2013: expositie 150 jaar LGOG (Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap)
21 juni 1863. In het café-restaurant van Zeguers in het Comediegebouw te Maastricht verzamelen zich twintig mensen. Ze richten een vereniging op die de naam Geschied- en Oudheidkundig Genootschap voor het hertogdom Limburg krijgt. Doel, getuige artikel 1 van het voorlopig reglement: ‘Het bevorderen der vaderlandsche geschiedenis en vooral die van Limburg, alsmede het opsporen van oudheden in dit hertogdom aanwezig.’
Anderhalve eeuw later is het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) een bloeiende vereniging met drieduizend leden die zich nog altijd bezighoudt met het verleden van Limburg.
[ame]http://www.youtube.com/watch?v=Dl9bsTi00d0[/ame]
Aankondiging
Sluiten
Financiële situatie van ons forum (april 2025)
Beste lezers, volgers en leden van MestreechOnline,
Tijdens de vergadering van 9 april 2025 hebben wij als stichtingsbestuur van MestreechOnline helaas weer moeten vaststellen dat de financiële situatie van ons forum verre van rooskleurig is.
We hebben eerder, in september 2021, een soortgelijk bericht de wereld ingestuurd.
In 2021 konden wij een crisis afwenden door ruimhartige donaties van leden en sympathisanten.
Voor de exploitatie en het online houden van ons forum was rond de € 300,- per jaar nodig.
Inmiddels - en dat zal niemand verbazen - zijn alle prijzen en rekeningen drastisch gestegen.
Om ons forum anno 2025 in de lucht te houden hebben we minstens € 650,- per jaar nodig en dan is het nog passen en meten.
In de komende jaren zullen de exploitatiekosten waarschijnlijk alleen maar oplopen.
Gelet op onze huidige financiële positie kunnen wij t/m september 2025 aan onze betalingsverplichtingen voldoen.
Tot nu toe hebben wij als stichting sponsoring en/of reclame van ons forum afgewezen.
Dit is overigens altijd in overleg geweest met de leden.
In 2024 zijn we wel een samenwerkingsverband aangegaan met De Nieuwe Ster.
Dit heeft ons enige financiële ruimte gegeven, maar dit samenwerkingsverband is inmiddels weer beëindigd.
Concreet betekent dit, dat onze data vanaf september 2025 niet meer online opvraagbaar zijn en dat feitelijk het forum MestreechOnline moet stoppen.
Uiteraard is dit niet wat wij willen!
Om ons forum voort te zetten zullen wij, vier jaar later, helaas weer een beroep moeten doen op donaties van leden, lezers en volgers.
Iedere donatie is uiteraard welkom, dit kan eenmalig, jaarlijks of maandelijks.
Enkele leden doneren tot op de dag van vandaag maandelijks (automatisch) een klein bedrag, laten we zeggen een kopje koffie per maand, dit waarderen wij enorm.
In de tussentijd gaan we als bestuur uiteraard ook op zoek naar wellicht een oplossing, zodat we hopelijk niet jaarlijks deze boodschap moeten verkondigen.
Uiteraard staan we ook open voor andere ideeën.
Los daarvan zijn wij als bestuur, dat nu uit 4 leden bestaat, op zoek naar uitbreiding en frisse impulsen.
Dus als u interesse heeft horen wij dit graag.
Als u wilt doneren kan dat via bankrekening (IBAN): NL73 ABNA 0615 0242 54 o.n.v. Stichting MestreechOnline Maastricht.
Als u een donatie wenst te doen en reeds een geregistreerd lid bent van MestreechOnline, kunt u uw gebruikersnaam, indien u dat wenst, vermelden bij de overschrijving.
U krijgt dan bij uw avatar de toevoeging “Vriend van M.O.” vermeld.
