Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Mosa

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Mosa

    Een artikel in Dagblad De Limburger, 27-8-2011. Belangrijkste punten:
    • Mosa is met 620 werknemers momenteel de grootste industriële werkgever van Maastricht.
    • Mosa heeft de afgelopen jaren goede bedrijfsresultaten laten zien met een omzet van ±120 miljoen euro en een winst van rond de 15 miljoen.
    • Mosa wil in de nabije toekomst voor in totaal dertig miljoen euro een nieuwe tegelfabriek bouwen in Maastricht.

    De 3d-wereld van Mosa
    door Peter Kamps

    Bedrijven hebben menselijke trekjes. Dat moet ook wel, want ze worden door mensen gemaakt. Niets menselijks is ze dan ook vreemd. Ze hebben hun ups, maar ook hun downs. Sommige is een lang leven beschoren, andere niet. Koninklijke Mosa in Maastricht mag zich wat dat betreft met recht een krasse knar noemen. Het bedrijf heeft nu al 128 levensjaren op de teller staan. De Maastrichtse onderneming heeft ook een bont bestaan achter de rug. Na 89 jaar in de veilige schoot van de familie Regout te hebben verkeerd, werd de tegelfabriek in 1972 verkocht aan de Thyssen Bornemisza- groep. Het bleek het begin van een lange reeks vluchtige relaties. Drie jaar later deed die Mosa weer over aan DSM. Maar ook dat huwelijk was geen lang en gelukkig leven geschoren. In 1984 verkocht DSM Mosa aan het 1984 verkocht DSM Mosa aan het Britse Redland, dat het bedrijf in 1991 weer doorverkocht aan France Alfa. Mosa raakte aan lagere wal en werd in 1997 door een Nederlandse investeringsmaatschappij uit de goot opgevist.

    Sindsdien gaat het gelukkig weer bergopwaarts met de tegelmaker. De beloning daarvoor volgde in 2005 toen Mosa in de deftige stal werd opgenomen van Egeria, de maatschappij die een deel van het vermogen van de familie Brenninkmeyer beheert, de eigenaren van C&A. Arthur Thomaes is inmiddels 13 jaar directeur bij het bedrijf en als zodanig de inspirator en wegbereider van het nieuwe en herboren Mosa.

    De baas kan trots de boeken over de afgelopen jaren opslaan, hoe hard de crisis ook in de bouw heeft toegeslagen. 2008 liet een recordwinst van 16,9 miljoen euro zien op een omzet van 120 miljoen. Het jaar daarop volgde met een winst van 16,4 miljoen op een omzet van eveneens 120 miljoen. In 2010 daalde het resultaat tot 15,1 miljoen op een omzet van circa 117 miljoen. Dit jaar neemt de omzet weer toe, maar loopt de winst naar verwachting wel nog wat verder terug. Maar geen nood, bezweert Thomas. Dat komt omdat Mosa alweer aan het voorsorteren is op groei en investeert. Die groei moet komen uit het buitenland nu in Nederland de rek eruit is. Mosa is hier al marktleider in een krimpende markt. Het bedrijf heeft daarom de afdeling export verdubbeld tot 50 man. De ambities zijn groot. In vijf tot tien jaar moet dankzij die export omzet en rendement van Mosa zijn verdubbeld.

    De Maastrichtenaren hebben wat dat betreft sowieso een naam hoog te houden. Ook nu al is Mosa niet de grootste, maar wel de best renderende tegelfabrikant van Europa. Een gevolg van de door Thomaes in gang gezette strategie, waarbij Mosa alleen nog fraai vorm gegeven en technologisch hoogwaardige tegels maakt voor de top van de markt. Dat klinkt eenvoudig, maar vergt veel geduld, kennis en vakmanschap, maar ook de bereidheid om te investeren in innovatie. Mosa Systems illustreert dat. Deze afdeling is twee jaar geleden met tien werknemers van start gegaan en zoekt nieuwe toepassingen voor tegels.

