Aankondiging

Sluiten

Financiële situatie van ons forum (april 2025)


Beste lezers, volgers en leden van MestreechOnline,

Tijdens de vergadering van 9 april 2025 hebben wij als stichtingsbestuur van MestreechOnline helaas weer moeten vaststellen dat de financiële situatie van ons forum verre van rooskleurig is.
We hebben eerder, in september 2021, een soortgelijk bericht de wereld ingestuurd.

In 2021 konden wij een crisis afwenden door ruimhartige donaties van leden en sympathisanten.
Voor de exploitatie en het online houden van ons forum was rond de € 300,- per jaar nodig.
Inmiddels - en dat zal niemand verbazen - zijn alle prijzen en rekeningen drastisch gestegen.
Om ons forum anno 2025 in de lucht te houden hebben we minstens € 650,- per jaar nodig en dan is het nog passen en meten.
In de komende jaren zullen de exploitatiekosten waarschijnlijk alleen maar oplopen.

Gelet op onze huidige financiële positie kunnen wij t/m september 2025 aan onze betalingsverplichtingen voldoen.
Tot nu toe hebben wij als stichting sponsoring en/of reclame van ons forum afgewezen.
Dit is overigens altijd in overleg geweest met de leden.
In 2024 zijn we wel een samenwerkingsverband aangegaan met De Nieuwe Ster.
Dit heeft ons enige financiële ruimte gegeven, maar dit samenwerkingsverband is inmiddels weer beëindigd.

Concreet betekent dit, dat onze data vanaf september 2025 niet meer online opvraagbaar zijn en dat feitelijk het forum MestreechOnline moet stoppen.
Uiteraard is dit niet wat wij willen!

Om ons forum voort te zetten zullen wij, vier jaar later, helaas weer een beroep moeten doen op donaties van leden, lezers en volgers.
Iedere donatie is uiteraard welkom, dit kan eenmalig, jaarlijks of maandelijks.
Enkele leden doneren tot op de dag van vandaag maandelijks (automatisch) een klein bedrag, laten we zeggen een kopje koffie per maand, dit waarderen wij enorm.

In de tussentijd gaan we als bestuur uiteraard ook op zoek naar wellicht een oplossing, zodat we hopelijk niet jaarlijks deze boodschap moeten verkondigen.

Uiteraard staan we ook open voor andere ideeën.
Los daarvan zijn wij als bestuur, dat nu uit 4 leden bestaat, op zoek naar uitbreiding en frisse impulsen.
Dus als u interesse heeft horen wij dit graag.

Als u wilt doneren kan dat via bankrekening (IBAN): NL73 ABNA 0615 0242 54 o.n.v. Stichting MestreechOnline Maastricht.

Als u een donatie wenst te doen en reeds een geregistreerd lid bent van MestreechOnline, kunt u uw gebruikersnaam, indien u dat wenst, vermelden bij de overschrijving.
U krijgt dan bij uw avatar de toevoeging “Vriend van M.O.” vermeld.

Het stichtingsbestuur MestreechOnline

Klik hier om naar het artikel (posting) te gaan

Meer lezen
Minder zien

la cuisine mousquetaire

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • la cuisine mousquetaire

    Niet iedereen kent deze nog, maar ik hoop enkele van U hebben die uitzendingen destijds gezien / gevolgd en misschien ook hopelijk per video opname vastgelegd...

    http://www.google.nl/search?q=la+cui...&start=90&sa=N

    Die uitzending Over Koken die ik wel gezien heb maar niet heb opgenomen of dus ook niet in bovenstaande link kan terug vinden is die over Coq au vin (Kip in rode-wijnsaus).

    - de luikse RTBF zenders straalden ook terrestrisch op Maastricht en we keken nagenoeg elke avond
    - waarbij deze twee flinke dames koken zonder poespas in die uitzendingen lieten zien
    - dat (de opname per video) wilde ik eigenlijk met mijn recept combineren om iemand te overtuigen hoe eenvoudig en lekker dat gerecht is.

