Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Tedjes Geschiedenis van de gemeentepolitie Maastricht

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • #61
    Hallo allemaal, ik heb 3 foto's gemaakt maar kan ze niet uploaden omdat het bestand te groot zou zijn.
    Foto's zijn ook niet zo perfect (beetje wazig) maar ik zou ze graag willen delen met jullie zodat ik ook wat meer te weten zou kunnen komen van deze knoop. Kan ik hem naar iemand mailen zodat die hem plaatst?
    Mijn email adres is
    a1arrows@hotmail.com

    Groetjes Har

    Opmerking


    • #62
      OuderenOnline hulp

      Hoi Bully043,

      je hebt deze posting gepost op het Oefenforum van OuderenOnline.
      Dat maakt dat we je natuurlijk gaan helpen en je ook gaan uitleggen hoe je eventueel een foto (in de toekomst) kunt posten.

      Om te beginnen zal ik je dadelijk een P-bericht sturen.
      Als je je inlogd krijg je een melding dat er een bericht voor je is.
      Ga dan naar "priveverichten" rechts boven in het beeld en klik daarop.
      je komt dan in je berichten-omgeving.
      Klik op het bewuste bericht en je hebt de eerste les al achter de rug...

      In de tussentijd kun je ook alvast kijken in de thread Foto's uploaden
      Last edited by Pier; 31 oktober 2014, 09:18.
      Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

      Opmerking


      • #63
        Uniformknoop 'policie' (1)

        Oorspronkelijk geplaatst door Bully043 Bekijk bericht
        Ik (heb) een knoop gevonden, zilverkleurig met het wapen van Maastricht erop, en de tekst POLICIE. Mijn vraag is, is er iemand die me kan vertellen wanneer de Maastrichtse Politie deze knopen op hun uniform hadden?
        Vooropgesteld, ik ben geen knopenspecialist. Ik denk echter wel dat die metaaldetector iets heeft gevonden dat redelijk zeldzaam is. Echt oude knopen van politie-uniformen zijn op veilingsites, websites en beeldbanken op het Internet met een lantaarntje te zoeken. Ook is er maar bitter weinig over de vroege uniformen geschreven. En als er dan iets is geschreven (zie de uiteenzetting van drs. Breukers op de website van Het Politiemuseum), dan blijken knopen weinig in tel. Maar het probleem is vooral dat gemeenten en politiekorpsen heel lang geen aandacht hebben besteed aan de geschiedenis van hun goofiesTedje die zich al langere tijd bezighoudt met de geschiedenis van de Maastrichtse goofies.

        Een juiste datering van deze zeldzame knoop hangt af van veel factoren:
        1. wat is het materiaal waarvan de knoop is gemaakt?
        2. hoe ziet het stadswapen er uit, is er wel of geen stadsengel afgebeeld? Indien wel, hoe ziet de engel er dan precies uit? Hoe ziet de stadsster er precies uit?
        3. hoe is het woord 'policie' aangebracht in het metaal, of beter: welk lettertype heeft men gebruikt?
        Een foto van voorzijde, achterzijde en zijkant zou dus handig zijn.

        En hoe vreemd het misschien ook lijkt, ook de plaats waar die knoop is gevonden, is van belang. Ik hoef het niet precies te weten, maar voor de bepaling in de tijd is het wel handig het ongeveer te weten. In de buitengebieden zoals de rand van Daalhof, Gronsveld of Amby heeft andere consequenties als in het centrum, bv. het Stadspark.
        Last edited by Ingrid M.H.Evers; 31 augustus 2019, 11:45.

        Opmerking


        • #64
          Uniformknoop 'policie' (2)

          Ook zonder een antwoord op al die vragen, valt er al wat te zeggen over deze knoop. Het woord 'policie' werd al in de zestiende eeuw gebruikt, maar het had toen een veel bredere betekenis dan wij er nu aan geven. Het betrof eigenlijk alles wat het stedelijk bestuur (de schepenbank) aanging: de stedelijke politiek en de regels en verordeningen waarbij het stedelijk bestuur werd geregeld.

          Aangezien het handhaven van de orde viel onder de bevoegdheden van het stadsbestuur, zijn er dus uit die tijd stedelijke voorschriften bekend die een en ander regelden. Ze zijn te vinden in de zogenaamde Recessen van de stad.

          De schepenen en gezworenen en de leden van de ambachten (gilden) waren in vroeger eeuwen herkenbaar aan hun kaproen (een soort grote, bewerkelijke muts die ook schouders en hals kon bedekken), de kleur van hun mantel, of een speciaal embleem op een mantel. De ordehandhavers - in de stad de rakkers van de schout en op het omringende platteland de bos- en veldwachters - waren stedelijke ambtenaren, en moesten als zodanig herkenbaar zijn. Wat in onze stad hun kenmerk was, kan ik zo snel niet vinden. Echte uniformen droegen zij echter niet. Waarschijnlijk waren een bepaalde hoed en een beschilderde stok of staf het kenteken van hun functie.

