Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Digitale archieven en bronnen.

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • #31
    Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
    De vertaalde visitatiegegevens van het bisdom Roermond uit de jaren 1559 tot 1801 worden gepubliceerd op een website.
    In totaal gaat het om ruim 1700 verslagen met daarin informatie over alle parochies van het toenmalig bisdom. Het gaat om zaken als de kerkgebouwen, het zedelijk leven van de parochianen en over de scholen die door de kerk werden bestierd. Er is vijf jaar gewerkt om de oorspronkelijk in het Latijn geschreven stukken te vertalen.
    De site komt op 16 november online tijdens een symposium ter ere van het 150-jarig bestaan van het Limburgs Geschiedkundig en Oudheidkundig Genootschap LGOG.

    Bron: L1 Nieuws.
    De Visitatiegegevens zijn hier te vinden.

    Opmerking


    • #32
      Delen Zuid-Limburg niet in visitatiegegevens?

      Oorspronkelijk geplaatst door hermanw Bekijk bericht
      De Visitatiegegevens zijn hier te vinden.
      Hallo Herman,

      Bedankt voor de link naar de visitatiegegevens van het bisdom Roermond uit de jaren 1559 tot 1801.
      Dat e.e.a. "slechts" tot 1801 duurde is natuurlijk verklaarbaar door het feit dat wij door de Franse Republiek werden ingelijfd en het gehele cleresie op de schop ging.

      De visitatiegegevens echter lezende zie ik dat het dekenaat Valkenburg feitelijk geheel Zuid-Limburg omvatte, maar mis ik (het toenmalige) Maastricht, St. Pieter, Wolder, Oud-Vroenhoven, Caberg ten westen van Valkenburg en (globaal) het huidige Kerkrade (toentertijd waarschijnlijk Rolduc en 's-Hertogenrode) ten oosten van Valkenburg.
      Maakten deze plaatsen destijds geen deel uit van het bisdom Roermond?
      Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

      Opmerking


      • #33
        Bisdom Roermond

        Roermond bleef tot het bisdom Luik horen tot aan de reformatie van de 16de eeuw. In 1559 ging de toenmalige machthebber van de Nederlanden, Filips II van Spanje, onder invloed van de politieke situatie (zie Bourgondische Kreits) over tot reorganisatie van de oude bisdommen. Een aantal gebiedsdelen van het huidige Limburg, met name de Keulse gebieden en enkele Luikse delen, gingen tot een nieuw bisdom behoren: Roermond. Dit (eerste) bisdom Roermond werd opgericht op 12 mei 1559. Dit nieuwe bisdom ging niet behoren tot het tot aartsbisdom verheven bisdom Utrecht maar werd een onderdeel van de kerkprovincie aartsbisdom Mechelen. De eerste bisschop was Wilhelmus Lindanus (oftewel Willem van der Lindt). Het bisdom bestond uit een lappendeken aan gebiedsdelen, steeds doorkruist door gebieden die bleven toebehoren aan het bisdom Luik en het bisdom Keulen.
        Op 26 november 1801 werd dit bisdom Roermond opgeheven door de Franse bezetter die streefde naar grotere en meer overzichtelijke bestuurseenheden. Het grootste deel van het bisdom werd weer bij het bisdom Luik gevoegd.

        Deze situatie duurde voort onder het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Vanwege de verdeling van Limburg tussen Nederland en België na de Belgische Opstand van 1830 en het Verdrag van Londen (1839) was het noodzakelijk geworden om in de nieuwe Nederlandse provincie Limburg een eigen kerkelijk bestuur in te richten. Dat gebeurde op 2 juni 1841 met de instelling van het apostolisch-vicariaat Limburg. In 1853, met het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland, werd het mogelijk om weer in heel Nederland bisdommen op te richten. Zo werd het vicariaat Limburg na twaalf jaar herdoopt tot het (tweede) bisdom Roermond, ditmaal als onderdeel van de heropgerichte kerkprovincie aartsbisdom Utrecht.

        Bron: http://www.katholiek.nl/bisdom-roermond/

        Opmerking


        • #34
          Filmarchief

          Het Britse Pathé heeft 85.000 historische beeldfragmenten op YouTube gezet. Het gaat om filmpjes die vroeger in de bioscoopjournaals werden gebruikt, zoals het Polygoon-journaal in Nederland deed. Ook over Maastricht zijn enkele filmpjes te vinden

          Opmerking


          • #35
            Hartstikke mooie filmpjes

            Soms wel heel moeilijk in de stad te plaatsen, maar dat maakt het weer extra leuk
            Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

            Opmerking

            Bezig...
            X