Aankondiging

Sluiten

Financiële situatie van ons forum (april 2025)


Beste lezers, volgers en leden van MestreechOnline,

Tijdens de vergadering van 9 april 2025 hebben wij als stichtingsbestuur van MestreechOnline helaas weer moeten vaststellen dat de financiële situatie van ons forum verre van rooskleurig is.
We hebben eerder, in september 2021, een soortgelijk bericht de wereld ingestuurd.

In 2021 konden wij een crisis afwenden door ruimhartige donaties van leden en sympathisanten.
Voor de exploitatie en het online houden van ons forum was rond de € 300,- per jaar nodig.
Inmiddels - en dat zal niemand verbazen - zijn alle prijzen en rekeningen drastisch gestegen.
Om ons forum anno 2025 in de lucht te houden hebben we minstens € 650,- per jaar nodig en dan is het nog passen en meten.
In de komende jaren zullen de exploitatiekosten waarschijnlijk alleen maar oplopen.

Gelet op onze huidige financiële positie kunnen wij t/m september 2025 aan onze betalingsverplichtingen voldoen.
Tot nu toe hebben wij als stichting sponsoring en/of reclame van ons forum afgewezen.
Dit is overigens altijd in overleg geweest met de leden.
In 2024 zijn we wel een samenwerkingsverband aangegaan met De Nieuwe Ster.
Dit heeft ons enige financiële ruimte gegeven, maar dit samenwerkingsverband is inmiddels weer beëindigd.

Concreet betekent dit, dat onze data vanaf september 2025 niet meer online opvraagbaar zijn en dat feitelijk het forum MestreechOnline moet stoppen.
Uiteraard is dit niet wat wij willen!

Om ons forum voort te zetten zullen wij, vier jaar later, helaas weer een beroep moeten doen op donaties van leden, lezers en volgers.
Iedere donatie is uiteraard welkom, dit kan eenmalig, jaarlijks of maandelijks.
Enkele leden doneren tot op de dag van vandaag maandelijks (automatisch) een klein bedrag, laten we zeggen een kopje koffie per maand, dit waarderen wij enorm.

In de tussentijd gaan we als bestuur uiteraard ook op zoek naar wellicht een oplossing, zodat we hopelijk niet jaarlijks deze boodschap moeten verkondigen.

Uiteraard staan we ook open voor andere ideeën.
Los daarvan zijn wij als bestuur, dat nu uit 4 leden bestaat, op zoek naar uitbreiding en frisse impulsen.
Dus als u interesse heeft horen wij dit graag.

Als u wilt doneren kan dat via bankrekening (IBAN): NL73 ABNA 0615 0242 54 o.n.v. Stichting MestreechOnline Maastricht.

Als u een donatie wenst te doen en reeds een geregistreerd lid bent van MestreechOnline, kunt u uw gebruikersnaam, indien u dat wenst, vermelden bij de overschrijving.
U krijgt dan bij uw avatar de toevoeging “Vriend van M.O.” vermeld.

Het stichtingsbestuur MestreechOnline

Klik hier om naar het artikel (posting) te gaan

Meer lezen
Minder zien

Archeologische opgraving Grote Staat 37-43

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Archeologische opgraving Grote Staat 37-43

    In de panden van het vroegere Maison Louis in de Grote Staat heeft van oktober 2010 tot april 2011 een archeologische opgraving plaatsgevonden, die veel bodemvondsten heeft opgeleverd. Voor zover ik weet zijn daarover (nog) geen publicaties verschenen. Wel geven informatiepanelen in de etalages van het winkelpand vrij uitgebreid uitleg. In totaal zijn er een 20-tal panelen te bekijken, maar door het slechte licht en de nogal smerige etalageruiten is de informatie slechts met moeite te lezen. Hieronder een paar kwalitatief zeer matige foto's van de 5 belangrijkste panelen:


    1. De linkerhelft is nauwelijks leesbaar, excuus. Er staat dat het onderzoek is uitgevoerd i.v.m. de verbouw-/nieuwbouwplannen van de eigenaar/ontwikkelaar


    2. Restanten van gebouwen uit 2000 jaar historie


    3. Romeinse periode: gebouwen van hout en leem


    4. Kelders, funderingen en putten uit de Middeleeuwen en later


    5. Een ongelofelijke hoeveelheid bodemvondsten: bijna 8000 stukjes aardewerk, bijna 15 kg metaal, 9 kilo glasscherven!

  • #2
    Dat wordt dus wachten op een rapport van SOB-research. Jammer dat Maastricht zo verwend is door de vele bodemvondsten en dit soort projecten niet meer aandacht krijgt. De Maastrichtenaar wordt zelfs mogelijk gemotiveerd om altijd een emmer met spons en zeem paraat te hebben .

    Opmerking


    • #3
      Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
      De Maastrichtenaar wordt zelfs mogelijk gemotiveerd om altijd een emmer met spons en zeem paraat te hebben .
      Die ramen waren echt smerig! Maar ja, binnen wordt volop ge-/verbouwd; je kunt van de bouwvakkers niet verwachten dat ze 's avonds voordat ze vertrekken nog even de ramen lappen

      Het is mij ook opgevallen dat er veel minder over archeologie gepubliceerd wordt dan in de hoogtijdagen met Panhuysen. Wordt er minder opgegraven of krijgt het gewoon minder aandacht?

      Opmerking


      • #4
        Opgraving Grote Staat 37-43: romeins Maastricht

        Mij trof vooral de vondst van romeinse bewoningssporen (paneel 3 hierboven) op relatief grote afstand van de nederzettingskern (die bij de brug en het latere castellum lag). De opgravingssite ligt langs de romeinse hoofdweg, waarvan bekend was dat daarlangs gewoond en gewerkt werd. Dat er bewoningsresten gevonden zijn (weliswaar geen stenen gebouwen, maar toch) zo vlakbij het Vrijthof, de buiten de nederzetting gelegen hoofdbegraafplaats van romeins Maastricht, is toch wel bijzonder. Waar de nederzetting Traiectum precies ophield, weten we niet. We weten alleen dat de Romeinen hun doden altijd buiten de nederzetting begroeven, dus het Vrijthof lag er in elk geval buiten.

        Ik fotografeerde deze panelen precies een week geleden, op de avond dat ik naar de LGOG-lezing over de Romeinen in Zuid-Limburg ging. Karen Jeneson betoogde daar onder anderen dat romeins Heerlen veel groter was dan tot nu toe gedacht, omdat men in de traditionele opvatting over een romeinse stad alleen rekening hield met stenen gebouwen. Alles van hout en leem werd in die optiek als niet-stedelijk afgedaan. Volgens Jeneson is die opvatting, althans in deze uithoek van het rijk, achterhaald. Provinciaal-romeinse nederzettingen bestonden uit een kern van stenen gebouwen met daaromheen huizen en bedrijfspanden van hout en leem.

        De opgegraven bewoningsrestanten op de hoek Grote Staat/Sporenstraat zouden dus wel eens de uiterste grens van de nederzetting Traiectum-Maastricht gevormd kunnen hebben. En laat Titus Panhuysen het rond 1995 nou precies zo getekend hebben:


        (bron: T.A.S.M. Panhuysen, Romeins Maastricht en zijn beelden, 1996, p.31 - het rode rondje is van mij en geeft de locatie van de opgraving aan)

        Opmerking


        • #5
          Grote Staat 37-43

          Hier is nog te lezen wie de huidige eigenaren van de panden zijn en wat hun plannen zijn.

          Opmerking

          Bezig...
          X