Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Windpark Lanakerveld.

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • #91
    Dit soort stadsturbines zijn zinloze geldverspilling. Omdat ze een korte mast hebben, vangen ze veel te weinig wind en leveren ze dus geen energie

    Ze hebben op 2 plekken in het land nut
    - Binnen enkele km van de kust, daar waait het op de lage hoogte van dit soort molens
    - in elke gemeente waar schaamlap projecten nodig zijn bij incompetente bestuurders. Die beslissen dan in een keer om er veel neer te zetten, want dan blijkt pas dat ze het helemaal niet doen, als ze er allemaal staan.

    Het resultaat is dat de regio vol komt te staan met stilstaande windmolens, ten teken dat er ooit een incompetente bestuurder was die zich voor het karretje van tegenstanders van duurzaamheid liet spannen.



    Op dit moment zijn de enige windmolens die rendabel stroom kunnen leveren in Limburg, de hoogste die er te koop zijn, altijd boven de 80 m.

    Opmerking


    • #92
      Zijn het niet u woorden Henk dat alle CO2 die geproduceerd word
      voor een groot gedeelte blijvend is ?

      Groene energie is mooi en goed
      zolang dit geen schade aan mens en de natuur brengt!

      Henk zouden we zonder CO2 wel kunnen leven ?

      stel deze vraag nogmaals aan Henk Daalder daar er nog geen antwoord op heb gekregen of is dat u pokitieke zijde Henk?

      Opmerking


      • #93
        Deense limiet voor windmolens die ook in Maastricht komen


        In Denemarken geldt vanaf 1 januari een strengere limiet (van 20 decibel) voor het laag frequente geluid van windturbines. De Deense windmolenfabrikant Vestas maakt zich nu zorgen over de gevolgen van deze nieuwe wetgeving voor de export van windmolens naar het buitenland. In Maastricht zijn ook vier windturbines van Vestas gepland. Meer hierover in de krant van maandag.


        http://www.limburger.nl/article/2012...astricht_komen

        Opmerking


        • #94


          bron: Philip R. Wood, vice-president van de Lavoisier Group;
          gevonden op climategate.nl, d.d. 28-7-2011.

          CO2 is een essentiële voorwaarde voor alle leven op aarde. Het is een van de belangrijkste bouwstenen van het leven. zonder CO2 geen planten, dieren en mensen (Hans Labohm in het FD van 1-8-200. Hoe meer CO2 in de lucht, hoe harder alles groeit, een principe dat in de glastuinbouw wordt gebruikt: Zo gebruikt men daar bv. "afgevangen" CO2 van energiecentrales of andere chemische processen om de gewassen beter te laten groeien.

          Is CO2 neutraal strakjes wel zo goed idee zoals het nu word voor gespiegeld?
          Gaat de voedselketen die hard nodig is op deze wereld niet te ver achter uit in een CO2 neutrale wereld die men in 2030 wilt bereiken ?
          Last edited by Pier; 16 december 2014, 22:39. Reden: Foto verwijderd ivm ontbreken auteursrechten

          Opmerking


          • #95
            Windturbines in 'groen' Maastricht: niet in Lanakerveld, maar waar dan wel?



            Foto ANP

            Dat ze, gelet op alle tegenstand vanuit de goegemeente, niet in het Lanakerveld komen, stond eigenlijk al wel langer vast. Maar Maastricht moet toch iets doen om zijn aspiraties als ‘groene’ gemeente (klimaatneutraal in 2030) waar te maken en het oorspronkelijke Belvédère-gebied is met 280 hectare behoorlijk groot. Dus is het niet zo vreemd dat het college nu eieren voor zijn geld kiest en gaat kijken of de vier windturbines die eigenlijk in het Lanakerveld hadden moeten verrijzen nu elders de horizon kunnen vervuilen.

            Dat burgemeester en wethouders kennelijk tot inkeer zijn gekomen en de wind plotseling een andere richting uit waait, heeft alles te maken met gesprek dat de gemeente onlangs had met de onafhankelijke MER-commissie (commissie die de Milieu Effect Rapportage beoordeelt). Het conceptadvies van de commissie wordt vandaag gepubliceerd. ,,Uit dit advies werd duidelijk dat het Maastrichtse windmolenplan past binnen de eisen op het gebied van veiligheid, geluid en slagschaduw. Ook gaf de commissie aan dat plaatsing van vier windmolens binnen het Belvédèregebied een verantwoorde keuze is”, schrijft de gemeente in een persbericht naar aanleiding van het voortschrijdend inzicht dat bij het college is gerezen. ,,Alleen de keuze voor plaatsing in het Lanakerveld (binnen Belvédère) als onderdeel is onvoldoende onderbouwd.”
            Een weinig verrassende conclusie die een aantal bezwaarmakers ook al had getrokken. Met name dat is voor het college de aanleiding om een andere koers te varen en extra onderzoek te doen naar ruimtelijke alternatieven binnen Belvédère.

