Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Ambachtsschool, Bioscoop en nu Internationaal hoofdkantoor DSM in Sint Maartenspoort

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Ambachtsschool, Bioscoop en nu Internationaal hoofdkantoor DSM in Sint Maartenspoort

  Tussen alle berichtgeving over het (opnieuw) oprukkende coronavirus en het wassende water van Maas, Jeker, Geul en Kanjel zou je het bijna over het hoofd zien: Koninklijke DSM heeft besloten per eind 2023 het internationale hoofdkantoor te verplaatsen van Heerlen naar Maastricht. Ik moest even met mijn ogen knipperen toen ik het las. Niet naar Amsterdam (waar men wel heeft rondgekeken), niet naar Londen, maar naar Maastricht. En wel naar Sint Maartenspoort, de centrumbuurt waar eigenlijk nooit zoveel gebeurt.

  Burgemeester Penn-te Strake is uiteraard verheugd; Heerlen en Parkstad zijn - begrijpelijk - woest. Na 120 jaar 'verraadt' de chemiegigant, die zijn wortels heeft in de Staatsmijnen, zijn roots en verkast naar Maastricht, de stad die nooit veel op had met de kolenmijnen en de daaruit voortgekomen chemische industrie.

  In Sint Maartenspoort worden op de hoek van de Wilhelminasingel en de Sint Maartenslaan de oude Ambachtsschool en de naastgelegen Euroscoop verbouwd tot een 'energieneutraal' en 'circulair' gebouw met ontmoetingsruimten en 400 flexwerkplekken voor de ruim 700 medewerkers. We zijn benieuwd.

  De Limburger: DSM verruilt wereldwijde thuisbasis Heerlen na 120 jaar voor Maastricht; Parkstad is furieus

  RTV Maastricht: Hoofdkantoor DSM op plek oude bioscoop en ambachtsschool
  Last edited by El Loco; 15 juli 2021, 14:12.

 • #2
  Gelukkig dan wordt ook die oerlelijke Glasgevel en Granieten doos aan de Antoon Lipkensstraat aangepakt? ( hoop ik )
  Loopafstand centrum / NS station => perfect.

  Goed nieuws dus.

  Misschien had de Burgemeester ook nog met het Amerikaanse bedrijf Intel kunnen overleggen inzake de holle kies als locatie voor een superconductor factory.
  iets te oud voor re-educatie
  iets te jong voor afschrijving
  m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst

  Opmerking


  • #3
   Oorspronkelijk geplaatst door Antonius Bekijk bericht
   Gelukkig dan wordt ook die oerlelijke Glasgevel en Granieten doos aan de Antoon Lipkensstraat aangepakt? ( hoop ik )
   Ik hoop het ook. Volgens het persbericht wordt er alleen maar verbouwd en dan ook nog circulair, dus met gebruikmaking van oude materialen. Ik kan me dat bij de Euroscoop eerlijk gezegd niet voorstellen. Het zal wel modieuze blabla zijn, zoals heel veel in het persbericht (zelfs het woord "inclusiveness" ontbreekt niet). De oude ambachtsschool is een rijksmonument, dus die blijft sowieso behouden. De render bij het persbericht geeft weinig houvast, maar terwijl ik dit schrijf verschijnen op Architectenweb betere renders. Het ontwerp is van Broekbakema. Waar kennen we die in Maastricht van? O ja, van de oude Entre Deux! Maar da's lang geleden

   Click image for larger version Name:	DSM Maastricht (1).jpg Views:	0 Size:	61,0 KB ID:	103713
   Click image for larger version Name:	DSM Maastricht (2).jpg Views:	0 Size:	102,3 KB ID:	103714
   Click image for larger version Name:	DSM Maastricht (3).jpg Views:	0 Size:	103,1 KB ID:	103715
   Bron: https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=50595

   Oorspronkelijk geplaatst door Antonius Bekijk bericht
   Goed nieuws dus.
   Het zal vooral goed nieuws zijn voor de makelaars, die de huizenprijzen in buurten als Céramique en Campagne nog verder richting Randstadniveau kunnen zien stijgen. Maar ik zie het ook wel als goed nieuws voor de stad en regio als geheel. Dat DSM kiest voor dicht bij huis en niet voor de Randstad (zoals bijv. in de jaren 90 de directie van de KNP) is een teken dat de balans tussen 'provincie' en 'Randstad' niet meer automatisch in het voordeel van die laatste doorslaat.