    Dat heeft inmiddels geresulteerd in tegels die ook gebruikt kunnen worden als gevelbekleding. Mosa kan er desgewenst diverse eigenschappen aan toevoegen: isolerend, grafittibebestendig of onderhoudvriendelijk. Zelfs tegels die stikstof uit de lucht halen, behoren al tot de mogelijkheden. Ook speuren de onderzoekers naar mogelijkheden om tegels voor buitenbestrating te maken en prefabtegels te ontwikkelen nu tegelzetters steeds schaarser worden. Echte kaskrakers heeft Mosa daarmee nog niet uitgevonden. Mosa Facades is nu nog maar goed voor een procent van de omzet, maar Thomaes voorspelt dat dit zal groeien tot zeker tien procent. Dat moet ook wel, wil Mosa die zelfopgelegde steile groeicurve volhouden.

    Thomaes spreekt zoals elke manager graag in verheven bewoordingen over zijn bedrijf. Zo heeft hij het over de 3d-wereld van Mosa. Dat heeft uiteraard niets met driedimensionale tegels te maken, maar wel met de drie d’s van Dutch, Design en Duurzaamheid. De drie letters omvatten de moderne geloofsbelijdenis van de onderneming. Dutch staat voor Nederland en de ambitie van Mosa om uitsluitend in Maastricht tegels te produceren. Lageloonlanden, daar moet Thomaes niks van hebben. De kwaliteit en uitstraling die Mosa nastreeft, vereist verankering van de productie in een technologisch hoogwaardige omgeving. Dat is geen blabla. Mosa is vandaag de dag met 620 werknemers de grootste industriële werkgever van Maastricht. Vuil en zwaar werk zijn vrijwel verleden tijd. Procesoperators beheren complexe productielijnen. De d van design behoeft geen verder betoog.

    De d van duurzaamheid wel. Mosa heeft zich bekend tot de cradle to cradle-filosofie. Tegels worden al gemaakt van zuivere grondstoffen, bij de productie wordt voor veertig procent hernieuwbare energie gebruikt. Ook de water- en afvalkringloop is gesloten. Die verbondenheid met natuur en omgeving zal ook terug te zien zijn in de plannen om vanaf 2012 of 2013 fasegewijs voor in totaal dertig miljoen euro een nieuwe tegelfabriek te bouwen in Maastricht. Die plannen verdwenen in 2008 in de ijskast toen de kredietcrisis even de tegels deed rammelen bij Mosa, maar nu zijn ze weer op tafel gelegd. Dat moet ook wel, wil hij in zijn opzet slagen om van Mosa het icoon van tegelminnend Europa te maken.

  • #2
    Collectie Van Buren in Centre Céramique

    De semi-permanente tentoonstelling Mosa Fabrica - de collectie Van Buren loopt al meer dan een jaar in het Centre Céramique. Afgelopen dinsdag was ik eindelijk in de gelegenheid de tentoonstelling van porseleinen voorwerpen van de Maastrichtse aardewerkfabriek Mosa te bezoeken. De voorwerpen zijn afkomstig uit de collectie Van Buren, de meest complete verzameling Mosa-porselein in Nederland, bestaande uit zo'n 10.000 stuks porselein, plateel en tegels. In 2009 schonk Henk van Buren zijn verzameling aan het Centre Céramique, waar het een mooie aanvulling vormt op de al aanwezige Sphinx-collectie. Zie ook www.verenigingmaastrichtsaardewerk.nl.


    Rond 1900 werden bij Mosa grote hoeveelheden porselein met Chinese motieven geproduceerd


    Hollandse taferelen op Helpoort-pendule, gieter en Pater Vincktoren


    Diverse herdenkingsborden 1928 - 1937 - 1919


    Theepotten in de vorm van tanks (1945) met een vredig Plein 1992 gespiegeld in de vitrine


    Bellefroid's servies 'Wilma' (1951), ongedecoreerd en met noppen- en krullendecors (±1960)


    Edmond Bellefroid: servies 'Noblesse', decor 'Azur' (1959), misschien wel het mooiste servies ooit bij Mosa gemaakt


    Servies 'Gracia' (1960) met zeefdrukdecor van Camile Zeguers
    Last edited by El Loco; 1 september 2011, 10:21. Reden: typo

    Opmerking


    • #3
      Dank voor de tip, señor Loco!

