Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Panden Capucijnenstraat voor bouw brandweerkazerne.

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • #31
    Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers Bekijk bericht
    Breur, maak jij Paul Tieman, Hugo Meijer, of een ander Stichtingsbestuurslid attent op deze twijfelachtige huisnummering?
    Mailtje is al verstuurd.

    Opmerking


    • #32
      Daar zou ze inderdaad heel wat spullen kwijt kunnen, maar volgens mij woont daar alleen maar ''lucht''.
      I am not a complete idiot. Some parts are missing

      Opmerking


      • #33
        Terzijde....

        Door Loco bewerkte foto's halen tegenwoordig zelfs de TV! Post no. 5 in dit draadje zien we terug in dit filmpje op RTV Maastricht! (zie 0.49 sec). Overigens, sympathieke commentator wat naast het beeld staat. Deskundig ook. Zou ik zo een sigaartje mee roken.

        Opmerking


        • #34
          Sigaartje? Het was toch héél af en toe een sigaretje? (om met Lucy te spreken?)
          Ik ben bij vlagen geniaal, alleen is het nu windstil!

          Opmerking


          • #35
            (Geboorte)huis Philippe van Gulpen? (1)

            Elders op dit forum kwam Het Lieuwke, een pand op de hoek van de Grote Gracht en de Capucijnenstraat, naar voren als het mogelijke geboortehuis van Philippe van Gulpen.

            Zeker, de familie Van Gulpen heeft in de Capucijnenstraat gewoond, maar niet op de hoek Grote Gracht/Capucijnenstraat. Het gaat om een pand halverwege de laatste straat. De door Olijfje hierboven geplaatste link naar een geveltekening is niet goed te vergroten, maar de in die link geplaatste originele link maakt dat wel mogelijk.

            Uit het bijschrift blijkt dat nr. 29 het huis is waarin Van Gulpen woonde, niet waarin hij werd geboren. In feite is dat geboortehuis niet bekend. Het wordt tenminste niet genoemd in het zeer grondige onderzoek van dr. Lou Spronck naar de biografie van Philippe van Gulpen. Ervan uitgaande dat Spronck een geboortehuis niet kon traceren, zijn de feiten als volgt:

            1. Philippe van Gulpen werd in 1792 geboren als zoon van het echtpaar Van Gulpen-Eng, navrant genoeg enkele maanden na het overlijden van zijn vader (28 ); hij was het eerste kind van het echtpaar en zijn moeder werd dus al op twintigjarige leeftijd weduwe; zijn oom, de al snel puissant rijke notaris Theodoor van Gulpen, werd zijn voogd.

            2. Een geboortehuis is niet bekend.

            3. Wat moeder deed in de eerste drie jaar van haar weduwschap, is evenmin bekend.

            4. Op 30 april 1795 huurt de weduwe Van Gulpen-Eng als 'schenkster van bier en wijn' het pand Capucijnenstraat 313; ze houdt er dus een café op na; twee maanden later blijkt zij hertrouwd te zijn met de zoon van iemand die eveneens in het pand woont, ene Hartung (meerdere schrijfwijzen); Philippe is dan drie jaar.

            Het door Spronck genoemde nummer 313 voor het huurpand in de Capucijnenstraat moet te vinden zijn van de eerste stedelijke huisnummering, die van ca. 1770 dateert. (Zie het draadje De eerste huisnummers in Maastricht). Ik kan bij gebrek aan een kopie daarvan geen verbinding leggen met de huisnummering uit 1806 en de daaropvolgende.

            Literatuur:
            Lou Spronck, Philippe van Gulpen 1792-1862, chroniqueur met pen en penseel, (Maastrichts Vierkant, 40), Maastricht 2005, 20.
            Last edited by Ingrid M.H.Evers; 12 januari 2013, 16:07. Reden: correctie

            Opmerking


            • #36
              (Geboorte)huis van Philippe van Gulpen (2)

              Bij de volkstelling van het jaar 11 (An XI; loopt over het jaar 1802-1803) vinden we het echtpaar Hartung-Van Gulpen (-Hes) gehuurd wonend op Grote Gracht nr. 3. Spronck vermeldt dat dit pand is afgebroken bij de bouw van de Rijkskweekschool in 1880. Ikzelf denk dat de afbraak eerder te maken heeft met de verbreding van de Helmstraat.