          Conclusie: Omdat het woord 'policie' ook in vroeger eeuwen werd gebruikt, zou het theoretisch mogelijk kunnen zijn dat deze knoop stamt uit de 16e-18e eeuw. Waarschijnlijker is echter dat hij van later datum is.

          Literatuur
          * Zie voor de betekenis van de woorden 'policie' en 'politie' het Woordenboek der Nederlandse Taal (op Internet).
          * Receuil der Recessen, verschillende uitgaven, in te zien bij de Stadsbibliotheek of het RHCL.
          * Recessen der stad Maastricht, 1284-1781; een bespreking door archivaris Blonden van de verschillende uitgaven (Stadsbibliotheek Maastricht).
          Last edited by Ingrid M.H.Evers; 31 augustus 2019, 11:45.

          Opmerking


          • #65
            Uniformknoop 'policie' (3)

            In de Franse Tijd (voor Maastricht zijn dat de jaren 1794-1814) heeft het woord 'policie' de veel beperktere betekenis gekregen die het woord 'politie' ook tegenwoordig nog heeft. Het Frans bestuur bedoelde met het Franse woord 'police' uitsluitend het door speciale ambtenaren doen uitoefenen van toezicht op de bevolking, het handhaven van de tucht en het controleren op het naleven van de stedelijke (wetten en regels), zoals dat in hun wettelijke taakomschrijving was vastgelegd.

            Na de Franse Tijd heeft koning Willem I deze constructie gehandhaafd (1817). Veel gemeenten hadden toen hun eigen ordehandhaving met politieagenten in de stad en veldwachters op het omringende, gemeentelijke platteland. De bovengenoemde auteur drs. Breukerswas Amsterdam, maar ik vermoed dat de ontwikkelingen elders niet veel daarvan afweken. De hoofdstad kan in het algemeen als voorbeeld hebben gediend.

            Er is ongetwijfeld iets over de uitrusting van de Maastrichtse gemeentepolitie te vinden in de notulen, jaarverslagen en jaarlijkse verordeningen van het gemeentebestuur, maar die staan natuurlijk niet op internet. Vanaf 1851 zijn ze gedrukt en (gratis) in te zien bij de Stadsbibliotheek in het (Plein 1992) en bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL, Sint Pieterstraat 7). De documenten uit de eerste helft van de eeuw zijn uitgetypt, maar niet gedrukt. Deze zijn alleen te raadplegen bij het RHCL.

            Literatuur
            * J.M. Breukers, Uiterlijkheden van de politie, internet.
            De ontwikkeling van het politieapparaat in de Franse Tijd en de negentiende eeuw wordt kort beschreven in de volgende boeken:
            * Cyrille Fijnaut, De geschiedenis van de Nederlandse politie, Amsterdam (Boom) 2007, 187 blz.
            * Cyrille Fijnaut, De geschiedenis van de Nederlandse politie, een staatsinstelling in de maalstroom van de geschiedenis, Amsterdam (Boom) 2007, 1029 blz. Deze uitgave is een van vier delen over tal van aspecten van het politiewezen.

            @ met dank aan Toller en Tedje!
            Last edited by Ingrid M.H.Evers; 31 augustus 2019, 11:46.

            Opmerking


            • #66
              Uniformknoop 'policie' (4)

              Al deze gegevens overziend en in aanmerking genomen dat we nog geen foto's van de gevonden knoop hebben, vermoed ik dat zij stamt uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Dat baseer ik op het gebruik van het woord 'policie'. Taal is altijd in beweging, de oude schrijfwijze van een woord handhaafde zich vroeger vaak enige tijd naast een meer moderne versie. Een mooi voorbeeld: photographe - photograaf - fotograaf. In de tweede helft van de negentiende eeuw vind je al deze variaties naast elkaar in de krant. (Tegenwoordig komt dat minder voor, omdat we nu verplichte spellingsregels kennen, zoals onder meer vastgelegd in het Groene BoekjeGemeentewet (1851) is het echter al officieel 'politie' geworden, en aangezien ook in Maastricht na de Taalwetten van koning Willem I (1819) vanaf 1823 definitief het Nederlands is doorgevoerd in ambtelijke stukken, mag men aannemen dat enige jaren na de invoering van de Gemeentewet het woord 'policie' op de knoop is vervangen door 'politie'.

              Conclusie: deze knoop dateert uit de jaren 1814-1815 tot ca. 1860, met een kleine mogelijkheid dat hij zelfs nog ouder is, namelijk afkomstig uit het ancien regime
              Last edited by Ingrid M.H.Evers; 31 augustus 2019, 11:48.

              Opmerking


              • #67
                Mooie reacties.