   Oorspronkelijk geplaatst door Antonius Bekijk bericht
   Misschien had de Burgemeester ook nog met het Amerikaanse bedrijf Intel kunnen overleggen inzake de holle kies als locatie voor een superconductor factory.
   Welke holle kies bedoel je?

   Opmerking


   • #4
    Sint Pieters GROEVE dus niet BERG.
    Voorheen ENCI terrein.

    de groeve vullen dan hebben we weer een BERG
    iets te oud voor re-educatie
    iets te jong voor afschrijving
    m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst

    Opmerking


    • #5
     Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
     Het ontwerp is van Broekbakema. Waar kennen we die in Maastricht van? O ja, van de oude Entre Deux! Maar da's lang geleden
     Tja jammer als ik dat Nu in tweede instantie zo zie. Ook weer zo een blokrand bebouwing die niets met de Context te maken heeft. Vergeef mij de kritiek maar ik zou liever een gatenkaas gezien hebben.

     de gaten zijn lekkerder dan de kaas / niet de massa is interessant maar de tuissenruimten waar mensen zich kunnen ophouden, dat is wat anders dan een atrium.
     Last edited by Antonius; 16 juli 2021, 12:16. Reden: uitleg
     iets te oud voor re-educatie
     iets te jong voor afschrijving
     m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst

     Opmerking


     • #6
      Oorspronkelijk geplaatst door Antonius Bekijk bericht
      Tja jammer als ik dat Nu in tweede instantie zo zie.
      Ik wacht nog even af tot ik de zijgevels gezien heb. Maar zou best kunnen dat de Antoon Lipkensstraat er weinig op vooruit gaat. Het middendeel van de gevel in die straat wordt waarschijnlijk hoger (4 verdiepingen). Ik zie daar ook geen bomen meer aan de zuidzijde van de straat. De Turennestraat gaat er wel op vooruit, zo te zien. De 6 bomen blijven behouden en er komt nog wat kleiner groen bij. De rest van het groen is binnen te vinden

      Opmerking


      • #7
       Misschien heb je gelijk dat we even moeten afwachten want die impressies / renderings zijn sowieso nog maar heel summier. Maar daarin zijn de architecturale intenties wel al gecementeerd.
       Groen binnen ken ik enkel als succesverhaal bij het IBN in Wageningen van Behnisch & Partner.
       Last edited by Antonius; 16 juli 2021, 12:51.
       iets te oud voor re-educatie
       iets te jong voor afschrijving
       m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst

       Opmerking


       • #8
        Kunstcollectie DSM

        Ben benieuwd of de bedrijfscollectie van DSM ook meekomt naar Maastricht. Daar zitten mooie dingen tussen, zoals een groot glas-in-loodraam van Henri Jonas uit 1927 (het oudste werk uit de collectie) en het schilderij Icarus Atlanticus van Ger Lataster uit 1955 (vorig jaar nog onderdeel van de grote Lataster-tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum, het Gouvernement en het DSM-kantoor in Heerlen). Ik neem aan dat de door Maurice Mentjens ontworpen Beatrixkamer in het huidige hoofdkantoor - waarvoor deze in 2007 de Dutch Design Award kreeg - in Heerlen blijft.

        In de hal van het Heerlense hoofdkantoor vinden geregeld exposities plaats door kunstenaars waarvan werk wordt aangekocht. Benieuwd of dat in Maastricht ook gaat gebeuren. Ik zie op een van de renderings hierboven allemaal beveiligingspoortjes. Wat zal de doorslag geven: openheid of veiligheid?

        Opmerking


        • #9
         Met 700 medewerkers waarvan 400 flexibele werkplekken een komen en gaan van onbekenden. Ik hoop met je mee, dat die kunst toch weer een mooie plek krijgt ook in dit gebouw waar je ook met de kleuterklassen heen kan zonder dure entree te moeten betalen. Iets wat de oud directeur van de Ambachtschool nadien MTS ook belangrijk vond voor de ontwikkeling van de kleuters opdat ze konden zien wat houtbewerking en lassen betekende .
         iets te oud voor re-educatie
         iets te jong voor afschrijving
         m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst

