Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Digitale archieven en bronnen.

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Digitale archieven en bronnen.

    Geen idee waar dit bericht moet staan, dus zet ik het maar hier. Al zou het ergens heel prominent langs moeten komen: Genlias verdwijnt!!! Wat een ramp. Met die Wiewatwaar-site kan ik helemaal niet uit de voeten, maar er schijnt geen lievemoedertje aan te doen te zijn. Protest! De straat op! Genealogen en onderzoekers van Nederland: Verenigt U!

    Wie net als ik WWW mijdt, krijgt misschien een oplossing aangereikt via deze correspondent.

  • #2
    Ik kan het mij wel voorstellen. Digitale archieven zijn vaak zonder overleg naast elkaar ontstaan. Ieder archief vond het ei uit, dacht men. Duur grapje deze ongecoördineerde initiatieven. Bovendien staan er veel fouten in Genlias.
    De website Wiewatwaar is nog niet uitontwikkeld. Ik zie deze site nu nog niet als volwaardig alternatief.
    Last edited by Breur; 6 september 2012, 10:55. Reden: edit.

    Opmerking


    • #3
      Wel niet: beetje cryptisch.

      Het staat nu onder 'Algemeen streepje Ontspanning, subdivisie Nieuws en mededelingen'. Misschien moet er een scheiding komen tussen 'Algemeen' en 'Ontspanning'? Of hoort deze hartekreet helemaal niet thuis op MO?

      GGrr. Goed voorstel, maar misschien kun je er 'Digitale archieven en bronnen' van maken. En moeten we toch eens proberen een betere classificatie in te voeren.

      Opmerking


      • #4
        Smeekbede stamboomonderzoekers aan archiefdirecties

        Bron: Public Relations hcc!genealogie
        Persbericht
        Smeekbede stamboomonderzoekers aan archiefdirecties

        Sinds jaren is er in de Nederlandse archieven een project gaande waarbij gegevens van de Burgerlijke Stand -voor zover dat wettelijk is toegestaan- worden geïndexeerd en vervolgens op het Internet geplaatst. Het project heet Genlias en wordt al jaren door duizenden mensen tot volle tevredenheid geraadpleegd. Genlias is op 2 juli opgevolgd door een nieuwe project met de naam WieWasWie, en daar zit hem nu juist het probleem.

        Op de genealogische dag die de interessegroep genealogie van de Hobby Computer Club (HCC) afgelopen zaterdag in en met Het Utrechts Archief organiseerde zei Cees Heystek, voorzitter HCC!genealogie: "WieWasWie biedt op dit moment bij lange na nog niet die functionaliteit die Genlias wel heeft. En dat beperkt de geïnteresseerden in hun mogelijkheden. Maar nog erger is is dat men heeft besloten om Genlias per 1 november a.s. uit de lucht te halen. Een zeer voorbarig besluit".

        Genlias is voor mensen die geïnteresseerd zijn in hun familie historie een fantastische bron. Het werk hiervoor wordt gedaan door honderden vrijwilligers uit het hele land die op die manier de archieven en hun medeonderzoekers helpen, hoewel niet ieder archief even ver is met het indexeren. "Mondiaal gezien is Genlias een uniek project, waarin ons land duidelijk voorloopt op andere landen", zegt Heystek. Genlias dateert weliswaar van 1998, maar om die site nu uit de lucht te halen terwijl de opvolger qua ontwikkeling nog lang zo ver niet is, verontrust de stamboomonderzoekers. "Wij hebben begrip voor het gegeven dat Genlias technisch dusdanig verouderd is dat verdere ontwikkeling er van inefficiënt is en te duur zou worden", aldus Heystek, "maar de bezorgdheid van onze leden en andere geïnteresseerden is gebaseerd op het besluit van de instellingen die deelnemen aan Genlias om per 1 november te stoppen met die website. Omdat WieWasWie nog niet de functionaliteit en de data van Genlias biedt, bestaat de angst dat WieWasWie op het moment van het uit de lucht halen van Genlias nog geen acceptabel alternatief is. Vanuit de kant van de exploitant, het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag wordt er weliswaar hard gewerkt aan de verbetering van WieWasWie, maar enige zekerheid dat dat voor 1 november a.s. lukt, is ons tot op heden niet geboden."

        Om deze reden is een spontane protestactie (http://bit.ly/PZkkdO) ontstaan waarbij de bezorgden door middel van een petitie de directies van de Nederlandse archieven dringend vragen om hun besluit te herzien en het uit de lucht halen van Genlias uit te stellen.