Het stichtingsbestuur MestreechOnline
Klik hier om naar het artikel (posting) te gaan
Meer lezen
Minder zien
LGOG Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap
Sluiten
X
-
Oprichting van het LGOG
Elders op MestreechOnline wordt een van de oprichters van (het) LGOG (Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap), Jos. Russel, redelijk uitvoerig besproken.
Op onze site wordt het LGOG herhaaldelijk aangehaald, zoals bijvoorbeeld HIER of HIER (150-jarig jubileum), maar voor velen, waaronder ik, is het LGOG weliswaar een begrip, maar de geschiedenis van dit beroemde instituut, zo mag je het wel noemen denk ik, niet bekend.
Het toeval wil dat ik HIER de (oprichtings)geschiedenis van van LGOG vond.
Voor geïnteresseerden is het zeker de moeite waard.
Uit deze geschiedenis blijkt dat (het) Limburgs Geschied-en Oudheidkundig Genootschap formeel pas werd opgericht op 1 januari 1929 door een fusie van het Provinciaal Geschied-en Oudheidkundig Genootschap in Limburg, gevestigd te Maastricht, en het Provinciaal Genootschap voor Geschiedkundige Wetenschappen, Taal en Kunst te Roermond.
Daar waar de Jos. Russel genoemd wordt in de naar hem genoemde thread en waarin gesteld wordt dat hij de secretaris van LGOG was, moeten we dus eigenlijk spreken over het Oudheidkundig Genootschap in het hertogdom Limburg te Maastricht.
Overigens beschreef Ingrid Evers dit reeds in bovenstaande posting #7.
Vanwege de taalgevoeligheid, eveneens hierboven beschreven, het ik "het" maar tussen haakjes geschreven
Iedereen kan "het" dus naar gelieve lezen....Last edited by Pier; 13 april 2014, 19:31.
Leave a comment:
-
Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk berichtNa enig zoeken is er dan toch een oplossing!
Het predicaat "Koninklijk" aan het LGOG is nota bene het allereerste (!!!) predicaat dat de nieuwbakken Koning Willem-Alexander op 27 mei 2013 verleende! Het bewijs is HIER te vinden
Ik heb me daar drie jaar geleden enigszins over opgewonden, hetgeen leidde tot de bezorgde vraag van onze burgemeester: 'Gaat het weer een beetje...?'Men kan het nalezen in de postings 5 t/m 7 hierboven.
Wat betreft de zwijgzaamheid over het bezoek van prinses Beatrix: dat was ongetwijfeld enerzijds om een te grote toeloop van leden te voorkomen, anderzijds om de veiligheid te waarborgen.
Leave a comment:
-
Allereerste preedicaat dat verleend wordt door Koning Willem-Alexander
Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk berichtGezien de datum heel interessant, want wie heeft dat predicaat nu verleend: koningin Beatrix, koning Willem-Alexander of prinses Beatrix?
Ik heb even het betreffende nieuwsbericht van de RVD erbij gezocht:
31 mei 2013:
RVD, nr. 145:
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is vrijdagmiddag 28 juni in het Gouvernement aan de Maas in Maastricht aanwezig bij de viering van het 150-jarig bestaan van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG).
Het LGOG telt 3000 leden en houdt zich al 150 jaar bezig met het verleden van Limburg. Dat komt tot leven in lezingen, excursies, reizen en congressen, de uitgave van tijdschriften en boeken en het aanleggen en onderhouden van collecties. Ter gelegenheid van het jubileum neemt Prinses Beatrix het eerste deel van 'Limburg Een geschiedenis' in ontvangst en woont zij een deel van de viering bij.
Prinses Beatrix is sinds 1982 beschermvrouwe van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap.
In dit persbericht van 31 mei 2013 (!!) wordt enkel melding gemaakt van het aanstaande bezoek.
Van het bezoek zelf en de toekenning van het predicaat "Koninklijk" wordt noch in de persbericht, noch elders op de RVD-site enige melding gemaakt.
