Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Krimp? Nu is het afgelopen!

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • El Loco
    replied
    Op de website van de gemeente is iets uitgebreider over de bevolkingstoename in Maastricht te lezen. Met een grafiek met bevolkingsprognoses van E,til en CBS erbij.

    Leave a comment:


  • El Loco
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
    Een hoopgevend artikel is te lezen op MaastrichtAktueel.
    Argh, olijfje is me voor! Ik zat al dagenlang op dit bericht te wachten. Vorig jaar kwam de gemeente al in de eerste week van januari met de bevolkingscijfers. Maar dit is wat we willen horen: een vestigingsoverschot in economisch mindere tijden Benieuwd wat de krimpspecialisten op http://www.bevolkingsdaling.nl daarover te zeggen hebben.

    Leave a comment:


  • elletje
    replied
    Je weet maar nooit!

    Leave a comment:


  • Breur
    replied
    Ook Breur wenst Nolduss hartelijk welkom op dit forum.
    Wat lijkt die naam toch veel op Albert Nuss. Zal wel toeval zijn.

    Leave a comment:


  • elletje
    replied
    Krimpen aan de Maas, een goeie!

    Leave a comment:


  • elletje
    replied
    Welkom op het forum Nolduss, jou ideeën hebben we nodig!

    Leave a comment:


  • noldusss
    replied
    Ik heb de berichten gevolgt en me aangemeld voor het forum. Ik vindt het interessant te zien dat er mensen zijn die er hetzelfde over denken als ik. Het is een slechte zaak dat Maastrciht krimpt doordat men denkt dat hier geen kansen zijn. Samenwerken met de buurlanden is voor ons van wezenlijk belang omdat we gewoonweg te zeer aan de buitenkant liggen van het economisch hart van Nederland. Kennis van de Duitse en Franse taal is van belang en een goed beleid op provinciaal en gemeentelijk niveau kan er mijn inziens voor zorgen dat we een gezamelijke groei kunnen doormaken met onze buren. Denk aan overslag/doorvoer goederen via een betere verbinding met Hasselt/Luik/Aachen, gezamelijk opzetten van bedrijvigheid en gelijktrekken regionale plannen. Ook denk ik dat er meer ondernemersdrang nodig is. Projecten zoals die van het casino in Maastricht, Joop van den Ende met zijn theather en veel eerder berichten rondom een eurodisney tussen maastricht en heerlen moeten gewoonweg slagen! We kunnen het ons niet meer permitteren kansen als deze aan ons voorbij te laten gaan.

    Leave a comment:


  • Breur
    replied
    Antonius, dat op termijn groeien is bedoeld in kwaliteit. Ik ben ervan overtuigd dat lager opgeleiden of mensen met minder capaciteiten door aanleg of interne problematiek opgeleid kunnen worden tot werk boven hun momenteel ingeschatte niveau. Ik heb er ervaring mee. Ik heb 10 jaar arbeidsprojekten gerealiseerd voor kanslozen en met succes. Velen kregen een fatsoenlijke baan buiten de subsidieregelingen om en hebben die baan nog. De kunst is werk te zien, werk te organiseren en dit structureel te financieren. Alles staat of valt bij de persoonlijke begeleiding op de werkplek en men zou meer gebruik moeten maken met mensen met ervaring op werkplekken, dat kunnen dus mensen zijn zonder baan die je inhuurt als ervaringsdeskundige. Zelf ben ik vaak geschrokken door het groot aantal kleinere bedrijven van ver buiten de regio welke werken binnen de gemeente Maastricht. Dat kunnen lokale bedrijven ook. Maar die moeten er wel zijn, er zin in hebben, gemotiveerd zijn en de oplevering van het werk/diensten moet perfect zijn.