        Over Genlias
        Deelnemers zijn op dit moment alle Genlias-deelnemers (de regionale historische centra in de provinciehoofdsteden en het Nationaal Archief) en een aantal instellingen dat gebruik maakt van de Digitale Stamboom. Deze instellingen hebben een aantal jaren geleden besloten samen te werken in het project WieWasWie om een nieuwe website te realiseren, die in technisch opzicht meer van deze tijd is. De data van de Genlias deelnemers zouden hierin een plek krijgen, waarna de Genlias website gestopt zou worden. De deelnemers zouden anders immers tegelijkertijd voor het beheer en onderhoud van twee websites moeten betalen.

        Opmerking


        • #5
          Er is een verschil tussen een 'smeekbede' en een 'protestactie'. Ofschoon ik niet erg gelukkig ben met de 'protestactie', heb ik de 'smeekbede' toch maar ondertekend.

          Opmerking


          • #6
            Gekaapte brieven.

            Er is een nieuwe website genaamd http://www.gekaaptebrieven.nl

            Dit is wat er op de voorpagina staat

            Op deze website kunt u duizenden brieven uit de 17e en 18e eeuw doorzoeken en lezen, die veelal zijn geschreven door gewone Nederlanders. De documenten bevonden zich op Nederlandse schepen die door de Engelsen destijds zijn gekaapt. In Engeland belandden de in beslag genomen stukken in archieven, waar ze eeuwen later zijn herontdekt. De moeilijk leesbare originelen zijn door vrijwilligers nauwkeurig overgetikt. De gekaapte brieven leveren een schat aan gegevens voor historici en taalkundigen, (amateur-)genealogen, erfgoedinstellingen zoals musea, en iedereen die geïnteresseerd is in het maritieme verleden van Nederland. De collectie bevat zakelijke post die in de 17e en 18e eeuw per schip werd vervoerd en ook de persoonlijke correspondentie tussen de opvarenden en hun familieleden.

            Fragment van een brief uit het Rampjaar 1672, waarin plastisch wordt verteld over de moord op de gebroeders De Witt:
            "den haegh alwaar de pensionaeris Jan de witt met sijn broeder Ruewert van putten, beijde oopenbaerlick op het klaarst van den dagh van de burgherij om den hals gebroght en van lit tot lit gekapt en daernae gruewelijk daer mee hanteert de leeden v(er)koft..."

            Henny (Lee Hae Kang)

            Opmerking


            • #7
              Genlias in de lucht tot 1 januari 2013

              Door WieWasWie <http://wiewaswieblog.nl/author/redactie/>
              In samenwerking en overleg met het CBG, exploitant van WieWasWie, is besloten dat Genlias in de lucht blijft tot 1 januari aanstaande. Dit besluit is genomen als reactie op bezorgdheid over het stoppen van Genlias voordat de opvolger WieWasWie minstens een gelijkwaardig alternatief biedt.

              De twee belangrijkste punten waar WieWasWie momenteel nog aan werkt, zijn het versterken van de zoekfunctionaliteit (o.a. het zoeken op twee personen tegelijk), en het verbeteren van de hoeveelheid en de kwaliteit van de beschikbare data in WieWasWie.

              Het eerste punt zal naar verwachting eind oktober gerealiseerd zijn. Dit kan niet gegarandeerd worden voor het tweede punt. De software waarmee de data van Genlias overgebracht wordt naar WieWasWie blijkt de grote hoeveelheid records niet op tijd te kunnen verwerken.

              Hoewel ook op dit terrein de planning nog steeds is gericht op 1 november a.s., zijn er bij het verwerken van de Genlias-data vele partijen betrokken en is het volume daarvan zodanig groot, dat het zinvol lijkt om Genlias nog een extra periode in de lucht te houden.

              Opmerking


              • #8
                Beschikbare digitale bronnen.