Kan natuurlijk ook zo zijn dat ik niet goed gekeken heb, maar vooralsnog vind ik het niet.
Maar, na enig zoeken is er dan toch een oplossing!
Het predicaat "Koninklijk" aan het LGOG is nota bene het allereerste (!!!) predicaat dat de nieuwbakken Koning Willem-Alexander op 27 mei 2013 verleende!
Het bewijs is HIER te vinden
Leave a comment:
-
Gezien de datum heel interessant, want wie heeft dat predicaat nu verleend: koningin Beatrix, koning Willem-Alexander of prinses Beatrix?
Leave a comment:
-
Is het nu KLGOG of LGOG?
Is het nu nog steeds en blijft het in het (taal)gebruik LGOG of is het nu officieel sinds 25 juni 2013 het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, het KLGOG dus?
Ik bedoel natuurlijk in de naamvoering.
Vanaf 25 juni 2013 is het LGOG sowieso formeel "Koninklijk"
Leave a comment:
-
In 1929 fuseerde de oorspronkelijk Maastrichtse (en nog niet LGOG hetende) vereniging met de Roermondse Vereniging Limburg. Toen is in een bestuursbesluit vastgelegd dat het woord 'Limburgs' in Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap een verwijzing is naar die Vereniging Limburg. Het is de genitief van het zelfstandig naamwoord.
Wat ik betreur is, dat opvolgende besturen van LGOG de geschiedenis van hun eigen vereniging onvoldoende kennen en maar wat doen 'omdat zij het zo raar vinden klinken'. Beetje vreemd voor een historische vereniging en vooral geweldig jammer. Het zal even wennen zijn als je nu almaar spreekt over 'het' LGOG, maar het lidwoord weglaten is niet alleen correct, het geeft Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap ook veel meer cachet.
Leave a comment:
-
Gaat het weer een beetje, mevrouw Evers?Last edited by burgemeester; 28 augustus 2010, 11:19.
Leave a comment:
-
Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap: géén lidwoord
Het is jammer dat het bestuur en Bureau van LGOG, alsmede enkele scribenten die beter zouden moeten weten, de vereniging al weer een jaar of tien van een lidwoord voorzien. Men heeft het over 'het' LGOG, zelfs op de officiële website. Ofschoon daar verschillende keren tegen is geprotesteerd, heeft men de fout gehandhaafd, omdat de oorspronkelijke constructie niet meer van deze tijd zou zijn. Maar is dat wel zo?
LGOG staat voor Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap. Dat 'Limburgs' verwijst naar de provincie Limburg. Het is hier een zelfstandig naamwoord, geen bijvoegelijk naamwoord. Het gaat om het genootschap van de provincie Limburg.
Als er 'Limburg's' had gestaan (met de 's' los toegevoegd), was het meteen glashelder geweest. Dat zou echter geen Nederlands zijn geweest. Bij ons wordt die bezittelijke 's' altijd aan de naam vast geschreven: Piets fiets, Marietjes pop, Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap.
Het gebruik van een lidwoord ('het LGOG') degradeert 'Limburg' van zelfstandig naamwoord naar bijvoegelijk naamwoord. Er blijkt niet alleen een gebrek aan taalgevoel uit, maar het gaat ook voorbij aan de bedoelingen van de 19e-eeuwse oprichters.
Overigens is deze kwestie wel vaker aan de orde geweest binnen LGOG. Het is een soort golfbeweging. Het ene bestuur grijpt terug naar het oorspronkelijk taalgebruik, het volgende herkent de taalkundige constructie niet en begint te werken met een lidwoord. Het wachten is op het keren van het tij...Last edited by Ingrid M.H.Evers; 28 augustus 2010, 11:24.
Leave a comment:
-
De Historische Kring Maastricht [van LGOG]
De website die bij het aanklikken van LGOG in bericht #1 opent, is die van Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, de historische vereniging die de hele provincie 'dekt'.
