Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

KPN-locatie/Maartenspoort

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • KPN-locatie/Maartenspoort

    Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
    I Woongebouw Maartenspoort, architect Jo Coenen. Geen onderdeel Avenue2-plannen. Bouwstart: 2009 (uitgesteld)
    I zal - zoals het er nu uitziet - op afgeslankte wijze worden uitgevoerd. Minder woningen, geen supermarkt, geen woontoren.
    Toch maar even een apart draadje aangemaakt over de ontwikkeling van de KPN-locatie, aangezien dat blok geen deel uitmaakt van de Avenue2-plannen. Het naastgelegen sportveld van het Sint-Maartenscollege (waar ik persoonlijk goede en slechte herinneringen aan heb...) wèl trouwens. Waarom dat zo is, legde wethouder Hazeu op 6 november 2006 tijdens een informatieavond in de aula van het Sint Maartenscollege aan buurtbewoners uit:

    Math Penders, buurtbewoner: Waarom bouwdeel A geen onderdeel van A2-project en bouwdeel B wel?
    Hazeu: Het A2 project is vernieuwend; de gemeenteraad stelt pakket van eisen vast maar de realisering ervan is onderdeel van de aanbesteding. Hoe zit het nu tussen A en B deel? Dat is vastgesteld door de 4 overheden als onderdeel van het A2 project. Er zijn 5 vastgoedlocaties meegegeven aan de partijen die het plan maken, die vlekken invullen en financiën genereren voor het project. Plan B is onderdeel van de A2, dat is een heel complex proces.

    (Bron: http://redactie.maastricht.nl/web/fi...lementid=81368)

    Hier die locaties A en B waar Hazeu het over heeft:


    Even in het kort de recente geschiedenis van deze locatie:
    9 september 1980: opening nieuwe hoofdkantoor PTT district Maastricht door staatssecretaris van verkeer en waterstaat mevrouw Nelie Smit-Kroes. Over dit gebouw meldt de Architectuurgids Maastricht 1895-1995: "Verderop aan de Noormannensingel domineert het PTT Telecomkantoor van Theo Boosten (1978-1980). Een ontwerpduur van 20 jaar en vele varianten met als hoogtepunt een magische toren heeft uiteindelijk tot deze obligate stervorm geleid. De vele rondingen trachten tevergeefs de logge vormen te verzachten."
    2001: Verkoop KPN. Doel: modernisering kantoorbestemming
    2003: Start A2 project (bestuursovereenkomst rijk en regio)
    2004: Architectenburo Coenen gaat aan de slag met de KPN-locatie
    Februari 2005: raadscommissie Stadsontwikkeling / buurtkader (1e voorlopige schetsplan van Coenen)
    December 2005: collegebesluit principe-medewerking Ontwikkelingsplan Maartenspoort, met woon / werk / winkel / dienstverlenende functies. 25.000m² wonen (o.a. bedoeld voor herhuisvesting A2-flatbewoners), 11.000m² kantoor, 5.000m² winkels/dienstverlening (geen concurrentie Voltastraat)
    2006: A2 Samenwerkingsovereenkomst rijk en regio. Uitwerking Ontwikkelingsplan Maartenspoort mogelijk
    Juli 2006: collegebesluit eventuele omzetting kantoor (11.000m²) in appartementen
    November 2006: collegebesluit Samenwerkingsovereenkomst Ontwikkelingsplan Maartenspoort
    2008: sloop KPN-gebouw (zie het bericht van Olijfje op dit forum en dit filmpje op Youtube)
    Juni 2009: Omwonenden ontvangen een brief van de gemeente waarin gemeld wordt dat de projectontwikkelaar (Van der Looy uit Weert) "noodgedwongen de planning heeft moeten aanpassen in verband met de ontwikkelingen in de woningmarkt" waardoor er "aanzienlijke vertraging is opgetreden in de planning van de bouw." In de brief wordt tevens gemeld, dat het puin van het oude KPN-gebouw, dat er nog steeds ligt, in de tweede helft van 2009 zal worden afgevoerd.
    Januari 2010: Het bouwpuin wordt eindelijk afgevoerd

    Daarna ben ik het spoor een beetje bijster geraakt. Op de website van de gemeente Maastricht is nog weinig te vinden over gewijzigde plannen:
    De realisering vindt gefaseerd plaats in de periode 2008 - 2013. In verband met herhuisvesting van A2-bewoners moet het eerste appartementenblok (gelegen aan de Noormannensingel) in 2010 gereed zijn. Om buurtoverlast zoveel mogelijk te beperken, wordt er voor het bouwverkeer een tijdelijke bouwweg gerealiseerd (rechtstreeks vanaf de A2). (...) In 2008 is het voormalige KPN-gebouw gesloopt. Begin 2009 wordt de bouwweg gerealiseerd. Aansluitend zal het bouwpuin worden gebroken en afgevoerd. In mei/juni 2009 begint de uitvoering van de parkeergarage. Eind 2009 gaat de uitvoering van het eerste bouwblok van start aan de Noormannensingel. De oplevering hiervan staat gepland in 2010.
    Bron: http://www.maastricht.nl/web/Project...twikkeling.htm

    Wel vond ik elders op de site van de gemeente nog deze mededeling:
    De ontwikkelaar Van der Looy is bezig met het aanpassen van zijn bouwplan dat door marktontwikkelingen aanzienlijke vertraging heeft opgelopen. Zodra hier meer duidelijkheid over is wordt het nieuwe plan aan de buurt gepresenteerd.
    Bron: http://www.maastricht.nl/web/Home/M_...KPNlocatie.htm

    Zoals we nu van Breur weten, zal het ontwerp van Coenen waarschijnlijk niet in de oorspronkelijke vorm worden uitgevoerd. Of Coenen een nieuw ontwerp gaat maken of iemand anders, is mij niet bekend.

    Zó zag het oorspronkelijke Plan Maartenspoort van Jo en Geert Coenen er uit (verwarrende naam trouwens, Maartenspoort, als je weet dat dit Wyckerpoort is en er ook een wijk St-Maartenspoort is):



    Bron: http://www.jocoenen.com

    Zelf vind ik het geen gemis als dit niet doorgaat. Ik vind het geen slecht ontwerp, maar het is nogal groot en past niet bij de plannen voor de overige bouwblokken langs de A2, waarbij gekozen is voor een afwisselling van grotere en kleinere bouwvolumes, deels met schuine daken. Voor Wyckerpoort, klik hier voor meer informatie over de A2-plannen.
    Last edited by El Loco; 26 februari 2010, 12:00. Reden: Bronvermelding Coenen-ontwerp

  • #2
    Ik begrijp ook niet waarom architecten steeds kiezen voor saaie blokkendozen. Waarom niet eens 'n gedurfd ontwerp; zodat een gebouw er meteen uitknalt. Het blijft allemaal zo braaf. Ik geloof dat de Rossitoren het laatste baanbrekende ontwerp is geweest en meteen wereldwijd bekend. Is het beste dat ze kunnen bedenken een schuin dak?
    Wat die hadden we nog niet!!
    Being unstable & bitchy is all part of my mystique.

    Opmerking


    • #3
      Nieuws KPN-locatie

      Van der Looy bouwt 116 seniorenappartementen

      Van der Looy Projektmanagement in Weert en woningcorporatie Woonzorg Nederland in Amstelveen hebben een koopovereenkomst ondertekend voor de bouw van 116 seniorenappartementen die onderdeel uitmaken van de eerste fase van het project De Poort van Wyck in Maastricht.

      Dit project – naar een ontwerp van architectenbureau Jo Coenen & Co – is een herontwikkeling op het terrein van het voormalige KPN gebouw aan de President Rooseveltlaan. De ontwikkeling wordt gefaseerd gerealiseerd.

      De eerste fase bestaat uit 170 appartementen, 1.500 m2 commerciële ruimte en een ondergrondse parkeerkelder voor 225 auto’s. De totale stichtingskosten van de eerste fase bedragen ongeveer 27 miljoen euro.

      Van der Looy begint naar verwachting begin 2011 met de uitvoering. Met het bouwrijp maken van het terrein is al begonnen De oplevering van de eerste fase is voor medio 2013 voorzien.

      Bron: http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2...tementen-.html, 06-09-2010
      Zou er eindelijk schot in de zaak komen? Het lijkt erop dat ontwikkelaars langzaam maar zeker beginnen in te spelen op de opkrabbelende woningmarkt...

      Gelukkig hebben ze in de tussentijd ook voor een nieuwe naam geopteerd: Poort van Wyck i.p.v. Sint-Maartenspoort. Blijft verwarrend daar in Wyckerpoort/veld.

      Opmerking


      • #4
        Website Poort van Wyck gelanceerd

        Inmiddels is er een website in de lucht voor de Poort van Wyck (KPN-locatie). De site is nog onder constructie, maar je kunt er nu al genieten van het uitzicht vanaf de hoogste etages in de woontoren...

        Op de site van de gemeente is het bericht, dat daar al jarenlang onder het kopje "Projecten" staat, enigszins aangepast:
        Het voormalige KPN-terrein aan de A2 in Wyckerpoort ondergaat de komende jaren een gedaanteverwisseling.
        (Laatste update pagina: 19-10-2010)

        Er komen koop- en huurappartementen (diverse bouwblokken en een woontoren), kantoorruimten, gebouwen met commerciële en/of dienstverlenende functies, en een ondergrondse parkeergarage.
        De bouwplannen zijn aangepast. Daarvoor moet een nieuwe ruimtelijke procedure gevolgd worden.
        De realisering van deze herontwikkeling begint op zijn vroegst in 2011. Dit gebeurt in fases. Het voormalige KPN-gebouw is inmiddels gesloopt.

        Bron: http://www.maastricht.nl/web/Project...twikkeling.htm
        Wat die aanpassingen in de bouwplannen zijn, is niet duidelijk. Op de site van Coenen is niks te vinden over dit project. Misschien weet Breur, als buurtbewoner, nog wat meer?

        Ikzelf vind dit plan achterhaald. Deze forse bouwblokken met woontoren passen misschien bij de bestaande flatbebouwing langs de A2, maar daarvan wordt een groot gedeelte gesloopt en vervangen door stadshuizen van 3-6 etages (zie hier). Jammer dat de plannen voor deze locatie gebaseerd zijn op andere uitgangspunten.

        Enneh, nee, ik ben geen Coenen-hater en ik heb niks tegen hoogbouw. Integendeel. Ben benieuwd wat Antonius ervan vindt...

        Opmerking


        • #5
          Ik weet vanuit diverse overlegstructuren dat nog NIETS zeker is. Alles is vooruitgeschoven. Het KPN-gebouw is wel gesloopt en inmiddels is men (de derde poging) het puin aan het afvoeren wat gepaard gaat met veel overlast: stof, lawaai en grote vrachtauto's door smalle straten. De start van dit projekt loopt alles behalve op rolletjes en heeft al veel meer gekost dan begroot.

          Opmerking


          • #6
            Ja, dat puin, daar zijn ze onderhand al twee jaar mee bezig. Dat wordt dan wel weer gebruikt voor het nieuwe zwembad bij de Geusselt (vraag me niet hoe), maar dat is dan ook het enige positieve eraan.

            Opmerking


            • #7
              Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
              (..) maar je kunt er nu al genieten van het uitzicht vanaf de hoogste etages in de woontoren...
              Leuk,
              Volgens dat uitzicht worden de flats naast de A2 dus weer herbouwd.....
              Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

              Opmerking


              • #8
                Nou ja, een aantal flats wordt vreemd genoeg pas in 2019/2020 gesloopt (zie hier), dus voorlopig is dit inderdaad het uitzicht (plus de bouwput van de A2-tunnel natuurlijk). Van de andere kant: als iemand mij één van deze hogergelegen flatjes tegen een zacht prijsje zou aanbieden, weet ik niet of ik "nee" zou kunnen zeggen...

                Opmerking


                • #9
                  Update 'Poort van Wyck'

                  Volgens de bijgewerkte website zijn de eerste 54 appartementen in de verkoop gegaan. Ik neem aan dat het van de mate van belangstelling afhangt of er binnenkort daadwerkelijk gebouwd gaat worden. De appartementen worden aangeprezen als "luxe", maar kun je 70m² nog wel luxe noemen? De prijzen zijn schappelijk. Het gaat trouwens maar om een klein deel van het oorspronkelijke plan: een gebouw van 6 verdiepingen, dat de intrigerende benaming 'Le Cabinet' heeft meegekregen. Voorlopig nog geen 50m hoge woontoren dus.

                  Opmerking


                  • #10
                    55+ appartementen in Poort van Wyck

                    Volgens een artikel in de krant van gisteren gaat het Poort van Wyck project toch wel door. De Amstelveense woningcorporatie Woonzorg Nederland heeft een nog te bouwen appartementencomplex van 116 driekamerwoningen aangekocht voor 55-plussers met zorgwensen. De appartementen van gemiddeld 75m² worden aangeboden in de sector sociale huur.

                    Aangezien het hele Poort van Wyck project 230 woningen zal tellen, moet het bij dit bericht wel om de geplande toren van 50m gaan. Als de bestemmingsplanprocedure positief verloopt, worden de woningen in 2013 opgeleverd. In de commerciële ruimtes op straatniveau zullen diensten voor de doelgroep worden aangeboden (55plus-winkels?).