      Opmerking


      • #4
        De Mosa. Ben vandaag in het oudste deel van de fabriek geweest en heb een kleine 100 foto's gemaakt. Het gedeeltstaat al geruime tijd leeg en wordt deels gebruikt voor opslagplaats. De ovens staan er nog en er zijn nog vele resten te vinden van de industriele activiteiten daar.
        Uiteraard gevraagd naar de WOII plaquetten. Die zijn er niet mee. De groot plaquette zat vroeger bevestigd op de eerste etage en is door iemand meegenomen naar de porceleinfabriek in Eysden. Daar ergens zou hij hangen. Wel twee andere tegeltableaus, die zwaar beschadigd zijn en nog aan de muur zijn bevestigd in de kleedruimten. De informatie kreeg ik van het hoofd bewaking van de MOSA die er naar eigen zeggen daar al heel lang werkt.
        Bestanden bijvoegen
        Last edited by Toller; 29 augustus 2013, 22:17. Reden: toevoegen
        Kompleminte

        Toller

        Opmerking


        • #5
          Mosa foto's

          Wow, Toller, ik ben helemaal happy, ook al zijn die tegeltableau's gemaltraiteerd! Interessant om uit te zoeken van wanneer dat tableau met het Mosa-'reinheidsideaal' dateert. Duidt dat 'persoonsbewijs' op een ontstaan in de Tweede Wereldoorlog, of bestond de term ook al vóór die tijd? De tekenstijl komt mij bekend voor, maar waarvan?

          De crucifix is inderdaad bijna verloren gegaan, maar toch nog steeds interessant.

          Opmerking


          • #6
            Kon geen handtekening vinden op het tableau. Ben wel bang dat het bij de eerstvolgende gelegenheid gesloopt wordt. Buiten het gebouw waren twee mensen van de gemeente met kadasterkaarten alles aan het bekijken. Op mijn gestelde vragen zeiden ze dat de Mosa of naar de Beatrixhaven of het buitenland gaat. Alles zou dan gesloopt worden, ook de hal die 140 jaar oud is.
            Kompleminte

            Toller

            Opmerking


            • #7
              Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk bericht
              ...
              De crucifix is inderdaad bijna verloren gegaan, maar toch nog steeds interessant.
              Zo te zien is het ontbrekende deel van de afbeelding van de crucifix er bewust uitgekapt.
              Waarschijnlijk is 'men' gestoord bij de 'werkzaamheden' en verdwijnt het resterende deel binnenkort ook nog.
              Mestreechter Geis mage beleve
              en dat door te kinne geve.
              God, wat is dat sjiek ! © Wigo

              Opmerking


              • #8
                Oorspronkelijk geplaatst door Wigo Bekijk bericht
                Waarschijnlijk is 'men' gestoord bij de 'werkzaamheden' en verdwijnt het resterende deel binnenkort ook nog.
                Ik vrees dat je gelijk hebt. Wat betreft de sloop: foto's, foto's, foto's! Maak u onsterfelijk met het ontwikkelen van documentatie! Want ik denk niet dat er bij de gemeente of het rijk een registratie als industrieel erfgoed in zit.

                Opmerking


                • #9
                  Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk bericht
                  Interessant om uit te zoeken van wanneer dat tableau met het Mosa-'reinheidsideaal' dateert. Duidt dat 'persoonsbewijs' op een ontstaan in de Tweede Wereldoorlog, of bestond de term ook al vóór die tijd?
                  De term 'persoonsbewijs' bestond niet vóór april 1941. Dateert het tegeltableau dus uit de oorlog?

                  Opmerking


                  • #10
                    Oorspronkelijk geplaatst door Toller Bekijk bericht
                    Kon geen handtekening vinden op het tableau. ...
                    Links onder, onder en naast de doos met MARGARINE, lijkt iets te staan.

                    Kan iemand dit misschien ontcijferen ?
                    Mestreechter Geis mage beleve
                    en dat door te kinne geve.
                    God, wat is dat sjiek ! © Wigo

                    Opmerking


                    • #11
                      oorlog?

                      Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk bericht
                      Dateert het tegeltableau dus uit de oorlog?
                      Van in de oorlog of als terugblik net daarna.
                      In ieder geval met genoeg details die verwijzen naar de oorlog:
                      - persoonsbewijs (sinds 1941)
                      - prijsverhoging: groene zeep niet 12, maar 48 cent
                      - rantsoenering: bon 56 ham
                      - ersatz: margarine ipv echte boter
                      - Greta Carbo: damals een gevierd filmster
                      Kiek ins nao bove !
                      http://www.maastrichtsegevelstenen.nl

                      Opmerking


                      • #12
                        Louis Pilet?

