Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Lanakerveld - informatie

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Lanakerveld - informatie

  Lanakerveld

  STEDENBOUWUNDIGE INFORMATIE
  De ‘wijk’ Lanakerveld tussen de relatief nieuwe Brusselseweg en de oude Lanakerweg is een van de weinige karakteristieke cultuurlandschappen in de gemeente Maastricht.
  Door het glooiende landschap met de droogdalen van de Zouw en de Wan bemerkt men soms zelfs de oprukkende industrie van Lanaken niet, noch de huizenbouw van Caberg.

  HISTORISCHE INFORMATIE
  Lanakerveld is een indrukwekkend archeologisch gebied met sporen van ontginning in de ondergrond en in het verkavelingspatroon die terugreiken tot in de Late Middeleeuwen en vaak zelfs tot in de verre prehistorie.
  De enige bebouwing vormen enkele boerenhoeven langs de Brusselseweg en een arbeidersenclave aan de Kozakkenweg van steenfabriek Klinkers uit de jaren twintig van de vorige eeuw.
  De spoorbrug uit 1856 over de Brusselseweg is een rijksmonument.

  STRAAT EN WIJK NAAM INFORMATIE
  Het gebied is vernoemd naar het naburige Lanaken en de Lanakerweg die het gebied begrenst en oorspronkelijk tot Lanaken doorliep.
  De paar wegen refereren aan de droogdalen, het voormalige grenskantoor en het verhaal van de Napoleontische kozakken van Caberg.
  Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
  Thomas More

 • #2
  Benamingen uit het Lanakerveld

  Elders op dit forum komt (deels) een stuk historie ter sprake betrekking hebbend op het Lanakerveld.

  Het voor het Lanakerveld van belang zijnde stuk is hieronder gekopieerd.

  Over het Lanakerveld, waar het buurtschap "lombok" eventueel zou hebben gelegen, wordt "slechts" het navolgende verteld.

  - Kantoorveldweg:
  Deze veldweg ligt in de nabijheid van het vroegere douanekantor aan de grens met België.

  - Kantoorweg:
  Deze weg loopt langs het vroegere douanekantoor aan de grens met België.

  - Kerkveldweg:
  Oude kadastrale benaming.

  - Kozakkenweg:
  Dit buurtschap is in 1924 gebouwd voor de arbeiders van de steenfabriek Belvédère. De naam herinnert aan de blokkade van de vesting Maastricht in 1814 door de samenwerkende troepen tegen Napoleon, waaronder Russische troepen met hun ruiterij van Kozakken.

  - Lanakerweg:
  Dit is een van de oude landwegen die in een radiaal systeem op Maastricht aanlopen vanuit de dorpen in de omgeving. Deze weg loopt van Caberg naar het Belgische Lanaken.

  - Oude Heirbaan:
  Oude kadastrale benaming.

  - Wanstraat:
  Genoemd naar de kadastrale benaming van het terrein 'op de Wan'. Wannen is de term voor 'gedrost graan zuiveren van het kaf'.

  - Zouwweg:
  De Zouw is de naam van een droogdal waar overtollige regenval op natuurlijke wijze doorheen wordt afgevoerd. De Zouwweg is de oude naam voor de veldweg door het droogdal.

  Kortom, ook hier geen enkele verwijzing naar "Lombok".
  Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

  Opmerking


  • #3
   Loop Zouw

   Kwam vandaag de loop van de Zouw tegen aan de grens met België, die vervolgens uitmondt in de Zuid-Wilemsvaart. Momenteel wordt de loop gebruikt voor de afvoer van overtollig regenwater.   Zicht naar het westen, staande op de brug Brusselseweg   Zicht naar het noorden, staand op de brug vlakbij de Zuid-Willemsvaart
   Kompleminte

   Toller

   Opmerking

   Bezig...
   X