Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Oorlogsgraven in Maastricht en omstreken

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • #31
  Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht

  Is hierover, voor zover je weet dan wel is na te gaan, ooit contact geweest met de nabestaanden?
  Was (nog) niet mogelijk. Nabestaanden / rechthebbenden worden door de begraafplaatsadministratie vanwege privacy afgeschermd.
  Kiek ins nao bove !
  http://www.maastrichtsegevelstenen.nl

  Opmerking


  • #32
   Als aanvulling bij mijn bericht over de ramp van 12 december 1944 te Nederweert-Ospel is mij door de afdeling Ospel van de Bond van Wapenbroeders onderstaande bericht uit het boek van Con van Nieuwenhoven, De donkere jaren van Nederweert, ’40-’45 en de vergeten strijd in Ospel. Hendrix, Nederweert, 2009 toegestuurd.
   Omdat de foto te klein is heb ik de tekst letterlijk overgetypt.


   Hij viel voor het vaderland

   19. Jac Schreurs, geboren 20-10-1917
   zoon van Willem Schreurs en Cornelia Caris, lid van de Binnenlandse strijdkrachten. Jac zou op 12 december 1944, samen met een aantal vrijwilligers, waaronder zijn broer Janus en Harrie van Lot (Nies) instructies ontvangen van drie deskundigen uit Maastricht om mijnen onschadelijk te maken en om de plaatselijke O.D. te kunnen instrueren. Terwijl ze met een jeep onderweg waren, informeerde een van de instructeurs of er in de buurt van de mijnenstapel ook een sloot was om bij de explosie dekking te kunnen zoeken. Dit bleek niet het geval te zijn. Ter hoogte van de Reeberg stapten broer Janus met Harrie van Lot uit om een paar schoppen te halen om een schuilput te maken. Toen zij hiermee op weg waren, hoorden zij een enorme explosie. De al eerder verzamelde stapel tankmijnen (ca 150 stuks) bleek plotseling, door onbekende oorzaak, te zijn geëxplodeerd. De 27-jarige Jac Schreurs en de drie instructeurs verloren hierbij het leven. De explosie was zo hevig dat vader Schreurs, ondanks uren zoeken, weinig tatsbaars van zijn zoon heeft teruggevonden. Jac is op het kerkhof in Ospel begraven.

   Opmerking


   • #33
    Oorspronkelijk geplaatst door Jef-VMG Bekijk bericht

    Was (nog) niet mogelijk. Nabestaanden / rechthebbenden worden door de begraafplaatsadministratie vanwege privacy afgeschermd.
    Volgende week zondag 29 oktober vindt dus de dodenherdenking plaats op de begraafplaats, aanvang 12.00 uur.
    In de week vooraf zullen er bij de ingangen bordjes worden opgehangen waarop nabestaanden opgeroepen worden het verhaal van hun oorlogsdode te vertellen, dat met het behoud van het graf kan zorgen voor een blijvende herinnering.

    Oorlogsslachtoffers

    De ‘werkgroep oorlogsgraven’ heeft ruim 50 graven opgeknapt en is nu op zoek naar het verhaal van uw familielid dat slachtoffer werd van de oorlog.

    Deel uw verhaal, bidprentje en foto’s met de werkgroep,

    opdat zij herinnerd blijven en niet vergeten worden
    Kiek ins nao bove !
    http://www.maastrichtsegevelstenen.nl

    Opmerking


    • #34
     27 oktober 2019: Jaarlijkse dodenherdenking
     van de oorlogsslachtoffers op de Gemeentelijke begraafplaats aan de Tongerseweg.

     De ‘werkgroep oorlogsgraven’ heeft de laatste jaren de oorlogsgraven aldaar geïnventariseerd, opgeknapt en de vaak nog moeilijk te ontcijferen inscripties weer beter leesbaar gemaakt.

     Er zijn recent nog vier oorlogsgraven herontdekt. Voor een bijgewerkt overzicht in beeld van de nog aanwezige oorlogsgraven op ABM, klik hier

     U kunt ze natuurlijk ook ter plekke bezoeken en ze zullen rond de dodenherdenking ook gemakkelijk herkenbaar zijn aan de grote potten gele chrysanten die er dan op geplaatst zullen worden.

     Op de site van de werkgroep is nog veel achtergrondinformatie over de oorlogsslachtoffers en hun graven te vinden: klik hier
     Kiek ins nao bove !
     http://www.maastrichtsegevelstenen.nl

     Opmerking

     Bezig...
     X