            Het onderzoek vindt de komende twee maanden plaats. Bewoners zullen daar nauw bij worden betrokken, belooft de gemeente. De resultaten worden in maart besproken in een extra raadscommissie. Definitieve besluitvorming over de windmolens kan dan plaatsvinden in de raadsvergadering van april, één maand later dan voorzien.
            Het extra onderzoek en de onderbouwing voor de definitieve locaties van de windmolens binnen Belvédère worden straks opnieuw voorgelegd aan de onafhankelijke MER-commissie, die opnieuw zal adviseren.
            Naast zon en biomassa spelen de de windmolens hier een voorname rol in de groene plannen die de gemeente heeft. Samen kunnen zij de helft van de Maastrichtse huishoudens van energie voorzien, zo betoogt de gemeente keer op keer. De aanleg van deze Duurzame Energie Centrale Maastricht kost zo’n 70 miljoen euro, een bedrag dat geheel voor rekening van investeerders komt.maastrichtdichtbij.nl

            Opmerking


            • #96
              Rieu zegt: doen! Er zit wel degelijk muziek in windmolens



              2012-02-03 10:03 maastrichtdichtbij.nl

              Windturbines. In het Lanakerveld komen ze niet en of ze elders in Maastricht worden gestationeerd is nog maar de vraag. Toch schijnt er wel degelijk muziek te zitten in molens waarmee energie kan worden opgewekt. Achter het Maastrichts bedrijf dat het plan heeft om vijfhonderd kleinere windmolens, zogenoemde Raywavers, te plaatsen door heel Limburg, gaat namelijk een ongelooflijke muzikale familie schuil. ,,Dit is het begin van een reeks, die erin moet uitmonden dat we binnen afzienbare tijd in Limburg een fabriek bouwen voor de productie van Raywavers”, meldt een bevlogen Jean-Philippe Rieu, muzikant, schrijver én jongere broer van de wereldberoemde violist en orkestleider André Rieu, weten in een persbericht.

              Rieu is een van de oprichters van Ricochet, een bedrijf dat nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie nastreeft. De Raywaver, waarvan de eerste twee prototypes volgende week woensdag in gebruik worden genomen op het grensoverschrijdende industrieterrein Avantis in Heerlen, is een combinatie van wind- en zonne-energie.
              De Raywaver laat tot nu toe veel aan de verbeelding over: ,,een gecertificeerde 15 meter hoge mast, met daarop een verticaal-assige wind turbine en een ‘wokkel’ voorzien van zonnefolie en geïntegreerde (straat)verlichting”, zo belooft het persbericht.

              Wie de volgende uitleg leest, zou weleens tot de conclusie kunnen komen dat de Raywavers bij nader inzien toch een optie zijn voor het Lanakerveld: ,,de turbines zijn buitengewoon stil en vergen weinig ruimte, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor toepassing in stedelijke omgevingen. De zonnefolies leveren een zeer aantrekkelijke prijs/prestatie-verhouding. Door Raywavers als verlichtingsmasten langs wegen en spoorwegen te plaatsten ontstaat een lang lint van gratis en duurzame energiebronnen”, meldt Rieu’s bedrijf.

              Het is de bedoeling dat na de ervaring met deze prototypes op Avantis er Raywavers geplaatst worden bij de ingang van het Floriadeterrein in Venlo en ik Aken. “Dit is het begin van een reeks, die erin moet uitmonden dat we binnen afzienbare tijd in Limburg een fabriek bouwen voor de productie van Raywavers”, aldus een bevlogen Jean-Philippe Rieu, een van de oprichters van Ricochet, initiatiefnemer van deze nieuwe ontwikkeling op het gebied van duurzame energie. Omdat Raywavers in de publieke ruimte geplaatst worden zoals langs wegen, stations, spoorwegen, bedrijventerreinen, stedelijke gebieden en het van belang is dat mensen ze als mooi en vrolijk ervaren, is de vormgeving van Raywavers is niet alleen functioneel en inventief, maar ook aantrekkelijk. De geïntegreerde verlichting verhoogt daarbij nog eens de veiligheid.”

