coffeeshophouders en belangenorganisaties willen voorkomen dat ze alleen nog leden mogen toelaten.

      Foto: ANP

      Alleen ingezetenen van Nederland mogen in de toekomst lid worden van een coffeeshop. Daarmee wil het kabinet drugstoeristen uit het buitenland weren.
      Volgens de advocaten worden houders van coffeeshops en hun personeel gedwongen tot discriminatie en schending van privacy van mensen, die privégegevens moeten overleggen om lid te kunnen worden.


      http://www.telegraaf.nl/binnenland/1...s_later__.html
      Last edited by Pier; 16 december 2014, 21:10. Reden: Foto verwijderd ivm ontbreken auteursrechten

      Opmerking


      • #36
       Rechter kritisch over discriminatie buitenlanders in koffieshops


       De voorzieningenrechter in Den Haag stelde woensdag kritische vragen aan landsadvocaat Eric Daalder over de wietpas. Hij stelde daarentegen geen enkele vraag aan de vier advocaten van de Bond van Cannabisdetailisten tijdens het kort geding in Den Haag over de wietpas.


       Den Haag/Maastricht
       Van onze verslaggever


       De rechter wilde vooral weten waarom het, behalve in Maastricht, ook nodig is in de rest van het land buitenlandse koffieshopklanten te discrimineren.

       Lees meer hierover in de krant van donderdag.
       http://www.limburger.nl/article/2012...in_koffieshops

       ben zeer benieuwd wat rechter de 27e gaat bepalen.

       Opmerking


       • #37
        schending van privacy van mensen, die privégegevens moeten overleggen om lid te ....

        Heel vaak moet je privégegevens overleggen om lid te kunnen worden van iets. B.v. om bestuurslid te mogen worden van MO.

        Opmerking


        • #38
         Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
         Heel vaak moet je privégegevens overleggen om lid te kunnen worden van iets. B.v. om bestuurslid te mogen worden van MO.
         Dit is ook een zeer belangrijke taak
         Anders kan hier iedere jojo van alles schrijven.

         Opmerking


         • #39
          Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
          Heel vaak moet je privégegevens overleggen om lid te kunnen worden van iets. B.v. om bestuurslid te mogen worden van MO.
          Of men moet alle coffieshops sluiten daar kan nog een beetje inkomen,
          al vind ik dat geen oplossing voor het grootste probleem namelijk de drugsrunners.
          Maar het verbieden van buitenlanders vind inderdaad discriminatie en het registratie beleid vind ook beetje ver gaan .
          Dus vind wietpas onjuist middel.
          Ben overigs geen gebruiker

          Opmerking


          • #40
           Handhaving wietpas Limburg nog onduidelijk

           DEN HAAG - Bij gemeenten in Limburg bestaat anderhalve week voor de invoering van die wietpas nog onduidelijkheid over de vraag wie de handhaving op zich neemt.

           Dat blijkt uit navraag van NU.nl bij Limburgse gemeenten.

           Vanaf 1 mei moet de wietpas landelijk worden ingevoerd, te beginnen met de zuidelijke provincies. Daarmee worden coffeeshops een soort clubs, met een maximum aantal leden.

           Normaliter overleggen gemeente, Openbaar Ministerie (OM) en politie met elkaar over de verantwoordelijkheid en de uitvoering van handhavingsvraagstukken.

           Maar in Limburg is vooralsnog niet helder hoe die handhaving er inzake de wietpas precies uit moet zien, waardoor het OM om duidelijkheid heeft gevraagd bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

           Wat precies de aard is van de onzekerheid, daarover willen betrokkenen geen mededelingen doen totdat het ministerie met een antwoord komt.

           Kamervragen

           GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi wil nu van minister Opstelten van Justitie weten wie de handhaving van de wietpas voor zijn rekening neemt.

           Ook vraagt hij zich af hoe daar nu nog onduidelijkheid over kan zijn en of de invoering van de wietpas kan worden uitgesteld "tot er duidelijkheid bestaat over de handhaving en privacyaspecten". nu.nl

           Opmerking


           • #41
            Invoering van de wietpas geeft geen enkele garantie?

            De Maastrichtse coffeeshophouder en voorzitter van de Vereniging van Officiële Coffeeshops in Maastricht (VOCM) Marc Josemans heeft uitlatingen gedaan dat hij ondanks de ingevoerde wietpas gewoon cannabisprodukten blijft verkopen aan buitenlanders. Het CDA Maastricht heeft naar aanleiding van de publicatie van de uitspraken van Josemans vragen gesteld aan burgemeester Onno Hoes. Het CDA Maastricht is van mening dat iedereen zich aan de wet moet houden en dat deze dan ook gehandhaafd moet worden

            Hieronder de letterlijke tekst van de brief aan Hoes:

            Geachte burgemeester Hoes,

            Vanochtend hebben we bij monde van Marc Josemans, op de website van de Telegraaf online kunnen lezen dat de Maastrichtse coffeeshophouders zich niet zullen houden aan een mogelijke totstandkoming van de Clubpas. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn en dit moet wat het CDA betreft dan ook keihard worden aangepakt. Het CDA Maastricht weet dat ook voor U niemand boven de wet staat.