    Leave a comment:


  • Antonius
    replied
    Breur, dat begrijp ik niet helemaal.
    Dit maakt Maastricht wellicht zo aantrekkelijk op termijn dat we weer gaan groeien.
    je wilt niet groeien want je vindt dat Maastricht kleiner moet...?
    Welke stelling een contradictie in termini is.

    als je nog een behoorlijke periode je werkzame leven MOET tot 67+ kan ik mij niet voorstellen dat je dat in Maastricht kunt vinden.
    of je bent al binnen

    was dat maar waar dat iedereen in Maastricht binnen is (financieel)
    maar ook dan wat met je kinderen te doen?

    een samenleving zal alle lagen der bevolking en hun ontplooiing moeten mogelijk maken, is er geen werk is er intrinsiek geen mogelijkheid om alle lagen een kans te bieden.
    dan hebben we een probleem met werkelozen (waar ik er ook een van ben) die geen bijdrage KUNNEN leveren. Immers je kunt niet meedoen aan ontwikkeling en groei daar het ontbreekt aan... invloed en geld of geld en invloed.
    mvg

    Leave a comment:


  • Breur
    replied
    Ook ik ben gerust wat de krimp betreft. Ik ben een voorstander van een kleiner Maastricht waar het goed leven is in welzijn voor de inwoners. Voor mij mogen wat meer groene plekken in de stad verschijnen c.q. opgewaardeerd worden m.a.w. afbraak van bepaalde gebouwen en wijken. Flora en fauna en ook de mens zullen er wel bij varen. Ruil kwantiteit in voor kwaliteit. Dit maakt Maastricht wellicht zo aantrekkelijk op termijn dat we weer gaan groeien. Iedereen wil dan weer in Maastricht wonen en hier zijn centjes uitgeven. Wellicht te simpel gedacht, maar toch ...

    Leave a comment:


  • Antonius
    replied
    als jarenlang te boek te hebben gestaan als werk nomade met enkel de carrière op het netvlies en de ladder
    kun je natuurlijk ook niet anders dan weggaan en elders je levensweg trachten te vinden.

    ik denk dat daarnaast Limburg en vooral Maastricht zich heeft LATEN ontkoppelen van infrastructuur en dus werkgelegenheid.
    dat ervoor in de plaats gekomen is (alle instituten, universiteiten en studenten) daar heeft den burger niets van overgehouden behalve toerisme en horeca hetgeen geen emplooi is voor goed opgeleide zonen en dochters.

    Noord Zuid is belabberd qua infrastructuur
    Oost West is afwezig

    Keulen <> Brussel (London) via Aachen Liège of Eindhoven
    en dan stap je in veolia om Maastricht te bereiken.

    Industrie en al haar halfproducten (waar Maastricht en regio sinds eeuwen op ingesteld was) trok weg naar goedkopere locaties en werden bovendien beconcurreerd door de industrieparkjes van menig lokaal dorp.
    Eijsden en haar vierkante dozen (industriepark) is een mislukking maar dan exponentieel.

    Enkel de Chinezen zouden wel eens een fabuleuze input en voedingsbodem kunnen brengen/leveren... als de ENCI maar niet te duur wordt geprijsd.

    Maastricht en haar achterland is (te) behoudend van aard en een dus een valkuil?

    Hasselt - Maastricht had allang moeten rijden en verder naar het Oosten ook daar Nederland enkel het transitland is voor Duitsland.
    Maar dus ook MET die faciliteiten die de werknemer / grensganger zou kunnen binden aan de regio.
    mvg
    Antonius

    Leave a comment:


  • El Loco
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
    Nou, misschien, zoals ik al betoogde in mijn eerdere bijdrage, dat wij ons richten op de Randstad???
    Die Randstad zuigt ons als het ware leeg.
    Pier, dat heeft niks met 'zich richten op' te maken. Of we willen of niet, de Randstad zuigt. We kunnen hoogstens op een beperkt aantal gebieden een tegengestelde zuigbeweging op gang proberen te brengen, bijvoorbeeld op het gebied van de Life Sciences.
    Oorspronkelijk geplaatst door burgemeester Bekijk bericht
    Op lange termijn is een groeiscenario onwenselijk: de grote problemen in de wereld komen deels voort uit de enorme hoeveelheid mensen. We kunnen niet eeuwig blijven groeien.
    In principe ben ik het met je eens, burgemeester: vrijwel alle problemen in de wereld komen voort uit overbevolking. Geef de andere dieren ook eens een kans, zeg ik altijd. Van de andere kant, Pier heeft ook gelijk als hij stelt dat in een krimpende regio ontslagen vallen en het aantal voorzieningen snel terug loopt. Zie dit bericht ('Halvering aantal basisscholen) in DL vandaag. M.a.w.: krimp? oké, maar liever niet bij ons!

