Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Vis in Bladerdeeg

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Vis in Bladerdeeg

    DE Maastrichtse variant van een Freiburg / Baseler gerecht (extreem eenvoudig en zeer voedzaam alsook variabel betreffende alternatief ingredienten)

    ingredienten:

    -vierkante diepvries boter bladerdeeg van Koopmans (als basis grootte en afmeting past het) 10 stuks per pak
    -diepvries visblokken witte vis of zalm (juist mooi qua portie per persoon en teveel terug in vriezer als je alleen bent) vier per verpakking
    - een halve ui in zeer fijne schijfjes gesneden
    - een doosje smeerbare Bresso met Kruiden en knoflook (precies genoeg voor vier porties)
    - een klein potje mierikswortelcreme ( een theelepeltje per portie vis ~ gewenning ~ begin met half theelepeltje)
    - zwarte peper uit de molen + sell de fleur

    bladerdeeg is 10 a 15 minuten uit de vriezer maar net zodanig ontdooid dat men het blad kan rollen en vouwen zonder dat het breekt of scheurt
    (ja vouwen => straks gelijk post pakketje en pakpapier)

    per vispakketje twee bladen bladerdeeg rekenen

    we rollen even met deegroller over de bladen in twee richtingen opdat het net even groter wordt
    visblokken uit het diepvries pak leggen we direkt op een uitgerold blad bladerdeeg dat net een snufje zout en peper uit de molen erop kreeg (houdt de randen 2cm vrij)
    Nu vouwen we de zijkanten van het blad bladerdeeg omhoog en overhoeks zodat een bakje om de diepvries visblok gevormd is.
    Leggen twee ringetjes Ui erop.
    Smeren 1/4 van het doosje Smeerkaas Kruidenkaas erop met een nat mes.
    Smeren die theelepel Mierikswortelcreme erover.
    Nu maken we de hoogstaande kanten bladerdeeg licht vochtig met je vinger of kwastje

    Nemen het tweede marginaal groter uitgerolde blad bladerdeeg en leggen het als deksel erop en vouwen de overmaat over het pakketje / drukken aan opdat het hecht aan de opstaande rand.
    en kunnen de overstaande hoeken laten uitsteken of vormen met een vork.
    15 a 20 minuten voorbereiden (afhankelijk van de oefening erin)

    Meteen in de vooraf verwarmde oven op 200 graden op Blik met bakpapier 25 minuten, om mogelijk onmiddelijk de bladerdeeg goede hitte te geven anders wordt die papperig en niet crocant. (Hete Lucht Oven.)

    U ziet de goudbruine kleur van de bladerdeeg na 20 minuten al mooi ontstaan en dan kan de Oven al uitgeschakeld worden, de restwarmte gaart de vis mals en sappig gedurende de overige 5 minuten.

    Het is tot 20 minuten uit de oven nog steeds warm genoeg om op te dienen met witlof gebakken in boter en gecaramelliseerd in theelepel basterdsuiker en sap van halve citroen dan afgeblust met scheutje witte wijn en een aardappeltje in de schil (naar believen).
    dus voor meerdere uitgenodigden heeft u 1 uur tijd
    smakelijk

    bijgevoegde foto van Jeroen van Rooij Sittard
    Bestanden bijvoegen
    Last edited by Antonius; 12 oktober 2014, 10:56. Reden: bron vermelding van de foto, JPics.nl by Jeroen van Rooij privé
    ik ben verguisd

  • #2
    Oei, da's lekker Antonius!
    Ik ben bij vlagen geniaal, alleen is het nu windstil!

    Opmerking


    • #3
      Oeh dat is echt een goed recept zeg! Ik ga het snel uitproberen. Ik ben net nieuw in maastricht, Ik kom eigenlijk uit Noord Holland (ben dus ook geen Limburger), maar ben hierheen gekomen voor mijn studie. Ik ben erg benieuwd naar Maastrichste streekgerechten! Ik vond op het internet ook een recept voor Zoervleis Ben erg benieuwd of iemand anders hier nog een goed recept heeft!

      Opmerking


      • #4
        Welkom Fien! Mogelijk staat dat recept al op deze site!
        Ik ben bij vlagen geniaal, alleen is het nu windstil!

        Opmerking


        • #5
          Welkom Fien! Wanneer kunnen we komen proeven?

          Opmerking


          • #6
            Ook van mij een hartelijk welkom Fien en veel succes gewenst met jouw studie hier in Maastricht.

            Als je ’MestreechOnline’ wat vaker bezoekt, dan zal je zeer zeker nog meer over Maastricht en alles
            wat ermee te maken heeft te weten komen.
            Misschien helpt jou dit om vanuit Noord Holland hier snel in te burgeren.

