Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Burgemeesters van Maastricht

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • #16
    Burgemeesters van Maastricht vanaf 1800

    Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
    Betekent dit dat C. Coenegracht in 1815 door Koning Willem I uit zijn ambt is ontheven en is vervangen door Jhr. A.C. Membrede?
    Inderdaad, al mocht hij wel aanblijven als lid van de raad. Voor de exacte gebeurtenissen in 1814-1815 en de overwegingen die leidden tot vervanging van Coenegracht verwijs ik Pier en belangstellenden naar het bovengenoemde artikel van Ubachs, Van tricolore tot driekleur.

    Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
    De door mij geraadpleegde literatuur "Tweeduizend jaar Maastricht", "HANDBOEK VOOR DE GESCHIEDENIS VAN LIMBURG (pagina 280)" en de "HEM", van de auteurs Dr. P. Ubachs en Drs. I. Evers, bieden, voor zover ik kan vinden, geen duidelijkheid.
    Daar heeft Pier gelijk in. Het lemma in de HEM over het gemeentebestuur vanaf 1815 behoeft enige aanvulling, met dank aan het ijverig pluizen van hardnekkige MO-ers. Dat geldt overigens niet voor het Handboek, dat bedoeld is als een overzicht voor de geschiedenis van Limburg, niet als een boek over de Nederlandse staatsinrichting.

    Voor de lijst van burgemeesters maakt al dit MO-onderzoek niets uit. Die staat vanaf 1800 (toen Napoleon een nieuwe organisatie instelde) correct afgedrukt in Ubachs/Evers, Tweeduizend Jaar Maastricht, een stadsgeschiedenis (Maastricht 2006) p. 293, al zal hij bij een volgende uitgave moeten worden aangevuld met Piers gegevens hierboven (posting #4).
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 13 januari 2011, 03:49. Reden: aanvulling

    Opmerking


    • #17
      Zeer verhelderend allemaal.

      Bedankt voor de moeite om een en ander zo uitvoerig uit te leggen.
      Dus ik neem aan dat je vraag 7a wel goed had?
      Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

      Opmerking


      • #18
        Coenegracht versus Membrede

        Oorspronkelijk geplaatst door rikth Bekijk bericht
        Coenegracht (...) is burgemeester gebleven tot de bestuursvernieuwing door koning Willem I op 16 Mei 1815. Een jongere kracht, A.C. Membrede, is hem toen als eerste burgemeester opgevolgd..." Stond hier: http://www.inghist.nl/retroboeken/nn...ing%3Dmembrede.
        Mooi gezegd! Een prachtig staaltje verhullend taalgebruik van de toenmalige auteur J.J. Blonden (1870-1937). Zijn tekst dateert van 1926. Hij was toen net benoemd tot Stadsarchivaris en -bibliothecaris, een belangrijke ambtelijke functie. De familie Coenegracht behoorde tot de notabelen van de stad. Logisch dat Blonden niet man en paard noemde.

        Wat betreft de beide heren: zij scheelden nauwelijks tweeëneenhalf jaar. Coenegracht was geboren op 29 juni 1755, Membrede op 4 november 1758. 'Een jongere kracht'? Geloof het maar niet. Terecht of ten onrechte: de koning vertrouwde Coenegracht niet als burgemeester, zij het dat deze zoals gezegd wél als raadslid mocht aanblijven.
        Last edited by Ingrid M.H.Evers; 13 januari 2011, 00:22. Reden: tekstcorrectie

        Opmerking


        • #19
          Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers Bekijk bericht
          Op 16 mei 1815 vaardigde de kersverse koning Willem I een KB uit dat in Maastricht leidde tot de vervanging van de bestaande, uit de Franse Tijd geërfde gemeenteraad. Op 3 juni 1815 had de plechtige eedsaflegging van de nieuwe raad plaats.

          Maastricht kreeg in 1815 vier (4) nieuwe burgemeesters. A.C. Membrede werd onder het nieuwe regime eerste burgemeester (1815-1818 ). Hij werd bijgestaan door drie adjoints/adjuncten, namelijk Van Slijpe, De Billehé de Valensart van Leuth en E.D. Pichot. De gemeenteraad bestond uit negentien leden, waaronder de eerdere ‘Franse’ burgemeester Chrétien Coenegracht.

          (...)
          Speurend in het digitale krantenarchief van de Koninklijke Bibiotheek ( KB ) kwam toevallig onderstaand krantenbericht uit 1816 tegen.


          De uitleg van Ingrid Evers was al zeer verhelderend, maar het is altijd leuk om het zelf ook te zien dat er een "eerste Burgemeester" was.

          Overigens vind ik de inhoud van het krantenartikel ook uiterst amusant.
          Misschien moet de huidige burgemeester ook eens zo'n speciale verordening uitschrijven voor de drugsrunnertjes op hun scooters of in hun autootjes.....
          Last edited by Pier; 17 januari 2011, 16:43.
          Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

          Opmerking

          Bezig...
          X