Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

LGOG Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • LGOG Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap

    Tijdens de "terrasbijeenkomst" afgelopen 26-08-2010, kwam ook het LGOG ter sprake.
    Er was enige onduidelijkheid over de ligging van het instituut.

    Bezoekadres
    Brusselsestraat 10 D
    6211 PE Maastricht
    maandag t/m vrijdag 9.00-16.00 uur
    Telefoon 043-321 25 86

    Enkele foto's ter verduidelijking.







    Tevens is onderstaand overzicht als doorzoekbaar PDF bestand te bekijken c.q. te downloaden.

    =+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+ =+=+=

    Overzicht van de
    Bijdragen in de Publications 1 uit 1864 - 124 uit 1988.
    geordend op auteur

    Door P.J.H. Ubachs

    INHOUD EN OPZET
    Dit overzicht bevat de historische bijdragen uit de 124 jaargangen (in 108 delen) van de 'Publications de la Société Historique et Archéologique dans le Limbourg', zoals de meest recente titel van het jaarboek van Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap luidt, verschenen van 1864 tot en met 1988, het jaar van het 125-jarig bestaan.
    De lijst is niet uitputtend, want zij bevat slechts de belangrijkere artikelen.
    De lengte van het stuk gold daarbij als criterium: was het minder dan vijf bladzijden lang dan is het niet opgenomen, tenzij het een toevoeging was bij een grotere bijdrage.
    Ook werd alle 'bijwerk' (varia, jaarverslagen, levensberichten en dergelijke meer) weggelaten.
    De lijst is alfabetisch geordend op auteursnaam.
    Komt dezelfde auteur meerdere malen voor, dan zijn zijn bijdragen geordend op jaar van verschijnen.
    De schrijfwijze van de titels is in zoverre gemoderniseerd, dat de vroeger overvloedig toegepaste hoofdletters teruggesnoeid zijn tot de thans gebruikelijke soberheid.
    De oorspronkelijke spelling is gehandhaafd.
    Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
    Thomas More

  • #2
    Het Bureau van LGOG

    Wat een service toch altijd weer op deze site, SJEF. Wat betreft de aanwezigheid van LGOG in dit complex (de vroegere Sint-Jozefschool): aan de straatzijde bevindt zich een nogal onopvallend bordje op de linkermuur naast de poort. Op foto 1 is dat dus niet te zien. Wel worden daar de DD Schutterij (middenboven) en een afdeling van Kumulus vermeld (rechts).

    Als men de poort doorloopt, volgt een steile oprit naar het vroegere schoolplein. Rechts tegen de oostelijke muur om het plein zijn nog de oude leerlingentoiletten te zien. De pijl op foto 2 wijst nu naar de noordeljke vleugel waarvan de lokalen door de DD Schutterij worden gebruikt. LGOG zit in de westelijke vleugel. Op de derde foto geeft de deur links toegang tot het pand. Waar die Kumulus-afdeling huist, weet ik niet. Ik vermoed dat het in elk geval op de eerste verdieping is. Voor ballet en dergelijke heb je behoefte aan veel ruimte.

    Overigens is er ook een toegang tot dit gebouw vanaf het terrein van de Broeders van de Beyart. Die wordt in overleg door beide verenigingen gebruikt om grotere goederen aan te leveren. Een kleine vrachtwagen kan misschien nog nét de poort aan de Brusselsestraat 'nemen', maar dat steile talud maakt het leven redelijk moeilijk.

    Opmerking


    • #3
      Mooi zo Sjef, weer een binnenplekje en een genootschap breder gevisualiseerd. Op deze plek zou je een mooi stukje woongenot kunnen creeren. Midden in de stad en met mogelijkheden tot eigen parkeerplaatsen. Het LGOG naar de Timmerfabriek. Is het probleem van vergaderplek voor deze groep ook meteen opgelost.

      Opmerking


      • #4
        De Historische Kring Maastricht [van LGOG]

        De website die bij het aanklikken van LGOG in bericht #1 opent, is die van Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, de historische vereniging die de hele provincie 'dekt'.

        Voor wie meteen op de webpagina's van de Kring Maastricht wil inloggen:
        http://www.lgog.nl/kMaastricht.htm

        Opmerking


        • #5
          Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap: géén lidwoord

          Het is jammer dat het bestuur en Bureau van LGOG, alsmede enkele scribenten die beter zouden moeten weten, de vereniging al weer een jaar of tien van een lidwoord voorzien. Men heeft het over 'het' LGOG, zelfs op de officiële website. Ofschoon daar verschillende keren tegen is geprotesteerd, heeft men de fout gehandhaafd, omdat de oorspronkelijke constructie niet meer van deze tijd zou zijn. Maar is dat wel zo?

