Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Oorlogsgraven in Maastricht en omstreken

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • #16
  Leuk en schitterend initiatief, maar de achterliggende verhalen bij, bijvoorbeeld de verzetsstrijders, dat zou het veel interessanter maken? Kan MO je hierbij helpen?
  Last edited by Toller; 11 juni 2016, 20:24. Reden: Aanvulling
  Kompleminte

  Toller

  Opmerking


  • #17
   Die achterliggende verhalen zijn expres niet opgenomen in de app. Ging er van uit dat de behoefte niet erg groot zal zijn om 'onderweg tijdens de speurtocht' (want dat is het toch min of meer) veel te lezen.
   Maar wie dat wel wil kan altijd terecht op de grotere oorlogssite http://www.maastrichtsegevelstenen.nl/oorlog.htm waar bij ieder onderdeel met 'kijk hier' naar verwezen wordt.
   Daar is uitgebreidere info te vinden voor zo ver tenminste bekend. (Aanvulling voor daar is altijd welkom!)
   Kiek ins nao bove !
   http://www.maastrichtsegevelstenen.nl

   Opmerking


   • #18
    Behoud álle oorlogsgraven

    Het opmerkelijk feit doet zich voor dat ABM (Algemene Begraafplaats Maastricht) twee soorten oorlogsgraven kent; die van 'oorlogsslachtoffers' (door de OGS erkend) en die van 'slachtoffers van de oorlog' (voor verantwoordelijkheid van de nabestaanden wb pacht en onderhoud).
    Van die laatste graven is er door het niet verlengen van het huurcontract ondertussen al zeker zo'n 75% vervallen of geruimd.
    In de Limburger van vandaag wordt aandacht gevraagd voor de nog aanwezige maar onbeschermde oorlogsgraven. kijk hier

    Dat als opwarmertje voor de petitie die binnenkort naar B&W gestuurd zal worden en hopelijk verder als raadsvoorstel naar de gemeenteraad zodat daar beslist kan worden of de bij de dodenherdenking jaarlijks terugkerende uitspraak 'Opdat wij niet vergeten' niet alleen bij woorden bijft.
    Kiek ins nao bove !
    http://www.maastrichtsegevelstenen.nl

    Opmerking


    • #19
     Oorspronkelijk geplaatst door Jef-VMG
     (..) de bij de dodenherdenking jaarlijks terugkerende uitspraak 'Opdat wij niet vergeten' niet alleen bij woorden blijft.
     Ik las vandaag het interview met Jef in Dagblad De Limburger.

     Jef heeft een belangrijk punt!
     Hij heeft mijn steun.
     Maar, het voorstel van een plaquette, dat ook door Jef wordt geopperd, vind ik ook een héél goed idee.
     Wellicht een goed (politiek) compromis
     Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

     Opmerking


     • #20
      Oorlogsgraven op ABM

      Er is met de gemeente Maastricht overeenstemming bereikt de (onbeschermde) graven van burgerslachtoffers te erkennen als 'gemeentelijk oorlogsgraf'.
      Daarmee zullen ze in de toekomst na afloop van de huurperiode niet meer geruimd worden.
      Het gaat om 59 graven van 89 slachtoffers en op het graf zal voor de herkenbaarheid een embleem bevestigd worden.

      Ook zullen bij het huidige burgerslachtoffersmonument twee nieuwe gedenkstenen geplaatst gaan worden met daarop de namen van de burgerslachtoffers wiens graf nu nog op ABM terug te vinden is.

      In de krant is een oproep geplaatst aan de nabestaanden om zich te melden wanneer hun oorlogsdode (mits hun graf nog aanwezig is) mogelijk per ongeluk vergeten is en dus op de steen ontbreekt.

      het ontwerp van gedenksteen 1, klik hier

      het ontwerp van gedenksteen 2, klik hier
      Kiek ins nao bove !
      http://www.maastrichtsegevelstenen.nl

      Opmerking


      • #21
       Oorlogsgraven en dodenherdenking Begraafplaats Tongerseweg.