            Twee belangrijke tips wil ik jou graag meteen meegeven, t.w.:

            1. Doe mee aan de Nieuwjaarsquiz 2011 van MestreechOnline !

            2. Ga niet meteen in op vragen zoals bijv. ’Wanneer kunnen wij komen proeven ?’ alvorens jij van het
            recept ’Ingelegde haringen (Carnavalstip !)’ van Brother Breur hebt mogen genieten !

            Er zijn nog diverse andere tips, maar die komen misschien een andere keer ter sprake.
            Mestreechter Geis mage beleve
            en dat door te kinne geve.
            God, wat is dat sjiek ! © Wigo

            Opmerking


            • #7
              Dankjulliewel! Wat een hartelijkheid!

              Opmerking


              • #8
                leuk

                Erg leuk dat je middels een recept zo ingeburgerd raakt
                Ook op dit machtig mooi forum.

                Bovendien de beste introductie is de eet cultuur hetgeen overal en altijd met streek, klimaat, levensmiddelen en dus ook gewoonten te maken heeft.
                Gewoonten gevormd uit overlevering en overleven.

                Ja overleven want zo zijn aan onze welstand generatie meerdere generaties vooraf gegaan die het moeilijk hadden.
                Maastricht is rijk in geschiedenis maar was niet een rijke stad tijdens haar geschiedenis.
                (correct me if i am wrong)

                mvg
                Antonius
                recept volgt
                ik ben verguisd

                Opmerking


                • #9
                  Oorspronkelijk geplaatst door Fien Bekijk bericht
                  Oeh. Ik ben erg benieuwd naar Maastrichste streekgerechten! Ik vond op het internet ook een recept voor Zoervleis Ben erg benieuwd of iemand anders hier nog een goed recept heeft!
                  daar is een heel andere bereidingswijze gedocumenteerd dan we hier in maastricht kennen
                  http://forum.mestreechonline.nl/show...0&postcount=59 klikken om nog even een reminder voor zuurvlees te geven.

                  maar dit bericht handelde over VIS als gerecht op tafel.

                  Ofschoon die oorspronkelijke vis en de vissoorten in 1960 kompleet werd uitgeroeid en vergiftigd in onze maas door de Luikse industrie met haar illegale "zogenaamd per ongeluk" gift afvoer in het Maaswater.

                  De nieuwe kweek en uitgezette vissen waren veelal niet inheemse soorten.
                  Enkel de Kopvoorn en de Barbeel wisten het op een of andere manier te overleven en zijn inheemse soorten.
                  De zalmforel en of regenboogforel is qua leefgebied slecht gedocumenteerd in Limburg / de Maas en Maastricht. (ofschoon ze wel beschermd zijn)

                  Maar de inheemse zoetwatervissen zijn eigenlijk allemaal beschermd en staan ons niet meer als levensmiddel ter beschikking.

                  Vandaar dat ik een Marine Stewardship Council gevangen vis in het recept opgenomen heb.
                  Het recept kan echter met elke vissoort gemaakt worden en >>
                  - een doosje smeerbare Bresso met Kruiden en knoflook (precies genoeg voor vier porties)
                  dat kan elke Kaas en of chutney zijn.

                  veel plezier bij het experimenteren
                  ik ben verguisd

                  Opmerking


                  • #10
                    Knien in 't zoer.

                    Onze raschauvinist Paul Berben:

                    [ame]http://www.youtube.com/watch?v=uEIK0s43U-c[/ame]

                    Opmerking


                    • #11
                      klasse bijdrage Breur
                      nagenoeg hetzelfde recept heb ik net voor nieuwjaar gemaakt (iets minder Peperkorrels) zo leeft het recept op de juiste manier verder.
                      ik ben verguisd

                      Opmerking


                      • #12
                        Oorspronkelijk geplaatst door Antonius Bekijk bericht
                        DE Maastrichtse variant van een Freiburg / Baseler gerecht (extreem eenvoudig en zeer voedzaam alsook variabel betreffende alternatief ingredienten)

                        ingredienten:

                        -vierkante diepvries boter bladerdeeg van Koopmans (als basis grootte en afmeting past het) 10 stuks per pak
                        -diepvries visblokken witte vis of zalm (juist mooi qua portie per persoon en teveel terug in vriezer als je alleen bent) vier per verpakking
                        - een halve ui in zeer fijne schijfjes gesneden
                        - een doosje smeerbare Bresso met Kruiden en knoflook (precies genoeg voor vier porties)
                        - een klein potje mierikswortelcreme ( een theelepeltje per portie vis ~ gewenning ~ begin met half theelepeltje)
                        - zwarte peper uit de molen + sell de fleur

                        bladerdeeg is 10 a 15 minuten uit de vriezer maar net zodanig ontdooid dat men het blad kan rollen en vouwen zonder dat het breekt of scheurt


                        per vispakketje twee bladen bladerdeeg rekenen

                        we rollen even met deegroller over de bladen in twee richtingen opdat het net even groter wordt
                        visblokken uit het diepvries pak leggen nadat die is ontdooit direkt op een uitgerold blad bladerdeeg dat net een snufje zout en peper uit de molen erop kreeg (houdt de randen 2cm vrij)
                        Leggen twee ringetjes Ui erop.
                        Smeren 1/4 van het doosje Smeerkaas Kruidenkaas erop met een nat mes.
                        Smeren die theelepel Mierikswortelcreme erover.
                        Nu smeren we de overstaande rand in met een beetje geklopt ei

                        Nemen het tweede marginaal groter uitgerolde blad bladerdeeg en leggen het als deksel erop drukken aan met een vork opdat de rand een ribbel patroon krijgt.
                        We smeren het deksel nu in met het resterende geklopt ei.