          LGOG staat voor Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap. Dat 'Limburgs' verwijst naar de provincie Limburg. Het is hier een zelfstandig naamwoord, geen bijvoegelijk naamwoord. Het gaat om het genootschap van de provincie Limburg.

          Als er 'Limburg's' had gestaan (met de 's' los toegevoegd), was het meteen glashelder geweest. Dat zou echter geen Nederlands zijn geweest. Bij ons wordt die bezittelijke 's' altijd aan de naam vast geschreven: Piets fiets, Marietjes pop, Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap.

          Het gebruik van een lidwoord ('het LGOG') degradeert 'Limburg' van zelfstandig naamwoord naar bijvoegelijk naamwoord. Er blijkt niet alleen een gebrek aan taalgevoel uit, maar het gaat ook voorbij aan de bedoelingen van de 19e-eeuwse oprichters.

          Overigens is deze kwestie wel vaker aan de orde geweest binnen LGOG. Het is een soort golfbeweging. Het ene bestuur grijpt terug naar het oorspronkelijk taalgebruik, het volgende herkent de taalkundige constructie niet en begint te werken met een lidwoord. Het wachten is op het keren van het tij...
          Last edited by Ingrid M.H.Evers; 28 augustus 2010, 11:24.

          Opmerking


          • #6
            Gaat het weer een beetje, mevrouw Evers?
            Last edited by burgemeester; 28 augustus 2010, 11:19.

            Opmerking


            • #7
              In 1929 fuseerde de oorspronkelijk Maastrichtse (en nog niet LGOG hetende) vereniging met de Roermondse Vereniging Limburg. Toen is in een bestuursbesluit vastgelegd dat het woord 'Limburgs' in Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap een verwijzing is naar die Vereniging Limburg. Het is de genitief van het zelfstandig naamwoord.

              Wat ik betreur is, dat opvolgende besturen van LGOG de geschiedenis van hun eigen vereniging onvoldoende kennen en maar wat doen 'omdat zij het zo raar vinden klinken'. Beetje vreemd voor een historische vereniging en vooral geweldig jammer. Het zal even wennen zijn als je nu almaar spreekt over 'het' LGOG, maar het lidwoord weglaten is niet alleen correct, het geeft Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap ook veel meer cachet.

              Opmerking


              • #8
                Is het nu KLGOG of LGOG?

                Is het nu nog steeds en blijft het in het (taal)gebruik LGOG of is het nu officieel sinds 25 juni 2013 het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, het KLGOG dus?

                Ik bedoel natuurlijk in de naamvoering.
                Vanaf 25 juni 2013 is het LGOG sowieso formeel "Koninklijk"
                Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

                Opmerking


                • #9
                  Gezien de datum heel interessant, want wie heeft dat predicaat nu verleend: koningin Beatrix, koning Willem-Alexander of prinses Beatrix?

                  Opmerking


                  • #10
                    Alle drie........
                    I am not a complete idiot. Some parts are missing

                    Opmerking


                    • #11
                      Allereerste preedicaat dat verleend wordt door Koning Willem-Alexander

                      Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk bericht
                      Gezien de datum heel interessant, want wie heeft dat predicaat nu verleend: koningin Beatrix, koning Willem-Alexander of prinses Beatrix?
                      Clio heeft hier wel een héél goed punt!

                      Ik heb even het betreffende nieuwsbericht van de RVD erbij gezocht:

                      31 mei 2013:
                      RVD, nr. 145:

                      Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is vrijdagmiddag 28 juni in het Gouvernement aan de Maas in Maastricht aanwezig bij de viering van het 150-jarig bestaan van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG).
                      Het LGOG telt 3000 leden en houdt zich al 150 jaar bezig met het verleden van Limburg. Dat komt tot leven in lezingen, excursies, reizen en congressen, de uitgave van tijdschriften en boeken en het aanleggen en onderhouden van collecties. Ter gelegenheid van het jubileum neemt Prinses Beatrix het eerste deel van 'Limburg Een geschiedenis' in ontvangst en woont zij een deel van de viering bij.
                      Prinses Beatrix is sinds 1982 beschermvrouwe van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap.

                      In dit persbericht van 31 mei 2013 (!!) wordt enkel melding gemaakt van het aanstaande bezoek.
                      Van het bezoek zelf en de toekenning van het predicaat "Koninklijk" wordt noch in de persbericht, noch elders op de RVD-site enige melding gemaakt.
                      Kan natuurlijk ook zo zijn dat ik niet goed gekeken heb, maar vooralsnog vind ik het niet.

                      Maar, na enig zoeken is er dan toch een oplossing!
                      Het predicaat "Koninklijk" aan het LGOG is nota bene het allereerste (!!!) predicaat dat de nieuwbakken Koning Willem-Alexander op 27 mei 2013 verleende!

