Aankondiging

Sluiten

Financiële situatie van ons forum (april 2025)


Beste lezers, volgers en leden van MestreechOnline,

Tijdens de vergadering van 9 april 2025 hebben wij als stichtingsbestuur van MestreechOnline helaas weer moeten vaststellen dat de financiële situatie van ons forum verre van rooskleurig is.
We hebben eerder, in september 2021, een soortgelijk bericht de wereld ingestuurd.

In 2021 konden wij een crisis afwenden door ruimhartige donaties van leden en sympathisanten.
Voor de exploitatie en het online houden van ons forum was rond de € 300,- per jaar nodig.
Inmiddels - en dat zal niemand verbazen - zijn alle prijzen en rekeningen drastisch gestegen.
Om ons forum anno 2025 in de lucht te houden hebben we minstens € 650,- per jaar nodig en dan is het nog passen en meten.
In de komende jaren zullen de exploitatiekosten waarschijnlijk alleen maar oplopen.

Gelet op onze huidige financiële positie kunnen wij t/m september 2025 aan onze betalingsverplichtingen voldoen.
Tot nu toe hebben wij als stichting sponsoring en/of reclame van ons forum afgewezen.
Dit is overigens altijd in overleg geweest met de leden.
In 2024 zijn we wel een samenwerkingsverband aangegaan met De Nieuwe Ster.
Dit heeft ons enige financiële ruimte gegeven, maar dit samenwerkingsverband is inmiddels weer beëindigd.

Concreet betekent dit, dat onze data vanaf september 2025 niet meer online opvraagbaar zijn en dat feitelijk het forum MestreechOnline moet stoppen.
Uiteraard is dit niet wat wij willen!

Om ons forum voort te zetten zullen wij, vier jaar later, helaas weer een beroep moeten doen op donaties van leden, lezers en volgers.
Iedere donatie is uiteraard welkom, dit kan eenmalig, jaarlijks of maandelijks.
Enkele leden doneren tot op de dag van vandaag maandelijks (automatisch) een klein bedrag, laten we zeggen een kopje koffie per maand, dit waarderen wij enorm.

In de tussentijd gaan we als bestuur uiteraard ook op zoek naar wellicht een oplossing, zodat we hopelijk niet jaarlijks deze boodschap moeten verkondigen.

Uiteraard staan we ook open voor andere ideeën.
Los daarvan zijn wij als bestuur, dat nu uit 4 leden bestaat, op zoek naar uitbreiding en frisse impulsen.
Dus als u interesse heeft horen wij dit graag.

Als u wilt doneren kan dat via bankrekening (IBAN): NL73 ABNA 0615 0242 54 o.n.v. Stichting MestreechOnline Maastricht.

Als u een donatie wenst te doen en reeds een geregistreerd lid bent van MestreechOnline, kunt u uw gebruikersnaam, indien u dat wenst, vermelden bij de overschrijving.
U krijgt dan bij uw avatar de toevoeging “Vriend van M.O.” vermeld.

Het stichtingsbestuur MestreechOnline

Klik hier om naar het artikel (posting) te gaan

Meer lezen
Minder zien

gratin anders dan dauphinois

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • gratin anders dan dauphinois

    de basis voor een gratin
    Ingrediënten voor 4 personen:

    • 1 kilo = 1000gram vastkokende grote aardappels geschild
    • 100ml slagroom *
    • 150 ml melk *
    • 30gr boter
    • 75gr (of meer) Hollandse kaas *
    • Zout en peper
    • Boter of olie voor het invetten van de ovenschaal




    maar we passen dat basis recept aan dus let op:

    we vervangen uit het basis recept de volgende ingrediënten:

    100ml slagroom
    150 ml melk
    75gr (of meer) Hollandse kaas

    door:

    Hüttenkäse >standaard verpakking< 250 gram / 500 gram (reeds op kamertemperatuur)
    en
    een 35 gram Parmesan geschaafd en in de Hüttenkäse ondermengen

    afwijking van die Basis qua werkwijze:

    we koken vooraf in een apart keteltje de 200 ã 300 gram geschilde aardappel gaar ,
    en gieten de gare aardappels af
    en mengen dat met de Hüttenkäse 300 gram
    middels een pureerstamper / of mixerstaaf tot een grove vloeibare puree

    mocht het iets te droog worden, een klein >scheutje< kokend water erbij
    (kokend water hebben we altijd in de betere keuken bereid staan)

    die puree gebruiken we als saus voor de tussen laagjes (met spatel dun en gelijk verdelen)

    Zo nu de gratin opbouw (denk aan lasagne en gratin dauphinois) :

    U weet Aardappel Gratin zijn dunne aardappel schijfjes van om en nabij 3 a 5 mm dik.
    - Die worden direct uit de groente schaaf en deels overlappend op elkaar gelegd in onze ruime ovenschotel. (rauw met zout of zoutvervanger van Dr Vogel / mini snufjes tussen de vingers besprenkeld op de aardappel)
    - we maken telkens een laag van schijfjes overlappend
    - daar dan een dun laagje Hüttenkäse Aardappel Puree over met spatel verdelen

    liefst altijd even dun per laag opbouw en voorkeur 5 lagen ≃ 5 cm hoog
    (warm water op de aanrecht om je spatel nat te maken tussendoor - dat strijkt beter uit)

    * We strooien nog wat overgebleven geraspte kaas erover als toplaag enkel ter decoratie
    * We kunnen nog wat verse rozemarijn blaadjes erop verdelen enkel als decoratie en parfum.
    * We gieten het resterende van de gesmolten 30 gram boter als toplaag er over.