         Opmerking


         • #10
          Demonstratie in Heerlen tegen vertrek DSM

          Het was natuurlijk te verwachten: in Heerlen zijn ze niet blij met de aangekondigde verhuizing van het DSM-hoofdkantoor naar Maastricht. Vooral de in de Heerlense gemeenteraad sterk vertegenwoordigde Socialistische Partij is ziedend. Andere fracties hebben zich daar inmiddels bij aangesloten. Woensdagavond vindt een protestbijeenkomst plaats bij het hoofdkantoor aan het Overloon. Van DSM-topvrouw Edith Schippers wordt een verklaring geëist en dan met name waarom er geen overleg is geweest met de Gemeente Heerlen. In de woorden van SP-voorman Ron Meyer: "Als een dief in de nacht willen ze de Mijnstreek verlaten." En verder: "DSM-directeuren die liever chique lunchen in Maastricht en daarvoor ook nog eens bakken gemeenschapsgeld ontvangen." Ook voor de Gemeente Maastricht heeft hij geen goed woord over: "Bestuurders in Maastricht, spreek alsjeblieft nooit meer over samenwerking in Zuid-Limburg als je ons stiekem een gouden mes in de rug steekt. Na de mijnsluiting in de jaren zeventig profiteerde Maastricht van de ellende in de Mijnstreek."

          Van interim-gouverneur Johan Remkes wordt eveneens uitleg gevraagd. Wat vooral steekt is de 1,75 miljoen euro verhuispremie die de provincie aan DSM ter beschikking stelt. Dat laatste lijkt mij een terechte vraag. Het gaat tenslotte niet om het acquireren van nieuwe bedrijvigheid voor Limburg, maar een verhuizing binnen de provincie. Misschien heeft DSM inderdaad gedreigd het hoofdkantoor naar de Randstad te verplaatsen, of zelfs naar het buitenland, en dat de provincie het om die reden als behoud van arbeidsplaatsen ziet? DSM heeft trouwens al een vestiging in het WTC op de Amsterdamse Zuidas. Geen idee hoeveel mensen daar werken. Het Nederlandse hoofdkantoor bij het station in Sittard is nog niet zo lang geleden afgestoten. Wel heeft men de activiteiten op de Chemelot Brightlands Campus in Sittard-Geleen uitgebreid. De nieuwbouw daar is eveneens ontworpen door Broekbakema; dat blijkt dus zo'n beetje de huisarchitect te zijn van DSM (en andere bedrijven op de Chemelot campus).

          Ik las ook ergens dat burgemeester Penn-te Strake ter verantwoording wordt geroepen, omdat de Gemeente Maastricht eveneens 1,75 miljoen aan DSM ter beschikking zou hebben gesteld, maar ik kan dat bericht niet meer terugvinden.

          Zo wordt het toch nog een politieke kwestie. Ik denk niet dat het veel zal uitmaken. Een bedrijf is tenslotte vrij om zich te vestigen waar men wil. Het verbaasde mij sowieso al dat men voor Maastricht - en dus toch voor Zuid-Limburg - heeft gekozen. Misschien is dat slechts een tussenoplossing en vertrekt men over een aantal jaren alsnog naar de Randstad of naar het buitenland.


          L1: Demonstratie in Heerlen tegen plotsklaps vertrek DSM

          De Limburger: SP in Heerlen wil extra raadsvergadering over vertrek van DSM | Heerlen woest om vertrek DSM, oud-koempels emotioneel, Maastricht verheugd | Schippers en Remkes uitgedaagd om vertrek DSM toe te lichten tijdens demonstratie in Heerlen

          Persbericht Gemeente Maastricht: Reactie stadsbestuur op verhuizing DSM-hoofdkantoor

          Opmerking


          • #11
           Vanmiddag vond bij het hoofdkantoor van DSM in Heerlen de aangekondigde demonstratie plaats. De opkomst was met 50 demonstranten gering. Blijkbaar leeft de kwestie niet echt in Heerlen of ziet men het nut van zo'n demonstratie niet in. Gouverneur Remkes van de Provincie Limburg en burgemeester Penn van Maastricht lieten beiden verstek gaan. De aanwezigen werden toegesproken door Joris de Beer, directeur DSM-vastgoed. Die maakte duidelijk dat Heerlen geen kans maakte. Men wilde een meer internationale omgeving. De keuze was Amsterdam, Basel of Maastricht. Het werd Maastricht en men koos daarmee voor de regio waar het bedrijf is groot geworden. Een domper voor Heerlen. Een geweldige opsteker voor Maastricht.

