Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Windpark Lanakerveld.

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Nog deze maand hoorzitting over windturbines Lanakerveld




    Windturbines in het Lanakerveld. Het woord is aan de deskundigen. Archieffoto ANP

    De hoorzitting over de geplande windmolens in het Lanakerveld in Maastricht wordt gehouden op donderdag 29 maart. Op die dag komen externe deskundigen - zowel voor- als tegenstanders - aan het woord. Eind januari werd een extra commissievergadering over de windmolens al na een uur al platgelegd. Dat gebeurde nadat eerst tien insprekers - voornamelijk bewoners van de wijken Oud-Caberg en Malberg - aan het woord waren geweest. Vrijwel allemaal hadden die hun beklag gedaan over het feit dat ze slechts drie minuten spreektijd hadden. Ook waren ze verontwaardigd dat het niet was toegestaan externe deskundigen uit te nodigen.

    De kans dat de windturbines daadwerkelijk in het Lanakerveld komen is inmiddels flink afgenomen. Vanuit de raad is er veel tegenstand. Ook diverse rapporten steunen buurtbewoners in hun overtuiging dat plaatsing alleen al om gezondheidsredenen geen goede zaak is.maastrichtdichtbij.nl

    Opmerking


    • Hoorzitting over windturbines Lanakerveld uitgesteld tot 12 april




      Windturbines in het Lanakerveld. Het woord is aan de deskundigen. Archieffoto ANP

      De hoorzitting over de geplande windmolens in het Lanakerveld in Maastricht, die gepland stond voor donderdag 29 maart, is verplaatst donderdag naar 12 april. De raadscommissie die de hoorzitting organiseert hoopt op die manier beter beslagen ten ijs te komen. Tijdens de hoorzitting komen externe deskundigen - zowel voor- als tegenstanders - aan het woord. Eind januari werd een extra commissievergadering over de windmolens al na een uur al platgelegd. Dat gebeurde nadat eerst tien insprekers - voornamelijk bewoners van de wijken Oud-Caberg en Malberg - aan het woord waren geweest. Vrijwel allemaal hadden die hun beklag gedaan over het feit dat ze slechts drie minuten spreektijd hadden. Ook waren ze verontwaardigd dat het niet was toegestaan externe deskundigen uit te nodigen.
      De kans dat de windturbines daadwerkelijk in het Lanakerveld komen is inmiddels flink afgenomen. Vanuit de raad is er veel tegenstand. Ook diverse rapporten steunen buurtbewoners in hun overtuiging dat plaatsing alleen al om gezondheidsredenen geen goede zaak is.
      http://maastricht.dichtbij.nl/stad/n...es-lanakerveld

      Hoop niet dat de beslissing van de Gemeenten Maastricht hier door
      wordt vertraagd daar deze gepland was in maand April.

      Opmerking


      • Commissie MER: Lanakerveld meest logische keuze voor windturbines



        De keuze voor de lijnopstelling van de vier windturbines binnen Lanakerveld is de meest geschikte opstellingsvorm die in de wijde omtrek mogelijk is. Dat schrijft de onafhankelijke Commissie MER, die de Maastrichtse gemeenteraad moet adviseren over het milieueffectrapport ‘Windturbines Lanakerveld Maastricht’ en de aanvulling daarop, in een advies dat vandaag is uitgebracht.
        De commissie, die zich enkel bezighoudt met inhoud en kwaliteit van milieueffectrapportages, maar geen oordeel geeft over plannen als zodanig, is van oordeel dat met ‘de milieueffectrapportage én de aanvulling tezamen de essentiële informatie aanwezig is voor de besluitvorming over het bestemmingsplan en over de omgevingsvergunning’.
        De gemeente Maastricht wil een windturbinepark (vier windturbines met een vermogen van drie megawatt) mogelijk maken in het Lanakerveld. Hiervoor moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. De gemeenteraad van Maastricht gaat hier nu een besluit over nemen.
        Uit het MER is gebleken dat de windturbines negatieve gevolgen zullen hebben voor de openheid van het landschap, de gezondheid van omwonenden en de vliegroutes voor vleermuizen en vogels.
        In een eerder advies adviseerde de Commissie om het zoekgebied voor windturbines naast Lanakerveld te verbreden naar het Zouwdal en Belvédère, omdat daar wellicht locaties met minder gevolgen mogelijk zijn, dit was nog niet onderzocht.
        In een aanvulling op de MER zijn andere locaties wel beoordeeld. Daaruit blijkt dat andere kansrijke locaties negatieve gevolgen voor vliegroutes van vleermuizen hebben of tot te veel geluidhinder voor omwonenden leiden en/of niet binnen de randvoorwaarden van de gemeente passen (het landschap in het Zouwdal ‘open’ houden, de windturbines aan laten sluiten bij industrie en geen toekomstige woningbouw van de gemeente belemmeren).
        http://maastricht.dichtbij.nl/stad/c...e-windturbines