                Op deze website kunt u zien welke bronnen digitaal beschikbaar zijn:
                http://www.geneaknowhow.net/digi/bronnen.html

                Bron:
                genealogie-limburg@yahoogroups.com

                Opmerking


                • #9
                  Breur, bedankt voor het feit dat je dit even kenbaar hebt gemaakt
                  Goed om te weten!
                  Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

                  Opmerking


                  • #10
                    WieWasWie/Genlias

                    Op 2 juli j.l. Is de betaversie van WieWasWie als opvolger van Genlias online gegaan.
                    Beta versie wil zeggen dat er nog veel moet gebeuren aan deze website, maar dat deze al wel kan worden gebruikt.
                    De laatste maanden is gebleken dat WieWasWie nog niet naar behoren kan worden gebruikt.
                    Zo lang dit het geval is moet volgens ons Genlias in de lucht blijven.
                    Het laatste bericht dat mij bereikte is dat dit nogmaals is uitgeteld tot 1 januari 2013.
                    Bij zowel onze leden als onder de vrienden van het CBG is grote onrust ontstaan over WieWasWie.
                    Maar liefst 6000 personen lieten ons weten dat zei voorlopig Genlias in de lucht wilden houden.
                    De NGV is de grootste belangenbehartiger voor genealogen en zal dan ook met alles wat mogelijk is in het werk stellen een zo goed en zo goedkoop mogelijke service te bieden.
                    Wel moeten wij ons daarbij realiseren dat de NGV in deze kwestie geen directe partij is.
                    WieWasWie is een product van de archieven met een duidelijke rol van het CBG die hiervoor de projectleider heeft geleverd.
                    WieWasWie kwam mede tot stand door een subsidie van OCW die is verstrekt op basis van een begroting waarin rekening werd gehouden met een bijdrage van gebruikers.
                    Aan dit project werken nu ook archiefdiensten mee welke niet participeerden in Genlias.
                    Het hoofdbestuur van de NGV heeft deze kwestie rond WieWasWie op de voet gevolgd en er is regelmatig contact geweest met de projectleider Rob van Drie en de directeur van het CBG Leo Voogt.
                    Ook heeft de voorzitter van de NGV contact gezocht met de voorzitter van de brancheorganisatie (BRAIN) Mevr. J. Steenhuis over deze kwestie, die toezegde dit in de eerste bestuursvergadering aan de orde te stellen om vervolgens met een delegatie van het hoofdbestuur van gedachten te willen wisselen.
                    Het volgende probleem dat zich voordoet is de financiële bijdrage voor het gebruik van WieWasWie.
                    Velen van ons onderschrijven de stelling WieWasWie moet gratis blijven waar het die functionaliteit biedt die ook bij Genlias werd geleverd. Het Hoofdbestuur ondersteunt deze stelling.
                    In één van de afdelingsbladen van de NGV vond ik de stellige bewering dat het zoeken naar akten van de Burgerlijke Stand gratis zal blijven.
                    Bij navraag bleek deze bewering te zijn gedaan door een archiefmedewerker.
                    Verwarring alom. En ik ben daarom opnieuw op onderzoek uitgegaan.
                    Hoewel het ook onze insteek is deze gegevens gratis beschikbaar te stellen is de visie bij WieWasWie een andere. Wij hopen als Hoofdbestuur van de NGV (en wij zullen ons hiervoor sterk maken) dat de akten zoals ze met de aanvullende gegevens op Genlias zijn gepubliceerd zonder kosten te raadplegen blijven. Waar het echter te scans en andere functionaliteiten betreft zou wel een bescheiden bedrag in rekening kunnen worden gebracht.
                    Bij de overweging van al het bovengenoemde zou er zeker rekening moeten worden gehouden met het feit dat Genlias mede mogelijk is gemaakt door het vele werk van vrijwilligers.
                    Wij zullen u van verdere ontwikkelingen op de hoogte houden.

                    Roelof Vennik, voorzitter NVG.

                    Opmerking


                    • #11
                      Het CBG en het platform WieWasWie

                      Nieuwsbrief

                      Centraal Bureau voor Genealogie

                      7 december 2012
                      Sinds 2 juli 2012 is de bètaversie van WieWasWie online beschikbaar. Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) verzorgt vanaf dat moment het beheer. Hoe wil het CBG inhoud geven aan deze rol? Hoe ziet de nabije toekomst van WieWasWie er uit?
                      Stukje geschiedenis

                      Aan de bèta livegang van WieWasWie ging een ontwikkeltraject van vijf jaar vooraf. WieWasWie werd ontwikkeld door de Stichting Archief Programmatuur (STAP), met steun van een groot aantal archiefinstellingen en mogelijk gemaakt met subsidie uit de Prima regeling. Het aanvankelijke initiatief om te komen tot een vervanger voor Genlias, dat technisch en inhoudelijk verouderde, werd al snel breder getrokken. Men wilde een platform ontwikkelen dat meer bood dan alleen de data van archiefbronnen en waaraan ook andere erfgoedinstellingen dan de rijksarchieven in de provincie deel zouden nemen.
                      CBG neemt beheer