              De presentatie vindt plaats in aanwezigheid van onder anderen gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA), burgemeester Paul Depla van Heerlen, en Oberbürgemeister Marcel Philip van Aken.
              De PVV-fractie in de Provinciale Staten heeft al laten weten niets in het plan te zien. De partij beweert dat windenergie ‘alleen maar bakken subsidiegeld opslurpt en nauwelijks voor rendement zorgt’.

              Opmerking


              • #97
                In de Trompetter/Maaspost stond stukje over de windmolens Lanakerveld.
                Week 05 - 1 februari 2012

                Toen dit stukje aan het lezen was over inspraak omwonende moest meteen aan hoorzitting denken van 29-11-11 over waterkrachtcentrale Borgharen(de haren gaan nog recht op staan)!
                Sprekers tegen deze wkc kregen precies 3 minuten spreektijd en de voorstanders 3 kwartier.
                Over inspraak gesproken van burgers.

                Aanstaande woensdag is uitspraak hogerberoepzaak,weten dan of er wel een wkc komt bij Borgharen.
                Last edited by wim54; 6 februari 2012, 15:13.

                Opmerking


                • #98
                  Wel beetje of-topic daar eigenlijk niet weet waar dit ondervalt.

                  Maar de hogerberoep zaak bij Raad van State is gewonnen door
                  Sportvisserij Nederland.
                  Welk dus inhoud dat er geen waterkrachtcentrale Borgharen komt.


                  Conclusie
                  2.24. Gelet op hetgeen hiervoor is overwogen, zijn de hoger beroepen van Visstandverbetering Maas en WKC ongegrond en de hoger beroepen van Sportvisserij Nederland en de staatssecretaris gegrond. Nu echter de beslissing van de rechtbank juist is, dient de aangevallen uitspraak, met verbetering van de gronden waarop deze rust, te worden bevestigd.
                  2.25. De staatssecretaris dient ten aanzien van Sportvisserij Nederland op na te melden wijze tot vergoeding van de proceskosten te worden veroordeeld.
                  3. Beslissing
                  De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
                  Recht doende in naam der Koningin:
                  I. verklaart de hoger beroepen van de vereniging Sportvisserij Nederland en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu gegrond;
                  II. verklaart de hoger beroepen van de vereniging Visstandverbetering Maas en de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Waterkrachtcentrale (WKC) Borgharen B.V. ongegrond;
                  III. bevestigt de aangevallen uitspraak;
                  IV. veroordeelt de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu tot vergoeding van bij de vereniging Sportvisserij Nederland in verband met de behandeling van het hoger beroep opgekomen proceskosten tot een bedrag van € 874,00 (zegge: achthonderdvierenzeventig euro), geheel toe te rekenen aan door een derde beroepsmatig verleende rechtsbijstand;
                  V. gelast dat de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu aan de vereniging Sportvisserij Nederland het door haar betaalde griffierecht ten bedrage van € 454,00 (zegge: vierhonderdvierenvijftig euro) voor de behandeling van het hoger beroep vergoedt.
                  Aldus vastgesteld door mr. W.D.M. van Diepenbeek, voorzitter, en mr. W. Sorgdrager en mr. Y.E.M.A. Timmerman-Buck, leden, in tegenwoordigheid van mr. J.A.A. van Roessel, ambtenaar van staat.
                  w.g. Van Diepenbeek w.g. Van Roessel
                  voorzitter ambtenaar van staat
                  Uitgesproken in het openbaar op 8 februari 2012

                  http://www.raadvanstate.nl/uitsprake...VtyjkKNZ1TI%3D
                  Last edited by wim54; 8 februari 2012, 11:20.

                  Opmerking


                  • #99
                    Wat mij betreft . Een lange strijd succesvol afgesloten.

                    Opmerking


                    • Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
                      Wat mij betreft . Een lange strijd succesvol afgesloten.
                      Nou Breur denk dat het nu een Europese zaak gaat worden.
                      Dus ik wacht nog even om de vlag uit te hangen maar ben wel zeer blij met behaald resultaat. 3 "rechtzaken" en de stand is 3-0 in het voordeel van de vissen in de Maas.

                      En een raad aan de bewoners nabij Lanakerveld stap gezamelijk naar de rechter met een goede motivatie ,veel succes gewenst in u strijd.

                      Opmerking


                      • Oorspronkelijk geplaatst door wim54 Bekijk bericht
                        Nou Breur denk dat het nu een Europese zaak gaat worden.
                        Dus ik wacht nog even om de vlag uit te hangen maar ben wel zeer blij met behaald resultaat. 3 "rechtzaken" en de stand is 3-0 in het voordeel van de vissen in de Maas.
                        De provincie moet haar huiswerk overdoen. De kans is groot dat dit onderwerp een titanenstrijd wordt om gewoon gelijk te krijgen, koste wat kost (dus belastinggeld).
                        Bestanden bijvoegen
                        Last edited by Breur; 8 februari 2012, 18:03. Reden: afbeelding toegevoegd.