Voor wie meteen op de webpagina's van de Kring Maastricht wil inloggen:
http://www.lgog.nl/kMaastricht.htm
Leave a comment:
-
Mooi zo Sjef, weer een binnenplekje en een genootschap breder gevisualiseerd. Op deze plek zou je een mooi stukje woongenot kunnen creeren. Midden in de stad en met mogelijkheden tot eigen parkeerplaatsen. Het LGOG naar de Timmerfabriek. Is het probleem van vergaderplek voor deze groep ook meteen opgelost.
Leave a comment:
-
Het Bureau van LGOG
Wat een service toch altijd weer op deze site, SJEF. Wat betreft de aanwezigheid van LGOG in dit complex (de vroegere Sint-Jozefschool): aan de straatzijde bevindt zich een nogal onopvallend bordje op de linkermuur naast de poort. Op foto 1 is dat dus niet te zien. Wel worden daar de DD Schutterij (middenboven) en een afdeling van Kumulus vermeld (rechts).
Als men de poort doorloopt, volgt een steile oprit naar het vroegere schoolplein. Rechts tegen de oostelijke muur om het plein zijn nog de oude leerlingentoiletten te zien. De pijl op foto 2 wijst nu naar de noordeljke vleugel waarvan de lokalen door de DD Schutterij worden gebruikt. LGOG zit in de westelijke vleugel. Op de derde foto geeft de deur links toegang tot het pand. Waar die Kumulus-afdeling huist, weet ik niet. Ik vermoed dat het in elk geval op de eerste verdieping is. Voor ballet en dergelijke heb je behoefte aan veel ruimte.
Overigens is er ook een toegang tot dit gebouw vanaf het terrein van de Broeders van de Beyart. Die wordt in overleg door beide verenigingen gebruikt om grotere goederen aan te leveren. Een kleine vrachtwagen kan misschien nog nét de poort aan de Brusselsestraat 'nemen', maar dat steile talud maakt het leven redelijk moeilijk.
Leave a comment:
-
LGOG Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap
Tijdens de "terrasbijeenkomst" afgelopen 26-08-2010, kwam ook het LGOG ter sprake.
Er was enige onduidelijkheid over de ligging van het instituut.
Bezoekadres
Brusselsestraat 10 D
6211 PE Maastricht
maandag t/m vrijdag 9.00-16.00 uur
Telefoon 043-321 25 86
Enkele foto's ter verduidelijking.
Tevens is onderstaand overzicht als doorzoekbaar PDF bestand te bekijken c.q. te downloaden.
=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+ =+=+=
Overzicht van de
Bijdragen in de Publications 1 uit 1864 - 124 uit 1988.
geordend op auteur
Door P.J.H. Ubachs
INHOUD EN OPZET
Dit overzicht bevat de historische bijdragen uit de 124 jaargangen (in 108 delen) van de 'Publications de la Société Historique et Archéologique dans le Limbourg', zoals de meest recente titel van het jaarboek van Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap luidt, verschenen van 1864 tot en met 1988, het jaar van het 125-jarig bestaan.
De lijst is niet uitputtend, want zij bevat slechts de belangrijkere artikelen.
De lengte van het stuk gold daarbij als criterium: was het minder dan vijf bladzijden lang dan is het niet opgenomen, tenzij het een toevoeging was bij een grotere bijdrage.
Ook werd alle 'bijwerk' (varia, jaarverslagen, levensberichten en dergelijke meer) weggelaten.
De lijst is alfabetisch geordend op auteursnaam.
Komt dezelfde auteur meerdere malen voor, dan zijn zijn bijdragen geordend op jaar van verschijnen.
De schrijfwijze van de titels is in zoverre gemoderniseerd, dat de vroeger overvloedig toegepaste hoofdletters teruggesnoeid zijn tot de thans gebruikelijke soberheid.
De oorspronkelijke spelling is gehandhaafd.Tags: Geen
Leave a comment: