Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Timmerfabriek

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Breur
    replied
    In de plannen geen enkel plantje, hoe klein ook. Is er echt geen ruimte voor typische binnenstadskommenplantjes? Of is het wachten op de spontane verschijning van "onkruid" en dan wat bijsturen?

    Leave a comment:


  • El Loco
    replied
    Timmerfabriek Fase 1

    Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
    Het debat over de Timmerfabriek begint goed. (...)
    Dit theaterstukje, hoe toepasselijk bij de cultuurtempel Timmerfabriek, zal nog even duren, maar de voorstanders van de Timmerfabriek kunnen de champagneflessen alvast gaan ontkrukken. Ik vrees wel dat ze formeel nog tot na de pauze moeten wachten met inschenken (...)
    De champagne kan geschonken worden. Het raadsvoorstel is aangenomen.
    Zoals Pier in het draadje 'Stadsbestuur 2010 - 2014' beeldend verwoordde, is de gemeenteraad vanavond akkoord gegaan met Fase 1 van het Plan Timmerfabriek, de € 21,7 mln kostende verbouwing van de Timmerfabriek aan het Bassin tot adequate huisvesting voor Filmhuis Lumière en Toneelgroep Maastricht, en het inrichten van de resterende ruimte voor exposities, concerten, enz.. Wat houdt Fase 1 precies in? Een citaat uit het Raadsvoorstel 54-2012:
    Het voormalige Magazijn zal in deze eerste fase grotendeels worden herbestemd ten behoeve van ontvangst en expositieplatform beeldende kunst. Een deel zal worden gereserveerd voor talentontwikkeling en productieruimten voor Toneelgroep Maastricht. Via de entree aan de Boschstraat en het binnenplein wordt het magazijn ontsloten.

    De investeringen in de Magazijnruimte en de Toonzaal zijn in deze fase sober gehouden. Alleen klimaatvoorzieningen, akoestische voorzieningen en verbetering toegankelijkheid zijn ingezet om het gebruik en verhuur te optimaliseren. Deze investeringen zijn blijvend en duurzaam, ook als het gebruik later zou wijzigen.
    Voor Toneelgroep Maastricht (TGM) wordt de remise verbouwd tot kantoorruimtes en annexen. Daarachter wordt voor de TGM een nieuwe repetitieruimte gebouwd omdat de bestaande ruimtes in het magazijn te laag zijn. Verder is voorzien in een eenvoudige laad- en losruimte en opslag. De kistenmakerij/zagerij zal worden benut als uitnodigende entree.
    Kamermuziekuitvoeringen en akoestische jazz van professionele en amateurgezelschappen worden mogelijk in de voormalige Toonzaal.

    De Ketelhuizen aan de zijde van het Bassin/Zuid-Willemsvaart worden gebruikt voor de realisatie van het filmhuis Lumière. Vijf nieuwe zalen worden hierin aangebracht. Voor de grootste zaal zal nieuwbouw nodig zijn aansluitend aan de noordzijde van de Ketelhuizen. In de Elektriciteitscentrale wordt de horeca-foyerfunctie voor Lumière ondergebracht die gebruik kan maken van de kades als terrasvoorziening. De horecafunctie zal breder ingezet kunnen worden in aansluiting op de horecafuncties Bassin. De bestaande Elektriciteitscentrale (Rijksmonument) en de Ketelhuizen (waardevol Cultureel Erfgoed) worden in deze fase volledig gerestaureerd voor ca. € 2,0 mln. en daardoor behouden voor de toekomst.

    Het binnen(boven)plein is het centrum van openbare ontmoeting tussen de bezoekers en de aanbieders van cultuurprogramma: entree naar de cultuurfabriek maar ook verblijfplaats (met o.a. terrassen en extra speelruimte voor de instellingen (buitenlocatie voor film en theater). De hoofdverbinding van de binnenstad naar de cour vindt plaats via een ruime trappenpartij door het bestaande (open te werken) gebouw tussen Toonzaal en Elektriciteitscentrale. Rekening houdend met de historische omgeving is gekozen voor een (binnenstads-)pleinachtig karakter met gebruik van duurzame materialen. De directe omgeving wordt ook ingericht als onderdeel van de loop- en verblijfsruimte van de monumentale binnenstad.