                        Opmerking


                        • Oorspronkelijk geplaatst door Henk Daalder Bekijk bericht
                          Wim
                          Bij windmolens wordt die CO2 nog terugverdiend, met echt CO2 vrije energie, die fossiele energie verdringt.
                          Elke windmolen draait de eerste 3 maanden om zijn eigen CO2 inhoud terug te verdienen.

                          Hoe doen we dat eigenlijk bij kolen en gas centrales, of auto's?
                          Henk CO2 zelf kun je niet terug verdienen !
                          Dit zijn u eigen woorden " opgewekte CO2 zal er altijd blijven".

                          Opmerking


                          • PvdA Maastricht vraagt B & W om onderzoek plaatsing windturbines op Avantis

                            Geplaatst op 10 February 2012
                            Tags: Avantis, B&W Maastricht, belvedere, PvdA Maastricht, windturbines


                            De PvdA fractie van Maastricht heeft in een open brief aan het College van Burgemeester en Wethouders gevraagd om de mogelijkheden te onderzoeken om windturbines op Avantis te plaatsen.
                            Vorige week heeft het College van B&W laten weten dat er in het kader van de MER procedure over de windturbines Lanakerveld vragen zijn gerezen over de locatie van deze windturbines. Het College heeft daarop besloten te kijken of er op de Bélvèdere een betere locatie voor de windturbines gevonden kan worden.
                            De PvdA wil het College echter oproepen om ook over de stadsgrenzen heen te kijken, en onderzoek te doen naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld deze windturbines op het Avantis terrein te plaatsen. Het opwekken van duurzame energie is immers niet alleen een opgave voor Maastricht, maar zeker ook een opgave voor de hele regio. Onderzoek naar de mogelijkheden op Avantis, en wellicht aansluiten bij de alternatieve windturbines aldaar past naar de mening van de PvdA ook prima binnen het project, omdat hiervoor immers provinciale subsidie beschikbaar is gesteld.
                            Anita van Ham, raadslid PvdA:

                            Anita van Ham

                            “Heb het lef om in het kader van de duurzaamheid over de stadsgrenzen heen te kijken en samenwerkingsverbanden op te zoeken. De compactheid van onze stad kan immers tot gevolg hebben dat voor de windturbines geen geschikte plaats kan worden gevonden. Dan is het zaak om op regionale schaal te zoeken naar mogelijkheden om onze duurzaamheidambities waar te maken. Daarnaast staat voor de PvdA hoe dan ook de volksgezondheid van de mensen centraal. Als er mogelijke gezondheidsrisico’s aan plaatsing dichtbij woonhuizen kleven, dan hebben we de plicht op zoek te gaan naar alternatieven. Vandaar de oproep van de PvdA om ook eens over de stadsgrenzen heen te kijken.”

                            http://www.maastrichtaktueel.nl/pvda...es-op-avantis/

                            Opmerking


                            • Nuss: windmolens niet op Avantis


                              De Maastrichtse wethouder Albert Nuss (PvdA) zegt dat het niet mogelijk is de vier Maastrichtse windmolens in Heerlen te plaatsen. Maastricht is namelijk door de provincie aangewezen als locatie voor een duurzame energiecentrale.



                              Als de windmolens er niet komen, loopt de stad een investering in groene energie mis van 77 miljoen euro. PvdA-raadslid Anita van Ham opperde onlangs om de windturbines die in het Lanakerveld moeten komen op Avantis te plaatsen, omdat er in Maastricht nogal veel verzet is van omwonenden die vrezen voor onder meer gezondheidsklachten en overlast.
                              http://www.limburger.nl/article/2012...iet_op_Avantis

                              Hmmmm dus toch weer een "centen" kwestie en niet om de "groene" energie ????