              Op 23 november 1804 - Philippe is dan twaalf jaar - koopt het echtpaar Hartung-Van Gulpen (-Hes) het pand Capucijnenstraat 34. Moeder heeft daar (nog steeds?) een schenkerij en het lijkt erop dat het gezin - stiefvader, moeder, zoon - er dan ook gaat wonen. Dat duurde totdat zij in 1807 de stad verliet en het huis werd verhuurd aan iemand die geen prijs stelde op een café.

              Waar de huisnummering uit 1795 (Capucijnenstraat 313) vandaan komt, kan ik momenteel niet bepalen. Duidelijk lijkt wel, dat het om hetzelfde pand lijkt te gaan als het pand dat later achtereenvolgens de huisnummers draagt (zoals ik hierboven al heb aangegeven):
              1806: nr. 1073;
              1850: nr. 1466;
              1888: nr. 29.

              In hoeverre Philippe van Gulpen op dat adres heeft gewoond, is na te lezen bij Spronck. Zijn stiefvader had een baan die hem vaak ver van Maastricht deed verblijven. Het huis werd daarom lange tijd verhuurd. Maar ook Philippe is jarenlang niet in Maastricht woonachtig. Hij zit onder andere in Hamburg, Parijs en Tours.

              Op 5 mei 1821 valt de huur van het pand in de Capijnenstraat vrij. Het is mogelijk dat het eerdere overlijden van Philippes (niet al te koshere) stiefvader het mogelijk maakte het pand ook vrij gte houden. Feit is dat de hypotheek die op het huis rustte en die in bezit was van Philippes voogd Theodoor van Gulpen, door deze werd kwijtgescholden. Op genoemde datum draagt de moeder het pand over aan de zoon. Het duurde echter nog ruim een jaar voordat deze op 10 oktober 1822 zich met zijn net gehuwde bruid metterdaad vestigde in dit huis te Maastricht.

              Literatuur:
              Lou Spronck, Philippe van Gulpen 1792-1862, chroniqueur met pen en penseel, (Maastrichts Vierkant, 40), Maastricht 2005, 21, 23 en volgende.
              Last edited by Ingrid M.H.Evers; 12 januari 2013, 16:00.

              Opmerking


              • #37
                (Geboorte)huis van Philippe van Gulpen (3)

                Recapitulerend: Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Philippe van Gulpen geboren zou zijn in Het Lieuwke. Zijn (stief)ouders hebben korte tijd tegenover dat pand gehuurd gezeten. Het 'familiehuis' waar hij na zijn huwelijk de rest van zijn leven heeft gewoond - Capucijnenstraat 29 - lag schuin tegenover Hoog Frankrijk.

                Er blijft een discrepantie bestaan tussen de gereconstrueerde tekening van de gevelwand die door 'Gonnie' is gepubliceerd en de zeer spaarzame foto's die bekend zijn, die alle in dit draadje gereproduceerd zijn.

                Volgens de gegevens van Spronck en het vml. gemeentearchief grensde het pand 'Van Gulpen' direct aan de behouden poort waarboven de dochter van olijfje woont. Op de tekening van 'Gonnie' is tussen het pand van Van Gulpen en de poort echter nog een extra huis te zien. Hoe dat precies zit is een aardig onderwerp om uit te zoeken. Misschien voelt iemand zich geroepen?
                Last edited by Ingrid M.H.Evers; 12 januari 2013, 18:12. Reden: aanpassing tekst

                Opmerking


                • #38
                  Situatie omtrent 1965.

                  Opmerking


                  • #39
                    Mooie foto, maar wat zien we?

                    Opmerking


                    • #40
                      Dat de boog gesloten is
                      was voorheen een werkplaats voor jongeren op weg te helpen
                      oa hout bewerking.

                      Opmerking


                      • #41
                        kruis met chronogram Capucijnenstraat 15

                        Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
                        Moeten we Sjef Bartelet niet even waarschuwen, zodat die op z'n achterste poten kan gaan staan ?
                        Jef kan rustig blijven zitten , want hij heeft er al over geschreven in 'Gevelstenen in Maastricht', pag 128, met antwoorden op alle gestelde vragen.

                        www.maastrichtsegevelstenen.nl/MO/P128.pdf
                        Kiek ins nao bove !
                        http://www.maastrichtsegevelstenen.nl

                        Opmerking

                        Bezig...
                        X