                    Eerder werd al gemeld (zie hierboven) dat er 54 startersappartementen komen in het deelproject 'Le Cabinet'. Met de bouw van Le Cabinet wordt gestart als 50% van de woningen verkocht is.

                    (Bron: DDL, 27-8-2011)
                    Bestanden bijvoegen

                    Opmerking


                    • #11
                      Herontwikkeling KPN-locatie

                      Door het buurtkader Wyckerpoort heb ik, heel begrijpelijk, opnieuw vragen gekregen over de stand van zaken in de herontwikkeling van het voormalige KPN complex. Op de bouwhekken aan de A2 traverse angen doeken waarop de bouw van koopappartementen wordt aangekondigd. Eerder stond dat al in de krant. Met deze bewonersbrief wil ik graag op het verzoek van het buurtkader ingaan en u rechtstreeks informeren.
                      Achtergrond
                      Met een contract is in 2006 door de gemeente goedkeuring gegeven aan de herontwikkeling van het voormalige KPN complex. Het bouwplan, gepresenteerd tijdens drie drukbezochte informatieavonden, voorzag in appartementen, commercieel/maatschappelijke functies en kantoor. Het zou vóór de ondertunneling gereed zijn en op die manier ook een mogelijkheid bieden voor herhuisvesting van A2 flatbewoners. De gemeente was er met name om deze reden veel aan gelegen om het bouwplan uiterlijk eind 2009 klaar te hebben. Door marktomstandigheden is dat helaas niet gelukt.
                      Vastgoedcrisis
                      Begin 2010 zijn door de gemeente met de ontwikkelaar Van der Looy Projectmanagement te Weert nieuwe afspraken gemaakt. Dat bood de ontwikkelaar de mogelijkheid om een aangepast bouwplan te realiseren. De aanpassing geldt vooral voor de nieuwe omstandigheden sinds 2006. Zo is in juni 2009 De Groene Loper vastgesteld voor de uitvoering van het A2 project. Met de voorbereidende werkzaamheden voor de ondertunneling is inmiddels gestart en zal in 2012 in volle uitvoering zijn. U zult begrijpen dat er goede afspraken moeten worden gemaakt voor een bouwplan dat er direct aan grenst.
                      Zo loopt de tijdelijke weg (A2) enkele jaren vlak langs de geplande nieuwbouw.
                      Nieuwe afspraken
                      De herontwikkeling van het KPN complex zal tegen deze achtergrond opnieuw met de gemeente contractueel geregeld moeten worden. Dat contract moet met name zekerheid bieden over de verkoop van woningen, ter voorkoming van de door de buurt gevreesde leegstand. Enzoals gezegd, ook voor de omgeving moet duidelijk zijn dat een nieuw bouwplan geen risico's of vertragingen oplevert voor de
                      ondertunneling. Dat karwei heeft voorrang.

                      Noordzijde
                      Van der Looy Projectmanagement concentreert zich op een bouwplan aan de noordzijde van het voormalige complex (zie bijgevoegde plattegrond). Dit omvat drie woonblokken met in totaal 170 appartementen en op begane grond circa 1.300 mtr2 hoofdzakelijk commerciële functies. De afzet van het grootste deel van de appartementen (116) is vastgelegd in een koopovereenkomst tussen ontwikkelaar en de (landelijke) corporatie Woonzorg Nederland. De ontwikkelaar is inmiddels gestart met de verkoop van de overige 54 appartementen.
                      Planning
                      Nadat gemeente en ontwikkelaar de afspraken over het nieuwe plan contractueel hebben vastgelegd, kan de bestemmingsplanprocedure worden opgestart. Daaraan vooraf wordt een informatiebijeenkomst voor de omgeving georganiseerd en kan iedereen er kennis van nemen en zijn mening geven.
                      Ik hoop u over niet al te lange tijd verder te kunnen informeren.
                      Met vriendelijke groet,
                      Gerdo van Grootheest

                      Wethouder Ruimtelijke Ordening, Natuur en Sport

                      Bestanden bijvoegen

                      Opmerking


                      • #12
                        Ik vind het erg jammer voor de toekomstige bewoners van het complex dat ze nu mogelijk jaren overlast hebben van de bouw van de tunnel. Het beste zou zijn dat het allemaal gelijk op gaat. Met andere woorden, dat de eerste bewoners hun nieuwe appartement meteen optimaal kunnen bereiken.