    De gebouwen aan de noordzijde (Ossekop e.o.) worden vooralsnog gehandhaafd. Deze ruimte blijft gereserveerd om in te spelen op nieuwe initiatieven voor de cultuurfabriek (tweede fase, bijvoorbeeld Quartier des Arts).
    Voor de duidelijkheid: hiermee zijn alle voorgaande plannen en schetsontwerpen dus komen te vervallen. En de Ossekop blijft!

    (Bron afbeeldingen: www.verlaanenbouwstra.nl)
    Bestanden bijvoegen

    Leave a comment:


  • Equinox
    Gast antwoordde
    Plan Timmerfabriek onder vuur

    Het nieuwe plan voor de Timmerfabriek in Maastricht ligt stevig onder vuur.

    Zo ongeveer alle partijen in de Maastrichtse gemeenteraad uitten dinsdag kritiek op ‘Timmerfabriek 2.0’ zoals de versobering van de cultuurtempel aan de Boschstraat genoemd wordt. Coalitiepartij VVD ging het verst in de kritiek. Fractievoorzitter Alex Meij onderwierp verantwoordelijk wethouder Jacques Costongs (PvdA, cultuur) aan een spervuur van vragen.

    Meij vond onder meer het exploitatieplan nog te vaag, zette vraagtekens bij de geschatte opbrengsten uit horeca en tentoonstellingen en vroeg duidelijkheid over de subsidies die volgens het stadsbestuur worden verstrekt aan de Timmerfabriek. Ook had de VVD-leider kritiek op de afgeslankte vorm van het plan, waarbij van de oorspronkelijke opzet 60 procent overeind blijft. Dat betekent onder meer dat de middenzaal is geschrapt, en dat van de culturele instellingen voorlopig alleen filmhuis Lumière en Toneelgroep Maastricht naar de Boschstraat verhuizen. Meij: „Is dit nu de toegevoegde waarde waar wij 20 miljoen voor betalen en jaarlijks nog eens zeven ton aan exploitaitie bijleggen?â€

    Lees meer in de krant van woensdag.limburger.nl

    Leave a comment:


  • Pier
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
    Eindelijk weer eens wat nieuws over het nieuwe cultuurhuis, de Timmerfabriek. B&W gaan akkoord met de hierboven (#101) genoemde versoberingen.
    Ik wil je optimisme niet de grond inboren, maar weet dat dit dossier nog langs de gemeenteraad moet.
    Die is niet onverdeeld gelukkig met de Timmerfabriek 2.0.

    Anderzijds denk ik wel dat de coalitie dit collegevoorstel uiteindelijk zal volgen. Dus mogelijk is je optimisme ook weer niet zo ongegrond.

    Leave a comment:


  • El Loco
    replied
    Aangepast plan Timmerfabriek

    Eindelijk weer eens wat nieuws over het nieuwe cultuurhuis, de Timmerfabriek. B&W gaan akkoord met de hierboven (#101) genoemde versoberingen.
    Akkoord soberder cultuurhuis
    MAASTRICHT – Het Maastrichtse college gaat akkoord met versobering van de plannen om de Timmerfabriek in de Boschstraat te verbouwen tot cultuurhuis. Van de oorspronkelijke opzet blijft 60 procent overeind.
    De aanpassing werd in december al aangekondigd. Vanwege de toen aangekondigde rijksbezuinigingen op cultuur besloot het stadsbestuur de Timmerfabriekplannen ‘Zijlstra-proof’ te maken, genoemd naar de staatssecretaris die minder geld voor cultuur beschikbaar stelde. De Timmerfabriek 2.0, zoals het plan nu is genoemd, wordt het nieuwe onderkomen van filmhuis Lumière en Toneelgroep Maastricht. Grootste ingrepen: volop ruimte voor het houden van exposities, omdat een middenzaal en een zogenoemde vlakkevloerzaal zijn geschrapt.

    (bron: DDL, 5-5-2012)
    Last edited by El Loco; 8 mei 2012, 11:59.

    Leave a comment:


  • El Loco
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door wim54 Bekijk bericht
    Andere invulling Timmerfabriek
    Laten we hopen dat die alternatieve invulling er inderdaad komt. Beter iets dan niets. Toen olijfje, Lucy en ik een tijdje geleden in de Timmerfabriek waren voor Out of Storage, werd ons door een van de vrijwilligers daar ingefluisterd dat het hele project niet zou doorgaan. Ook gingen er geruchten dat Lumière niet wilde verhuizen (en Lumière is nu juist de publiekstrekker).

