de basis voor een gratin
Ingrediënten voor 4 personen:
maar we passen dat basis recept aan dus let op:
we vervangen uit het basis recept de volgende ingrediënten:
100ml slagroom
150 ml melk
75gr (of meer) Hollandse kaas
door:
Hüttenkäse >standaard verpakking< 250 gram / 500 gram (reeds op kamertemperatuur)
en
een 35 gram Parmesan geschaafd en in de Hüttenkäse ondermengen
afwijking van die Basis qua werkwijze:
we koken vooraf in een apart keteltje de 200 ã 300 gram geschilde aardappel gaar ,
en gieten de gare aardappels af
en mengen dat met de Hüttenkäse 300 gram
middels een pureerstamper / of mixerstaaf tot een grove vloeibare puree
mocht het iets te droog worden, een klein >scheutje< kokend water erbij
(kokend water hebben we altijd in de betere keuken bereid staan)
die puree gebruiken we als saus voor de tussen laagjes (met spatel dun en gelijk verdelen)
Zo nu de gratin opbouw (denk aan lasagne en gratin dauphinois) :
U weet Aardappel Gratin zijn dunne aardappel schijfjes van om en nabij 3 a 5 mm dik.
- Die worden direct uit de groente schaaf en deels overlappend op elkaar gelegd in onze ruime ovenschotel. (rauw met zout of zoutvervanger van Dr Vogel / mini snufjes tussen de vingers besprenkeld op de aardappel)
- we maken telkens een laag van schijfjes overlappend
- daar dan een dun laagje Hüttenkäse Aardappel Puree over met spatel verdelen
liefst altijd even dun per laag opbouw en voorkeur 5 lagen ≃ 5 cm hoog
(warm water op de aanrecht om je spatel nat te maken tussendoor - dat strijkt beter uit)
* We strooien nog wat overgebleven geraspte kaas erover als toplaag enkel ter decoratie
* We kunnen nog wat verse rozemarijn blaadjes erop verdelen enkel als decoratie en parfum.
* We gieten het resterende van de gesmolten 30 gram boter als toplaag er over.
Nu in de op 150 graden voorverwarmde oven en 10 minuten laten garen
dan oven temperatuur terug op 120 graden en nogmaals 10 minuten laten garen
geen geweld - geen grill - langzaam aan
{ovenschotel grootte zie beneden:
één geschikte ovenschotel is zo groot als u zelf het best in porties kunt snijden / steken <> met mes of spatel verdelen in 2 delen of 4 delen of 6 delen met porties van ongeveer 6x10cm.
En zo een geschikte ovenschotel is bijvoorbeeld een 4prs tefal anti aanbak schotel /braadslee - zie in beeld bijlage of de keramische lasagne schotels}
1 kilo aardappels moet u relateren aan 4 personen
maar uw kant en klare Gratin kunt u ook heel goed in de diepvries bewaren en enkel per portie opwarmen 150 graden 15 ~20 minuten oven
porties in bakpapier inwikkelen en met aluminium folie afsluiten
eet smakelijk
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kilo = 1000gram vastkokende grote aardappels geschild
- 100ml slagroom *
- 150 ml melk *
- 30gr boter
- 75gr (of meer) Hollandse kaas *
- Zout en peper
- Boter of olie voor het invetten van de ovenschaal
maar we passen dat basis recept aan dus let op:
we vervangen uit het basis recept de volgende ingrediënten:
100ml slagroom
150 ml melk
75gr (of meer) Hollandse kaas
door:
Hüttenkäse >standaard verpakking< 250 gram / 500 gram (reeds op kamertemperatuur)
en
een 35 gram Parmesan geschaafd en in de Hüttenkäse ondermengen
afwijking van die Basis qua werkwijze:
we koken vooraf in een apart keteltje de 200 ã 300 gram geschilde aardappel gaar ,
en gieten de gare aardappels af
en mengen dat met de Hüttenkäse 300 gram
middels een pureerstamper / of mixerstaaf tot een grove vloeibare puree
mocht het iets te droog worden, een klein >scheutje< kokend water erbij
(kokend water hebben we altijd in de betere keuken bereid staan)
die puree gebruiken we als saus voor de tussen laagjes (met spatel dun en gelijk verdelen)
Zo nu de gratin opbouw (denk aan lasagne en gratin dauphinois) :
U weet Aardappel Gratin zijn dunne aardappel schijfjes van om en nabij 3 a 5 mm dik.
- Die worden direct uit de groente schaaf en deels overlappend op elkaar gelegd in onze ruime ovenschotel. (rauw met zout of zoutvervanger van Dr Vogel / mini snufjes tussen de vingers besprenkeld op de aardappel)
- we maken telkens een laag van schijfjes overlappend
- daar dan een dun laagje Hüttenkäse Aardappel Puree over met spatel verdelen
liefst altijd even dun per laag opbouw en voorkeur 5 lagen ≃ 5 cm hoog
(warm water op de aanrecht om je spatel nat te maken tussendoor - dat strijkt beter uit)
* We strooien nog wat overgebleven geraspte kaas erover als toplaag enkel ter decoratie
* We kunnen nog wat verse rozemarijn blaadjes erop verdelen enkel als decoratie en parfum.
* We gieten het resterende van de gesmolten 30 gram boter als toplaag er over.
Nu in de op 150 graden voorverwarmde oven en 10 minuten laten garen
dan oven temperatuur terug op 120 graden en nogmaals 10 minuten laten garen
geen geweld - geen grill - langzaam aan
{ovenschotel grootte zie beneden:
één geschikte ovenschotel is zo groot als u zelf het best in porties kunt snijden / steken <> met mes of spatel verdelen in 2 delen of 4 delen of 6 delen met porties van ongeveer 6x10cm.
En zo een geschikte ovenschotel is bijvoorbeeld een 4prs tefal anti aanbak schotel /braadslee - zie in beeld bijlage of de keramische lasagne schotels}
1 kilo aardappels moet u relateren aan 4 personen
maar uw kant en klare Gratin kunt u ook heel goed in de diepvries bewaren en enkel per portie opwarmen 150 graden 15 ~20 minuten oven
porties in bakpapier inwikkelen en met aluminium folie afsluiten
eet smakelijk
Bron vermelding, IK zelf na testen van gratinś van anderen mijn eigen variatie na wat eigen kooktests
Opmerking