De springvorm 6 a 8 cm hoog 22~23 cm doorsnee
Liefst een anti aanbak type (en anders goed beboterd met ijskast koude boter)
hoe groter en of hoger de springvorm hoe meer initiële hitte in de oven
bovenstaande met 220 graden hete luchtoven
1)
2 prij mooi fijn snijden (haaks) 5mm ringen
1 sjalot au julienne snijden voor de parfum en smaak
1 courgette vierendelen over lengte en 5 mm partjes snijden
1 vastkokende aardappel + wortel (voorgekookt en afgekoeld) in schijfjes snijden
2)
echte griekse fetta kaas in reepjes snijden (halveren blok en met nat mes haaks in 5mm dikke schijfjes snijden > 1cm hoog - 5mm dik - 3cm lang
variant > geitenkaasjes (duurdere optie - maar ook zeer smaakvol) in ijskast koel toestand eerst in kleine blokjes snijden
3)
a- bacon in reepjes snijden en in droge anti aanhecht pan uitbakken
of
b- mooie gemarmerd gerookte spek in schijfjes snijden en uitbakken
(smaak is van de laatste veel intensiever _ liefhebbers of niet a of b)
4)
kruiden zoals Tijm of Basilicum vers fijnsnijden en aan ei-bloem mengsel toevoegen / onder roeren
weinig peper zwart en zout = fleur de selle met gepaste mate (achteraf op smaak brengen op geserveerde teleur is beter)
5)
4 a 6 eieren op kamertemperatuur opkloppen in een schaal
1,5 dikke eetlepel bloem in een schaaltje met 150cl koude melk opkloppen
meng de eieren met het bloem-melk mengsel opdat het glad en gelijkmatige consistentie heeft
6) alles noch lauw warm
de onder 1) in een weinig extra olijfolie gefruite maar niet kompleet gare vegetarische ingredienten en het onder 3) uitgebakken vlees (met enkel een beetje vet) worden met beleid onder elkaar geschept met daarop 2) de kazen
het ei-bloem/melk mengsel 5) giet je erover en past op dat het vooral geen pap wordt dus eventueel blijft er van dat mengsel 5) iets over
7) NU GAAT HET SNEL de oven staat al voorverhit op 220
de bladerdeeg
zelf maken minstens 6 tours en drie maal de diameter van de springvorm uitrollen
anders neem diepvries klare boterbladerdeeg (bijvoorbeeld die van 15x15 cm Koopmans)
rol 4 stuks ruim uit op een passend werkblad opdat je de springvorm bodem en zijwanden kunt bedekken in kwarten (plakken met beetje natte vinger en aandrukken)
de overmaat laat je gewoon even hangen over de rand van de springvorm
alles van 6) komt nu in die sprimgvorm bovenop de bladerdeeg
alle overstaande randen van die deeg wordt nu naar binnen geslagen over het Quiche mengsel
en als puntje op de i kun je een extra blad met radelwieltje rond gesneden met vorm en of relief op de afgedekte kwadranten plakken met of enkel beetje water of met eigeel.
onmiddellijk in de vooraf verhitte oven
en wacht dan bij die 220 graden opdat de bladerdeeg echt goud-bruin van kleur is
hier zo'n 30 minuten
pièce de résistance is de springvorm met bladerdeeg zonder deksel (overmaat)
en die deksel apart op een bakblik reeds in een laaiende oven voor te bakken
en er dan pas het bijna gare mengsel is te gieten en afdekken met die knapperige bladerdeeg deksel
de bladerdeeg verdraagt een tijd lang het "nat" uit het mengsel
en voordat het week wordt stolt dat mengsel al zonder teveel vocht af te geven
oefenen.
hopelijk smaakt het
en variaties zijn heel goed mogelijk met diverse ingredienten
bijvoorbeeld knoflook in de olie fruiten (maar ook weer verwijderen)
en als hartige vlees component een chorizo of knoflook salami in plaats van spek
hetgeen ook met gemarineerde tofu kan
Bron : Ik
De Gourmant die lekkere quiches krijgt voorgezet, maakt uiteindelijk zonder naar recepten van anderen te kijken zijn eigen creatie.
