Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Kniensbatse in de Creuset

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Kniensbatse in de Creuset

    Misschien liggen ze der nog, de konijnsbouten in de aanbieding na de feestdagen.
    twee stuks verpakt voor 3 euro bij de Jumbo. ( p.s. ik zag de actuele prijs een maand later en die is niet zo gunstig meer, over de 6€ gestegen )

    - een zakje wokgroenten met champignons
    - blikje tomatenblokjes met knoflook
    - zout en zwarte peper + 2 jeneverbessen en 1 laurierblad
    - scheutje olijfolie (geel dus voor braden geschikt)
    - luikse stroop
    - Creuset stoofketel
    - 1/2 litertje kokend water
    - kleine aardappels in de schil schrobben/wassen en vierendelen

    1- de stoofketel even verwarmen en de scheut olijf olie erin, je ziet als de olie heet is trekt die draden (middelmatige hitte Inductie stand 5)
    2- de bouten droogdeppen met wat keuken papier en gelijk na het zouten en peperen in de ketel <> om even mooi scherp en kort aan te braden, pas omdraaien als die bout los komt van de ketel bodem.
    3- dan de wokgroenten erbij en die geschikt verdelen met je spatel let even op de hitte, het moet niet verbranden. Laat die groenten even fruiten circa 2 minuten.
    4- het blikje tomatenblokjes erbij doen en nadat je die even terug verdeelt met de spatel en aan de kook brengt doe je er ook die halve liter kokend water erbij.
    5- de aardappel kwartjes toevoegen die lekker langzaam de smaak aannemen en gaar worden daarna deed ik er nog een dessertlepeltje luikse stroop doorheen roeren.
    6- als het even aan de kook was, hitte omlaag naar sudderstand (inductie 3) en de deksel van de stoofketel met een klein kiertje der op leggen.
    7- 75 minuten laten stoven en dan de haard uit en nog eens 15 minuten laten rusten in de stoofketel.


    Op een groot bord met één of twee bouten per persoon en een goede pollepel van de saus met groenten en aardappel kwartjes ernaast.

    p.s. de overgebleven saus in je stoofketel is natuurlijk de volgende dag heel lekker als je die voorzichtig opwarmt en met gekookte spagetti erdoor gemengd opdient.

    smakelijk
    Last edited by Antonius; 8 februari 2024, 14:17.
    Iets te oud voor re-educatie
    iets te jong voor afdanking
    m.a.w. een stoer Mestreechter joonk

  • #2
    Spaonse Linzesop

    hiel errug simpel meh toch gezoond

    (kun je nog groenten per stuk krijgen, dan neem vers uit de regio)

    Anders, uit de supermarkt voorraad:
    1 - water
    2 - gedroogde groene linzen (vier a vijf eetlepels droog per liter)
    3 - soppegruun / fijne soepgroenten 200 gram/liter (daor zit miestal aoch al en gesnooije Un bei)
    4 - kruiden : laurierblad + jeneverbes + eine groffelsnagel + 10 zwarte peper korrels + zout + cayennepeper + een snufje gemalen nootmuskaat
    5 - eh stuumpke Chorizo ik dikke plakken gesnooije
    6 - eh lekker stuk salami in blukskes gesnooije ( de hele salami is in de aanbieding )
    7 - blikje tomatenblokjes
    8 - runderbouillon

    optie1 - een slok groene / vierge Olijfolie
    optie2 - spaans pepertje of een pepersaus zoals bijvoorbeeld tabasco { spaanse furie }
    optie3 - minstens 2 of meer knoflook tenen gevierendeeld

    Zo nu bereiden

    - Ingredienten 1 t/m 3 zetten we koud op in een ruime soepketel (+ optie3 knoflook en wie geen knoflook lust kan deze dus ook weg laten.)

    - als het al een beetje begint te pruttelen roeren we het mengsel al eens vaker om daar de Linzen naar de bodem zakken

    - dan gaan onze kruiden er allemaal bij en elke keer bij het toevoegen roeren we de soep heel rustig een keer om

    - als we de soep zo'n 30 minuten hebben latten pruttelen op laag vuur zonder iets te doen gaat het vlees 5 de chirizo en 6 de salami erbij en laten het nog eens 30 minuten heel langzaam trekken

    - we voegen 7 de tomatenblokjes en 8 de runderbouillon toe en laten het heel kort even opkoken en meteen het vuur op lage stand

    - afwerking is optie1 een goede slok olijf olie en dus optie2 de spaanse pepers een goede slok olijf olie. En we proeven natuurlijk nog even of genoeg gezouten is.

    - ik zelf laat de soep op allerlaagste stand (inductie) nog een keer 30 minuten trekken en daarna ook rusten.

    Al met al iets dat je heel gemoedelijk twee a drie uur van tevoren kunt starten zonder in de stress te schieten. Bijvoorbeeld na je ontbijt en tijdens het krant lezen en die ochtengymnastiek op TV.
    Behoedzaam opgewarmd dus nooit echt laten koken, heb je der met deze soep tijdens de Carnaval een warme gloed van binnen door gekregen.

    Er zijn ook spaanse linzensoep recepten waar men veel uien in gebruikt en ook wel aardappel schijfjes maar dat zet aan wegens de suikers en koolhydraten.
    Met het dansen en hossen tijdens Carnaval is de spaanse linzensoep de beste "vetverbrander / katalysator" voor je lijf.







    Last edited by Antonius; 8 februari 2024, 14:22.
    Iets te oud voor re-educatie
    iets te jong voor afdanking
    m.a.w. een stoer Mestreechter joonk

    Opmerking

    Bezig...
    X