Indien dit uw eerste bezoek is, vergeet dan niet de FAQ te lezen door op de bovenstaande verwijzing te klikken. U dient zich te registreren voordat u kunt gaan posten. Klik op de registreer verwijzing hierboven om te vervolgen. Om te beginnen met het tonen van de berichten selecteert u het forumdeel welke u wil gaan bezoeken middels gebruikmaking van de onderstaande selectie.
Ter info:
Mocht er zich onverhoopt een probleem en/of fout voordoen tijdens uw aanmelding, meldt deze dan aub. aan ons (door op de onderstaande gekleurde tekst te klikken).
Wij zullen u dan via email contacteren en zorg dragen voor uw aanmelding zodat u gebruik kunt maken van het forum! Registreren lukt niet, ik kan mij niet aanmelden!
Kwam vandaag de loop van de Zouw tegen aan de grens met België, die vervolgens uitmondt in de Zuid-Wilemsvaart. Momenteel wordt de loop gebruikt voor de afvoer van overtollig regenwater.
Zicht naar het westen, staande op de brug Brusselseweg
Zicht naar het noorden, staand op de brug vlakbij de Zuid-Willemsvaart
- Lanakerweg:
Dit is een van de oude landwegen die in een radiaal systeem op Maastricht aanlopen vanuit de dorpen in de omgeving. Deze weg loopt van Caberg naar het Belgische Lanaken.
- Oude Heirbaan:
Oude kadastrale benaming.
- Wanstraat:
Genoemd naar de kadastrale benaming van het terrein 'op de Wan'. Wannen is de term voor 'gedrost graan zuiveren van het kaf'.
- Zouwweg:
De Zouw is de naam van een droogdal waar overtollige regenval op natuurlijke wijze doorheen wordt afgevoerd. De Zouwweg is de oude naam voor de veldweg door het droogdal.
Kortom, ook hier geen enkele verwijzing naar "Lombok".
STEDENBOUWUNDIGE INFORMATIE
De ‘wijk’ Lanakerveld tussen de relatief nieuwe Brusselseweg en de oude Lanakerweg is een van de weinige karakteristieke cultuurlandschappen in de gemeente Maastricht.
Door het glooiende landschap met de droogdalen van de Zouw en de Wan bemerkt men soms zelfs de oprukkende industrie van Lanaken niet, noch de huizenbouw van Caberg.
HISTORISCHE INFORMATIE
Lanakerveld is een indrukwekkend archeologisch gebied met sporen van ontginning in de ondergrond en in het verkavelingspatroon die terugreiken tot in de Late Middeleeuwen en vaak zelfs tot in de verre prehistorie.
De enige bebouwing vormen enkele boerenhoeven langs de Brusselseweg en een arbeidersenclave aan de Kozakkenweg van steenfabriek Klinkers uit de jaren twintig van de vorige eeuw.
De spoorbrug uit 1856 over de Brusselseweg is een rijksmonument.
STRAAT EN WIJK NAAM INFORMATIE
Het gebied is vernoemd naar het naburige Lanaken en de Lanakerweg die het gebied begrenst en oorspronkelijk tot Lanaken doorliep.
De paar wegen refereren aan de droogdalen, het voormalige grenskantoor en het verhaal van de Napoleontische kozakken van Caberg.
Leave a comment: