Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Robert Nelissen

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Robert Nelissen

    ROBERT NELISSEN


    Omdat ik niet goed weet waar ik dit stukje - dat over mode gaat - zou kunnen plaatsen, kies ik voor het onderdeel kunst, hoewel mode niet altijd kunst is, maar zodra het om haute couture gaat wel en Robert Nelissen heeft zowel couture als prêt à porter gemaakt.

    Robert Nelissen wordt op 28 februari 1943 geboren in Maastricht en is helaas ook al overleden.

    Bij mijn weten is hij de enige Maastrichtenaar en zelfs de enige Nederlander die in die tijd een glanzende carrière als modeontwerper in Parijs heeft gehad tussen grofweg 1966 en 1989.
    In die periode heb ik tenminste 46 krantenartikelen waar zijn naam als ontwerper genoemd wordt gevonden waarvan er zo’n 30 in de jaren 70 geschreven zijn.
    Na 1989 is er niets meer over hem te vinden in het krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek dat loopt tot 1995.
    Ik vind dat hij een plaats verdient in de kolommen van mestreechonline want het zou toch eeuwig zonde zijn als het geschreven woord over hem, de foto’s en ontwerptekeningen van zijn hand die nu openbaar zijn, niet op deze site te vinden zouden zijn.

    Robert Nelissen, op een na de jongste uit een gezin met 5 kinderen, volgt een opleiding aan de modeacademie in Amsterdam en trekt vervolgens in augustus 1965 naar Parijs.
    Zijn beginperiode in Parijs laat zich lezen als het leven van een kunstenaar, waar aan honger en afzien bijna spreekwoordelijk verbonden zijn.

    Er wordt lovend over hem geschreven met name door de twee moderedactrices van Het Vrije Volk in Parijs :
    Marike Schreuder ( 1913 -1984) en Jo Manassen ( 1918-2004)
    Curieus genoeg wordt er ook over hem geschreven in de
    Leeuwarder Courant en uiteraard in Het Limburgsch Dagblad, maar niet in de landelijke bladen, m.u.v.De Telegraaf.
    Ik weet eigenlijk niet meer of het destijds een non –onderwerp was voor de serieuze kranten. Dat is nu wel anders, want ik lees op zaterdagochtend altijd als eerste en met veel plezier , de soms strenge en vakkundige, maar altijd humoristische modestijladviezen van Cécile Narinx (ook een Maastrichts meisje) en Arno Kantelberg, van het Zaterdagse Volkskrant Magazine. Ik vraag me nu wel een beetje bezorgd af of Cécile op de hoogte is van het internationale succes van haar illustere plaatsgenoot?

    Jo Manassen schrijft in 1966 haar eerste artikel over hem naar aanleiding van de film Twee moordenaars, waar Robert de kostuums voor gemaakt heeft, helaas zal die film – en dus ook de kostuums- nooit vertoond worden omdat de filmproducent failliet gaat.
    Robert voorspelt- als de Lidewij Edelkoort van zijn tijd - waar de mode heen zal gaan, wat is uit, en wat in.

    Na een tijdje wordt hij aangenomen als stylist bij het dan toonaangevende modehuis Dorothée Biswaar vrouwen als Audrey Heburn, Jeanne Shrimpton, en de Hertogin van Windsor in en uit lopen.
    Hij creëert daar ook een japon voor Brigitte Bardot.

    Uiteindelijk krijgt hij met veel vasthoudendheid en doorzettingsvermogen in 1967 vaste voet bij Pierre Cardin (!) waar hij tweeëneenhalf jaar blijft voor 300 gulden per maand. Hij leert er wel heel veel, maar Cardin is volgens Robert een onmogelijk veeleisend mens.

    In 1969 is hij verdwenen bij Cardin en richt zich helemaal op confectie.
    In 1970 worden er ontwerpschetsen van zijn hand gepubliceerd in Het Vrije Volk.

    4 Ontwerpschetsen van Robert Nelissen

    Click image for larger version

Name:	1970-17-01 Nelissen Robert, Het Vrije Volk.jpg
Views:	1
Size:	97,0 KB
ID:	93369

    Voor het bijbehorende krantenartikel : klik

    klik hier

    Volgens een berichtje in de Nieuwe Limburger opgetekend uit de mond van zijn moeder wordt hij in januari 1971 benoemd tot hoofdontwerper en tevens artistiek directeur bij het modehuis Castillo waarvan de oprichter met die naam zich heeft teruggetrokken. Daarmee is hij weer terug bij de haute couture, hoewel hij ook nog een zeer exclusieve prêt à porter maakt.