       Het resultaat van het oorlogsgravenproject (twee nieuwe gedenkplaten en ruim 50 opgeknapte oorlogsgraven) zal gepresenteerd worden bij de a.s. dodenherdenking op de begraafplaats 29 oktober, 12.00 uur. Iedereen is daar dan welkom.

       Alvast een voorproefje; kijk hier
       Kiek ins nao bove !
       http://www.maastrichtsegevelstenen.nl

       Opmerking


       • #22
        Oorlogsgraven van burgers op de Algemene Begraafplaats

        Opmerking


        • #23
         Ingrid, dank voor je lovende woorden. Nu je toch namen bent gaan noemen; naast Jules en mij zijn er nog anderen die meehelpen in dit werkgroepje: Harrie Bergers, Patrick Leenders, Roger Pilmeijer en sinds kort Andrew van Thor.
         Al het werk is nog niet helemaal gedaan, maar het moet klaar zijn met de dodenherdenking op 29 oktober. En dat zal wel lukken.
         Vanmiddag zijn we nog bezig geweest met van een zestal graven verschoven randen terug te leggen en een paar inscripties duidelijker te maken.

         Op de andere begraafplaatsen in (groot)Maastricht liggen ook nog oorlogsgraven, maar niet zo veel als op ABM (dat trouwens officieel niet ABM maar Gemeentelijke Begraafplaats Maastricht heet).
         Het ligt nog in de bedoeling om ook op al die begraafplaatsen die graven erkend te krijgen als gemeentelijk oorlogsgraf. Dat betekent dus overleg met al die verschillende parochies. Het eerste contact met Oostermaas is veelbelovend.

         Voor een overzicht van alle oorlogsgraven op de negen (!) begraafplaatsen in Maastricht, klik hier
         Kiek ins nao bove !
         http://www.maastrichtsegevelstenen.nl

         Opmerking


         • #24
          Ook ik wil mijn complimenten maken voor de zorg waarmee dit thema is opgebouwd. Het nodigt uit tot onderzoek.

          Bij bestudering ervan zag ik onder Gemeentelijke begraafplaats Tongerseweg, Nederlandse militairen en verzetshelden vermeld:
          - H.L. Theunisz, sergeant overleden 12-12-1944 graf FF 44 (geruimd)
          - H. Dreezens, sergeant overleden 12-12-1944 graf FF 45
          Onafscheidelijk zijn aan beide namen echter twee andere namen verbonden.

          In het proefschrift van Cammaert A.P.M. Het verborgen frontderde man is mijn oom Gerard de VetBoe is dat van Jef Bastiaans in het weekblad de Ster zag. Deze foto is in het bezit van Patrick Leenders. Op de lijkwagen liggen drie kleine kisten naast elkaar. De foto is op de Tongersestraat genomen.


          In Veritas: katholiek 14-daagsch blad voor Maastricht 18-12-1944 verscheen volgend artikel:
          SLACHTOFFERS VAN VADERLANDSLIEFDE.
          Zaterdagmorgen vonden de uitvaart en teraardebestelling plaats van de sergeanten G. de Vet, H. Dreezens en H. L. Teunisz alhier, die vorige week het slachtoffer werden bij opruimingswerken. De droeve stoet, welke van de chapelle ardente aan de Kleine Gracht naar de St. Matthiaskerk trok, had groote deelnemende belangstelling. Achter de geestelijkheid volgde 'n militair eeregeleide bestaande uit een detachement van de bewakingstroepen, onder commando van 'n genie-officier van het M. G., een bewakings-officier van het depot en een vaandelescort van de Maastrichtsche Burgerwacht. De kisten, gedekt met de Nederlandse driekleur, waren beladen met vele kransen, waaronder drie van het Militair Gezag, Dit was vertegenwoordigd door Majoor Jannink, door kapitein Sijmons, hoofd der afdeeling militaire zaken en door leiders van andere afdeelingen bij het Nederl. Militaire Gezag. Na de indrukwekkende plechtigheid in de kerk trok de stoet onder trommelslag in vrijwel dezelfde formatie naar het kerkhof; aan den ingang van den doodenakker werd een salvo afgegeven door het vuurpeleton, dat dit eerbewijs ook gaf over de drie naast elkaar gedolven graven. Aan de geopende groeven sprak de burgemeester van Maastricht een kort, treffend woord van medeleven met de getroffen familie, maar tevens van eerbied voor de heldhaftige plichtsvervulling vandeze drie mannen, die voor hum vaderland en ten dienste van hun volk het leven gaven.