    Het valt trouwens op dat in andere krimpregio's in Nederland, de steden juist wèl blijven groeien (Groningen, Leeuwarden, Enschedé, Arnhem-Nijmegen, Middelburg). Zie dit kaartje (waarbij aangetekend moet worden dat dit afkomstig is van www.bevolkingsdaling.nl, de club die lééft van de krimp).

    Leave a comment:


  • Pier
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
    Da's een interessante vraagstelling, Antonius, vooral als je voor dat 'elders' niet 'de rest van Nederland' invult, maar 'de omliggende regio's'. Die regio's doen het, qua bevolkingsgroei, allemaal beter dan wij:

    Bevolkingsontwikkeling deelgebieden Euregio Maas-Rijn. Limburg (NL)*: Zuid-Limburg incl. Roermond.
    Na 2005: prognoses gebaseerd op cijfers tot 2006. Bron: EIS 2006. Euregio Maas-Rijn in cijfers, p.19

    Dus dringt zich de pijnlijke vraag op: waarom verliest Zuid-Limburg zoveel inwoners, terwijl de omliggende regio's, die toch ook perifeer liggen in hun eigen land, er wèl in slagen om hun inwoners vast te houden?
    Nou, misschien, zoals ik al betoogde in mijn eerdere bijdrage, dat wij ons richten op de Randstad???
    Die Randstad zuigt ons als het ware leeg.

    Oorspronkelijk geplaatst door burgemeester
    Om maar eens even de advocaat van de duivel te spelen: wat boeit het eigenlijk als de bevolking van Limburg krimpt?
    Nou en of dat boeit, tenzij je zo vermogend bent dat je niet afhankelijk bent van de economische groei en/of situatie in je omgeving.
    In een krimpende regio vallen per definitie ontslagen. Die mensen moeten weer aan het werk, willen ze niet in de problemen komen.
    En zo zou je nog enkele voorbeelden kunnen verzinnen.
    Wie verzorgt jou later in het verzorgtehuis, mocht je daar ooit komen?
    Is er dan überhaupt nog een verzorgtehuis, of goed ziekenhuis (in de buurt?)

    Leave a comment:


  • burgemeester
    replied
    Om maar eens even de advocaat van de duivel te spelen: wat boeit het eigenlijk als de bevolking van Limburg krimpt? Op lange termijn is een groeiscenario onwenselijk: de grote problemen in de wereld komen deels voort uit de enorme hoeveelheid mensen. We kunnen niet eeuwig blijven groeien. Limburg kan een testcase worden voor het krimpscenario. We investeren niet in groei, maar we investeren in kwaliteit van leven. In plaats van geld te stoppen in reclamecampagnes, beleidsmedewerkers, overheidscampagnes en werkgelegenheidsprogramma`s kiezen we voor hoogwaardige zorg, goede voorzieningen, cultuur en enkele weldoordachte expertisegebieden (zoals Life Sciences). Geluk is de maatstaf; niet het aantal mensen.

    De overheid strijdt niet als een Don Quichotte tegen een demografische windmolen, maar is de slimme Sancho Pancho, die, ondanks dat hij hier en daar belachelijk wordt gemaakt, zich niet verzet tegen het onontkoombare.

    Die kan in de krant.

    (Geen idee of ik het hiermee eens ben, overigens).

    Leave a comment:


  • burgemeester
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht

    Dus dringt zich de pijnlijke vraag op: waarom verliest Zuid-Limburg zoveel inwoners, terwijl de omliggende regio's, die toch ook perifeer liggen in hun eigen land, er wèl in slagen om hun inwoners vast te houden?
    Ik ben dit helemaal niet aan het volgen; maar heeft dat niet gewoon met de demografische opbouw van de Nederlandse bevolking te maken? Trek de niet-Limburgse studenten van de bevolking af en kijk waar je op uitkomt.
    Last edited by burgemeester; 10 januari 2011, 21:53.

    Leave a comment:

Bezig...
X