Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Minder bekende en onbekende begijnenhoven en kloosters

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • #31
  Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers Bekijk bericht
  V

  Mannelijke 'begijnen' heeft de stad weinig gekend. Er heeft lange tijd een begaardenklooster gelegen in de Witmakerstraat, vermeld in de HEM en beschreven door Alting von Geusau (PSHAL 1894). Ook in Wyck schijnt een leefgemeenschap bestaan te hebben, maar afgezien van één bronvermelding is er niets over bekend.

  Bron: Th.J. van Rensch, ‘Het Hondertmarck- of Zeven Weëen-Convent’, in: Ingrid M.H. Evers, Th.J. van Rensch en P.J.H. Ubachs, Bonne et Servante, uit de geschiedenis van de Maastrichtse vrouw, Maastricht 1986, 9-26.
  Er is in het HCL toch een aantal archiefstukken van de Bogaardenklooster bewaard, die lopen tot de Franse Revolutie. Het betreft o.a. een cartularium, dat begonnen is eind 15e eeuw en loopt tot in de 18e eeuw. Ik heb dat onlangs ingekeken omdat het klooster een aantal landerijen in Kanne in bezit had. Gaat het hier om het klooster in de Witmakerstraat?

  Opmerking


  • #32
   Bij het zoeken naar meer informatie over het Conventje van de 7 weeën kom ik bij deze informatie-uitwisseling terecht. Hoe meer onderzoek ik doe, hoe meer het me duidelijk wordt dat dit Conventje vaak wordt verwisseld met andere huizen die aangeduid werden met Conventje of begijnhofje. Ik ben nog maar net gestart maar zie dat verschillende lokaties als de Helstraat, Hondertmarck, Ridderstraat en de lokatie achter het huidige KPN gebouw. Inmiddels, na een paar dagen achter de computer en in het archief blijf ik bij mijn zoektocht vast houden aan het huis dat in 1720 als het convintje aan de Ridderstraat staat vermeld in het boekje van de toenmalige pastoor die door de parochie het beheer moest gaan doen. Het is mooi werk; dit onderzoeken en ik zal nog vele dagen in het archief te vinden zijn! Maar ik ga ook de andere locaties onderzoeken want ik ben benieuwd of er nu sprake is van meerdere oude vrouwen huizen in dezelfde buurt of misschien is het een misverstand.

   Ik ben nog lang niet klaar en ik vind het leuk om de gehele geschiedenis van dit pand in kaart te gaan brengen. De reden is simpel; ik woon er nu zelf. Dat wil zeggen; in de helft van het Convintje met de voordeur aan de Ridderstraat. De ander helft is van mijn buren met een voordeur aan de Achter de Oude Minderbroeders. Mochten mensen meer informatie hebben over dit pand, maar ook over de andere huizen in de Ridderstraat (behalve dat van de heer De Ridder; daar is al meer dan genoeg over bekend) dan houd ik mij aanbevolen! En ik ben ook op zoek naar het boek "Bonne et Servante" van Ingrid M.H. Evers. Mocht iemand een exemplaar te koop hebben dan zou ik graag contact willen maken.

   Opmerking


   • #33
    Welkom op Mestreech Online, oma Tankie. Het is elf jaar geleden dat iemand inhaakte op dit 'draadje'. Vanwege een servercrash zijn in het verleden alle diakritische tekens in een posting verloren gegaan, maar de codes blijven staan. Dat maakt het lezen van deze berichten niet gemakkelijker. Ik heb nu even al mijn eigen postings daarop gecontroleerd en de tekens weer hersteld. Misschien moet u nog eens beginnen bij #1. In elk geval kan in Maastricht 'conventje' slaan op een religieuze gemeenschap, maar ook op een voorziening voor niet-religieuze alleenstaande bejaarden (m/v).

    Als u dinsdag weer naar het HCL gaat, kijkt u dan even voor het Conventje van de Zeven Weeën in de Historische Encyclopedie Maastricht, die in de open boekerij staat. Bonne et Servante is momenteel niet te koop op www.boekwinkeltjes.nl, maar wel aanwezig in de bibliotheek van het HCL. U kunt het gewoon aan de balie opvragen. Succes met het onderzoek.
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 7 juli 2022, 23:26.

    Opmerking


    • #34
     Dank Ingrid! Ik zie nu pas dat u de schrijfster bent van het boek waar ik naar op zoek ben. Ik had de gekke tekens wel begrepen in deze threat. Ik doelde eigenlijk meer op de verschillende verwijzingen naar het Conventje van de zeven weeën. Ik denk dat dat specifieke Conventje op de lokatie in de Ridderstraat was gevestigd. En ik denk vrij zeker te zijn dat het Conventje welliswaar tot de parochie behoorde maar dat er inderdaad oude vrouwen woonden. Ik heb inmiddels redelijk wat informatie verzameld maar ik ben nog lang niet klaar. Er zijn hier en daar ook artikelen die verwijzen naar dat Conventje maar dan op een andere lokatie.

     De Historische Encyclopedie Maastricht heb ik zelf al. Maar het artikel over het Conventje van de zeven Weeën is vrij kort en bevatte voor mij geen nieuwe informatie. Vandaar dat ik verder op zoek ben gegaan in het HCL. Het boek Bonne et Servante zal ik gaan opvragen; dank voor de tip. En ook dank voor deze reactie!

     Opmerking


     • #35
      Oorspronkelijk geplaatst door Oma Tankie Bekijk bericht
      Ik zie nu pas dat u de schrijfster bent van het boek waar ik naar op zoek ben.
      Eerlijk gezegd was ik alleen maar lid van de redactie, al is dat vaak ook veel werk. Aan een eigen bijdrage ben ik indertijd niet toegekomen.

      Opmerking


      • #36
       We zijn een paar weken verder en ik weet niet of oma Tankie nog kijkt naar Mestreech Online. Ik vond echter - zoekend naar iets anders - een tamelijk 'verborgen' gegeven in verband met het conventje in de Ridderstraat, dus toch maar even hier vermeld:

       HCL, toegangsnummer 21.210B, inventarisnr. 2538: verbouwing door architect W. Sprenger (1938 ).
       Last edited by Ingrid M.H.Evers; 25 juli 2022, 15:10.

       Opmerking

       Bezig...
       X