    Doorgedrongen tot de hoogste regionen van de Parijse modewereld en met zijn 27 jaar de jongste modeontwerper in Parijs, is hij ook zelfs de eerste Nederlandse modeontwerper die in Parijs debuteert.
    Deze collectie waar Robert nachtenlang aan heeft heeft doorgewerkt is zeer geslaagd en wordt goed ontvangen.
    Zijn hele familie met uitzondering van zijn zieke moeder is voor de show naar Parijs gekomen.
    Robert, die intussen met een echt Parijs’ accent spreekt, voelt zich daar inmiddels beter thuis dan in Nederland waar hij alles zo vulgair vindt ‘met al die seksboetieks.’

    In de maand mei van dat jaar presenteert hij al weer zijn herfstmode, en er verschijnt een foto in de Nieuwe Limburger ( met een hoog - moeder ik wil bij de revue-gehalte ) van een stralende Robert gehuld in een Cerruti-pak temidden van zijn modellen. Een foto-inzet toont hem met een extravagante zonnebril: zijn beeldmerk. Het erbij behorende artikel is geschreven door niemand minder dan de Maastrichtse dichter/kunstenaar Robert Franquinet en ze praten over de vrouwen die hij kleedt zoals Jeanne Moreau en Annie Girardot.

    Moeder ik wil bij de revue…
    Click image for larger version

Name:	1971 Nelissen Robert 3.jpg
Views:	1
Size:	77,5 KB
ID:	93371

    voor het bijbehorende krantenartikel:klik
    klik hier

    Dat hij naam maakt midden in een periode dat de Parijse haute couture het steeds moeilijker krijgt en veel gerenommeerde modehuizen slechte kritieken van journalisten te verwerken krijgen, ervaart Robert in het jaar 1972 waarin hij van de financieel directeur van Castillo op het laatste moment pas toestemming krijgt een kleine haute couturecollectie te maken (34 stuks) en hij zelfs een proces moet aanspannen om zijn salaris betaald te krijgen.

    In het najaar van 1972 wordt hij door Castillo ‘uitgeleend ‘ aan de Zuid –Koreaanse regering, met als doel zijn ontwerpen te vertalen voor de Koreaanse markt met gebruikmaking van hun zijde.
    Zijn inspanningen in Zuid-Korea leveren hem nog een onderscheiding op ook.
    Over die reis ( Kuifje in Korea) is een hilarisch verslag van Jo Manassen te lezen in het Vrije Volk van 21-10-1972.
    Bij zijn terugkomst in Parijs blijkt de tweede directeur van Castillo evenals de eerste met de noorderzon en de kas te zijn vertrokken. Het modehuis wordt nu geleid door een vrouw.

    Kuifje in Zuid-Korea…

    Click image for larger version

Name:	1972, Robert Nelissen in Zuid Korea.jpg
Views:	1
Size:	98,4 KB
ID:	93374

    Voor het bijbehorende krantenartikel : klik

    klik hier

    In het voorjaar van 1973 ontwerpt hij de confectielijn voor Pierre Balmain, en in 1976 voor de mij onbekende Dejac.

    Na jarenlang voor grote modemerken gewerkt te hebben, lanceert hij in 1977 – met succes- zijn eerste confectiecollectie onder zijn eigen naam en hij opent een eigen salon in het 4e arrondissement van Parijs. Hij heeft in zijn atelier een vaste staf van 15 mensen die er voor hem werken.
    Zijn klantenkring bestaat uit vooral Japanners, Duitsers en Amerikanen.

    In 1986 ontwerpt hij luxueuze prêt à porter voor de Japanse markt en in 1989 wordt hij door Lanvin aangetrokken voor de prêt à porter en de boutique-lijn.

    In 1988 krijgt hij de eervolle opdracht om de uniformen voor de twaalf vrouwelijke piloten van Air France te ontwerpen en verder ontwerpt hij onder de naam Rochas.
    Hij is tevreden met zijn werk al blijft de Haute Couture zijn passie en droomt hij ervan die ooit weer eens te kunnen gaan maken, dat vind ik een mooie gedachte om mee te eindigen.

    Dit is het laatste krantenartikel dat ik over hem kon vinden.


    Click image for larger version

Name:	1988 Nelissen Robert 2.jpg
Views:	1
Size:	43,9 KB
ID:	93376

    Voor het bijbehorende krantenartikel :klik
    klik hier

  • #2
    Beste Annefine: interessante kennismaking met deze Maastrichtenaar. Zelf lees ik niet zo vaak over mode . Misschien nu wel.

    Opmerking


    • #3
      Hoi Annefine,

      Een prachtig stukje Maastrichtse (mode)historie.