    De vraag is wel of het complex zonder Middenzaal rendabel kan worden (rendabel betekent sowieso: met subsidie). Zelf ben ik niet rouwig over het afketsen van de Middenzaal, want die zou nu net op de plek van De Ossekop en twee aanpalende panden komen. Als ze die panden nou eens netjes opknappen, is dat in elk geval een mooiere entree van de binnenstad dan de achterkant van de saaie doos die de Middenzaal zou worden.


    De oorspronkelijke plannen voor de Timmerfabriek met Middenzaal

    Leave a comment:


  • wim54
    replied
    Andere invulling Timmerfabriek

    Alleen filmhuis Lumière en Toneelgroep Maastricht verhuizen naar de Timmerfabriek. Een verplaatsing van Intro in Situ en Huis van Bourgondië als vaste bespelers is voorlopig van de baan. Ook een nieuwe middenzaal in het cultuurhuis aan de Boschstraat is voorlopig geschrapt.

    door onze verslaggever
    MAASTRICHT


    Dat maakte wethouder Jacques Costongs (PvdA, cultuur) gisteren bekend bij de commissievergadering Breed Welzijn.
    Costongs presenteerde daar een nieuw plan voor de Timmerfabriek. Waar het stadsbestuur bij het eerste ontwerp van de cultuurtempel nog uitging van vier vaste bespelers, is dat aantal nu gereduceerd tot twee. Reden voor de wijziging van de plannen is het nieuwe cultuurbeleid van het kabinet dat staatssecretaris Halbe Zijlstra afgelopen zomer aankondigde. Costongs: „Waar we in 2010 nog redelijk onze eigen gang konden gaan, kunnen we beide zaken nu niet meer los van elkaar zien. We worden nu min of meer verplicht te kijken vanuit een Zijlstra-perspectief.â€

    De nieuwe invulling van de Timmerfabriek gaat uit van vijf elementen, zo maakte Costongs gisteren bekend. De functie theaterproductie wordt ingevuld door een repetitieruimte voor Toneelgroep Maastricht. Voor de functie van talentontwikkeling voor podiumkunsten wil het stadsbestuur werkplaatsen en repetitieruimtes creëren. In het magazijn van de Timmerfabriek, waar oorspronkelijk de middenzaal was gepland, wordt nu ruimte gemaakt voor exposities, en Lumière krijgt een plek in het ketelhuis. Als laatste functie wil het stadsbestuur inzetten op opleiding, waarvoor samenwerking wordt gezocht met het nieuw te ontwikkelen Quartier des Arts op het Sphinx-terrein.
    Ondanks een resoluut andere invulling, toonde Costongs zich gisteren niet ontevreden met de plannen. „We krijgen nu veel meer ruimte in het gebouw waardoor er veel meer instellingen gebruik van kunnen maken. Daarmee voldoen we met dit plan in mijn ogen veel meer aan de culturele stelselwijziging die Zijlstra voorstelt. Omdat er meer ruimte is, kunnen we ook veel beter functies combineren.â€

    De gemeenteraad beslist in het voorjaar over het nieuwe plan. De Timmerfabriek moet in 2014 openen.
    Gepubliceerd op: 14.12.11 09:00 Limburger online
    http://www.limburger.nl/article/2011..._Timmerfabriek

    Leave a comment:


  • El Loco
    replied
    Indeling Timmerfabriek

    De verdeling van de ruimten in de Timmerfabriek door de verschillende gebruikers lijkt inmiddels definitief:


    Links: niveau Bassin (-1). Rechts: niveau Boschstraat (BG)
    1 Bassin 2 ZW-Vaart 3 Noorderbrug 4 Boschstraat 5 warmtekrachtcentrale (Sappi) 6 entree 7 grand café 8 kelder vm. magazijnen 9 presentatiezaal 10 repetitieruimte 11 IntroSitu 12 Toonzaal (concerten, enz) 13 kleine filmzalen Lumière 14 grote filmzalen Lumière 15 'Middenzaal' 16 theatercafé 17 artiestenfoyer, kleedkamers 18 binnenplaats

    Het ontwerp is iets versoberd t.o.v. het vorig jaar gepresenteerde ontwerp (post #4). Het nieuwbouwgedeelte aan de noordoostkant is iets kleiner geworden, waardoor het binnenterrein nu groter is en zich meer opent naar de Zuidwillemsvaart (en Sappi).