                      Dit voorjaar is het CBG gevraagd om het beheer over WieWasWie over te nemen omdat het project dreigde te stranden. Het CBG ziet het belang van zo'n platform voor de genealoog: een plek waar hij historische persoonsinformatie van zoveel mogelijk instellingen bij elkaar vindt, waar mogelijk met een koppeling naar de bijbehorende afbeeldingen binnen WieWasWie, of die hem de weg wijst naar meer informatie en afbeeldingen op de site van de deelnemende instellingen.
                      Het CBG heeft vanaf 2 juli jl. hard gewerkt om WieWasWie te ontwikkelen van een project-in-uitvoering tot een zo goed mogelijk functionerende basisvoorziening voor genealogisch onderzoek. Daartoe is, mede op basis van contacten met gebruikers, een aantal noodzakelijke verbeteringen en reparaties doorgevoerd, waaronder het op twee personen zoeken. Daarnaast hebben de deelnemers zich ingezet om de database verder te vullen en niet goed ingeladen data te corrigeren. Op dit moment zitten er van achttien deelnemende instellingen gegevens van genealogische bronnen in WieWasWie: de twaalf Genlias-deelnemers en zes andere instellingen (die in meerderheid gebruik maken van de Digitale Stamboom).
                      De 'achterkant' van WieWasWie is zo ingericht dat wijzigingen in de database van een deelnemer automatisch worden doorgevoerd in WieWasWie. Daardoor blijven de gegevens in WieWasWie actueel.
                      Financiering platform WieWasWie

                      Het platform WieWasWie is ontwikkeld met overheidssubsidie. Vanaf de bèta livegang moet het platform zichzelf bedruipen. De financiële bijdrage die de deelnemers van WieWasWie (waaronder het CBG) leveren is onvoldoende om de exploitatie en doorontwikkeling te financieren. Zeker in een tijd van teruglopende budgetten voor het archiefwezen is het niet reëel te veronderstellen dat het institutionele veld een groter bedrag kan opbrengen. Andere inkomstenbronnen voor WieWasWie zijn sponsoring (bijvoorbeeld via advertenties) en de bijdrage van gebruikers die een abonnement afnemen.
                      Abonnement

                      In de projectopzet van WieWasWie werd uitgegaan van twee abonnementsvormen die vooral gebaseerd waren op betalen voor stambomen bouwen en afbeeldingen bekijken en downloaden. Deze abonnementen zijn na de bèta livegang ook korte tijd verkocht. Het CBG verwacht echter dat deze abonnementen niet voldoende publieksinkomsten zullen genereren om WieWasWie online te kunnen houden. Voor het stamboom bouwen bestaan voldoende alternatieven: computerprogramma's en webservices, al dan niet gratis. En wat de afbeeldingen betreft: niet elke archiefdienst biedt via WieWasWie zijn scans aan.
                      De kracht van WieWasWie zal in het bijzonder de grote concentratie van genealogische gegevens zijn. Het CBG voorziet op dit moment dan ook een abonnement dat is gebaseerd op de services die rond het zoeken zijn gegroepeerd.
                      Het eenvoudig zoeken zal gratis zijn. Het zoekresultaat wijst de weg naar gratis afbeeldingen binnen WieWasWie of naar afbeeldingen op de website van deelnemende instellingen. Sommige archiefinstellingen kiezen er daarbij voor de afbeeldingen op hun eigen website tegen betaling beschikbaar te stellen.
                      Er komt één betaald abonnement. Daarin zijn onder andere de volgende functionaliteiten ondergebracht: de uitgebreide zoekfuncties, het sorteren en filteren van zoekresultaten en de notificatiemogelijkheden voor favorieten. Om dit uit te proberen komt er een gratis proefabonnement voor twee weken.
                      Het is de bedoeling het betaalde abonnement op 1 februari 2013 in te voeren. Het voornemen is om een introductietarief te hanteren van 12,00 euro per jaar en vanaf 1 april 2013 een tarief van 18,50 euro per jaar.
                      Steun gebruikers nodig

                      De bijdragen van gebruikers komen volledig ten goede aan de instandhouding en doorontwikkeling van WieWasWie. Ze zullen hard nodig zijn om WieWasWie als nationaal genealogisch platform een toekomst te geven.
                      Het CBG zal zich - voor zover de WieWasWie-financiën dit toelaten - in 2013 inspannen om WieWasWie verder te verbeteren en nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen. Daarnaast zal het CBG deelnemende instellingen stimuleren nieuwe collecties toe te voegen, en zal het CBG de komende periode nieuwe deelnemers aan het platform werven.
                      Met hulp van alle betrokken partijen, deelnemers, leveranciers, sponsors en gebruikers wil het CBG zich inzetten om van WieWasWie een succes te maken.
                      NB: Zie overzicht abonnementen op de website WieWasWie

                      Opmerking


                      • #12
                        Genlias R.I.P.