        Opmerking


        • Buurt mijdt hoorzitting molens

          WINDTURBINES Corporaties houden rekening met een waardevermindering van 20 tot 30 procent van vastgoed
          door Judith Houben Dagblad De Limburger

          MAASTRICHT – Buurtplatform Malberg en Actiegroep Windscherm gaan niet naar de hoorzitting op 12 april over de vier windturbines die in het Lanakerveld moeten komen. Dat hebben ze aan de gemeente doorgegeven.

          Beide groepen buurtbewoners zeggen alleen naar de hoorzitting te zullen komen als dan het assessment van de Deense professor Henrik Møller van de Universiteit Aalborg ‘in originaliteit en totaliteit’ gepresenteerd wordt. Møller heeft al duidelijk gemaakt dat wonen op een afstand van 350 tot 500 meter van de 178 meter hoge turbines die Maastricht krijgt, zeker geluidshinder met zich meebrengt. Møller heeft nu vakantie, waardoor hij niet voor de hoorzitting zijn visie op papier kan zetten en dat betekent dat Malberg en Windscherm op 12 april niet komen. Tijdens de extra commissievergadering was de Deense inbreng wel een nadrukkelijk verzoek van de politiek.

          Wethouder Albert Nuss, CDA-raadslid Peter Geelen en ook Kitty Nuyts (LPM) en Anita van Ham (PvdA) van de werkgroep die de hoorzitting voorbereidt, betreuren het als beiden niet komen. Ze wijzen er allemaal op dat het nu juist de bedoeling was dat alle partijen, vooral de bewoners, ruimer de tijd zouden krijgen om hun zegje te doen. Het ziet er tot nu toe naar uit dat de hoorzitting een halve dag in beslag zal nemen. Imtech zou voor de raad een aparte bijeenkomst willen organiseren en op dit moment is verder alleen zeker dat TNO op 12 april komt.

          Nic Pepels van buurtplatform Malberg vindt dat wethouder Nuss onvoldoende voor het voetlicht heeft gebracht dat de windmolens een financiële strop betekenen voor de woningcorporaties Servatius en Woonpunt en voor het nieuwbouwproject Manjefiek Malberg. Pepels: „In de MER staat dat toekomstige woningbouw niet belemmerd mag worden, dat gebeurt dus wel.” De corporaties rekenen op een waardevermindering van het bestaande en nog te bouwen vastgoed van 20 tot 30 procent. Ze schrijven dit in een brief aan de gemeenteraad. Nuss neemt de brief voor kennisgeving aan. Hij zegt dat de nieuwbouw en de turbines elkaar niet bijten. Verder wijst hij erop dat het Manjefiek Malberg en de corporaties vrij staat om naar de Raad van State te gaan.

          Opmerking


          • Waarom al die theater
            Als de seniorenpartij de motie die hun leden hebben ingedient
            en aangenomen is (geen plaatsing windmolens)
            stand houdt dan is de meerderheid van de raad toch tegen.

            Of zie ik dat verkeerd.

            Opmerking


            • Even ter herinnering voor de SPM.

              Oorspronkelijk geplaatst door klaas Bekijk bericht
              Waarom al die theater
              Als de seniorenpartij de motie die hun leden hebben ingedient
              en aangenomen is (geen plaatsing windmolens)
              stand houdt dan is de meerderheid van de raad toch tegen.

              Of zie ik dat verkeerd.
              Dat zie je helemaal goed Klaas...... tenminste als de SPM doet wat ze zegt!!

              Voor degenen die het vergeten zijn.
              Een uittreksel van de notulen van de raadsvergadering van 20 december 2011.

              Mevr. van Loo werd door mn. Esmiralda Thieme (PVM) en Leny Eijssen van de SP behoorlijk het vuur aan de schenen gelegd.
              Uiteindelijk het verhelderende vraag- en antwoord moment.

              MEVROUW EIJSSEN (SP) bij interruptie: Ik heb een korte vraag. Dus straks, in maart, of als het april zou worden, dan gaat u tegenstemmen?
              MEVROUW VAN LOO (Seniorenpartij): Wij stemmen tegen windmolens in Lanakerveld.

              Duidelijker kan niet.
              Maar ik ben er toch niet gerust op.
              Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

              Opmerking


              • Mag ik dan zeggen dat de SPM blijft bij zijn standpunt?
                Ik ben bij vlagen geniaal, alleen is het nu windstil!