                              Opmerking


                              • Windturbines Maastricht: miniem resultaat, enorme impact


                                VOOR OUD-CABERG EN MALBERG REUZACHTIGE WINDTURBINES,VOOR NEDERLAND NIET MEER DAN EEN WINDMOLENTJE OP EEN KINDERIJSJE TERWIJL BEWONERS VECHTEN TEGEN WINDKRACHT 10
                                Het zou het College van B&W Maastricht sieren als ze erkenden dat de DECM, met name het aandeel windenergie, in het jaar 2012 een achterhaald initiatief is.
                                Inmiddels heeft de energiemarkt in Nederland zich dusdanig ontwikkeld dat er de komende jaren een overschot aan elektriciteit zal zijn.
                                Bron: http://nos.nl/artikel/209912-nederland-krijgt-energieoverschot.html
                                Dit overschot wordt veroorzaakt door het grote aantal nieuwe centrales dat is en wordt gebouwd. De mogelijkheden om het overschot te exporteren zijn beperkt. Dat zeggen Cogen – waarin de exploitanten van warmtekrachtinstallaties zijn verenigd – en CE Delft, een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau.
                                Bron: http://www.ed.nl/economie/10292082/L...moverschot.ece
                                Nieuwe centrales:
                                870 MW gasgestookte Enecogen-centrale Maasvlakte Rotterdam (2012)
                                1290 MW gasgestookte Magnumcentrale Nuon Eemshaven (2012)
                                800 MW kolengestookte Electrabel centrale Maasvlakte (2012)
                                1000 MW kolencentrale Eon Maasvlakte (2013)
                                1.600 MW Kolenbiomassacentrale RWE (2013)
                                En in Maastricht komen 4 windturbines van elk 3 MW.
                                Daarnaast blijkt uit een studie van energieadviesbureau KEMA in opdracht van de energiebedrijven Delta, Essent, Eneco en Nuon en de Algemene Energieraad dat er een overschot aan windenergie zal ontstaan en dat het benutten van alle door turbines geproduceerde elektriciteit in 2020 onmogelijk zal zijn.
                                Bron: http://www.deingenieur.nl/nl/nieuws/...ndenergie.html
                                Tenslotte hebben de energiebedrijven in 2009 reeds meer CO2 uitgestoten dan in 2008 en hebben deze bedrijven CO2 emissierechten bij moeten kopen. Hoe zal dit gaan bij deze vele nieuwe centrales? Totaal hadden de bedrijven in 2009 voor 37,7 miljoen ton CO2 gratis emissierechten ontvangen. Om het tekort van 9,4 miljoen ton emissierechten af te dekken hebben de energiebedrijven rechten bijgekocht op de Europese markt voor emissierechten. De prijs van deze rechten is in 2009 aanzienlijk gedaald, waardoor het te veel vervuilen voor energiebedrijven goedkoper was dan een jaar eerder. Goedkoper? Is de CO2 uitstoot dan minder vuil geworden?
                                Bron: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/macro-economie/publicaties/artikelen/archief/2011/2011-3255-wm.html
                                En dan nog nog het meest recente rapport van Clingendael waarin het volgende gezegd wordt:
                                Wind power has a low capacity credit (in NW Europe). This means that wind power does not significantly replace other generating capacity; alternative power sources need to be in place, together with new installed wind capacity for at least 80% of installed wind capacity, to ensure that there is sufficient back-up to meet market demand at times of reduced wind power supply. Most of this will have to come from conventional power plants.If hydro capacity from Norway is available, this back-up capacity could be reduced to approximately 70%.
                                Bron: http://www.dagelijksestandaard.nl/20...en-windenergie
                                Het is goed dat de stad Maastricht nadenkt over duurzame energie en reductie CO2-emissie. Maar ons college mag gedurende dit proces nooit de werkelijkheid uit het oog verliezen.
                                Op dit moment is onze stad geen speler op de enorme markt van duurzaam, conventioneel en CO2 reductie. Zeker niet met windenergie.
                                In de nabije toekomst is er gezien het overschot aan elektriciteit geen noodzaak voor duurzame energie-opwekking binnen onze gemeente en zal onze gemeente ook maar een zeer, zeer minimale bijdrage kunnen leveren aan CO2 reductie (een luchtbel in de emissiehandel).
                                In plaats van een star beleid zou onze stad een flexibel beleid moeten voeren door de mondiale ontwikkelingen in de energiemarkt en de duurzame energie sector nauwlettend te volgen, haar plannen op de meest recente inzichten aan te passen en pas tot uitvoering overgaan op het moment dat hier ook echt noodzaak voor is.
                                Op die manier wordt er geen overheidsgeld verspild en sluit onze stad aan bij een actuele en niet een achterhaalde situatie.
                                Het moge duidelijk zijn dat de windmolentjes op de kinderijsjes niet echt aansluiten bij de huidige ontwikkelingen en dat de discussie over wettelijke geluidsnormen en gezondheidsrisico’s, waar men wereldwijd nog niet uit is, niet binnen onze stad gevoerd hoeft te worden.

                                Opmerking

                                Bezig...
                                X