Indien dit uw eerste bezoek is, vergeet dan niet de FAQ te lezen door op de bovenstaande verwijzing te klikken. U dient zich te registreren voordat u kunt gaan posten. Klik op de registreer verwijzing hierboven om te vervolgen. Om te beginnen met het tonen van de berichten selecteert u het forumdeel welke u wil gaan bezoeken middels gebruikmaking van de onderstaande selectie.
Ter info:
Mocht er zich onverhoopt een probleem en/of fout voordoen tijdens uw aanmelding, meldt deze dan aub. aan ons (door op de onderstaande gekleurde tekst te klikken).
Wij zullen u dan via email contacteren en zorg dragen voor uw aanmelding zodat u gebruik kunt maken van het forum! Registreren lukt niet, ik kan mij niet aanmelden!
Inderdaad Breur, het pleintje tussen de Sint Nicolaasstraat en de Jekerstraat waar niet duidelijk van is waar het nu officieel bij hoort.
Iemand anders de volgende opdracht?
Kiek ins nao bove !
http://www.maastrichtsegevelstenen.nl
De tekst waar jij op doelt staat bovenaan gegraveerd op een obelisk.
Deze obelisk bevindt zich op de algemene begraafplaats (Javastraat/Tongerseweg) en heeft betrekking op de katholieke inwijding van deze begraafplaats (1812).
Aanvullende info opgezocht middels Internet (zie quote hieronder)
Op 27 januari 1812 werd de begraafplaats ingewijd door Hendrik Partouns, de pastoor van de Sint Nicolaaskerk.
Hij was een van de weinige geestelijken die tijdens de Franse bezetting van Maastricht nog zijn functie vervulde.
Aan dit moment herinnert een gedenkteken in de vorm van een obelisk. Het hardstenen gedenkteken is overigens niet origineel, het dateert van het midden van de twintigste eeuw en de tekst is overgenomen uit een kroniek uit het begin van de negentiende eeuw.
De in posting 199 geciteerde tekst van Leon Bok over Partouns is op tenminste twee punten onjuist.
Ten eerste is Maastricht na de verovering in november 1794 slechts enkele maanden bezet geweest door de Franse republikeinse legers. In mei 1795 werd de stad door de regering in Den Haag overgedragen aan Frankrijk en werd zij een Franse stad en de burgers Franse onderdanen, met dezelfde rechten en plichten als de overige Franse burgers. De Franse Tijd in Maastricht was op die paar maanden na dus geen bezettingBron:
P.J.H. Ubachs en I.M.H. Evers, Historische Encyclopedie Maastricht, Zutphen 2005, trefwoorden Partouns, beleg 1794 en andere.
Last edited by Ingrid M.H.Evers; 27 december 2020, 11:04.
Reden: correctie diakritische tekens
Beste Ingrid, ik zag dat dhr. Leon Bok hieromtrent meerdere bronnen had geraadpleegd, het is een welkome aanwinst als onjuistheden worden verduidelijkt en 'de puntjes op de i worden gezet'.
Bedankt voor uw aanvullende informatie .
Logic will get you from A to Z, Imagination will get you everywhere !
Gevleugeld wiel; was het embleem van de Nederlandse Spoorwegen.
Te vinden op het oorlogsgedenkteken voor omgekomen NS-werknemers in de stationshal.
zie ook hier (genomen uit J. Bartelet: Maastricht, oorlogsgedenktekens; nu in de aanbieding!)
Volgende opgave voor een ieder die wil.
Kiek ins nao bove !
http://www.maastrichtsegevelstenen.nl
Opmerking