                      Het bewijs is HIER te vinden
                      Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

                      Opmerking


                      • #12
                        Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
                        Na enig zoeken is er dan toch een oplossing!
                        Het predicaat "Koninklijk" aan het LGOG is nota bene het allereerste (!!!) predicaat dat de nieuwbakken Koning Willem-Alexander op 27 mei 2013 verleende! Het bewijs is HIER te vinden
                        Hartelijk dank voor het zoeken Pier. De foto van de oorkonde is niet erg duidelijk, maar met een beetje inspanning toch redelijk te lezen. En wat me nu zo geweldig veel deugd doet: LGOG is (noodgedwongen) teruggekomen van de dwalingen haars weegs! De vereniging wordt vermeld als 'Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap', niet als 'Het LimburgsGeschied- en Oudheidkundig Genootschap'. Noodgedwongen, want zo is de vereniging ook opgericht. Met 'Limburgs' als de tweede naamval van het zelfstandig naamwoord Limburg, niet als bijvoeglijk naamwoord. De laatste vijftien jaar is het uit pure luiheid zowel schriftelijk als in het spraakgebruik 'Het Limburgs Genootschap...', alleen maar vanwege een gebrek aan taalgevoel bij de opvolgende besturen: 'Het klinkt zo raar...'. Nee, het klinkt juist heel chic! Het is gewoon een kwestie van wennen, die genitief.

                        Ik heb me daar drie jaar geleden enigszins over opgewonden, hetgeen leidde tot de bezorgde vraag van onze burgemeester: 'Gaat het weer een beetje...?' Men kan het nalezen in de postings 5 t/m 7 hierboven.

                        Wat betreft de zwijgzaamheid over het bezoek van prinses Beatrix: dat was ongetwijfeld enerzijds om een te grote toeloop van leden te voorkomen, anderzijds om de veiligheid te waarborgen.
                        Last edited by Ingrid M.H.Evers; 16 juli 2013, 16:48. Reden: redactie

                        Opmerking


                        • #13
                          Oprichting van het LGOG

                          Elders op MestreechOnline wordt een van de oprichters van (het) LGOG (Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap), Jos. Russel, redelijk uitvoerig besproken.
                          Op onze site wordt het LGOG herhaaldelijk aangehaald, zoals bijvoorbeeld HIER of HIER (150-jarig jubileum), maar voor velen, waaronder ik, is het LGOG weliswaar een begrip, maar de geschiedenis van dit beroemde instituut, zo mag je het wel noemen denk ik, niet bekend.

                          Het toeval wil dat ik HIER de (oprichtings)geschiedenis van van LGOG vond.
                          Voor geïnteresseerden is het zeker de moeite waard.

                          Uit deze geschiedenis blijkt dat (het) Limburgs Geschied-en Oudheidkundig Genootschap formeel pas werd opgericht op 1 januari 1929 door een fusie van het Provinciaal Geschied-en Oudheidkundig Genootschap in Limburg, gevestigd te Maastricht, en het Provinciaal Genootschap voor Geschiedkundige Wetenschappen, Taal en Kunst te Roermond.

                          Daar waar de Jos. Russel genoemd wordt in de naar hem genoemde thread en waarin gesteld wordt dat hij de secretaris van LGOG was, moeten we dus eigenlijk spreken over het Oudheidkundig Genootschap in het hertogdom Limburg te Maastricht.
                          Overigens beschreef Ingrid Evers dit reeds in bovenstaande posting #7.

                          Vanwege de taalgevoeligheid, eveneens hierboven beschreven, het ik "het" maar tussen haakjes geschreven
                          Iedereen kan "het" dus naar gelieve lezen....
                          Last edited by Pier; 13 april 2014, 19:31.
                          Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

                          Opmerking


                          • #14
                            2013: expositie 150 jaar LGOG (Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap)

                            21 juni 1863. In het café-restaurant van Zeguers in het Comediegebouw te Maastricht verzamelen zich twintig mensen. Ze richten een vereniging op die de naam Geschied- en Oudheidkundig Genootschap voor het hertogdom Limburg krijgt. Doel, getuige artikel 1 van het voorlopig reglement: ‘Het bevorderen der vaderlandsche geschiedenis en vooral die van Limburg, alsmede het opsporen van oudheden in dit hertogdom aanwezig.’

                            Anderhalve eeuw later is het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) een bloeiende vereniging met drieduizend leden die zich nog altijd bezighoudt met het verleden van Limburg.

                            [ame]http://www.youtube.com/watch?v=Dl9bsTi00d0[/ame]

                            Opmerking

                            Bezig...
                            X