                        10 a 15 minuten voorbereiden (afhankelijk van de oefening erin)

                        Meteen in de vooraf verwarmde oven op 200 graden op Blik met bakpapier 25 minuten, om mogelijk onmiddelijk de bladerdeeg goede hitte te geven anders wordt die papperig en niet crocant. (Hete Lucht Oven.)

                        U ziet de goudbruine kleur van de bladerdeeg na 20 minuten al mooi ontstaan en dan kan de Oven al uitgeschakeld worden, de restwarmte gaart de vis mals en sappig gedurende de overige 5 minuten.

                        Het is tot 20 minuten uit de oven nog steeds warm genoeg om op te dienen met witlof gebakken in boter en gecaramelliseerd in theelepel basterdsuiker en sap van halve citroen dan afgeblust met scheutje witte wijn en een aardappeltje in de schil (naar believen).
                        dus voor meerdere uitgenodigden heeft u 1 uur tijd
                        smakelijk
                        aangepast, met nieuwe recente foto
                        Bestanden bijvoegen
                        ik ben verguisd

                        Opmerking


                        • #13
                          Dat ziet er lekker uit! Volgend weekend maar eens maken volgens recept van Antonius!
                          Zal de smaakuitslag laten weten......
                          Ik ben bij vlagen geniaal, alleen is het nu windstil!

                          Opmerking


                          • #14
                            elletje ...
                            En beviel het recept?

                            maak er maar een tweede van, hier volgt een nieuw
                            ik ben verguisd

                            Opmerking


                            • #15
                              ingredienten bijna identiek:

                              -vierkante diepvries boter bladerdeeg van Koopmans (als basis grootte en afmeting past het) 10 stuks per pak ^
                              -diepvries visblokken witte vis of zalm (juist mooi qua portie per persoon en teveel terug in vriezer als je alleen bent) MEESTAL vier per verpakking

                              - zwarte peper uit de molen + sell de fleur

                              bladerdeeg is 10 a 15 minuten uit de vriezer maar net zodanig ontdooid dat men het blad kan rollen en vouwen zonder dat het breekt of scheurt

                              per vispakketje twee bladen bladerdeeg rekenen

                              we rollen even met deegroller over de bladen in twee richtingen opdat het net even groter wordt
                              visblokken uit het diepvries pak leggen nadat die is ontdooit direkt op een uitgerold blad bladerdeeg dat net een snufje zout en peper uit de molen erop kreeg (houdt de randen 2cm vrij)

                              Nu smeren we de overstaande rand in met een beetje geklopt ei

                              We vullen het pakketje echter deze keer met die moot Zalm en een goede schijf Gorgonzola erop ***

                              Nemen het tweede marginaal groter uitgerolde blad bladerdeeg en leggen het als deksel erop drukken aan met een vork opdat de rand een ribbel patroon krijgt.
                              We smeren het deksel nu in met het resterende geklopt ei.


                              10 minuten voorbereiden

                              Meteen in de vooraf verwarmde oven op 220 graden op Blik met bakpapier 25 minuten, om mogelijk onmiddelijk de bladerdeeg goede hitte te geven anders wordt die papperig en niet crocant. (Hete Lucht Oven.)

                              U ziet de goudbruine kleur van de bladerdeeg na 20~25 minuten al mooi ontstaan en dan kan de Oven al uitgeschakeld worden, de restwarmte gaart de vis mals en sappig gedurende de overige 5 minuten.

                              Dus geen mierikswortel kick dit maal maar de zeer smaakgevende Gorgonzola

                              (Zalm = beetje weeïg <> Gorgonzola = gezouten en scherp)
                              past prima als tegenpolen

                              o ja *** de Gorgonzola is natuurlijk vooraf ook op keuken temperatuur gekomen

                              we kunnen deze ook op het maximum van onze voorraad bladerdeeg reeds voorbereiden en in de oven afbakken (5 stuks gezien de courante verpakkingen ^ )

                              nadien kan die gewoon in de koelkast of diepvries bewaard worden en in de oven of magnetron opgewarmd worden.
                              in de afgekoelde staat in de koelkast neem ik er ook mee naar het werk
                              en "nuke" die per magnetron met 1,5 minuten 1000 Watt

                              succes
                              ik ben verguisd

                              Opmerking

                              Bezig...
                              X