    Dat, Coq au vin, is nu niet een origineel Maastrichts recept maar wel een bekend recept.
    Hetgeen ik met heel veel succes en lof vaker voor feestelijke gelegenheden heb gemaakt.....> misschien aanstaande Pinksterdag.

    Dus mijn vraag:
    Wie heeft eventueel de uitzending over Coq au vin van de dames van "la cuisine mousquetaire" ???????????
    Iets te oud voor re-educatie
    iets te jong voor afdanking
    m.a.w. een stoer Mestreechter joonk

  • #2
    veel reacties heb ik niet gezien!

    Terwijl het gerecht toch wel erg bekend is als ook erg lekker.

    En de vraag dus altijd blijft bestaan is het een echt Maastrichts recept of een dat de Maastrichtenaren net even anders klaarmaken dan de rest van Europa?

    Hoeveel is uitgevonden door de Maastrichtse Kok en hoeveel is overgenomen uit contacten met vreemden <> die andere gewoonten en gebruiken hadden. (de romein, konden die romeinen koken?)


    een en ander vindt je http://www.apiciana.nl/legende.html

    ‘kip à la Vardus’ van Apicius is met witte wijn, verdulleme.
    hoe kwam ik daar https://vuurpapier.wordpress.com/romeinse-recepten/

    via via via (hee een latijns woord) kwam ik tot meer informatie (misschien helpt het u)

    Nu moet u niet denken dat wij dat allemaal hebben overgenomen als Maastrichtenaren gedurende die paar jaren dat Romeinen hier rond galoppeerden.
    http://www.apiciana.nl/derecoquinaria/inhoud.html
    http://www.apiciana.nl/derecoquinaria/api247.html

    Er is weinig wat ik ervan overhield na dat gelezen te hebben maar Coq au vin is niet van de Romeinen en niet uit Maastricht.
    Het moet tijdens de Franse bezetting z'n intrede hebben gedaan

    ciao
    Last edited by Antonius; 16 augustus 2012, 15:01.
    Iets te oud voor re-educatie
    iets te jong voor afdanking
    m.a.w. een stoer Mestreechter joonk

    Opmerking


    • #3
      Ik heb een receptenboek met authentieke (tenminste, dat zegt de uitgeverij) Franse gerechten. Dus ook Coq au vin en daar staat een heel verhaal bij, een derde daarvan heb ik hier onder neer gezet.


      Het is allemaal begonnen met de Zondagse Poule-au-Pot, die Hendrik IV, Frankrijks populairste vorst, zijn onderdanen zo graag op feestdagen gunde. In de tussentijd -inmiddels vijf eeuwen- is er heel wat veranderd, want kip is goedkoop geworden en geschikt voor elke dag. Omdat kip zo neutraal van smaak is en daarom op alle mogelijke manieren kan worden toebereid, houdt vrijwel iedereen ervan. Elke streek combineert kip weer met andere ingrediënten. Kortom, alle Fransen van rijk tot arm kunnen hun hart ophalen aan kip, zodat de wens van Hendrik IV inderdaad in vervulling in gegaan.

      Hoewel de coq oorspronkelijk natuurlijk een haan is geweest, is dat nu meestal een leghen van tenminste een jaar oud. De toebereiding i volgens traditie au vin en deze wijn is dan rood, wit, of soms ook wel jaune, het taaie vlees wordt hierdoor malser. Zogeheten poulardes zijn kippen van circa een jaar oud, jonger heten ze poussins.


      Waar of niet, dat kan ik niet beoordelen. Feit is wel dat het Coq au vin recept van dit boek me tot tranen doet roeren, zo lekker!
      Being unstable & bitchy is all part of my mystique.

      Opmerking


      • #4
        heel mooi zulke teksten en dus zijn we de oorsprong iets nader

        lucy mercy
        Iets te oud voor re-educatie
        iets te jong voor afdanking
        m.a.w. een stoer Mestreechter joonk

        Opmerking

        Bezig...
        X