Indien dit uw eerste bezoek is, vergeet dan niet de FAQ te lezen door op de bovenstaande verwijzing te klikken. U dient zich te registreren voordat u kunt gaan posten. Klik op de registreer verwijzing hierboven om te vervolgen. Om te beginnen met het tonen van de berichten selecteert u het forumdeel welke u wil gaan bezoeken middels gebruikmaking van de onderstaande selectie.
Ter info:
Mocht er zich onverhoopt een probleem en/of fout voordoen tijdens uw aanmelding, meldt deze dan aub. aan ons (door op de onderstaande gekleurde tekst te klikken).
Wij zullen u dan via email contacteren en zorg dragen voor uw aanmelding zodat u gebruik kunt maken van het forum! Registreren lukt niet, ik kan mij niet aanmelden!
Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. EversBekijk bericht
(...) Literatuur
* Br. Sigismund Tagage, Maastricht, bakermat van een congregatie, 1800-1850, Maastricht 1965. 245 blz.
(..)
Ik kwam dit boek toevallig vandaag tegen in de tweedehands winkel "Twiede Hands, Twiede Kans", aan de Francois de Veijestraat 9 te Maastricht voor slecht € 3,--.
Dus als iemand iets uit dit boek opgezocht wil hebben, dan hoor ik het wel.
Je hebt een goede koop gedaan, Pier. Het grootste deel van het boek is een uitvoerige schets van de eerste helft van de negentiende eeuw in Maastricht, en daar is bijna niets (goeds) over te vinden. Hier had een mooie promotie in gezeten.
Wat betreft de geschiedenis van de congregatie: jammer dat Tagage door omstandigheden binnen de kloostergemeenschap nooit het op de Franse titel aangekondigde tweede deel heeft kunnen schrijven.
Last edited by Ingrid M.H.Evers; 16 maart 2012, 12:19.
Reden: aanvulling
Vanmiddag naar de begrafenis geweest van Jan van Haaren, een 82-jarige broeder die lang in Chili had gewerkt. Na afloop even gekeken naar de plaquettes met namen tegen de enige muur (kant Anjoulaan). Het blijken er vier te zijn, twee aan twee. Behalve een stichtelijke tekst erboven, bevatten de platen uitsluitend de namen van (waarschijnlijk) de eerste broeders. Achter elke naam volgt het geboortejaar en vervolgens (zonder piunten of komma's) dag, maand en jaar van overlijden. Er zijn tientallen namen en fotograferen is lastig als je digibeet bent. Zelf zou ik de inscripties het liefst met koolstof zichtbaarder maken.
Overigens heeft mgr. Rutten een fors grafmonument, evenals broeder Bernard Hoecken. Het enige portretje is te vinden op de zerk voor een vijfitenjarige jongen, Antoon Daams, die ca. 1935 stierf tijdens zijn kweekschooljaren.
Opmerking