                        Helaas haalt de actualiteit soms de goedbedoelde planning van een grootschalig project in.
                        I am not a complete idiot. Some parts are missing

                        Opmerking


                        • #13
                          Woonzorg uit de Poort van Wyck

                          CORPORATIE ‘Strategische heroverweging’
                          door onze verslaggever

                          Dagblad De Limburger - 20 april 2012 -

                          Woonzorg uit de Poort van Wyck CORPORATIE ‘Strategische heroverweging’ door onze verslaggever MAASTRICHT – De Amstelveense woningcorporatie Woonzorg Nederland is uit de Poort van Wyck gestapt, een appartementencomplex voor 55-plussers met een zorgwens, dat nog gebouwd moet worden bij de A2. Reden: ‘strategische heroverweging van vastgoedontwikkeling’.
                          De Poort van Wyck is een project van de Weertse ontwikkelaar Van der Looy. Het omvat onder meer 116 driekamerappartementen voor senioren met een zorgvraag en 54 appartementen voor starters met koopsommen vanaf 174.000 euro. De bouw is voorzien op het terrein van het afgebroken kantoor van KPN tussen de A2 en het Sint Maartenscollege. Vanwege de ligging op loopafstand van Wyck kreeg het project de naam van die wijk.
                          Woonzorg Nederland wilde de appartementen gaan verhuren in de sector sociale huur. De corporatie peilde via de eigen website de belangstelling voor de woningen. De mensen die reageerden kregen deze week een brief waarin Woonzorg Nederland meldt ‘helaas’ te moeten meedelen dat de corporatie ‘zich terugtrekt uit de ontwikkeling van dit project’.
                          De reden is samengevat in één zin: ‘Het speelveld voor de corporatiesector en de economische omstandigheden is de laatste jaren ingrijpend gewijzigd, hetgeen vraagt om een strategische heroverweging van vastgoedontwikkeling’.
                          Wat het besluit van Woonzorg Nederland betekent voor de Poort van Wyck is onduidelijk. Projectdirecteur Edwin van der Looy meldt een overeenkomst met de corporatie te hebben gesloten over afname van de 116 appartementen. „Van uit het project stappen is geen sprake. We zijn nog in gesprek over hoe we onze samenwerking kunnen continueren.”
                          Paul Koedam, bewonersconsulent van Woonzorg Nederland, weerspreekt de lezing van Van der Looy. „Over de inhoud van de rondgestuurde brief kan geen misverstand bestaan. Woonzorg Nederland doet niet meer mee. Het is einde oefening, over en uit.”
                          Van der Looy claimt dat de voorbereiding van het project „in de afrondende fase” verkeert. Eind deze maand hoopt hij alles geregeld te hebben, „zodat in oktober de eerste bouwactiviteiten kunnen starten”. De plannen van Van der Looy voor de KPN-locatie slepen al jaren. Ze zijn meerdere malen aangepast en uitgesteld.

                          Opmerking


                          • #14
                            Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
                            Van der Looy claimt dat de voorbereiding van het project „in de afrondende fase” verkeert. Eind deze maand hoopt hij alles geregeld te hebben, „zodat in oktober de eerste bouwactiviteiten kunnen starten”.
                            Typische projectontwikkelaarstaal, altijd optimisme uitstralen.

                            Opmerking


                            • #15
                              Het is deels logisch dat woonzorg nederland zich in de huidige situatie opnieuw moet positioneren en haar prioriteiten moet stellen; wat wel en wat niet kan.

                              Wat doorgang vindt en welke projecten geen doorgang vinden wordt zoals bij elke commerciële firma die zich moet afvragen hoe het hoofd boven water houden, in de huidige bouw en financiering malaise, af/uit vallers met zich brengen.

                              Mede doordat echte afnemers van projecten door woonzorg nederland opgezet in extreem slecht weer terecht gekomen zijn in 2010/2011, zoals de Osiragroep en ook anderen, is het investeringsklimaat en de mogelijke investeringen begrenst.

                              Jammer is dat het heroverwegen zelf dus zoveel tijd en geld kost dat enkel daardoor al het Budget onder druk komt te staan.
                              Time is Money => hoe langer men wacht met de plannen hoe minder geld men ter beschikking heeft voor uitvoering.

                              dat is deels "insider information" welke geen der project directeuren zo maar mogen verkonden, daar ze net als op de beurs de koersen zouden doen dalen.
                              mvg
                              ik ben verguisd

                              Opmerking

                              Bezig...
                              X