            Wat is de reactie van het College op deze uitlating?
            Iedereen in Nederland, dus ook de Maastrichtse coffeeshophouders, dienen zich volgens het CDA Maastricht aan de wet te houden. Wat is het formele strafregime? Volgt er eerst een waarschuwing, dan een bekeuring, dan tijdelijke sluiting, dan definitieve sluiting? En hoe strikt gaat hierop gecontroleerd worden? We zien bij het rookverbod namelijk dat in eerste instantie niet gecontroleerd werd, toen heel strikt, en nu weer niet waardoor in veel cafés weer de asbakken op tafel staan. Dan nog een laatste vraag naar aanleiding van de actuele discussie in de Tweede Kamer om deze ook te verbieden: wat is het standpunt van het college over growshops?

            Met vriendelijke groet namens de CDA fractie Maastricht,
            Vivianne Heijnen

            Opmerking


            • #42
             De politieaanwezigheid in de Belgisch-Nederlandse grensstreek wordt opgevoerd om de drugshandel en het drugstoerisme aan te pakken. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet, maakte dat zondag bekend.

             De preventieve maatregel wordt genomen omdat niet in Nederland wonende Belgen vanaf 1 mei niet meer binnen mogen in de coffeeshops in de Nederlandse grensprovincies. In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg zullen vanaf volgende maand enkel nog ingezeten van Nederland voet in een coffeeshop mogen zetten.

             Milquet zet zich schrap voor nevenwerkingen als de verplaatsing van de illegale verkoop naar België, meer drugskoeriers of meer drugsproductie in het buurland.fok.nl

             Opmerking


             • #43
              De vier Belgische grensgemeenten van Maastricht zullen dagelijks beroep kunnen doen op gemiddeld 5 tot 15 agenten uit het Centrale Interventiekorps in Limburg. Dat beloofde Joëlle Milquet bij een vergadering met de burgemeesters van een aantal Belgische grensgemeenten die overlast verwachten zodra de wietpas op 1 mei wordt ingevoerd in de zuidelijke Nederlandse provincies. Dan kunnen alleen nog maar ingezetenen drugs kopen in coffeeshops. Er loopt wel nog een kort geding tegen de wietpas.

              Het Centraal Interventiekorps in Limburg, een federale reserve van agenten die wordt ingezet waar nodig, bestaat nu uit 31 mensen. Een aanzienlijk deel ervan zal dus de gevreesde overlast na invoering van de wietpas op 1 mei mee bestrijden met de lokale politiekorpsen. Daarnaast vraagt Milquet aan spoorwegpolitie, autowegpolitie en douane om actief mee te controleren.

              Gevreesd wordt dat een deel van de drugshandel zich door het weren van buitenlanders zich naar de grensgemeenten zal verplaatsen. De drie Limburgse burgemeesters Keulen, Vos en Broers waren blij met de goodwill die Joëlle Milquet toonde.

              De invoering van de wietpas in de drie zuidelijke provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland gaat vooraf aan de algemene invoering van de wietpas in heel Nederland. Die staat gepland op 1 januari volgend jaar. Vrijdag was er in Amsterdam nog protest tegen de wietpas. hbvl.be

              Opmerking


              • #44
               Lekker op tijd..

               CBP: Nut van wietpas aantonen


               Het College Bescherming Persoonsgegevens stelt dat minister van justitie, Ivo Opstelten duidelijker moet aangeven waarom in zijn ogen de wietpas noodzakelijk is.

               Het CBP vraagt de minister aan te tonen waarom voor dit middel is gekozen en te laten zien of er andere, minder ingrijpende middelen zijn overwogen. Met de wietpas kunnen vanaf 1 mei klanten terecht in een coffeeshop, die een besloten club wordt met leden. Om de wietpas te krijgen, moeten klanten persoonsgegevens geven aan de coffeeshophouder. Alleen inwoners van Nederland mogen lid worden van een coffeeshop. Met de maatregel wil het kabinet drugstoeristen weren.l1.nl

               Opmerking


               • #45


                MAASTRICHT - Een spannende week voor de coffeeshophouders uit Maastricht. Aanstaande vrijdag doet de rechtbank namelijk uitspraak in een kort geding die de ondernemers hebben aangespannen tegen de Staat. Hieruit zal moeten blijken of het rechtsgeldig is om de buitenlanders uit de shops te weren, want vanaf 1 mei zijn alleen nog Nederlands geregistreerde welkom. Stemt de rechter toe, zal het bergafwaarts gaan met de inkomsten in de branche en zullen 360 van hun medewerkers in Maastricht op straat komen te staan. Stemt de rechter niet toe, dan heeft u alle wietpasberichten afgelopen jaar voor niks gelezen, hooguit als tijdverdrijf.
                Ook België bereidt zich alvast voor op de komst van de Nederlandse wietpas. De leiders van ons buurland vrezen dat de drugshandel zich nog meer zal verplaatsen naar de straten en dat de koeriers actiever worden in het werven van klanten. Er zullen veertig extra agenten in de Belgische grensstreek rondom Maastricht ingezet worden.

                http://maastricht.dichtbij.nl/stad/v...geding-wietpas

                Ben benieuwd wat er uit gaat komen.
                Wat gaat gebeuren als rechter het niet goed vind ?

                Opmerking

                Bezig...
                X