    Ik vind het nog steeds jammer dat de 'Ossekop' en de andere panden op de kop van Boschstraat plaats moeten maken voor de Middenzaal. Had die zaal niet ingepast kunnen worden op het open binnenterrein, zoals in de eerste ontwerpschetsen (post #2)? Zo wordt de entree van de stad aan de noordkant wel erg dozerig...

    Maar goed, laten we niet teveel zeuren, het zou fantastisch zijn als het er komt. De planning is:
    • maart-september 2011: bestekfase
    • augustus/oktober 2011: vergunningaanvraag
    • oktober/november 2011: aanbesteding
    • november 2011: start bouw
    • medio 2013: oplevering

    Nog wat sfeerimpressies:


    Bassin-entree en binnenplein


    Binnenplein (met biergarten!) gezien naar het zuiden


    Ergens in de Timmerfabriek. Bron afbeeldingen: www.bicarchitects.com

    Het is duidelijk dat doelmatigheid voorop stond bij het definitieve ontwerp. Een project als dit wordt door velen als overbodig gezien, dus het is niet gek dat de architecten hebben afgezien van tierlantijnen. Toch neigt de soberheid hier en daar naar somberheid. Zo'n entree bijvoorbeeld, daar was toch wel wat meer van te maken geweest?

    Op de website van Bosschstraatkwartier Oost is een presentatie over de Timmerfabriek te downloaden (waarin ook bovenstaande plattegronden te vinden zijn). Op diezelfde site staat een foto van het Bassin uit de jaren '70(?). Er is al wat veranderd!

    Leave a comment:


  • El Loco
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
    Daarmee wordt het mogelijk om het Rijksmonument op te knappen en een nieuwe bestemming te geven.
    Ik lees het ook net. En ik maar denken dat dat allang gebeurd was. Ik dacht dat ze bij de opknapbeurt van de Timmerfabriek een paar jaar geleden het hele complex onder handen hadden genomen. Blijkbaar niet dus.

    Leave a comment:


  • burgemeester
    replied
    Pier, onderzoeksjournalistiek ten top!

    Trouwens, ik vind het wel spijkers zoeken op laag water van TON. Houden we weer een wethouder een tijdje mee bezig....

    Ik heb een reactie van Dieter binnen: "Die Thieme, die puppe, ist ein bissjen jaloers. Viellleicht woll sie mir heiraten....? Hossa!"

    Leave a comment:


  • Haas
    replied
    Was toch algemeen bekend dat Eric Jaspers zijn studio aan het Rondeel heeft?

    Leave a comment:


  • Pier
    replied
    Vragen ex art. 37 RvO Maastricht.

    Zo af en toe kom je wel eens een primeur tegen.
    En dan heb je zo het idee dat die primeur voor nogal wat (politieke) opschudding zal gaan zorgen.....
    De tijd zal het leren, maar ik kwam onderstaande vraag tegen.

    ++++

    Geacht college,

    Cultuur onder één dak. Dat wordt de insteek voor de nieuwe bestemming van de monumentale Timmerfabriek aan de Boschstraat. De cultuurliefhebber kan straks genieten van film, muziek, horeca, theater en andere kunstuitvoeringen in het voormalige fabriekscomplex.
    Bovenstaand komt van de gemeentelijke website.
    Onlangs is ons ter ore gekomen dat er in de nacht van 31 december 2010 op 1 januari 2011 een huwelijksfeest is gehouden op deze locatie, en deze daar, in onze ogen niet voor bedoeld is. Dit roept bij ons de volgende vragen op:

    1 Bent u op de hoogte van een evenement, gehouden op vermelde datum? Zo nee, waarom niet? En indien ja;
    2 Op basis waarvan is hiervoor een vergunning afgegeven? Er is namelijk geen enkel punt in het plan te vinden waarin dit zou passen?
    3 Wat heeft dit evenement de gemeenschap gekost? En belangrijker, wat heeft het de gemeenschap opgeleverd?
    4 Bent u, indien dit soort evenementen wel toegelaten zouden moeten worden, ook zorgdrager dat dit soort evenementen de gemeenschap geen enkele bezwaring opleveren in verband met kostenverhogende aspecten?
    5 Kan en mag dit soort evenementen op dit moment wel gehouden worden ihkv bestemmingsplannen etc?
    6 Indien zou blijken dat er door evenement schade is aangericht aan het pand, is dit dan verhaalbaar op de organisator?