                        Een nare ervaring op de eerste werkdag van het nieuwe jaar. Men typt www.genlias.nl in en dit is het geweten, maar een beetje vergeten resultaat:


                        De website www.genlias.nl is per 1 januari 2013 offline. De functie van landelijk genealogisch platform is vanaf die datum overgenomen door de website WieWasWie.The Genlias website is offline as of January 1st. 2013. The role of national genealogical platform has been taken over by the website WieWasWie.

                        Last edited by Clio; 2 januari 2013, 08:37.

                        Opmerking


                        • #13
                          Nieuwe bron beschikbaar

                          De Koninklijke Bibliotheek te Den Haag heeft een eerste stap gezet in het online beschikbaar stellen van oude tijdschriften. Vanaf 15 februari 2013 zijn 80 oude tijdschrifttitels uit de periode 1850-1940 in full-text doorzoekbaar. De webdienst zal de komende tijd regelmatig uitgebreid worden met meer titels.

                          Op de nieuwe website tijdschriften.kb.nl zijn met ingang van 15 februari 1,5 miljoen pagina's van 80 Nederlandse tijdschriften gratis online in te zien. Het gaat om tijdschriften uit de periode 1850–1940 rondom de onderwerpen literatuur, religie, wetenschap, recht, politiek, cultuur en sport. De tijdschriften zijn afkomstig uit de collecties van de KB, de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam, de Openbare Bibliotheek Amsterdam, het Haags Gemeentearchief en de Onderwijsinspectie.

                          Onder de titels die zijn gedigitaliseerd en nu worden aangeboden bevinden zich bijvoorbeeld Sport in beeld, de Hollandsche revue, Ons eigen tijdschrift, en vaktijdschriften als het Marineblad, Nieuwsblad voor den boekhandel, Tijdschrift voor boek- en bibliotheekwezen, en het Advocatenblad. De volledige tekst van de tijdschriften kan doorzocht worden en als tekst, afbeelding of PDF gedownload worden.

                          Volgens de KB zijn de tijdschriften interessant "voor onderzoekers uit verschillende disciplines", maar kan iedereen die belangstelling heeft voor de recente geschiedenis "aan deze tijdschriften zijn hart ophalen". In 2012 zijn nog 74 andere tijdschrifttitels voor de nieuwe webdienst geselecteerd die momenteel gedigitaliseerd worden.

                          Bron: persbericht KB

                          Ga voor de tijdschriften naar: http://tijdschriften.kb.nl/

                          Opmerking


                          • #14
                            Oorspronkelijk geplaatst door hermanw Bekijk bericht
                            De Koninklijke Bibliotheek te Den Haag heeft een eerste stap gezet in het online beschikbaar stellen van oude tijdschriften. Vanaf 15 februari 2013 zijn 80 oude tijdschrifttitels uit de periode 1850-1940 in full-text doorzoekbaar. De webdienst zal de komende tijd regelmatig uitgebreid worden met meer titels.
                            En zoals te verwachten: de site ligt meteen plat.

                            Opmerking


                            • #15
                              Gichtregister Sint Pieter. Wie kan helpen?

                              Omdat in de gichten vaak familierelaties worden vermeld, vormen ze een zeer waardevolle genealogische bron.
                              Voor de geschiedenis van Sint Pieter/Maastricht/Antwerpen/Leiden en Münster zijn de gichtregisters van Sint Pieter van belang.
                              De families Rosier en Nijpels duiken overal op. Ik heb betreffende gichten allemaal gefotografeerd en ben bezig met transcriptie en vertaling. Deze gichten zijn geschreven in (oud)Nederlands.
                              Wil wil eens helpen zo'n acte mee te ontrafelen?
                              Al snel worden namen en familierelaties verkeerd gelezen. Dan is het fijn als er meerdere ogen eens naar kijken.

                              Opmerking

                              Bezig...
                              X