           De Limburger: Heerlen voelt zich verraden door DSM; boosheid groot tijdens bescheiden protestactie

           Opmerking


           • #12
            Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
            Demonstratie in Heerlen tegen vertrek DSM

            Het was natuurlijk te verwachten: in Heerlen zijn ze niet blij met de aangekondigde verhuizing van het DSM-hoofdkantoor naar Maastricht. Vooral de in de Heerlense gemeenteraad sterk vertegenwoordigde Socialistische Partij is ziedend. Andere fracties hebben zich daar inmiddels bij aangesloten. Woensdagavond vindt een protestbijeenkomst plaats bij het hoofdkantoor aan het Overloon. Van DSM-topvrouw Edith Schippers wordt een verklaring geëist en dan met name waarom er geen overleg is geweest met de Gemeente Heerlen. In de woorden van SP-voorman Ron Meyer: "Als een dief in de nacht willen ze de Mijnstreek verlaten." En verder: "DSM-directeuren die liever chique lunchen in Maastricht en daarvoor ook nog eens bakken gemeenschapsgeld ontvangen." Ook voor de Gemeente Maastricht heeft hij geen goed woord over: "Bestuurders in Maastricht, spreek alsjeblieft nooit meer over samenwerking in Zuid-Limburg als je ons stiekem een gouden mes in de rug steekt. Na de mijnsluiting in de jaren zeventig profiteerde Maastricht van de ellende in de Mijnstreek." (...)
            De afgelopen tijd ben ik vrij weinig online geweest op dit prachtige forum.
            Dat had allerlei reden. Niks ernstigs of zo, maar gewoon een paar redenen.

            In die tijd heb ik toevallig wel veel tijd besteed aan de historie van de (Oostelijke-)Mijnstreek vanaf 1800 tot nu.
            Ik moet zeggen dat die historie, zeker wat de 19de eeuw betreft, volstrekt, maar dan ook werkelijk volstrekt anders was dan de Maastrichtse. Maar ik raak of-topic.

            Dik een week geleden hoorde ik ook van de (plotselinge?) verhuizing van DSM naar Maastricht.
            Ik sta altijd te juichen als een (groot) bedrijf, zeker als het een toonaangevend (kleine) multinational betreft, aankondigt om naar Maastricht te komen.
            Maar toen ik dit bericht van DSM las was mijn eerste reactie: "Dit kan echt niet!!!"
            .
            DSM hoort bij de Mijnstreek.
            In de omgeving van het station in Heerlen is genoeg plaats voor nieuwbouw. Bovendien is de afstand van het huidige hoofdkantoor naar het station in Heerlen ook best te doen.
            Heerlen, dan wel de overige Parkstad-gemeenten en desnoods de Westelijke Mijnstreek hebben alle recht om boos te zijn op Maastricht en de DSM-directie.
            Vandaag zag ik ook het interview met Ron Meyer bij L1.
            Kennelijk is er vooraf totaal geen overleg geweest met Heerlen en heeft Maastricht ook wijselijk haar mond gehouden.

            Ik heb alle begrip voor de reacties uit de Mijnstreek en zou een groot voorstander zijn van het feit om op deze beslissing terug te komen.
            Maar dat is een utopie.
            Ik wil hier wel direct bij aantekenen dat het positieve aan dit dossier is dat DSM kiest voor Zuid-Limburg en niet voor Amsterdam, Genève, Londen of waar dan ook.
            Maar toch....

            Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

            Opmerking


            • #13
             Hey Pier, fijn dat je weer terug ben. Ik was ook even weg. Moet kunnen, toch?

             Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
             Maar toen ik dit bericht van DSM las was mijn eerste reactie: "Dit kan echt niet!!!"
             Ik voel helemaal mee met Heerlen en de Oostelijke Mijnstreek. Het zal voor veel mensen uit die streek zijn alsof de wond van de mijnsluitingen opnieuw opengereten wordt. Zo van: DSM weg, straks vertrekken het CBS, het ABP en de OU ook nog (zal niet zo gauw gebeuren), wie doet het licht uit? Ik denk dat de DSM-directie dit besluit lang heeft uitgesteld en dat ze juist vanwege die traumatische mijnsluitingen nog zo lang in Heerlen zijn gebleven. De mijnsluitingen liggen inmiddels een halve eeuw achter ons en DSM is een ander bedrijf geworden. De binding met de Oostelijke èn de Westelijke Mijnstreek is veel minder. De fabriek in Geleen is slechts een van de vele. Het is zoals DSM-vastgoedbaas Joris de Beer vanmiddag zei: het bedrijf zoekt een internationale omgeving en die kan Heerlen niet bieden. Maastricht denk ik ook niet, althans niet in dezelfde mate als Amsterdam of Londen, maar blijkbaar toch voldoende voor het bedrijf om zich de komende 20 jaar in deze stad te willen vestigen.