      Dit hoort zeker thuis op MO!
      Ik ben een absolute kunst-, mode- en cultuurbarbaar, maar alweer ligt een stukje Maastrichtse historie, dankzij jou, vast op MO

      Weet je toevallig ook waar hij in Maastricht geboren is en waar en wanneer hij overleden is?
      Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

      Opmerking


      • #4
        Geboortebericht Robert Nelissen

        Click image for larger version

Name:	1943 Robert Nelissen.jpg
Views:	1
Size:	95,8 KB
ID:	90554

        Ik hoop dat het me lukt dit geboortebericht te plaatsen.
        Helaas is het mij niet bekend wanneer hij is overleden.

        Opmerking


        • #5
          Robert Nelissen (1943-?)

          Geweldig interessant, Annefine. Ik lees op Wikipedia dat Nelissen in 1989 voor de couturelijn aan het roer kwam van het modehuis Lanvin. Een jaar later werd hij opgevolgd door Claude Montana en Eric Bergère, die het samen moesten doen.

          Een tijdlijn elders stelt dat hij zowel Haut couture als prêt à porter ontwierp voor Lanvin. In 1990 is hij vertrokken (zie hier; heel interessante pagina omdat de hele modewereld naast elkaar wordt gepresenteerd; het downloaden vraagt echter even tijd).

          Wat betreft zijn overlijden: is er iemand die lid is van het CBG en daar op de website de familieadvertenties kan inkijken?

          Opmerking


          • #6
            Robert Nelissen

            Hieronder staan alle krantenartikelen die ik in de Historische kranten op de website van De Koninklijke Bibliotheek heb gevonden waarin de naam van Robert Nelissen genoemd wordt.


            Filmen door Jo Manassen
            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie: 21-09-1966

            klik hier


            [B] Die en die – en gene
            Krantentitel: X Het vrije volk
            Datum, editie: X 07-02-1969

            klik hier

            Mode wordt veel meer maxi
            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie: 17-01-1970

            klik hier

            Franse confectie maakt er saaie boel van komende lente en zomer
            Krantentitel: Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad
            Datum, editie: 21-10-1970

            klik hier

            Maastrichtenaar hoofdontwerper bij Castillo
            Krantentitel: Limburgsch dagblad
            Datum, editie: 28-01-1971

            klik hier

            Robert Nelissen artistiek directeur van modehuis Castillo Ik wil weer evenwicht in kleding brengen
            Krantentitel: Limburgsch dagblad
            Datum, editie: 29-01-1971

            klik hier

            Parijse herfst-mode al weer klaar
            Krantentitel: Limburgsch dagblad
            Datum, editie: 08-05-1971

            klik hier


            Bohan en Laroche ten strijde: 'MODE' VAN NU: ONZIN! 'Dikste meisjes dragen kortste shorts'
            Krantentitel: Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad
            Datum, editie: 24-06-1971

            klik hier

            Rahay op z'n best voor huis Lanvin
            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie: 30-07-1971

            klik hier

            'Onze' Castillo II slaagt
            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie: X 31-07-1971

            klik hier


            Courrèges lanceerde show met „old timers"
            Krantentitel: Leeuwarder courant
            Datum, editie: 31-07-1971

            klik hier

            JEUGDIGE COUTURIER ROBERT NELISSEN DEBUTEERDE 'Het was ontzettend moeilijk'
            Krantentitel: Limburgsch dagblad
            Datum, editie: 02-08-1971

            klik hier

            Kleurige wintermode
            Krantentitel: Limburgsch dagblad
            Datum, editie: 03-08-1971

            klik hier

            Parijs was óók nog jong
            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie: 07-08-1971

            klik hier

            Modetalent in de dop stoot nog steeds zijn neus Van onze moderedactrice MARIKE SCHREUDER Neem nou Robert Nelissen uit Maastricht...
            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie: 02-09-1971


            klik hier


            Confectiefeest in Parijs Mini blijft
            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie: 30-10-1971

            klik hier


            Drie Parijse modehuizen showen niet
            Krantentitel: Het vrije volk :
            Datum, editie: 14-01-1972


            klik hier


            Guy Laroche moest bijna sluiten Pierre Cardin en Nina Ricci stappen ook over op confectie
            Krantentitel: Leeuwarder courant
            Datum, editie: 22-01-1972

            klik hier


            Ungaro: vol geinig nieuws Nelissen (Castillo): succes-40
            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie: 27-01-1972

            klik hier


            PARIJS — De Nederlander Robert Nelissen ontwerpt voor het Franse modehuis Castillo. Nelissen heeft een zwak voor mantelpakken. Op de foto een van de modellen uit zijn collectie.
            Krantentitel: Leeuwarder courant
            Datum, editie: 10-02-1972

            klik hier

            Maastrichtenaar ontwerpt Parijse kollektie
            Krantentitel: Limburgsch dagblad
            Datum, editie: 02-03-1972

