Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Zoekplaatjes: Collectie Albums GAM, nr. 43

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • #16
    Tja, we waren er nog niet. De schoorsteen heeft me op het juiste spoor gezet. De op de eerste foto van dit draadje afgebeelde schoorsteen blijkt namelijk te staan op het fabrieksterrein van de asfaltproducent N.V. Limfalt (1929-1937), later de locatie van de N.V. Rubberfabriek Ceylon (1937-1979). Eerstgenoemd bedrijf was volgens het WIAM-rapport gevestigd op de hoek Sandersweg / Phoenixweg; het adres van de rubberfabriek was Sandersweg 41 (Van Rooij,/Minis/Mes (2003), Op. cit., pp. 44-45, 128, 132​). Dat klopt dus prima met de locatie van "ons" voetbalveldje en de daarachter gelegen bebouwing. De bevestiging komt wederom van een foto uit het WIAM-boek, wel helaas verkeerd gedateerd ("jaren 1930").

    Click image for larger version  Name:	Ceylon.jpg Views:	0 Size:	464,1 KB ID:	106554
    Bron: Van Rooij,/Minis/Mes (2003), Op. cit., p. 44

    Dat de foto niet uit de jaren dertig kan dateren blijkt uit het feit dat de zuidelijke omlegging van de Sandersweg er op staat en, niet minder belangrijk, het voetbalveldje er niet meer op staat. De omtrek van het veldje is misschien nog gedeeltelijk te herkennen in de afrastering van het plantsoen. De rest van het veldje is verdwenen onder het gebouw met opschrift "Ceylon NV" en het nieuwe gedeelte van de Sandersweg. Aan de noordkant van het fabrieksterrein loopt de smalle Phoenixweg.

    Als de datering van de voetbalfoto's klopt, zien we dus op de eerste (uit 1931) de schoorsteen en gebouwen van de N.V. Limfalt. Op de tweede foto (uit 1938 ) is hetzelfde complex afgebeeld, toen in gebruik door de N.V. Rubberfabriek Ceylon (de overeenkomst tussen Limfalt en Ceylon betreffende de overdracht dateert van 1 februari 1937).

    Zijn we er nu?

    Opmerking


    • #17
      Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
      De bevestiging komt wederom van een foto uit het WIAM-boek, wel helaas verkeerd gedateerd ("jaren 1930").
      Misschien is dat niet helemaal zo. Als ik de foto nog eens goed bekijk, lijkt die hier en daar bijgewerkt te zijn. Misschien is het wel een luchtopname uit de jaren dertig, maar dusdanig bewerkt dat een toekomstbeeld is ontstaan dat wel of niet gerealiseerd is. Dat plantsoen is er misschien wel nooit gekomen. In elk geval was er in dat toekomstbeeld geen plaats meer voor een voetbalveldje.

      Opmerking


      • #18
        Wat een zoektocht: chapeau, El Loco!

        Ik kom tot de volgende samenvatting:

        Het voetbalveldje van het Sint-Franciscus Patronaat werd in 1931 geopend op een terrein in het Bosscherveld, gelegen in de driehoek Phoenixweg, Sandersweg en Fort Willemweg. Op de achtergrond van beide voetbalfoto's zijn fabrieksgebouwen te zien (enkele witgekalkt), met links daarvan een hoge schoorsteen.
        Op de foto uit 1931 behoren schoorsteen en gebouwen tot het fabrieksterrein van de asfaltproducent N.V. Limfalt (1929-1937). Op de tweede voetbalfoto (1937/1938 ) behoren de gebouwen tot de N.V. Rubberfabriek Ceylon (1937-1979). De overeenkomst tussen Limfalt en Ceylon betreffende de overdracht dateert van 1 februari 1937.
        Zie voor de bewijsvoering: A. van Rooij, S. Minis en W. Mes (2003): Bosscherveld & Belvédère. Industrieterrein en uitbreidingsgebied van Maastricht (WIAM deelrapport 6). Stichting Werkgroep Industriële Archeologie Maastricht, Maastricht.
        ISBN 90-71583-06-6. De NV Limfalt was volgens het WIAM-rapport gevestigd op de hoek Sandersweg / Phoenixweg; het adres van de rubberfabriek was Sandersweg 41 (Van Rooij,/Minis/Mes (2003), Op. cit., pp. 44-45, 128, 132​.​
        Conclusie: Het voetbalveldje is omstreeks 1937-1938 opgeslokt door uitbreiding c.q. ontwikkeling van nieuwe fabrieksgebouwen. Anno 2023 zijn de witgekalkte panden en de schoorsteen (een gemeentelijk monument) nog steeds herkenbaar vanaf de huidige Pontonniersweg.


        Met grote dank aan Mestreech Online en meer speciaal aan El Loco.
        Last edited by Ingrid M.H.Evers; 2 september 2023, 07:18.

        Opmerking

        Bezig...
        X