Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

De Franse Tijd in Maastricht en Limburg

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • #16
    leuk aanvullende info is ook te vinden in :

    A.A.M.N Dejong : een Borstbeeld voor Napoleon te Maastricht (1961)

    Br. Winifred Ubachs : van Tricolore to Driekleuer Maastricht 1814 - 1815 (1962)

    Opmerking


    • #17
      leuk tijdsdocument: verlofbrief van een gewonde soldaat uit 1795

      (ik heb de bijlages verwijderd en betere scans wat verder opnieuw geplaatst)
      Last edited by ; 16 maart 2012, 15:19.

      Opmerking


      • #18
        details:


        72e DEMI-BRIGADE D’INFANTERIE – CONGÉ de réforme



        pour Joseph CLEMENT, fusilier, natif de Saint-Sauveur (District Saint-Claude, Canton Les Bouchoux, Jura), âgé de 28 ans, qui a servi depuis le 24 novembre 1791, à cause d’une blessure grave, un coup de feu le 11 vendemiaire an III (2 octobre 1794) au passage de la ROER (Ruhr).



        MAESTRICHT, 6 messidor an III (23 juin 1795).


        2 pp. oblong in-fol. Restaurations aux plis (au verso). Cachet de cire rouge.


        Plusieurs signatures, dont :





        GELLY, Louis (Béziers 1739 – Béziers 1801). Général en 1794 (non confirmé). Armée du Nord 1792, servit à Hondschoote, à Wattignies, aux sièges de Landrecies, de Valenciennes et de Condé, commandant à Maastricht en 1795.




        DARNAUD, Jacques (Bricy le Boulay 1758 – Paris 1830). Général en 1799. Baron de l’Empire en 1809. Armée du Nord 1793, servit à Hondschoote, armée de Sambre et Meuse, servit au passage du Rhin et à Neuwied 1796, eut la machoire fracturée devant Mayence, armée d’Italie, de Naples, servit à Novi, blessé et amputé de la jambe gauche en mai 1800, commandant la Corrèze 1802, l’Orne 1803, commandant en 2d l’Hôtel des Invalides en juin 1811.



        LEFEBVRE.


        BAILLY, lieutenant ( ?).


        BOROME(Z), capitaine.


        JEANTEL.


        COCHET.


        SAINT PRIEST, sergent.


        PANSIN ( ?), sergent.


        PETIT, capitaine.
        Last edited by ; 16 maart 2012, 14:24.

        Opmerking


        • #19
          Harrie mooi document! Maar is 6 messidor an III niet 24 juni 1795? Of vergis ik mij?

          Opmerking


          • #20
            Nee, je vergist je niet Breur, het is 24 juni 1795. En voor de volledigheid: het was een woensdag. Ik denk dat Harrie dit document van een veilingsite heeft geplukt (Delcampe?) en dus de oorspronkelijke plaatser de fout heeft gemaakt.
            Last edited by Pier; 19 november 2020, 16:09. Reden: Aanpassen Unicode

            Opmerking


            • #21
              Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers Bekijk bericht
              Nee, je vergist je niet Breur, het ís 24 juni 1795. En voor de volledigheid: het was een woensdag. Ik denk dat Harrie dit document van een veilingsite heeft geplukt (Delcampe?) en dus de oorspronkelijke plaatser de fout heeft gemaakt.

              Inderdaad heeft de verkoper (het document kwam uit een veiling, ter info: niet de veilingsite Delcampe) een vergissing m.b.t. de datum gemaakt.

              Hierbij wat betere / duidelijkere scans van het document
              Bestanden bijvoegen
              Last edited by ; 16 maart 2012, 15:18.

              Opmerking


              • #22
                en 2 scans van het gehele document:
                Bestanden bijvoegen

                Opmerking


                • #23
                  Soldaten voor Napoleon door Joost Welten

                  U I T N O D I G I N G

                  De besturen van VVF-Limburg, van de Sectie Genealogie van het LGOG en van de Pater Sangerskring Maaseik hebben het genoegen u vriendelijk uit te nodigen voor een boeiende lezing op

                  dinsdag 27 maart 2012 om 20:00 uur te Maaseik:
                  Soldaten voor Napoleon door Joost Welten

