Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Dibbets en nu wijlen excellentie?

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • #46
    Mislukte "stadsgreep" in 1830? Dibbets ontsnapt aan gevangenneming.

    Deze week tikte ik een alleraardigst boekje van de Nationale Levensverzekering-bank NV op de kop.
    De Nationale Levensverzekering-bank NV betrok in 1961 het pand Markt 14 te Maastricht, ter gelegenheid waarvan zij
    "een beschouwing voor het in gebruik nemen door de Nationale Levensverzekering-bank NV van het geheel gerestaureerde en in oorspronkelijke stijl gebracht behuizing Markt 14 te Maastricht" liet schrijven door Dr. M.A.F. Charles Thewissen.

    In dit boekje, waarover later in een andere thread nog veel meer, is een hoofdstuk gewijd aan "Politiek en tafelgeneugten" waarbij een stuk geschiedenis wordt aangehaald dat ik niet kende en waarvan ik denk dat inderdaad, zoals Charles Thewissen het beschrijft, "[zich] in dit pand een tafereel afspeelt dat tot de Vaderlandse geschiedenis behoort".

    Dat tafereel vond plaats op 18 oktober 1830.
    Generaal Daine tafelde thuis bij Postmeester Matthias Bonhomme (Mattheus Gerardus Bonhomme, geboren Maastricht 23 februari 1796, overleden Maastricht 27 augustus 1862) aan de Markt 14.
    Helaas voor de Belgische Opstand tafelde Generaal Nicolas-Joseph DAINE zo overvloedig dat een Staatsgreep (misschien is een "Stadsgreep" een beter woord, Pier) er door mislukte.
    Die dag zou namelijk het garnizoen van Maastricht overrompeld worden.
    Generaal Dibbets en zijn officieren zouden in de Grote Sociëteit omsingeld en gevangenen genomen worden.
    De samenzweerders, die op twintig plaatsen in de stad belangrijke wapenvoorraden hadden aangelegd, moesten te wapen komen, de stadspoorten overrompelen en drieduizend Belgische soldaten, onder bevel van Charles de Brouckère, binnen laten.

    Het was een zorgvuldig voorbereide "revolutie" om de vesting Maastricht in handen van de Belgische opstandelingen te spelen.
    Generaal Daine , die uiteraard op de hand van de Belgen was en later zelfs nog commandant van het Belgische Maasleger is geworden, zou op 18 oktober 1830 het startsein voor deze revolutie geven.
    Het startsein werd echter nooit gegeven.

    Hoe kwam dat?
    Op 16 oktober 1830 had de Kroonprins in Antwerpen zijn bekende en opzienbarende proclamatie uitgegeven waarin hij zich min of meer solidair verklaarde met de Belgische Opstand.
    Deze proclamatie werd later overigens ongedaan gemaakt door zijn vader, Koning Willem I, maar het effect in de Zuidelijke Nederlanden was toch dat de Belgische opstandelingen meenden dat ze gewonnen hadden en een verdere opstand geen zin meer had.
    Postmeester Matthias Bonhomme had deze proclamatie op 18 oktober gekregen!
    Hij waarschuwde generaal Daine en zij vierden uitbundig de overwinning.
    Het gerucht is dat Daine zo dronken was dat hij tot niets meer in staat was, laat staan het geven van een (overbodig???) startsein.

    Het is nooit helemaal opgehelderd of Bonhomme een meesterlijk zet deed om de vestingsstad Nederlands te behouden, dan wel dat hij aan de kant van de Belgische opstandelingen stond.

    Feit is dat het dochtertje van Matthias Bonhomme als een van de eerste Maastrichtse meisjes bloemen strooide toen Koning Willem II in 1841 zijn intocht in Maastricht hield.

    (Verantwoording: Bovenstaande tekst is vrijelijk overgenomen uit het genoemde gedenkboek van de Nationale Levensverzekering-bank NV (1961), geschreven door Dr. Charles Thewissen)
    Last edited by Pier; 25 augustus 2013, 18:45. Reden: Toevoegen link
    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

    Opmerking


    • #47
      Commandant van de erewacht (1841)

      Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
      Feit is dat het dochtertje van Matthias Bonhomme als een van de eerste Maastrichtse meisjes bloemen strooide toen Koning Willem II in 1841 zijn intocht in Maastricht hield.
      Zou dit - twee, zo niet elf jaar na dato - niet eerder komen omdat papa commandant was van de erewacht?

      Opmerking


      • #48
        In september 1925 staat op een hoger gelegen terrein naast de KNP een eenzame boom met daaronder de graftombe van Des Tombes. (Betreft waarschijnlijk het Bastion D) De ereplaats was hem gegeven door de toenmalige koning als zijn rustplaats. Het terrein met de graftombe is nu aangekocht door de KNP. Na nivellering van het terrein is het de bedoeling een 10 meter brede weg aan te leggen naar het Quartier Amélie. (betreft waarschijnlijk de Nieuwe Biesenweg)
        Op last van de Gemeenteraad wordt de graftombe van Des Tombes in zijn geheel in de nabijheid van het Aldenhofpark verplaatst.
        Tijdens de afgravingwerkzaamheden kwam een onderaardse gang bloot te liggen voorzien van 18 treden naar beneden. Hier trof men een onderaards gewelf aan. (Betreft waarschijnlijk de kruitruimte van het Bastion)
        In het midden van de vloer klonk een hol geluid, waaruit toen werd geconcludeerd dat daaronder nog een gewelf of andere gangen aanwezig waren. Het is niet bekend of daar onderzoek naar gedaan is. Het metselwerk was nog steeds van uitzonderlijke kwaliteit en de cementmortel zo hard als steen.
        Tijdens de ontdekking trof men in de mergelstenen de volgende namen aan:
        Thiel 1611
        Meyers korporaal 1815
        G. Rosier
        D.E.V.B 1815
        Baillie
        Gerrit Bruos
        Muni 1809
        G. Durant
        Guri 1811
        Dubois 1829
        http://kranten.kb.nl/view/article/id...3Ap005%3Aa0105
        Last edited by Toller; 4 oktober 2013, 18:09. Reden: aanpassen
        Kompleminte

        Toller

        Opmerking


        • #49
          Niet Dibbets, maar Des Tombes

          Oorspronkelijk geplaatst door Toller Bekijk bericht
          In september 1925 staat op een hoger gelegen terrein naast de KNP een eenzame boom met daaronder de grafsteen van Dibbets. (Betreft waarschijnlijk het Bastion Dibbets)
          Niet te snel lezen, Toller. Het krantenartikel gaat niet over de graftombe van generaal Dibbets, maar over die van generaal Des Tombes of Destombe(s).

          Op MO is al eerder over hem geschreven, bijvoorbeeld hier.

          Opmerking


          • #50
            De omissie is al aangepast
            Kompleminte

            Toller

            Opmerking


            • #51
              Alleen heeft dit geen gevolgen voor heute of de toekomst
              Kompleminte

              Toller

              Opmerking


              • #52
                Oorspronkelijk geplaatst door Toller Bekijk bericht
                In september 1925 staat op een hoger gelegen terrein naast de KNP een eenzame boom met daaronder de graftombe van Des Tombes.


                De bron ben ik even kwijt.

                Opmerking

                Bezig...
                X