mvg
Liefst een anti aanbak type (en anders goed beboterd met ijskast koude boter)
hoe groter en of hoger de springvorm hoe meer initiële hitte in de oven
bovenstaande met 220 graden hete luchtoven
1)
2 prij mooi fijn snijden (haaks) 5mm ringen
1 sjalot au julienne snijden voor de parfum en smaak
1 courgette vierendelen over lengte en 5 mm partjes snijden
1 vastkokende aardappel + wortel (voorgekookt en afgekoeld) in schijfjes snijden
2)
echte griekse fetta kaas in reepjes snijden (halveren blok en met nat mes haaks in 5mm dikke schijfjes snijden > 1cm hoog - 5mm dik - 3cm lang
variant > geitenkaasjes (duurdere optie - maar ook zeer smaakvol) in ijskast koel toestand eerst in kleine blokjes snijden
3)
a- bacon in reepjes snijden en in droge anti aanhecht pan uitbakken
of
b- mooie gemarmerd gerookte spek in schijfjes snijden en uitbakken
(smaak is van de laatste veel intensiever _ liefhebbers of niet a of b)
4)
kruiden zoals Tijm of Basilicum vers fijnsnijden en aan ei-bloem mengsel toevoegen / onder roeren
weinig peper zwart en zout = fleur de selle met gepaste mate (achteraf op smaak brengen op geserveerde teleur is beter)
5)
4 a 6 eieren op kamertemperatuur opkloppen in een schaal
1,5 dikke eetlepel bloem in een schaaltje met 150cl koude melk opkloppen
meng de eieren met het bloem-melk mengsel opdat het glad en gelijkmatige consistentie heeft
6) alles noch lauw warm
de onder 1) in een weinig extra olijfolie gefruite maar niet kompleet gare vegetarische ingredienten en het onder 3) uitgebakken vlees (met enkel een beetje vet) worden met beleid onder elkaar geschept met daarop 2) de kazen
het ei-bloem/melk mengsel 5) giet je erover en past op dat het vooral geen pap wordt dus eventueel blijft er van dat mengsel 5) iets over
7) NU GAAT HET SNEL de oven staat al voorverhit op 220
de bladerdeeg
zelf maken minstens 6 tours en drie maal de diameter van de springvorm uitrollen
anders neem diepvries klare boterbladerdeeg (bijvoorbeeld die van 15x15 cm Koopmans)
rol 4 stuks ruim uit op een passend werkblad opdat je de springvorm bodem en zijwanden kunt bedekken in kwarten (plakken met beetje natte vinger en aandrukken)
de overmaat laat je gewoon even hangen over de rand van de springvorm
alles van 6) komt nu in die sprimgvorm bovenop de bladerdeeg
alle overstaande randen van die deeg wordt nu naar binnen geslagen over het Quiche mengsel
en als puntje op de i kun je een extra blad met radelwieltje rond gesneden met vorm en of relief op de afgedekte kwadranten plakken met of enkel beetje water of met eigeel.
onmiddellijk in de vooraf verhitte oven
en wacht dan bij die 220 graden opdat de bladerdeeg echt goud-bruin van kleur is
hier zo'n 30 minuten
pièce de résistance is de springvorm met bladerdeeg zonder deksel (overmaat)
en die deksel apart op een bakblik reeds in een laaiende oven voor te bakken
en er dan pas het bijna gare mengsel is te gieten en afdekken met die knapperige bladerdeeg deksel
de bladerdeeg verdraagt een tijd lang het "nat" uit het mengsel
en voordat het week wordt stolt dat mengsel al zonder teveel vocht af te geven
oefenen.
hopelijk smaakt het
en variaties zijn heel goed mogelijk met diverse ingredienten
bijvoorbeeld knoflook in de olie fruiten (maar ook weer verwijderen)
en als hartige vlees component een chorizo of knoflook salami in plaats van spek
hetgeen ook met gemarineerde tofu kan
Bron : Ik
De Gourmant die lekkere quiches krijgt voorgezet, maakt uiteindelijk zonder naar recepten van anderen te kijken zijn eigen creatie.
mvg
Opmerking