    In afwachting van uw antwoord,
    Trots op Nederland afd. Maastricht

    E.Thieme Raadslid
    B.Peters Commissielid

    +++

    Uiteraard heb ik ook geprobeerd of ik bevestigd kon krijgen om welke (eventuele) bruiloft het zou gaan.
    Hij die het zeker weet mag het hier melden, maar ik kwam uit op het gerucht dat het de bruiloft zou betreffende van
    Dieter Koblenz, alias Fred Lloret aka Eric Jaspers.

    Dat Dieter Koblenz wat heeft met het plan Belvedere blijkt wel uit dit artikel.
    Tel daarbij op dat DDL op 19 okt. 2010 onderstaand artikel publiceerde en je hebt de cirkel bijna rond.

    +++


    Dieter Koblenz in ondertrouw tijdens Oktoberfeest


    Op de dag af één jaar nadat schlagerkoning Dieter Koblenz zijn grote liefde dj Djacky ten huwelijk vroeg tijdens een optreden van Heino op het Oktoberfeest in Sittard, gaat het stel in ondertrouw. Oók dat gebeurt in Sittard.

    Woensdagochtend, stipt om 10.00 uur, geven de twee muzikale tortelduifjes elkaar het jawoord in het gemeentehuis in Sittard. Voordat het zover is, trekt het echtpaar in spe in de paradewagen van het Oktoberfeest richting stadhuis. De bedoeling is dat het koppel op oudjaarsdag écht trouwt.

    ++++

    Ik vraag me nu af hoe het college van B&W hierop zal reageren.......?
    Last edited by Pier; 5 januari 2011, 22:04.

    Leave a comment:


  • El Loco
    replied
    Een beetje laat, maar op http://www.fashionclash.nl/teampeterstigter/atmosphere/ zijn foto's te bekijken van de FashionClash2010. Vooral de pagina atmosphere geeft een goed beeld van de diverse ruimtes in het Timmerfabriekcomplex. Verder honderden foto's van modeshows en een paar grappige filmpjes. Zo te zien hebben ze zich wel vermaakt, de jongelui.

    Leave a comment:


  • burgemeester
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
    Nog een sprongetje verder terug in het verleden van de Timmerfabriek. Op deze locatie bevond zich vóór 1905 een militair wachthuis, waarschijnlijk in 1673 op bevel van Vauban gebouwd.
    Weer een leuke vondst, El Loco!

    Ik kwam nog een stukje tegen in deelrapport no.5 van de Werkgroep Industriele Archeologie Maastricht (WIAM) - "Het Spinxterrein". Hierin staat dat het oude wachthuis aan de Boschpoort in 1665 werd afgebroken en een nieuw wachthuis opgebouwd werd in de boomgaard van de Nieuwe Biesen. Op de voormalige boomgaard van de Nieuwe Biesen bevindt zich nu de Timmerfabriek. Bij het beleg van de Fransen van 1748 -ik volg hier de WIAM- wordt het wachthuis uit 1665 echter verwoest en in 1749 wordt een nieuwe wacht gebouwd op dezelfde locatie.

    Dat zou dus betekenen dat de wacht op de foto midden 18de eeuws is en niet 17de eeuws. Of dit ook op basis van stijlkenmerken geconcludeerd kan worden weet ik niet.
    Last edited by burgemeester; 11 september 2010, 21:46.

    Leave a comment:


  • El Loco
    replied
    Boschstraat militaire wacht

    Nog een sprongetje verder terug in het verleden van de Timmerfabriek. Op deze locatie bevond zich vóór 1905 een militair wachthuis, waarschijnlijk in 1673 op bevel van Vauban gebouwd.


    De pijl wijst naar de voluutgevel van het 17e eeuwse wachtgebouw. De foto dateert van ±1900.

    Bron foto en meer info over dit gebouw en vele andere restanten van vestingwerken rond de Boschstraat: http://ruimtelijkeplannen.maastricht...ow01_index.pdf, met name vanaf p.691.
    Waarschuwing: groot PDF-bestand, 854 pagina's!

    Leave a comment:

Bezig...
X