                Opmerking


                • Oorspronkelijk geplaatst door elletje Bekijk bericht
                  Mag ik dan zeggen dat de SPM blijft bij zijn standpunt?
                  Dat zou een goede zaak zijn!
                  Afspraak = Afspraak.

                  Rest wel de vraag waarom nu nog een kostbaar onderzoek en daarmee onrust bij de bevolking?
                  Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

                  Opmerking


                  • Daar weet ik het fijne niet van. Misschien toch om juist alle onrust weg te nemen.
                    Ik ben bij vlagen geniaal, alleen is het nu windstil!

                    Opmerking


                    • Decm

                      Duurzame energiecentrale goed voor extra werkgelegenheid in Maastricht



                      Foto ANP

                      MAASTRICHT - De komst van een duurzame energiecentrale in Maastricht (DECM) is goed voor de ontwikkeling van de stad. Het initiatief, dat behalve vier windturbines in het Lanakerveld een zonnecentrale op de Belvédèreberg en een biomassacentrale op de bedrijventerreinen van BASF en Bowie omvat, draagt niet alleen bij aan behoud van werkgelegenheid (BASF), maar levert ook nieuwe werkgelegenheid op.
                      Dat schrijft het college van B en W in een toelichting op het bestemmingsplan Windturbines Lanakerveld, dat binnenkort aan de orde komt in de gemeenteraad.
                      Volgens het college heeft de komst van een energiecentrale een aanzuigende werking op nieuwe, innovatieve activiteiten op het gebied van duurzame energie en energiebesparing.
                      De voorgenomen plaatsing van vier windturbines in het Lanakerveld is op fel verzet gestuit van bewoners uit de omliggende wijken. Zij vrezen behalve voor geluids- en omgevingsoverlast voor hun gezondheid.
                      Volgende week maandag (16 april) buigt de raadscommissie Stadsbeheer, Milieu en Mobiliteit zich over het bestemmingsplan voor de vier windturbines. Daaraan voorafgaand krijgen bezoekers de gelegenheid het woord te voeren.
                      De geplande zonnecentrale (16.600 zonnepanelen) en de biomassacentrale (die 80.000 ton hout per jaar verbrandt) zijn onderwerp van afzonderlijke procedures die binnenkort van start gaan.
                      De kosten voor het totale project worden geschat op 70 miljoen euro. Maastricht zelf betaalt hier niet aan mee. De kosten komen geheel ten laste van investeerder Imtech Nederland, die een subsidie van 7 miljoen van de provincie Limburg krijgt.
                      De DECM kan ongeveer de helft van de Maastrichtse huishoudens (35.000) van duurzaam opgewekte energie voorzien.maastrichtdichtbij.nl

                      Opmerking


                      • Spannende middag voor tegenstanders windturbines Lanakerveld



                        Een actiespandoek op een boerderij in de buurt van de plek waar de windturbines komen.

                        MAASTRICHT - De besluitvorming over de vraag of er windmolens in het Lanakerveld geplaatst zullen worden, gaat een beslissende fase in.
 Op 24 april neemt de raad een besluit over de plaatsing. Vooruitlopend daarop wordt vanmiddag in de raadzaal van het gemeentehuis een hoorzitting gehouden over de vier windturbines - elk 178 meter hoog - die hier zijn voorzien.
                        Tijdens de bijeenkomt met de raadscommissie Stadsbeheer, Milieu en Mobiliteit geven bewoners van de wijken Oud-Caberg en Malberg en deskundigen hun zienswijze. Ook komt tijdens de hoorzitting, die om half twee begint, het langverwachte rapport van de Deense wetenschapper Hendrik Møller ter sprake. Hij onderzocht de gevolgen van een eventuele plaatsing voor de omwonenden.
                        Zaterdag om 11.00 staat een ‘actiewandeling’ gepland door de glooiende akkervelden van het Zouwdal, waar de windmolens het zich op het pittoreske kerk van Veltwezelt belemmeren. De leden van raadscommissie die vanmiddag worden bijgepraat zijn uitgenodigd voor de ‘actiewandeling’, na afloop waarvan de verzamelde handtekeningen tegen de plaatsing van de windmolens door de actiegroep Windscherm worden overhandigd. Vertrekken wordt vanuit het tunneltje aan de Kantoorweg.

                        http://maastricht.dichtbij.nl/stad/s...es-lanakerveld

                        24April wordt pas een spannende dag voor GEHEEL Maastricht.
                        Als de raad dan negatief stemt over windpark Lanakerveld dan trekt Imtech alle stekkers uit de plannen die men van plan was in Maastricht,
                        biogascentrale,zonnenpanelen en ook de voorgenomen waterkrachtcentrale.
                        Is dit niet een beetje chantage plegen daar het de gemeente Maastricht dan miljoenen € (70) mis gaat lopen?
                        Last edited by wim54; 12 april 2012, 13:06.