             Waar heeft Maastricht dat aan te danken? Toch aan de universiteit, denk ik. Wat dat betreft schuilt er een kern van waarheid in de nogal zure opmerking van het Heerlense gemeenteraadslid Roel Leers: "Het is een domper, net als na de mijnsluiting, toen Heerlen ontredderd achterbleef en Maastricht er ook met de buit vandoor ging." Zo was het natuurlijk niet: Heerlen en Kerkrade kregen in het kader van de spreiding rijksdiensten een paar grote werkgevers; Maastricht kreeg een universiteit, die in 1974 niets meer was dan een kleine medische faculteit, die maar heel langzaam groeide en weinig werkgelegenheid bood. Maar op termijn bleek die universiteit inderdaad de hoofdprijs, met name vanwege de toenemende internationale oriëntatie. Anno 2021 telt de UM 11.000 buitenlandse studenten en, belangrijker, meer dan 1000 wetenschappelijke medewerkers afkomstig uit het buitenland. Hun aanwezigheid heeft er o.a. voor gezorgd dat zich hier een United World College vestigde. En die school draagt bij aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor internationale bedrijven zoals DSM.

             Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
             Kennelijk is er vooraf totaal geen overleg geweest met Heerlen en heeft Maastricht ook wijselijk haar mond gehouden.
             Volgens dit bericht in De Limburger werd Heerlens burgemeester Roel Wever (VVD) op 29 april j.l. op de hoogte gesteld van het besluit (op voorwaarde van geheimhouding). Met Maastricht en de provincie was al sinds maart overleg. Dat men in Heerlen boos is over de 1,75 miljoen 'verhuissubsidie' die Maastricht en de provincie elk ter beschikking stellen, is mijns inziens terecht.

             Opmerking


             • #14
              Nog even een nuancering over die 1,75 miljoen, die zowel de provincie Limburg als de gemeente Maastricht beschikbaar stellen voor de verhuizing van DSM. Dat bedrag is volgens DSM de normale wettelijke subsidie, waar ieder bedrijf een beroep op kan doen. DSM had bovendien al besloten naar Maastricht te verhuizen vóórdat ze contact opnamen met provincie en gemeente.

              Wat Maastricht betreft: een investering van 1,75 miljoen voor het binnenhalen van 700 banen is natuurlijk iets waar je niet lang over hoeft na te denken. Het vertimmeren van de oude Euroscoop en de Ambachtsschool tot duurzaam hoofdkantoor gaat DSM trouwens meer dan 35 miljoen kosten, dus dan betalen de provincie en de gemeente Maastricht samen niet meer dan 10%.

              Bron: Verhuizing DSM naar Maastricht maakt meer kapot dan regio lief is, De Limburger, 21 juli 2021
              Last edited by El Loco; 22 juli 2021, 15:33.

              Opmerking


              • #15
               Vandaag (zondag) komt DSM met een aanvullende verklaring over de van de provincie Limburg en gemeente Maastricht te ontvangen subsidies van in totaal 3,5 miljoen euro. Nadat eerder was gezegd – of in de pers verkeerd was weergegeven – dat die 3,5 miljoen niet doorslaggevend is geweest bij de keuze voor Maastricht, wordt nu het tegendeel verklaard. Men had weliswaar een voorkeur voor Maastricht, maar die optie bleek "na het uitwerken van de business case" twee keer zo duur dan een kantoor huren aan de Amsterdamse Zuidas. Moeilijk voor te stellen, maar zo staat het er. Nadat er wat geschaafd was aan de plannen, en de gemeente en provincie met hun subsidies over de brug kwamen, sloeg de balans weer door in het voordeel van de Limburgse hoofdstad.

               In het Limburgs Parlement hebben inmiddels zeven partijen aangegeven de subsidie niet te willen uitbetalen alvorens er een debat over deze kwestie heeft plaatsgevonden, wat pas op 9 september gaat gebeuren. Ik denk niet dat iemand op zijn geweten wil hebben dat DSM de provincie verlaat, dus dat zal wel met een sisser aflopen. In Maastricht heeft zich, voor zover ik weet, nog niemand over de subsidiekwestie geroerd. Maar zoals ik hierboven al zei: als je met 1,75 miljoen 700 banen kunt binnenhalen, ben je natuurlijk spekkoper.

               Bron: DSM: 'Subsidies doorslaggevend in keuze voor Maastricht', 1limburg.nl, 25 juli 2021

               Zie ook: "Subsidie DSM was nodig", RTV Maastricht, 26 juli 2021
               Last edited by El Loco; 26 juli 2021, 13:13. Reden: + RTV Maastricht

               Opmerking

               Bezig...
               X