                        Zou dit ontwerp ook van Louis Pilet zijn? Jammer dat de tegel rechtsonder zo amateuristisch is vernield door wrikken. Kijk naar de schrijfwijze van o.a. de "e" !

                        Opmerking


                        • #13
                          Greta Garbo.

                          Tegenwicht van Marlene Dietrich. En voor wie haar niet kent:

                          [ame]http://www.youtube.com/watch?v=QBjfDqkuM1w[/ame]
                          Last edited by Breur; 30 augustus 2013, 18:09.

                          Opmerking


                          • #14
                            Mosa tableaus

                            Oorspronkelijk geplaatst door Wigo Bekijk bericht
                            Zo te zien is het ontbrekende deel van de afbeelding van de crucifix er bewust uitgekapt.
                            Waarschijnlijk is 'men' gestoord bij de 'werkzaamheden' en verdwijnt het resterende deel binnenkort ook nog.
                            Oud-Mosawerknemer Henri Franssen heeft mij verzekerd dat de beschadigingen aan dat wastafereel en het kruis er al waren voordat de fabriek in 1996 gereorganiserd werd.
                            Hoewel dat kruis er niet uit ziet als een 'bedrijfsongelukje'.

                            Dankzij Toller is het 'verdwenen' tegeltableau (kruis met de namen van omgekomen Mosa-personeelsleden) weer opgedoken. Slechts een enkeling wist dat het verplaatst was naar Maastricht-Porselein, Zoerbeemden 31 in Eijsden. En al jarenlang, sinds 1996, wist blijkbaar niemand in Maastricht dat alleen die enkeling dat wist
                            Het tableau is heel groot en zeer indrukwekkend. Een schitterend eerbetoon én een staaltje van industriële vakkundigheid. Echt een museaal stuk.
                            De huidige eigenaar was het met mij eens dat het tzt zeker terug zou moeten naar een mooie plek in Maastricht (iets voor het nieuwe Geschiedenismuseum?)

                            Meer informatie en grote foto (ook van de wasplaats) zijn terug te vinden op
                            www.maastrichtsegevelstenen.nl/oorlog.htm (Meerssenerweg en Zoerbeemden)
                            Kiek ins nao bove !
                            http://www.maastrichtsegevelstenen.nl

                            Opmerking


                            • #15
                              De Mosa Maastricht, herinneringen aan een industrieel verleden.



                              Van Mosa naar Maastricht Porselein.
                              Het was Louis Regout die samen met zijn zoon in 1883 in Meerssen met de productie van serviezen en muurtegels begon. Vanaf de start gebruikte het bedrijf de familienaam Regout als logo. Dat werd al snel veranderd in Mosa. In 1920 wordt Meerssen door Maastricht geannexeerd, waardoor de fabriek op Maastrichts grondgebied komt te liggen.
                              Van Mosa Porselein naar Maastricht Porselein
                              Maastricht Porselein bv in Maastricht is de enige fabriek in Nederland en België die op industriële schaal serviezen van porselein maakt. In 2004 wordt de Maastricht Porselein de nieuwe naam. Was de oude naam Mosa Porselein nog afgeleid van het Latijnse woord voor de rivier de Maas, het nieuwe Maastricht Porselein maakt ook direct duidelijk waar de historie van de onderneming ligt.
                              Maastricht Porselein opereert vanuit twee locaties in Nederland: Maastricht, waar de productie van gedecoreerd porselein is gevestigd en Oldenzaal, Overijssel, vanuit Wegter Grootverbruik, waar de verkoopactiviteiten en de distributie worden gecoördineerd.
                              Copyright foto's: Stichting MestreechOnline. Locatie: Meerssenerweg te Maastricht.
                              Bron: http://maastrichtporselein.nl/porsel...-porselein.php

                              Klik op 1080p in YouTube voor HD in volledige schermweergave.
                              Last edited by Breur; 18 december 2014, 11:06.

                              Opmerking

                              Bezig...
                              X