                        Opmerking


                        • Sinds wanneer is de spelling veranderd? Ik meen ook dat het moet zijn 'je zal' ipv 'je zult' er maar.... soit...

                          "wonuh".....

                          Niet echt slim als je serieus genomuh wilt worruh...

                          Opmerking


                          • Oorspronkelijk geplaatst door Equinox Bekijk bericht
                            Sinds wanneer is de spelling veranderd? Ik meen ook dat het moet zijn 'je zal' ipv 'je zult' er maar.... soit...

                            "wonuh".....

                            Niet echt slim als je serieus genomuh wilt worruh...
                            Slag van de molen? Monatoetjestaal?

                            Opmerking


                            • Windturbines 2: raadscommissie wil handelingen uitgetypt zien: kosten 15.000 euro

                              MAASTRICHT - Een overwinning voor de lokale democratie, maar een fikse aanslag op de gemeentekas. Zo zou je de wens van een deel van de Maastrichtse gemeenteraad om alles wat vanmiddag is gezegd tijdens een hoorzitting op het gemeentehuis zwart op wit te krijgen, het beste kunnen omschrijven.
                              Aan de orde was de voorgenomen plaatsing van vier 178 hoge windturbines in het Lanakerveld en de evenuele gezondheidsrisico's die daaraan kleven. Na een afgebroken uiteenzetting van TNO-wetenschapper T. Reinders over kansberekening en de manier waarop die volgens internationaal erkende standaarden plaatsvindt, kregen de leden van de raadscommissie Stadsbeheer, Milieu en Mobiliteit het woord.
                              CDA-raadslid Henri Cortjens stelde vast dat het in zijn ogen maar een 'warrig verhaal' was. Geïrriteerd vroeg hij zich af waarom de vergadering niet woordelijk genotuleerd werd. Want zo'n ingewikkeld onderwerp, met zoveel rekensommen en theorieën, en waar zoveel van afhangt, wil je als raadslid natuurlijk wél even bespreken met je achterban.
                              Toen commissievoorzitter Richard Schoffeleers (D66) opmerkte dat alles op band werd opgenomen en dat de opname voor ieder raadslid op elk moment terug te luisteren was, oogstte Cortjens wens om de hele vergadering op papier te krijgen bijval.
                              Zelfs toen na een korte schorsing en overleg met de raadsgriffier bleek dat aan het uittypen van een vijf uur durende vergadering een behoorlijk prijskaartje hangt: 6.000 euro voor een woordelijk transcriptie en zelfs 15.000 euro als er spoed achter zit.
                              En dat laatste is in de kwestie rond de windturbines in het Lanakerveld het geval. Vanmiddag was de hoorzitting, waar verontruste buurtbewoners en deskundigen hun zegje konden doen. Deze wordt maandag gevolgd door een formele commissievergadering. Daarin zal blijken hoe inzake de windturbines in het Lanakerveld de meningen verdeeld zijn.
                              Raadlid Kitty Nuyts was een van de raadsleden die de hele vergadering zwart op wit uitgetikt wilden zien. Nadat de beslissing was gevallen, en de hoge kosten tot haar doorgedrongen waren, protesteerde ze alsnog: ,,Voorzitter, zoveel geld voor het notuleren van een van een paar uur. Als ik dit zo hoor, vraag ik me af wat een notuliste kost..."
                              http://maastricht.dichtbij.nl/stad/w...ten-15000-euro

                              Over slag van de molen gesproken

                              Opmerking


                              • Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
                                Dat zie je helemaal goed Klaas...... tenminste als de SPM doet wat ze zegt!!

                                Voor degenen die het vergeten zijn.
                                Een uittreksel van de notulen van de raadsvergadering van 20 december 2011.

                                Mevr. van Loo werd door mn. Esmiralda Thieme (PVM) en Leny Eijssen van de SP behoorlijk het vuur aan de schenen gelegd.
                                Uiteindelijk het verhelderende vraag- en antwoord moment.

                                MEVROUW EIJSSEN (SP) bij interruptie: Ik heb een korte vraag. Dus straks, in maart, of als het april zou worden, dan gaat u tegenstemmen?
                                MEVROUW VAN LOO (Seniorenpartij): Wij stemmen tegen windmolens in Lanakerveld.

                                Duidelijker kan niet.
                                Maar ik ben er toch niet gerust op.
                                ja politiek.
                                mag een centje kosten.

                                Opmerking

                                Bezig...
                                X