    Nu in de op 150 graden voorverwarmde oven en 10 minuten laten garen
    dan oven temperatuur terug op 120 graden en nogmaals 10 minuten laten garen

    geen geweld - geen grill - langzaam aan

    {ovenschotel grootte zie beneden:
    één geschikte ovenschotel is zo groot als u zelf het best in porties kunt snijden / steken <> met mes of spatel verdelen in 2 delen of 4 delen of 6 delen met porties van ongeveer 6x10cm.
    En zo een geschikte ovenschotel is bijvoorbeeld een 4prs tefal anti aanbak schotel /braadslee - zie in beeld bijlage of de keramische lasagne schotels}

    1 kilo aardappels moet u relateren aan 4 personen
    maar uw kant en klare Gratin kunt u ook heel goed in de diepvries bewaren en enkel per portie opwarmen 150 graden 15 ~20 minuten oven
    porties in bakpapier inwikkelen en met aluminium folie afsluiten

    eet smakelijk

    Bron vermelding, IK zelf na testen van gratinś van anderen mijn eigen variatie na wat eigen kooktests
    Bestanden bijvoegen
    Last edited by Antonius; 12 oktober 2014, 10:00. Reden: Bron vermelding duidelijker aangegeven, IK zelf
    Iets te oud voor re-educatie
    iets te jong voor afdanking
    m.a.w. een stoer Mestreechter joonk

  • #2
    Potverdrie, Antonius, goed dat je het oorspronkelijke recept wat hebt aangepast. Al die cholesterolfactoren! Is het een oud familierecept? Ik heb een reeks recepten van mijn moeder en moet bekennen dat ik die tegenwoordig ook aanpas. Er is vijftig jaar na dato zoveel veranderd in onze keuken...

    Opmerking


    • #3
      Lijkt me een lekkere variant Antonius
      Alleen even oppassen om puree te maken met een staafmixer, want dan krijg je al vlug "kauwgum" terwijl de puree luchtig moet blijven.
      Dus liever met de hand stampen.
      't Sjoenste wat Slivvenier aon 'ne mins kin geve
      is es Mestreechteneer te mage leve ...

      Opmerking


      • #4
        De lekkerste puree ooit is die van een vriendin: klopt de puree op met de hand, met een vork. (géén garde) Ja, een klommelekarwei! Duurt een kwartier of langer. Maar je likt wel je vingers er bij af...

        Opmerking


        • #5
          aanvullend

          Echte Puree moet het niet zijn, met de hüttenkäse vermengd wordt het een luchtig papje / saus, die makkelijk smeerbaar is als tussenlaag.

          Om het niet te intensief qua werk te maken gebruik ik de stamper OF staafmixer, maar het gaat ook met een passevit (mooi korrelige consistentie van de aardappel).

          Aanpassingen zijn altijd verrassend om te proberen, ik was eigenlijk op zoek naar het evenaren van de gratin die we met Kerst hadden van bij Fin Bec en na 4 weekenden proberen is dat hiermee gelukt.
          Qua fijne smaak van aardappel met kaas en die luchtigheid.
          Van de klassieke gratin krijg ik meestal de helft opgegeten.

          mvg.
          Iets te oud voor re-educatie
          iets te jong voor afdanking
          m.a.w. een stoer Mestreechter joonk

          Opmerking


          • #6
            Oorspronkelijk geplaatst door Koeleköpke Bekijk bericht
            Lijkt me een lekkere variant Antonius
            Alleen even oppassen om puree te maken met een staafmixer, want dan krijg je al vlug "kauwgum" terwijl de puree luchtig moet blijven.
            Dus liever met de hand stampen.
            Beste,
            proefpersonen

            neen puree maakte ik in het gegeven recept enkel als verbindende saus! { zoals men bechamel in Lasagne gebruikt }
            de Gratin van Aardappel was het doel.

            En wederom dit jaar een succes { misschien voor U als suggestie op Uw nieuwjaar diner }

            Wat blijkt echter, mijn 2014 variatie van Aardappel gratin is in de Supermarkt inmiddels ook te koop en handig voorbereid als soort worst verpakt.
            Makkelijk te snijden in kleine porties/schijfjes en garen in de Oven op een bakpapier geplaatst.

            Ik heb ook die kant en klare versie eens gekocht ruim voor Kerst en geprobeerd als testkonijn.

            Laat ik echter nu dit jaar een andere basisgroente voor de Messtreechteneer gebruikt hebben en op mijn arme familie en mijzelf te hebben getest = > knolselderij
            Parsnip { uk } of pastinaak { nl } genaamd is iets lastiger verkrijgbaar maar wel bekend zeker uit de Engelse Keuken.
            Echt veel goedkoper kan het echter niet en ten opzichte van smaak is de knolselderij zelfs veel beter om niet te zeggen perfect.

            En dus op dezelfde manier verwerkt doch in dit geval een vleugje kerrie poeder in plaats van zwarte peper in het origineel recept verwerken heeft U een heel aparte gratin.

            Dit als groente basis gerecht is wonderbaarlijk bij alle Vlees gerechten, Gevogelte gerechten en ja met kerrie ook bij alle Visgerechten.

            Gewoon uitproberen...
            de Knolselderij is 99 eurocent
            Iets te oud voor re-educatie
            iets te jong voor afdanking
            m.a.w. een stoer Mestreechter joonk

            Opmerking

            Bezig...
            X