                  Vrijheid, gelijkheid en broederschap waren de idealen van de Franse Revolutie. Ze werden niet alleen met enthousiasme gepredikt, maar ook met militair geweld aan de man gebracht. In 1794 en 1795 veroverde Frankrijk zowel de Zuidelijke als de Noordelijke Nederlanden. De Zuidelijke Nederlanden werden ingelijfd, terwijl de Noordelijke Nederlanden onder de naam Bataafse Republiek een zusterrepubliek werden van Frankrijk. De prijs voor de onafhankelijkheid was hoog: de Bataafse Republiek moest een Frans leger op zijn grondgebied dulden, een afkoopsom van honderd miljoen gulden betalen, en Zeeuws-Vlaanderen en de vestingsteden Maastricht en Venlo prijsgeven.
                  In Frankrijk en daarmee ook in het geannexeerde Limburg en Zeeuws-Vlaanderen werd in 1798 de dienstplicht ingevoerd. Zodra jongemannen de leeftijd van twintig jaar hadden bereikt, werden zij dienstplichtig. In vredestijd duurde de dienst vijf jaar, maar in oorlogstijd was de diensttijd onbeperkt. En het was, met een korte onderbreking in 1802-1803, voortdurend oorlog. De weerstand tegen deze dienstplicht was aanvankelijk groot, maar de autoriteiten perfectioneerden het systeem in loop der jaren steeds verder, waarmee ze het verzet van de bevolking wisten te breken.
                  In Holland voerde de overheid de dienstplicht niet in, ondanks druk van Napoleon. De autoriteiten vreesden dat de maatregel op teveel verzet van de bevolking zou stuiten. Na de Inlijving door Frankrijk van Holland in 1810 veranderde dit. Per 1 januari 1811 werden de Franse wetten van kracht inclusief de wet op de dienstplicht. Deze wet werd in het ingelijfde Holland zelfs met terugwerkende kracht ingevoerd.
                  Hoe functioneerde dit systeem? En wat maakten de dienstplichtige soldaten mee in het leger van Napoleon? Vooral de veldtocht tegen Rusland heeft een enorme impact gehad. Zo’n vijftienduizend Hollandse en Vlaamse soldaten trokken met Napoleon mee naar Rusland. In de meeste gevallen vonden zij ergens in de besneeuwde Russische steppen hun graf.
                  Na de desastreus verlopen veldtocht in Rusland riep Napoleon wederom tienduizenden Hollandse en Vlaamse jongens op voor het leger.
                  Over deze naamloze soldaten van Napoleon gaat de lezing van Joost Welten. Op basis van archiefonderzoek geeft hij deze jongens een gezicht. Hij reconstrueert hun levens, hun bestaan als soldaat, hun dromen, hun liefdes, hun overlijden in den vreemde of hun terugkeer naar het ouderlijk huis. Hij geeft een inkijk in een samenleving die ver van ons af lijkt te staan, maar die verrassend nabij is.

                  Ook in letterlijke zin staat dit onderzoek dichtbij ons, want ook belevenissen van jongens uit ‘onze’ streek komen aan bod. Zoals Philippus Peeters uit Neeroeteren, die als dienstplichtig militair een rustig baantje in Maastricht vrijwillig verruilde voor dienst aan het front in Spanje en in Saksen – en die als officier terugkeerde in Neeroeteren. En de broers Jacob en Peter Kusters uit Bree, die in 1811 een ontmoeting met elkaar arrangeerden in de buurt van Maagdenburg, waar de een de kost verdiende als koperslager en waar de ander was gelegerd als dienstplichtig soldaat. Willem Wijtens uit Gerdingen was in maart 1812 opgeroepen voor de militaire dienst in de kazerne in het Noord-Franse Rocroy. Hij verraste zijn ouders door in juni 1812 een bliksembezoek aan hen af te leggen, terwijl hij met zijn regiment onderweg was naar het noorden van Duitsland. Van hem is een brief bewaard die hij in november 1812 schreef, toen hij was opgenomen in het hospitaal van Lubeck. Zo kruisen de grote geschiedenis van Europa en de kleine geschiedenis van gewone mensen uit ‘onze’ regio elkaar in deze lezing.

                  De spreker: Joost Welten promoveerde in 2007 aan de Universiteit Utrecht op In dienst voor Napoleons Europese droom. De verstoring van de plattelandssamenleving in Weert (Leuven 2007: Uitgeverij Davidsfonds). De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen bekroonde dit werk in 2009 met de De la Court-prijs.
                  In de afgelopen jaren heeft Joost Welten veel artikelen geschreven en lezingen gehouden over napoleontische geschiedenis. Er is onlangs een nieuw boek van hem verschenen: "De aangrijpende belevenissen van een soldaat die met Napoleon naar Moskou is getrokken".