          Hoewel hij toen naast zijn strijdmakkers is begraven, staat mij wel bij dat we later met Allerzielen baden bij zijn grafnis in de grafkelder van de kapel op het kerkhof. Nog later is hij overgeplaatst naar het Nederlands ereveld te Loenen, vak E nr 1239. Waarom alleen hij is overgebracht weet ik niet.
          In MestreechOnline thema Maastricht in WO II, sub I staat een foto van zijn eregraf.

          Over de vierde
          Last edited by koiranou; 13 mei 2018, 10:07.

          Opmerking


          • #25
           Gerard de Vet overleed 11 december 1944 zoals vermeld in de overlijdensakte te Nederweert. In de Maastrichtse akte wordt 12 december 1944 aangegeven als overlijdensdatum. Hij was technisch tekenaar van beroep en woonachtig St. Antoniusstraat 3 te Maastricht.
           De leefs mer eine kier .

           Opmerking


           • #26
            Last edited by koiranou; 10 oktober 2017, 16:15.

            Opmerking


            • #27
             Over de vierde man heb ik nu ook informatie. Het is Jacobus Wilhelmus Schreurs. Geboren op 20 oktober 1917 te Nederweert. Overleden op 12 december 1944 te Nederweert-Ospel.

             Opmerking


             • #28
              Oorspronkelijk geplaatst door koiranou Bekijk bericht
              Over de vierde man heb ik nu ook informatie. Het is Jacobus Wilhelmus Schreurs. Geboren op 20 oktober 1917 te Nederweert. Overleden op 12 december 1944 te Nederweert-Ospel.
              Mooie aanvulling Koiranou

              Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

              Opmerking


              • #29
               NB. Het graf van Theunisz is niet geruimd, dat van Dreezens ondertussen wel. Blijkbaar kon dat merkwaardigerwijs niet rekenen op bescherming van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting. Dat van Theunisz trouwens ook niet. Dat is de reden waarom Theunisz - ondanks het feit dat hij geen echt burgerslachtoffer was - toch opgenomen is in ons burgeroorlogsgravenproject om zijn graf de bescherming te geven van 'gemeentelijk oorlogsgraf'.

               Waarom Theunisz en Dreezens niet samen met De Vet naar Loenen zijn overgebracht is mij een raadsel.
               Een prangerder vraag is echter waarom die drie mijnenopruimers niet uiteindelijk herbegraven zijn op de ererotonde R ????               In het kader van het oorlogsgravenproject recent opgeknapt en de inscripties beter leesbaar gemaakt.
               Kiek ins nao bove !
               http://www.maastrichtsegevelstenen.nl

               Opmerking


               • #30
                Oorspronkelijk geplaatst door Jef-VMG Bekijk bericht
                (...)
                Waarom Theunisz en Dreezens niet samen met De Vet naar Loenen zijn overgebracht is mij een raadsel.
                Een prangerder vraag is echter waarom die drie mijnenopruimers niet uiteindelijk herbegraven zijn op de ererotonde R ????
                (...)
                Is hierover, voor zover je weet dan wel is na te gaan, ooit contact geweest met de nabestaanden?
                Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

                Opmerking

                Bezig...
                X