                Nou Ingrid als ik Ingrid mag zeggen bedankt al zo ver voor uw reacties.
                Ik heb de foto's gestuurd naar Pier met het verzoek ze hier te plaatsen ik kan me nu niet gaan verdiepen hoe ik ze hier moet plaatsen omdat ik middagdienst heb en zo moet vertrekken
                Maar goed ik hoop dat ik vanavond meer ga lezen hier, bedankt nogmaals

                Opmerking


                • #68
                  Foto's van de bewuste Policie knoop

                  Met dank aan Bully en Pier, die de foto's doorstuurde, onderstaand een paar foto's van de knoop.

                  Bully merkt terecht op dat de knoop jaren in de grond heeft gezeten en hij hem niet veel schoner krijgt.
                  In ieder geval hebben we nu een beeld.











                  Rest nog even de vraag waar ongeveer de knoop is gevonden??
                  Was dat in een van de buitenwijken of midden in de stad?

                  Opmerking


                  • #69
                    dank voor het plaatsen van de foto's

                    Mooie foto's, wie heeft ze gemaakt?
                    Ik hoop nu dat ik antwoorden krijg op mijn vraag, is dit een knoop van een politie agent er staat op de knoop Policie.
                    En wanneer zaten deze knopen op de uniformen?
                    Andere info is ook welkom.
                    Oja ik heb hem in een buitenwijk gevonden dus niet in de stad zelf.

                    Opmerking


                    • #70
                      Oorspronkelijk geplaatst door Toller Bekijk bericht
                      Hoi Bully043,
                      Welkom op dit forum. Ik hoop dat je veel leuke dingen van je hobby met ons kunt delen. In elk geval is jouw knoop iets unieks. Een kleine speurtocht binnen de oude gazetten leverde de oudst bekende samenvoeging van policie en Maastricht op. Lees het hier maar, de linkse kolom bovenaan de pagina. Ben zeer benieuwd naar de foto
                      Hallo Toller, bedankt voor de reactie maar ik kan niks vinden op die pagina die jij stuurt, kun je nog eens iets laten weten waar ik moet kijken?
                      Groet Har

                      Opmerking


                      • #71
                        knoop

                        Wat 'n leuk draadje, ik heb er weer erg van genoten met dank aan de auteurs en fotografen.

                        Opmerking


                        • #72
                          Oorspronkelijk geplaatst door Bully043 Bekijk bericht
                          Hallo Toller, bedankt voor de reactie maar ik kan niks vinden op die pagina die jij stuurt, kun je nog eens iets laten weten waar ik moet kijken?
                          Groet Har
                          Bully als je de pagina van Delpher ziet moet je links (schuif) uitzomen en dan dan zie je vanzelf de linkse kolom en dan bovenaan staat de vermelding
                          Kompleminte

                          Toller

                          Opmerking


                          • #73
                            Op de site van het politiemuseum staat eenzelfde knoop van het Amsterdamse korps, ingevoerd in 1879 bij het nieuwe model kleding. Het betreft een goudkleurige metalen tuniekknoop, voorzien van het gemeentewapen. Deze kleding werd in 1897 weer vervangen.



                            Bron: www.politiemuseum.nl (zoekvraag policie)
                            Kompleminte

                            Toller

                            Opmerking


                            • #74
                              uniformknoop

                              Oorspronkelijk geplaatst door Bully043 Bekijk bericht
                              Mooie foto's
                              Daar ben ik het helemaal mee eens.
                              Oorspronkelijk geplaatst door Bully043 Bekijk bericht
                              Is dit een knoop van een politie agent; er staat op de knoop 'Policie'.
                              Ik ben ervan overtuigd dat deze knoop op de kleding zat van een Maastrichtse ordehandhaver. Omdat hij is gevonden in het buitengebied, vermoed ik dat hij eerder toebehoorde aan een gemeentelijke veldwachter, dan aan een gemeentelijke politieagent, als er al onderscheid werd gemaakt tussen beide uniformen.

                              Wat betreft de periode: ik blijf vanwege de schrijfwijze van het woord voorlopig bij de eerste helft van de negentiende eeuw.

                              Opvallend vind ik de uitvoering van het wapen, met kroon maar zonder engel. Als achtergrond voor de vijfpuntige ster zijn verticale lijnen ingedreven. Dat kan een nadere indicatie geven voor het tijdvak.

                              Oorspronkelijk geplaatst door Toller Bekijk bericht
                              Op de site van het politiemuseum staat eenzelfde knoop van het Amsterdamse korps, ingevoerd in 1879 bij het nieuwe model kleding. Het betreft een goudkleurige metalen tuniekknoop, voorzien van het gemeentewapen. Deze kleding werd in 1897 weer vervangen.
                              Last edited by Ingrid M.H.Evers; 31 augustus 2019, 11:51.

                              Opmerking


                              • #75
                                Delpher

                                Oorspronkelijk geplaatst door Toller Bekijk bericht
                                Bully als je de pagina van Delpher ziet moet je links (schuif) uitzomen en dan dan zie je vanzelf de linkse kolom en dan bovenaan staat de vermelding
                                Het spijt me, maar ik vind ook niets.....
                                Misschien kun je het bewuste artikel gewoon plaatsen?

                                Opmerking

                                Bezig...
                                X