                  Wij verwelkomen u graag op dinsdag 27 maart a.s. om 20:00 uur in de vergaderzaal van Brasserie “De Beurs”, Markt 7 te 3680 Maaseik (Tel. +32 (0)89 – 56.40.79 – www.debeurs.be
                  Gratis toegang voor leden van de organiserende verenigingen; niet-leden betalen 2 euro.

                  Dit is andermaal een unieke gelegenheid om meer te vernemen over ongekende bronnen voor uw genealogisch onderzoek.
                  Mis deze kans dus niet !

                  Opmerking


                  • #24
                    Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H.Evers Bekijk bericht
                    De bovenstaande vraag stelde Sjef elders op de site en legt een diepgewortelde misvatting bloot, namelijk dat 'De' Franse Tijd een bezetting zou zijn geweest. Wanneer zal men in Limburg (en 'Holland') nu eens afkomen van die onjuiste "historische" visie en alle bijbehorende bakerpraatjes en nakauwerij?!

                    (..) in de jaren 1795-1814 behoorden wij Maastrichtenaren en de overige Limburgers na een zeer kortstondige bezetting tot het land dat ons in november 1794 veroverd had. Volkenrechtelijk en staatsrechtelijk was dat een heel andere situatie. Twintig jaar lang waren wij FRANSEN, gelijkberechtigde burgers in de Franse Republiek en wij regeerden een mondje mee! Maastrichtse afgevaardigden als Roemers en Membrede zaten in het Franse parlement (..)

                    De Generaliteitslanden (zo'n beetje alles onder Maas en Schelde) en de autonome stad Maastricht (die wel onderdeel uitmaakte van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, maar niet behoorde tot de generaliteit) zijn in mei 1795 bij de Vrede van Den Haag door de toenmalige regering van 'Nederland', namelijk de volksvertegenwoordiging van de Bataafse Republiek (1795-1806), overgedragen aan Frankrijk. Men deed afstand van die gebieden. Wij kregen het Franse staatsburgerschap, met dezelfde rechten en plichten als een willekeurige Fransman in Marseille, Toulouse, Parijs, Boulogne sur Mer of Sedan.

                    Eigenlijk kan ik het Limburgers en Maastrichtenaren nauwelijks kwalijk nemen dat ze dit niet weten, want de misvattingen zijn hen via onjuiste of onvolledige lesmethoden op school ingehamerd, lesmethoden die vaak geschreven zijn door mijn 'Hollandse' vakgenoten. Veel Nederlandse historici weten zelf niet hoe het precies zit, waar de geschiedenis van de zgn. generaliteitslanden en de stad Maastricht afwijkt van de van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. (...).
                    Wellicht is dit een posting die een tikkeltje off topic is.
                    Ik zou echter niet weten in welke andere topic hij beter zou passen.
                    Volgt hier iemand de wekelijkse podcast van Maarten van Rossem?

                    Ik geloof niet dat ik Maarten van Rossem nog moet introduceren, maar buiten wat hij nu allemaal doet en/of vroeger deed, is hij van huis uit historicus.
                    Op 19 februari 2021 ging zijn podcast #26 over niemand minder dan Napoleon.
                    En precies hetgeen 'onze' historica, mevr. Ingrid Evers, hierboven beschreef ging dus helemaal mis bij van Rossem.
                    Hij had het voortdurend over 'Toen Nederland bezet was door de Fransen......'

                    Los daarvan geniet ik wel van de podcasts van Van Rossem
                    https://podcastluisteren.nl/pod/Maar...sem-De-Podcast
                    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

                    Opmerking


                    • #25
                      Maar die Maarten, spreekt over de Franse bezetters en de Fransen.
                      Als hij het nauwkeuriger had verwoord zou hij precies het citaat - tweede alinea van onze gewaardeerde Ingrid M.H. Evers treffen.
                      Maar ja die van Rossum die lult zo graag dat je hem misschien verkeerd interpreteerde. Had je ook al eens maarten@t-talks.nl gebruikt om dat aan te kaarten?
                      ik ben verguisd

                      Opmerking

                      Bezig...
                      X