            klik hier


            Parijs beveelt: bonte kleurencombinaties
            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie: 17-04-1972

            klik hier


            Parijse wintermode
            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie: 06-05-1972

            klik hier


            Fijne ideeën bij Patou (Van onze correspondente JO MANASSEN)
            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie: 28-07-1972

            klik hier

            Robert Nelissen uit Maastricht met goede collectie voor Castillo
            Krantentitel: Leeuwarder courant
            Datum, editie: 28-07-1972

            klik hier

            Maastrichtenaar Robert Nelissen top-couturier in Parijs
            Krantentitel: Limburgsch dagblad
            Datum, editie: 03-08-1972

            klik hier


            MODEDICTATUUR VOORBIJ
            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie:05-08-1972

            klik hier


            UIT PARIJS KOMT GEEN BLIKVANGER

            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie: 19-08-1972

            klik hier


            Zuid-Korea leende Nederlandse ontwerper in Parijs 'Je houdt de geisha's niet van je lijf'
            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie: 21-10-1972

            klik hier

            Robert Nelissen in Korea voor zijn modeontwerpen onderscheiden
            Krantentitel: Limburgsch dagblad
            Datum, editie: 02-11-1972

            klik hier

            „Hollandse" mode in Franse collectie
            Krantentitel: Leeuwarder courant
            Datum, editie: 16-12-1972

            klik hier

            Balmain maakt meer dan kleding
            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie: X 03-03-1973

            klik hier

            Esterel is franje gek
            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie: 02-04-1974

            klik hier


            Moordende concurrentie in modeland tussen elf beroemde couturies (Van onze correspondente Jo Manassen)
            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie: 11-04-1973

            klik hier

            Lentemode
            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie: 02-11-1974

            klik hier


            Anita's mode

            Krantentitel: De Telegraaf
            Datum, editie: 17-06-1975

            klik hier

            Kleren als een zomerbries Alleen iets korter
            Krantentitel: Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad
            Datum, editie: 28-10-1976

            klik hier

            Robert
            Krantentitel: Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad
            Datum, editie: 27-01-1977

            klik hier

            Parijs denkt al aan winter
            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie: 25-03-1977

            klik hier


            Kleertjes als veertjes Van onze correspondente JO MANASSEN
            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie: 24-10-1977

            klik hier

            Dure confectie op Pret à Porter-beurs Mode – ontwerper Robert Nelissen maakt naam in kritisch Parijs door MARIJKE HULTZER foto's PETER ZONNEVELD
            Krantentitel: De Telegraaf
            Datum, editie: 08-04-1978

            klik hier

            Slanke, rechthoekige lijn met vierkante schouders overheerst
            Krantentitel: Leeuwarder courant
            Datum, editie: 14-04-1979

            klik hier

            NIEUWE PARIJSE WINTERMODE NU AL OP STRAAT
            Krantentitel: De Telegraaf
            Datum, editie: 07-04-1979

            klik hier

            Mode die energie spaart
            Krantentitel: Het vrije volk
            Datum, editie: 10-10-1981

            klik hier

            In de lente toont Parijs de wintermode
            Krantentitel: Nieuwsblad van het Noorden
            Datum, editie: 06-04-1982

            klik hier

            Amerikanen
            Krantentitel: Limburgsch dagblad
            Datum, editie: 09-07-1988

            Dit is het laatste grote interview met Robert Nelissen dat ik gevonden heb !

            klik hier

            Opmerking


            • #7
              Krantenartikelen

              Ik hoop dat bovenstaand bericht met al die - klik hiers- de server niet teveel belast, geef me anders maar een seintje , dan ga ik schiften

              Opmerking


              • #8
                Robert Nelissen

                Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk bericht

                Wat betreft zijn overlijden: is er iemand die lid is van het CBG en daar op de website de familieadvertenties kan inkijken?
                Clio : leuk dat je die site gevonden hebt, en dat je het geplaatst hebt.
                Claude Montana is(of was ? ) toch niet de eerste de beste.

                Wat het CBG betreft: ik heb daar al eens gezocht, maar nog niets gevonden, misschien niet goed gekeken.
                Ik ga nog eens zoeken.

                Opmerking


                • #9
                  Ouders Robert Nelissen.

                  Zijn vader was Jules E.S Nelissen 11-02-1895 17-01-1960.
                  Moeder Sophie Dejong 19-04-1902 02-08-1986.
                  Beiden begraven op de A.B. Tongerseweg.

                  Geen Robert. Wel een broer Bob: 28-09-1957 01-07-1984 bijgezet bij zijn vader op A.B. Tongerseweg.

                  Foto: bron Graftombe.
                  Bestanden bijvoegen

                  Opmerking

                  Bezig...
                  X