Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Nijverheid in Boschstraatkwartier

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • #31
    Het vermakelijk visueel bedrog van de NV De Maasmolen (3)

    Dat men altijd voorzichtig moet omgaan met bronnen, blijkt ook uit de al eerder aangehaalde tekst in D. Sassen, Maastricht (1925). De twee pagina's over de NV 'Het Maastrichtsche Veem' zouden wij nu een advertorial noemen, een wervende tekst ten gunste van het eigen bedrijf.

    Die tekst luidt:
    'Na verbouwing verrees al spoedig het uit 7 verdiepingen bestaande pand, dat, opgetrokken in gewapend beton, voorzien van electrische verlichting [en] beweegkracht, ruime kelders enz. en gelegen in de nabijheid van spoor en water, de grootste en best ingerichte opslagplaats te dezer stede mag worden genoemd.'

    Hier wordt - zoals al eerder opgemerkt - de suggestie gewekt dat het gehele gebouw uit 1918 stamt in plaats van uit 1860. Wat is er dan wél gebeurd in 1918 of in de periode 1918-1925? Het lijkt waarschijnlijk dat men achter de gevel alle bestaande vloeren heeft versterkt met gewapend beton. Een pakhuis vraagt om vloeren die veel gewicht kunnen dragen. Gewapend beton is in Nederland pas na 1888 geïntroduceerd, dus een dergelijke vloer kan niet door de gebroeders Straetmans zijn gelegd. Electriciteit voor verlichting en hijskranen is eveneens goed mogelijk, maar zou Franquinet die niet ook al hebben gebruikt toen ze beschikbaar kwamen? Gaslampen met open vlam in een meelfabriek vraagt om moeilijkheden.

    Tot mijn spijt vermeldt G.P.A. Kerbusch, Inventaris van de Dienst Bouw- en Woningtoezicht, 1918-1943, (Maastricht 1980), geen inventarisnummers voor het Bassin, dus een geïnteresseerd bouwhistoricus zal zijn gegevens voor dit pand elders moeten zoeken.

    Duidelijk is, dat ook zo'n advertorial niet voor zoete koek moet worden geslikt. De NV 'Het Maastrichtsche Veem' paste zijn eigen vorm van PR toe, door de werkzaamheden een beetje aan te dikken en dus op zijn beurt de waarheid een beetje geweld aan te doen.
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 17 november 2013, 14:03.

    Opmerking


    • #32
      Het graf van Jan Lodewijk Hamers

      Na een lange zoektocht het graf gevonden van Jan Lodewijk Hamers. Hij was een van de Gebrs. Hamers & Cie. die de ijzergieterij van Emile Reijniers hadden gekocht in 1871. Het ontwerp van het grafmonument is van de kunstenaar Frans van der Laar. Tijdens de restauratie zijn enkele onderdelen van het graf verwijderd die binnenkort worden terug geplaatst. Het zijn de persoonsgegevens van de overledene. Het monument is gegoten ijzer afkomstig van de ijzergieterij Gebrs. Hamers & Cie.
      In eerste instantie is gedacht aan een gegoten kruis. Maar deze tombe slaat alles. Het is een rijksmonument.





      Achter dit monument ligt het graf van zijn klein dochter, zij onderhield tijdens haar leven het graf en mocht uit dankbaarheid achter haar opa worden begraven.

      Kompleminte

      Toller

      Opmerking


      • #33
        Sluis 20?

        Op de schutsdeuren van de sluis van de Maas naar het Bassin stonden een viertal gegoten werktuigen. Zij waren afkomstig van de ijzergieterij Gebr. Hamers & A. Janssens, dus gemaakt in de periode 1871 - 1898.

        Kompleminte

        Toller

        Opmerking


        • #34
          Mestreech en het Bassin

          Filmpje van Nol Roberts:

          Last edited by Breur; 17 december 2014, 13:08.

          Opmerking


          • #35
            Het Bassin & de Historische Vaarroute Maastricht Vlaanderen

            Het Bassin & de Historische Vaarroute Maastricht Vlaanderen.

            Last edited by Breur; 17 december 2014, 13:09.

            Opmerking


            • #36
              Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
              Het Bassin & de Historische Vaarroute Maastricht Vlaanderen. http://www.youtube.com/watch?v=EzqJyjJnjVc
              Prachtige reportages, Breur. allebei. Wel jammer dat zo vaak vergeten wordt een jaar van productie te vermelden. Voor de fotoreportage maakt het niet zoveel uit, maar in welk jaar ging in september die historische vaarroute nu officieel open?

              Opmerking


              • #37
                Oorspronkelijk geplaatst door Clio Bekijk bericht
                Prachtige reportages, Breur. allebei. Wel jammer dat zo vaak vergeten wordt een jaar van productie te vermelden. Voor de fotoreportage maakt het niet zoveel uit, maar in welk jaar ging in september die historische vaarroute nu officieel open?
                Geüpload op 15 feb. 2011
                29042 Dossier 043 oude vaarroute - Maastricht 2003 - lokale omroep TV Maastricht
                Naar aanleiding van opening van gerestaureerde oude vaarroute. Gemaakt in opdracht van gemeente voorlichting.

                Meer is (nog) niet te vinden.

                Opmerking

                Bezig...
                X